Eveniment
Benö Karácsony, scriitorul care s-a născut la Alba Iulia și a murit la Auschwitz-Birkenau. Cărțile sale au inspirat două filme
Unul dintre cei mai interesanți scriitori ardeleni, despre care nu există informații aproape deloc, este Benö Karácsony. Acesta s-a născut în Alba Iulia, în data de 7 septembrie 1888 și a murit la 55 de ani în lagărul de concentrare de la Auschwitz-Birkenau. Cărțile sale au inspirat două filme, realizate după moartea sa, în 1977 (Különös mátkaság – Distracție ciudată) și 1983 (Napos oldal – Latura însorită).
A urmat școala gimnazială la Liceul Romano-Catolic din Alba Iulia, și și-a luat examentul de maturitate la Liceul Romano-Catolic din Cluj-Napoca (1906).
Ulterior și-a început studiile la facultate la Academia de Drept din Oradea și a ajuns avocat după primul război mondial, la Cluj. Între timp, a fost în pe front, rănit, tratat la spitalul din Timișoara, apoi trimis înapoi pe front și s-a întors acasă în 1919.
S-a stabilit la Cluj la începutul anilor ’30 și și-a deschis propriul cabinet de avocatură; a devenit un cunoscut scriitor și și-a construit o carieră în acest domeniu timp de aproape douăzeci de ani. A fost deportat în 1944 și a fost ucis la Auschwitz.
În anii studenției, Benö Karácsony a editat Gyulafehérvár (numele maghiar al orașului Alba Iulia), un ziar săptămânal în care a criticat puternic administrația județeană. Primele sale nuvele au fost publicate în Gyulafehérvár Hírlap (1908-1909) sub numele său de familie original.
În nuvela sa „Melonebefető” atrăgea deja atenția publicului literar (1920). La scurt timp, Teatrul din Târgu-Mureș și Cluj-Napoca i-au jucat piesa „După divorț” și apoi i-au apărut o serie de nuvele.
Celelalte romane ale sale sunt publicate de Transilvanian Fine Art Guild, în timp ce opera sa postumă, On the Paths of Relaxation, a fost publicată în 1946 de către JBA.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News