Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Aproximativ 150 de medicamente noi vor fi introduse pe lista celor compensate sau gratuite

Publicat

Aproximativ 150 de medicamente noi aşteaptă să fie introduse pe lista celor gratuite sau compensate, potrivit declarației secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, conf. dr. Alexandru Rafila. Medicamentele trebuie să corespundă unor criterii de eficacitate, iar o parte din acestea vor intra pe liste până la sfârșitul anului.

„Aceste medicamente aşteaptă practic din 2008 să fie introduse pe lista de gratuite sau compensate. Introducerea lor necesită o evaluare din punct de vedere profesional şi transparent pentru că trebuie să răspundă unor criterii de eficacitate, dar trebuie să ţinem seama şi de posibilităţile de finanţare. Cu siguranţă, pacienţii au dreptul să beneficieze de medicamente noi. Acest lucru se va întâmpla progresiv pentru că depinde de posibilităţile de finanţare”, a arătat secretarul de stat.

Criteriile în funcție de care medicamentele vor fi introduse pe lista celor compensate sau gratuite se află pe site-ul Ministerului Sănătăţii şi se referă la eficienţă comparativ cu alte produse similare, a mai spus Alexandru Rafila. El a apreciat că până la sfârşitul anului anumite medicamente vor fi introduse pe listă.

În legătură cu rectificarea bugetară, secretarul de stat a arătat că va fi făcută de Ministerul Finanţelor. Rafila a spus că în cursul zilei de miercuri au avut loc discuţii la Ministerul de Finanţe şi s-au identificat soluţii pentru finanţarea spitalelor şi pentru programele de sănătate.

Secretarul de stat şi-a exprimat speranţa că odată cu începutul noului an bugetar sănătatea să beneficieze de fonduri mai consistente şi în câţiva ani să se ajungă la un procent de 6% din PIB.

El a mai spus că din 2013 România trebuie să aplice Directiva Europeană, potrivit căreia decontarea să se facă la 60 de zile.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax