Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

A murit regizorul Liviu Ciulei

Publicat

Regizorul Liviu Ciulei a încetat din viaţă, la vârsta de 88 de ani, în noaptea de luni spre marţi, la un spital din Munchen, Germania. Cunoscut şi ca actor, scenograf, arhitect şi profesor român, Liviu Ciulei a câştigat premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes, în 1965, pentru filmul „Pădurea Spânzuraţilor”.

Liviu Ciulei s-a născut pe 7 iulie 1923, în Bucureşti şi a absolvit Conservatorul Regal de Muzică și Teatru din București, în 1946 şi arhitectura, în 1949. A urcat prima dată pe scenă, ca actor, în 1946, în spectacolul „Visul unei nopţi de vară”, la Teatrul „Odeon”. Şi-a lansat cariera de regizor cu piesa „Omul care aduce ploaia” (Richard Nash), în 1957, la Teatrul „Bulandra” (unde va rămâne ca director artistic peste 10 ani). În 1961, a devenit celebru pentru o punere în scenă originală a piesei „Cum vă place”, de Shakespeare.

A părăsit România în anul 1980 și a fost director artistic al Teatrului „Tyrone Guthrie” din Minneapolis (SUA). Din 1986, a devenit profesor de teatru la Columbia University şi New York University. S-a întors în țară după 1989, ulterior fiind numit director de onoare al Teatrului „Bulandra”.

Liviu Ciulei a contribuit la reconstrucția auditoriului Teatrului „Bulandra”, dar și a altor teatre, pe baza specializării de arhitect. Alte premii pe care le-a primit în timpul vieţii sale: Globul de Cristal, Karlovy Vary, 1969, pentru filmul „Valurile Dunării;  Premium UNITER (1996), Premiul de Excelență UNITER (2001), Premiul de Excelență în cinematografia română (2002),  Membru de onoare al Ordinului Arhitecților (2006).

Sursa foto: cinemagia.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax