Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

27 septembrie – Ziua Mondială a Turismului. Numărul turistilor internaționali nu a ajuns încă la nivelul din 2019

Publicat

turism alba

Ziua mondială a turismului este marcată, în fiecare an, la 27 septembrie, de către 159 de ţări, şase membri asociaţi, doi observatori şi peste 500 de membri afiliaţi, componente ale Organizaţiei Mondiale a Turismului (UNWTO) – agenţie specializată a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

UNWTO a stabilit ca tema Zilei mondiale a turismului 2023 să fie „Turismul şi investiţiile verzi”, scrie Agerpres.Tema de interes evidenţiază necesitatea mai multor investiţii, care să fie cât mai bine direcţionate către Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, foaia de parcurs a ONU pentru o lume mai bună până în 2030. Oficialii ONU şi ai Organizaţiei Mondiale a Turismului susţin că a venit timpul pentru soluţii inovatoare în turism, nu doar pentru investiţii tradiţionale, care promovează şi susţin creşterea economică şi productivitatea.

Vezi și Top 10 – Cele mai frumoase locuri de vizitat din județul Alba. Idei pentru excursii de neuitat, recomandate de cititorii Alba24

Perturbarea generală în sectorul turismului provocată de pandemia COVID-19 oferă o oportunitate pentru a redefini şi recalibra direcţia investiţiilor în turism pentru un viitor mai durabil pentru oameni, planetă şi prosperitate.

Ziua mondială a turismului din acest an este marcată, oficial, la Riad, capitala Regatului Arabiei Saudite, timp de două zile, în 27 şi 28 septembrie 2023.

Vezi și Peste 871.000 de turişti nerezidenţi s-au cazat în hotelurile şi pensiunile din România, în primul semestru al anului 2023

UNWTO a identificat investiţiile ca fiind una dintre priorităţile cheie pentru redresarea turismului şi creşterea şi dezvoltarea viitoare a acestui important domeniu economic şi social, notează www.unwto.org.

Ziua Mondială a Turismului 2023 reprezintă un apel la acţiune adresat comunităţii internaţionale, guvernelor, instituţiilor financiare mondiale, partenerilor de dezvoltare şi investitorilor din sectorul privat să se unească în jurul unei noi strategii de investiţii în turism.

UNWTO, în calitate de agenţie specializată a ONU pentru un turism responsabil şi sustenabil, îndrumă sectorul global către redresare şi creştere favorabile incluziunii.

Citește și HARTA CASTELELOR din Alba: Reședințe de lux sau ruine. Vezi ce a mai rămas din monumentele arhitecturii de altădată

Celebrarea la 27 septembrie a unei Zile mondiale a turismului a fost stabilită în cadrul sesiunii Adunării Generale a Organizaţiei Mondiale a Turismului din septembrie 1979, de la Torremolinos (Spania), zi în care se aniversează şi adoptarea statutului UNWTO (1970).

Ziua mondială a turismului a fost sărbătorită prima oară în întreaga lume în anul 1980. UNWTO a dorit ca prin organizarea diferitelor evenimente cu acest prilej să atragă atenţia opiniei publice asupra importanţei de ordin social, cultural, politic şi economic a turismului.

Reprezentanţii UNWTO stabilesc o temă anuală de dezbatere şi o ţară gazdă în fiecare an, punând astfel în prim-plan probleme de actualitate.

Pandemia a pus frână turismului internațional

Numărul turiştilor internaţionali s-a dublat în 2022 şi în întreg anul 2023 ar urma să se apropie de nivelul la care era înaintea pandemiei de COVID-19, graţie ridicării restricţiilor sanitare, în special în China, a anunţat la 17 ianuarie 2023, Organizaţia Mondială a Turismului, citată de AFP.

Astfel, „peste 900 de milioane de turişti au călătorit internaţional în 2022, dublu faţă de numărul înregistrat în 2021, dar în continuare la 63% din nivelul înregistrat în 2019”, a precizat UNWTO. Chiar dacă fiecare regiune a globului a înregistrat o creştere a numărului de turişti internaţionali, cel mai mare avans a fost înregistrat în Orientul Mijlociu, unde sosirile de turişti străini au ajuns la 83% din nivelul pre-pandemie, în timp ce în Europa au ajuns la 80% din nivelul pre-pandemie, regiunea înregistrând un număr total de 585 de milioane de vizitatori.

Rezultatele INS arată un număr record de turiști nerezidenți în România

În primul semestru al anului 2023, România a înregistrat un număr impresionant de turiști nerezidenți cazați în structuri de cazare turistică, precum hoteluri și pensiuni.

Conform datelor furnizate de INS, numărul total al acestor turiști a atins cifra de 871.600.

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) a lansat o „Strategie naţională a României pentru dezvoltarea turismului 2023 – 2035”. Documentul planifică o creştere a numărului turiştilor străini de la 2,64 milioane în 2019 la 2,8 milioane în anul 2025, apoi la 3,6 milioane turişti străini în 2030 şi ulterior la 4,6 milioane, în 2035.

Zonele în care turismul internațional se menține scăzut din cauza restricțiilor

În schimb, în regiunea Asia-Pacific, sosirile de turişti internaţionali au ajuns la doar 23% din nivelul pre-pandemie, din cauza menţinerii celor mai dure restricţii sanitare, în special în China.

De Ziua mondială a turismului, secretarul general al UNWTO, Zurab Pololikashvili, a declarat: „Turismul trebuie să se adapteze. Pentru aceasta, trebuie să regândim modul în care este finanţat sectorul nostru. Trebuie să facilităm tuturor investitorilor sprijinirea proiectelor turistice cu potenţialul de a face diferenţa. Privind înainte, avem nevoie de investiţii care să permită turismului să construiască un viitor mai bun şi mai echitabil pentru toţi”.

La rândul său, secretarul general al ONU, António Guterres, a afirmat că „în această Zi Mondială a Turismului, recunoaştem nevoia vitală de investiţii verzi pentru a construi un sector turistic care să ofere rezultate pentru oameni şi planetă”. Oficialul de rang înalt a mai spus: „Guvernele şi întreprinderile trebuie să investească în practici turistice durabile şi rezistente.

Vezi și Cele mai frumoase locuri de vizitat în MUNȚII APUSENI. Cascade, peșteri și peisaje care îți taie respirația

Actorii privaţi trebuie să adopte modalităţi cu emisii zero, să reducă consumul de energie şi să folosească formele regenerabile de energie. Şi toată lumea trebuie să protejeze biodiversitatea şi echilibrul ecologic al tuturor destinaţiilor.

Investiţiile direcţionate pot crea locuri de muncă şi pot sprijini întreprinderile şi industriile locale, atenuând în acelaşi timp impactul turismului asupra mediului, împuternicind comunităţile, promovând culturile lor şi contribuind la sistemele esenţiale de protecţie socială. Deci, să facem cu toţii mai mult pentru a valorifica întregul potenţial al turismului durabil”.

Ziua mondială a turismului din acest an este sărbătorită de statele membre ale UNWTO în toate regiunile globului, precum şi în oraşe şi în alte destinaţii, de organizaţiile din sectorul privat şi, individual, de turişti.

UNWTO este agenţia Naţiunilor Unite care coordonează promovarea la nivel internaţional în ceea ce priveşte turismul responsabil, durabil şi accesibil. România a fost aleasă, la începutul lunii septembrie 2017, la Chengdu (China), în cadrul lucrărilor celei de-a 22-a ediţii a Adunării Generale a Organizaţiei Mondiale a Turismului, membră a Consiliului Executiv al OMT (perioada 2017-2019).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax