Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ADMITERE la facultate, 2017. Ce opţiuni au tinerii din Alba care vor să-şi continue studiile. Calendarul sesiunii, locuri, specializări şi înscrieri

Publicat

tineri

studenti După examenul de Bacalaureat, tinerii din Alba care vor să-şi continue studiile au mai multe opţiuni. Una dintre acestea este admiterea la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Aici, înscrierile încep din 17 iulie, la o săptămână după rezultatele finale de la examenul de absolvire a liceului.

UAB asigură o serie de facilităţi pentru tinerii care au dovedit performanţă. Au acces la burse de 200 de lei şi admitere fără a trece procesul de selecţie, în anumite condiţii.

Programul admiterii la studii universitare de licenţă cuprinde înscrierea candidaţilor, desfăşurarea probelor de examen (la specializările care au astfel de probe), ierarhizarea candidaţilor, comunicarea rezultatelor, rezolvarea contestaţiilor şi înmatricularea candidaţilor admişi pe locuri finanţate de la bugetul de stat şi cu taxă.

Admiterea se organizează în prima sesiune perioada 17 iulie – 25 august 2017.

Înscrierea la concursul de admitere se face personal de către candidat, legitimat cu cartea de identitate, pe baza unor documente, printre care diploma de bacalaureat sau echivalentă acesteia, în original şi foaia matricolă care însoţeşte diploma de bacalaureat sau echivalenta acesteia, în original.

Taxa de înscriere la concursul de admitere pentru o facultate este de 150 de lei. În cadrul acestei taxe, candidaţii au dreptul să opteze pentru oricare dintre specializările şi formele de învăţământ organizate (învăţământ cu frecvenţă – zi, învăţământ la distanţă) în facultatea respectivă.

Au dreptul să participe la concursul de admitere pentru studii universitare de licenţă doar absolvenţii de liceu cu diplomă de bacalaureat sau diplomă echivalentă. La admitere pot participa şi cetăţeni români şi cetăţeni ai statelor membre ale Uniunii Europene, ai statelor aparţinând Spaţiului Economic European şi ai Confederaţiei Elveţiene cu diplome de bacalaureat obţinute în statele menţionate, recunoscute de instituţiile de învăţământ superior, conform unei liste şi metodologii aprobate prin ordin al ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice.

Absolvenţii studiilor efectuate în străinătate care nu se regăsesc în categoriile amintite pot participa la admiterea în ciclul de studii universitare de licenţă, în baza diplomei de bacalaureat recunoscute în conformitate cu metodologiile elaborate de către direcţiile de specialitate din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice.

Un candidat poate participa concomitent la admiterea la mai multe specializări din facultăţi diferite din cadrul Universităţii, cu condiţia depunerii unui dosar de înscriere la fiecare facultate. Un candidat declarat admis poate beneficia doar de un loc finanţat de la bugetul de stat prin granturi de studii pentru o singură specializare/ program de studiu, pe durata legală a studiilor. O altă specializare/ program de studiu poate fi urmată doar în regim cu taxă.

Universitatea din Alba Iulia pune la dispoziţia candidaţilor 1555 locuri (din care 650 locuri finanţate din bugetul de stat) şi 275 ID. Comparativ, anul trecut, în sesiunea din vară, au fost 1928 locuri şi 275 ID.

Vezi integral toate detaliile despre admiterea la Universitatea din Alba Iulia:

ADMITERE 2017 la UAB. Ce trebuie să ştii dacă vrei să intri la facultate, la Alba Iulia

De asemenea pot alege să-şi continue studiile şi la alte instituţii de învăţământ superior din ţară. Unul dintre exemple este Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj Napoca. Aceasta scoate la concurs aproape 5000 de locuri bugetate şi peste 9.200, cu taxă. De asemenea, mai sunt oferite aproximativ 2.500 locuri la IDD sau frecvenţă redusă, pentru studii cu nivel de licenţă.

Vezi şi ADMITERE la facultate 2017: UBB Cluj scoate la concurs mii de locuri pentru candidaţi şi specializări noi

Tinerii care au absolvit liceul şi promovează examenul de bacalaureat, precum şi pe cei din ultimul an de liceu, care doresc să urmeze cariera militară pot participa la sesiuni de recrutare desfăşurate şi de Poliţie, Jandarmi, ISU.

Vezi ADMITERE la şcoli militare 2017: Jandarmeria Alba recrutează candidaţi până în 21 iulie. Condiţii, locuri disponibile şi probe

Vezi şi ADMITERE 2017 la şcolile Ministerului Afacerilor Interne. IPJ Alba: 70 de tineri s-au înscris deja la concursuri. Termene limită şi condiţii pentru candidaţi

Citeşte şi Peste 2000 de locuri disponibile la şcolile MAI. Termen limită pentru înscrieri şi oferta de şcolarizare în 2017

Vezi şi ISU Alba selecţionează candidaţi pentru concursurile de admitere la mai multe instituţii de învăţământ militare. Oferta

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax