Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

9 noiembrie: Ziua internațională de luptă împotriva rasismului și antisemitismului. Marchează Noaptea de cristal

Publicat

9 noiembrie: Ziua internațională de luptă împotriva rasismului și antisemitismului marchează începutul simbolic al Holocaustului.

Comemorarea zilei de 9 noiembrie a început în 1988. Ziua de 9 noiembrie marchează „Noaptea de cristal” — declanșarea progromului împotriva evreilor, în 1938, în timpul celui de-al treilea Reich.

Cum a debutat Noapte de Cristal

La nivel european, comemorarea zilei de 9 noiembrie a început în 1988, când s-au împlinit 50 de ani de la tragicele evenimente.

La 9 noiembrie 1938 s-au luat primele măsuri fizice împotriva evreilor pe tot cuprinsul Germaniei, ziua intrând în istorie sub denumirea de „Kristallnacht” („Noaptea de cristal”).

Început la Berlin, progromul a fost organizat de trupele de intervenție rapidă ale lui Hitler.

Citește și: Femeia din Alba Iulia care a supraviețuit infernului de la Auschwitz. Povestea tristă a Irinei Berenstein

În toată Germania au fost incendiate sinagogi, au fost sparte geamurile magazinelor evreiești, cioburile de cristal fiind împrăștiate pe străzi.

Mulți evrei au fost agresați fizic, alții uciși, iar peste 30.000 au fost arestați și trimiși în lagărele de concentrare de la Dachau, Sachsenhausen, Buchenwald, Birkenau sau Auschwitz.

Violențele au durat 24 de ore, iar ‘Noaptea de cristal’ a rămas în istorie ca începutul simbolic al Holocaustului.

Peste 7.000 de magazine au fost distruse și 200 de sinagogi au fost arse în Germania și Austria de către bande de naziști.

Până în septembrie 1939, peste 200.000 de evrei au părăsit Germania, proprietățile lor fiind confiscate de guvernul nazist.

Vezi și: Copilul de la Auschwitz. Imaginea pură a inocenței, într-o poză care a șocat lumea

În Germania și în țările europene, care s-au aflat sub ocupație nazistă, rămășițele multor lagăre de concentrare și centre de execuție au fost transformate în muzee și monumente.

Ziua internațională de luptă împotriva rasismului și antisemitismului

Chiar și în țările care nu au fost implicate în Holocaust, guvernele și organizațiile supraviețuitorilor au ridicat, de asemenea, monumente și muzee.

Vezi și: Benö Karácsony, scriitorul care s-a născut la Alba Iulia și a murit la Auschwitz-Birkenau. Cărțile sale au inspirat două filme

Printre aceste organizații se numără Yad Yashem, Autoritatea pentru Comemorarea Martirilor și Eroilor Holocaustului, care a fost înființată în 1953 la Ierusalim, printr-un act al Parlamentului israelian pentru comemorarea evreilor uciși de naziști.

În SUA, două muzee au fost deschise în 1993.

Este vorba despre Muzeul Memorial al Holocaustului, deschis la Washington, destinat prezentării istoriei Holocaustului, și Muzeul Toleranței, în Los Angeles, dedicat luptei împotriva prejudecăților, intoleranței, încălcării drepturilor omului și genocidului.

Vezi și VIDEO: Secretele cimitirului evreiesc din Alba Iulia. Povestea unui obiectiv turistic pe care nu îl vizitează nimeni

La 10 octombrie 2005, a fost inaugurat, la București, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel”.

Principalul obiect de activitate al institutului îl constituie cercetarea și analizarea fenomenului Holocaustului, prin identificarea și conservarea documentelor, publicațiilor, din țară și din străinătate, privind Holocaustul și constituirea unui depozit pentru păstrarea acestora, ca mărturii ale memoriei istorice a secolului al XX-lea.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax