Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Alba Iulia, orașul INTERZIS mașinilor, de Ziua Națională. Mai multe bulevarde și străzi, transformate în „pietonale”


Publicat

alba iulia, cetate

Peste 150.000 de oameni sunt așteptați să ajungă la Alba Iulia, de Ziua Națională a României. Pentru a face față numărului impresionant de cetățeni care vor ajunge, de Centenar, în Cetatea Alba Carolina, reprezentanții administrației locale doresc închiderea circulației rutiere, începând cu după-amiaza sau seara zilei de 30 noiembrie, în mare parte din oraș. Astfel, accesul autovehiculelor va fi interzis pe străzile principale, începând de la Cimitirul Eroilor, BCR și Stadion, pentru a facilita deplasarea pietonilor spre Cetate.

Totodată autoritățile pregătesc aproape 8.000 de spații de parcare pentru cei care vor ajunge cu autoturismele, în zona celor patru intrări în municipiu, respectiv dinspre Cluj-Napoca, Sebeș, Zlatna și Pâclișa. Pe lângă acestea au fost identificate aproximativ 300 de locuri de parcare pentru autocare. Se va amenaja și o parcare pentru cei care au anunțat că vor sosi în oraș, ca și acum 100 de ani, cu căruțele.

„Estimăm să ajungă de 1 Decembrie peste 150.000 de oameni. Niciodată nu au fost atâția oameni pe metru pătrat în Alba Iulia. Va trebui să îi gestionăm. Astfel, începând cu data de 30 după-amiaza sau seara se va închide circulația rutieră în 60-65% din oraș. De la Cimitirul Eroilor – pe B-dul Încoronării, de la BCR spre intersecția cu Calea Moților, de la intersecția de la Stadion – pe Calea Moților, nu se va mai circula cu mașina”, a explicat viceprimarul Gabriel Pleșa.

circulatie 1 dec

Potrivit lui Gabriel Pleșa, cei care vor veni în noaptea de 30 noiembrie spre 1 Decembrie și în dimineaza zilei de 1 Decembrie, vor fi opriți cu autoturismele în cele aproape 8.000 de parcări identificate de autorități în zona celor trei intrări principale în municipiu, dinspre Cluj-Napoca, Sebeș și Zlatna. Viceprimarul susține că deja s-a negociat cu oamenii care au terenuri private. În fiecare parcare vor fi voluntari care se vor ocupa să plaseze mașinile, să le dea oamenilor o hartă cu accesul în zona istorică și să le ofere informațiile minime de care au nevoie.

Viceprimarul a transmis pentru Alba24 că va exista, cel mai probabil, și o a patra intrare în oraș, respectiv pe drumul Vurpăr – Pâclișa, pentru cei care vin dinspre Deva sau Sibiu. În acest caz se dorește amenajarea unei parcări în zona cartierului Recea, pe un teren aflat lângă baza sportivă.

Fluxul de mașini va fi supravegheat de polițiști, care vor dirija autoturismele spre zonele de parcare neocupate. Aranjarea mașinilor va porni dinspre zonele centrale spre străzile și cartierele periferice, gradual, pe măsură ce zonele respective vor fi ocupate.

Toate parcările supermarketurilor, magazinelor și instituțiilor publice vor fi deschise pentru musafirii care vor veni de Centenar în Cetatea Alba Carolina.

Ca și o noutate, în oraș se va amenaja și o parcare exclusiv pentru cei care vor ajunge cu căruțele în oraș.

„Vom amenaja, pe un teren aflat în zona Bazinului Olimpic, o parcare pentru căruțe. Au anunțat că vor veni astfel (n. red. – cu căruțele), din Maramureș, din cel puțin 30-40 de localități”, a mai transmis Gabriel Pleșa.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comments

 1. Mihai

  joi, 08.11.2018 at 00:02

  Mai bine blocati TOT de la Sebes pana la Aiud.
  Cetatenii care au alte treburi, pe unde vor circula in „oras”? Spre exemplu, cum se va ajunge la Supermarketuri si la Mall?
  Pana la ce data si ce ora mai exact sunt restrictiile?

 2. Mihai

  joi, 08.11.2018 at 00:06

  Domnule Plesa, nu uitati, ca in afara de parcare pentru CARUTE, mai sunt oameni care doar tranziteaza prin alba-iulia. Sau vin si pleaca pentru diverse treburi (cumparaturi, vizite la cunostinte, controale la Spital)
  NU puteti sa blocati 65% din municipiu

 3. eu

  joi, 08.11.2018 at 07:49

  Serios? Ai impresia ca la modul Cum va prezentați Îți poți permite sa blochezi străzile sa trebuiască sa mergem cu oamenii bătrâni cu taxiul sau pe jos. Gândiți ceva sf voi de la primărie. Voi vorbiți de 150.000 pai închideți orașul de tot și ziceți ca ați plecat 3 zile sa meargă unde știu. Pai va linseaza oamenii pentru ca sincer nu le oferiți nimic. Ați făcut un simbol 100, adică cifrele cele mai ușoare dacă ferească dumnezeu trebuia 69 ce faceați? Radem glumim dar nu va interesează de nimic. Va interesează ce face omul 3 zile,ce vede,ce vizitează, ce mănâncă ca nu avem nimic organizat pe bani binenteles. Aveți 8.000 de locuri de parcare serios? Și? Ce mai aveti? Sunt roman adevărat nu ca voi cei de la primărie și în pasa dar sincer eu de rușine ca nu pot sa mă prezint corespunzător în fata musafirilor ași scrie ÎNCHIS 3 zile. O sa va amintiți ce spun pentru ca voi nu sunteți capabili sa rezolvați cu parcărțile pentru cetățenii din Alba de la care ați primit voturi , nu va gândiți ca mai primiți, nu ați făcut nimic în ultima vreme doar ați luat și o sa luați. E orașul Marii Uniri și eu lăcrimeze când scriza asta dar voi aveți vreun sentiment? NU.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Directorul ANM anunță cum va fi începutul lunii august: Zile caniculare, nopți tropicale și instabilitate atmosferică accentuată

Publicat

România se topește. ElenaMateescu directorul ANM spune că în acest sfârșit de iulie prognoza meteo arată o vremea a extremelor. Canicula, nopțile tropicale și instabilitatea atmosferică accentuată va continua și la începutul lunii august.

Va fi foarte cald ziua, nopțile vor fi tropicale, insuportabile iar în mai multe zone vom avea parte și de instabilitate atmosferică accentuată cu ploi torențiale, vijelii, descărcări electrice și grindină.

”Ne așteaptă în continuare o vreme caniculară pentru că, mai ales de mâine, vor fi în vigoare avertizările meteorologice de Cod Portocaliu pentru cele șase județe din partea de sud-vest a țării, inclusiv Capitala și dacă astăzi am înregistrat 38 de grade la umbră, la București, Filaret și Afumați, mâine este posibil să consemnăm mai mult

Am înregistrat 40 de grade Celsius la ora 16:00 la Băile Herculane, 39 de grade Celsius la Turnu Măgurele, Alexandria, Bechet, Băilești, Roșiori de Vede, Calafat, iată în foarte multe stații din partea de sud-vest a țării.

Temperatura resimțită a fost peste 40-43 de grade Celsius, iar indicele temperatură umezeală a depășit pragul critic de 80 de unități în partea de vest, sud, sud-est, precum și local în centrul țării.

Următoarele 3 zile temperaturi și de 40 de grade Celsius

Și mâine ne așteptăm ca maximele, așa cum am menționat să consemneze valori mai ridicate. Chiar 40 de grade Celsius în următoarele trei zile, posibil în extremitatea sudică a țării.

Trebuie să asociem și nopțile tropicale pentru că minimele nu vor coborî sub 20 de grade Celsius, dar în același timp trebuie să menționăm și Codul Portocaliu pentru cele zece județe din partea de nord, centru, nord-vest a țării, acolo unde fenomenele de instabilitate atmosferică accentuată vor fi caracterizate de averse torențiale, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, peste 70-80 de km pe oră, posibile căderi de grindină ” spune directorul ANM citat de DCNews.ro

Val de căldură și în primele zile din august

Valul de căldură va fi de interes și pentru primele zile din luna august. Vorbim de valori care pot să depășească 38-39 de grade Celsius la umbră”, a declarat Elena Mateescu. 

Avertizare generală Cod Galben

Interval de valabilitate: 28 – 31 iulie

În intervalul menționat valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În regiunile vestice, sudice și local în restul teritoriului va fi caniculă. Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 34 și 39 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.

Avertizare generală Cod Portocaliu

Interval de valabilitate: 29, 30, 31 iulie

Zone afectate: județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Municipiul București și în sudul județului Caraș – Severin

Pe parcursul zilelor de joi, vineri și sâmbătă (29, 30 și 31 iulie) în județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Municipiul București și în sudul județului Caraș – Severin disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 38 şi 40 de grade.

Notă: În zilele de 1 și 2 august valul de căldură va persista în regiunile sudice și sud-estice, unde disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Inițiativă inedită la Cugir: Tinerii care vor să-și construiască o casă pot primi teren gratuit de la primărie. Condiții

Publicat

Primăria Cugir va atribui cu titlu gratuit suprafeţe de teren, unor tineri, pentru construirea unei locuinţe proprietate personală.

Deocamdată, este vorba despre 17 loturi în suprafață de 400 mp, aflate în localitatea Vinerea, pe strada Codrului.

Consiliul Local Cugir a aprobat marți Regulamentul cadru pentru atribuirea terenurilor în baza Legii nr. 15/2003, republicată, privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinţe proprietate personală în orașul Cugir.

În condiţiile acestui regulament, sunt considerate eligibile solicitările persoanelor (necăsătorite sau căsătorite) care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

a) solicitantul să aibă o singură cerere depusă, în nume propriu sau împreună cu soțul/soția;

Vezi model cerere:

b) solicitantul să aibă vârsta cuprinsă între 18 ani (împliniți) și 35 de ani (neîmpliniți) la data depunerii cererii de atribuire a suprafeţei de teren;

c) solicitantul să aibă cetățenie română și domiciliul stabil în oraşul Cugir;

d) solicitantul și soţul/soţia solicitantului, după caz, la data depunerii cererii, precum şi la data rezolvării acesteia să nu fi avut sau să nu deţină în proprietate o locuinţă ori un teren destinat construirii unei locuinţe proprietate personală, atât în orașul Cugir, cât şi în alte localităţi;

e) părinţii solicitantului să nu deţină sau să nu fi deţinut în proprietate, în ultimii 10 ani, un teren în suprafaţă mai mare de 500 mp în mediul urban şi de 5.000 mp în mediul rural, indiferent de localitatea în care este situat terenul (exclusiv terenul aferent casei de locuit);

f) solicitantul sau soțul/soția, după caz să aibă un loc de muncă în România sau în străinătate / să aibă calitatea de asociat sau administrator al unei societăți comerciale / persoană fizică autorizată în baza OUG nr. 44/2008;

g) să nu aibă o condamnare penală pentru infracțiuni săvârșite cu intenție;

Cererile însoțite de toate documentele prevăzute în Regulament se vor depune la sediul Primăriei oraşului Cugir începând cu data comunicării anunțului si până în data de 3 septembrie anul curent. Dosarele complete şi dosarele incomplete vor fi supuse analizei Consiliului Local al oraşului Cugir, cu propunerea motivată de aprobare sau de respingere, după caz, întocmită de către Comisia de evaluare. Atribuirea loturilor se va face în funcţie de punctajul obţinut de solicitant.

Condiții

Solicitanții cu cereri de atribuire a terenului aprobate în vederea construirii de locuințe și care au depus în dosar o preaprobare financiară au obligația ca, în termen 90 zile de la adoptarea hotărârii consiliului local, să prezinte documente doveditoare care să demonstreze că deţin într-un cont bancar suma minimă de 50.000 lei sau echivalent în euro ori un contract de finanțare din partea unei instituții bancare cu privire la faptul că solicitantul este eligibil pentru obținerea unui credit în vederea construirii locuinței, cu suma de minim 50.000 lei sau echivalent în euro. În acest caz Contractul de comodat va fi semnat după prezentarea dovezii referitoare la obținerea creditului.

Sub sancţiunea retragerii atribuirii, beneficiarul este obligat să înceapă construcţia în termen de un an de la data atribuirii terenului şi să o finalizeze în termen de maxim 3 ani de la data obținerii autorizației de construire, cu respectarea reglementărilor de urbanism impuse prin autorizare. Se consideră data finalizării construcției, data procesului-verbal de recepție a lucrărilor, eliberat de Compartimentul urbanism din cadrul Primăriei orașului Cugir. Legea nr. 15/2003, republicată.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Bărbat din Ighiu, înșelat cu un aparat auditiv care nu funcționa. A apelat la Poliție, care l-a găsit pe vânzător

Publicat

sediu ipj

Un bărbat de 73 de ani, din Ighiu, a reclamat la poliție că a fost înșelat la cumpărarea unui aparat auditiv.

Potrivit reprezentanților IPJ Alba, vânzătorul a fost identificat și s-a ales cu dosar penal. 

”La data de 27 iulie 2021, poliţiştii din Ighiu au identificat un bărbat, de 30 de ani, din comuna Nuşeni, judeţul Bistriţa – Năsăud, ca persoană bănuită de săvârşirea infracţiunii de înşelăciune.

Se pare că, la data de 29 decembrie 2020, i-ar fi vândut și trimis prin intermediul unei firme de curierat, unui bărbat, de 73 de ani, din comuna Ighiu, un aparat de respirat defect” a precizat un reprezentant al IPJ Alba.

La telefon, acesta l-ar fi asigurat pe bărbatul din Șard că aparatul este în stare de funcţionare.

Faţă de bărbatul de 30 de ani cercetările sunt continuate, pentru înșelăciune.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Corporația Politică: Suma incredibilă încasată de partide de la stat în primul semestru al anului. N-au reușit să o cheltuiască

Publicat

bani

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat miercuri că în primul semestru al anului 2021 au fost virate în conturile formațiunilor poltice sume în valoare de 91.069.012,34 lei, reprezentând subvenții de la bugetul de stat.

Politica rămâne cea mai bănoasă afacere, chiar și în contextul pandemiei, când firmele românești trec printr-una dintre cele mai grele perioade din existența lor.

Partidele continuă să încaseze lunar milioane din bani publici, pe care nici măcar nu apucă să îi cheltuiască.

Serviciul de urmărire a respectării destinației subvențiilor din cadrul Autorității Electorale Permanente a constatat că în Semestrul I al anului 2021, au fost angajate cheltuieli în procent de 50,08% din totalul sumelor încasate de partide. Adică jumătate.

Cu toate că au plătit inclusiv consultanță politică, angajați, propagandă și publicitate, o mare sumă din bani a rămas necheltuită, semn că partidele nu mai știu ce să facă cu banii.

 

În structura cheltuielilor angajate din subvenția de la bugetul de stat, ponderea cea mai mare au avut-o cheltuielile pentru presă și propagandă, după cum urmează:

Partidul Social Democrat – 66,95%;

Partidul Național Liberal 66,83%.

La partidul PRO ROMÂNIA cheltuielile cu chiriile și utilitățile au reprezentat 37,22%, iar la USR și PMP, cheltuielile cu personalul au reprezentat 51,31%, respectiv 45,46% din totalul cheltuielilor angajate.

Doar în luna iunie, partidele au primit de la bugetul național o subvenție de aproape 13,7 milioane de lei.

Cele mai mari sume le-au încasat PSD și PNL.

Detalii despre modul în care au cheltuit partidele banii primiți de la începutul anului, găsiți AICI, cu mențiunea că nu au consumat toate sumele primite.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate