Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

UPDATE: Şedinţă la CJ Alba. Parteneriat cu elveţienii pentru dezvoltarea zonei Munţii Şureanu cu accent pe turism


Publicat

Consilierii judeţeni s-au reunesc marţi, de la ora 11.00 în şedinţă ordinară cu șapte proiecte pe ordinea de zi. Printre acestea se află acordul de parteneriat cu Universitatea de Vest Timișoara pentru dezvoltarea durabilă în Munții Șureanu, cu accent pe turism și conservarea naturii, împreună cu parteneri din Elveția, majorare de capital social la Drumuri și Poduri SA și rectificare de buget.

UPDATE: Toate proiectele de pe ordinea de zi au fost aprobate de către consilierii județeni. Ordinea de zi a fost completată cu un proiect de hotărâre privind însușirea Raportului de expertiză contabilă judiciară înregistrat sub nr. 9851 din 16.06.2014 în Dosarul penal nr. 7223/107/2012 și soluționarea cererilor de împăcare formulate de Bărdaș Horea Mihai, Lupu Ioan Nicolae, Feneșan Ovidiu, Sarmeș Marian Ionel, inculpați în același dosar. Proiectul a fost inițiat de vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Florin Roman și a fost aprobat în unanimitate.

Ordinea de zi:

1. Proiect de hotărâre privind însuşirea documentaţiei tehnice cadastrale pentru alipirea într-un singur corp de proprietate a trei parcele de teren aparţinând imobilului din Municipiul Alba Iulia, Bd. 1 Decembrie 1918 nr. 68, proprietate publică a Judeţului Alba, aflată în administrarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba (este vorba despre fostul sediu al Proiect SA, achiziţionat de CJ Alba şi în care funcţionează birouri ale DGASPC; cele trei parcele sunt clădirea cu subsol, parter şi trei etaje – 911 mp, curte şi teren de 1.149 mp, respectiv 855 mp, ce vor forma un nou lot de 2.926 mp)

2. Proiect de hotărâre privind modificarea sau abrogarea unor hotărâri ale Consiliului Judeţean Alba referitoare la bunuri cuprinse în Inventarul bunurilor care aparţin domeniului public al Judeţului Alba (modificările şi completările la inventarul bunurilor menţionate trebuie atestate prin hotărâre de guvern; astfel se propune eliminarea a patru poduri de pe drumurile judeţene 106K Sebeş – Ohaba  – Secăşel, 106H Ighiu – Ighiel – Necrileşti – Întregalde, DJ141C-DN14B Lunca – Cenade – Capu Dealului – limita judeţul Sibiu, DJ750 C peste râul Arieş la Sălciua, pentru că acestea nu aparţin domeniului public al judeţului, ci domeniului statului cu drept de administrare; se vor renumerota alte poziţii din hotărâri CJ şi se va reface proiectul de HG pentru promovare la aprobare)

3. Proiect de hotărâre privind aprobarea Acordului de parteneriat cu Universitatea de Vest Timişoara în vederea depunerii Proiectului Alternative de dezvoltare durabilă în Munţii Şureanu – Focus pe turism şi conservarea naturiiîmpreună cu parteneri din Elveţia (Centre for Development and Environment/Centrul de Dezvoltare şi Mediu al Universităţii din Berna şi administraţiile localităţilor montane Mathon – cantonul Grisons, Blatten – cantonul Valais) – Universitatea de Vest prin Departamentul de Georgrafie va fi lider de proiect şi va facilita accesul CJ Alba la expertiza cercetătorilor elveţieni şi experienţa administraţiilor amintite, dar va face şi studiul de teren – potenţial pentru sporturi de iarnă, biodiversitate, conservarea naturii (situl Natura 2000 Frumoasa – cu păduri de molid şi vegetaţie alpină, specii protejate ca ursul, lupul, râsul, păsări şi floră) şi activităţi de forum (cu proiecte pilot concrete); de asemenea, CJ Alba va face vizite în teren în cantoanele elveţiene, pentru a vedea modele de dezvoltare şi elveţienii vor vedea zona Şureanu; bugetul estimativ al proiectului este de 200.000 de franci elveţieni; proiectul presupune obţinerea unei finanţări prin Programul de cooperare româno-elveţian – parteneriate şi suport pentru experţi).

Citeşte şi Planuri pentru dezvoltarea unei staţiuni turistice în Luncile Prigoanei. Cum ar putea arăta complexul din Munţii Sebeşului

4. Proiect de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Alba nr. 218 din 27 decembrie 2012 privind aprobarea constituirii Comisiei paritare pentru asigurarea propunerilor de atribuire a Serviciului de transport public de persoane prin curse regulate şi a licentelor de traseu pentru transportul public de persoane prin curse regulate pe traseele judeţene.

5. Proiect de hotărâre privind aprobarea majorării capitalului social şi acordarea unui mandate special reprezentantului Adunării Generale a Asociaţilor a Societăţii „Drumuri şi Poduri Locale Alba” SA (majorare de 800.000 de lei pentru rentabilizarea activităţii, mandat special Victor Tudor Secară)

6. Proiect de hotărâre privind modificarea statului de funcţii al Teatrului de Păpuşi „Prichindel” Alba Iulia (transformare posturi impresar artistic)

7. Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului general al Județului Alba, a bugetului propriu al Județului Alba și a bugetelor instituțiilor publice și activităților finanțate integral sau partial din venituri proprii, pe anul 2014.

Suplimentar pe ordinea de zi:

Proiect de hotărâre privind respingerea plângerii prealabile formulată de SC Cominco Transilvania SA Abrud și SC Cominco SA București.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Momentul în care o casă a fost luată de ape în Bihor. Județul se află sub un Cod Roșu de inundații

Publicat

O casă modulară a fost luată de furia apelor, marți seara într-un sat din județul Bihor, județ care se află sub un cod roșu de alertă hidrologică și pericol de inundații. 

Imaginile în care casa este luată de apă au fost suprinse în satul Cociuba Mică, comuna Pietroasa.

Momentul în care Crişul Pietros dislocă imobilul construit din materiale prefabricate a fost surprins într-o înregistrare video chiar de salvatorii ISU Crişana, care anterior au ajutat familia care locuia acolo să se mute.

La recomandarea autorităţilor, cei doi părinţi şi patru copii s-au dus din timpul zilei la nişte rude, de teamă că apele râului vor distruge casa, aflată aproape de Criş.

Aşa cum s-a văzut, îngrijorarea a fost întemeiată: marţi seară, apele învolburate ale râului au luat casa pe sus şi au dus-o la vale.

Într-o cotitură a râului, construcţia modulară s-a spart şi a fost complet distrusă.

CITEȘTE ȘI: VIDEO: Inundațiile fac prăpăd la Arieșeni după ce Arieșul Mare a ieșit din matcă. 50 de familii din satul Galbena, izolate

Reamintim că și în județul Alba, inundațiile au produs pagube. În satul Galbena, în urma distrugerii podului care face legătura între DN 75 și satul respectiv, 50 de familii sunt momentan izolate și nu mai au pe unde să iasă pe DN75, au declarat reprezentații autorităților locale pentru alba24.ro.

sursă: ebihoreanul.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Teste de screening gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin, la Policlinica din Alba Iulia. Condiții de testare

Publicat

Policlinica Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia oferă teste de screening gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin.

Femeile care doresc să efectueze acest tip de testare, se pot prezenta, fără programare, la policlinica spitalului.

Consultația medicală, testarea screening și consilierea se efectuează cu prezentarea pacientei la Policlinica din Alba Iulia.

Locația este situată pe strada Mușețelului, numărul 2.

Pacientele trebuie să aibă vârste cuprinse între 25 și 64 de ani

Testările se efectuează în fiecare zi de joi, între orele 15.00 – 17.00, în cabinetul numărul 26, etajul 2.

Detalii suplimentare puteți primi la numărul de telefon 0766467252.

Femeile care au contraindicații nu pot fi testate

Exemple de contraindicații:

 • prezintă absența congenitală a colului uterin;
 • prezintă histerectomie totală pentru afecțiuni benigne;
 • au diagnostic stabilit de cancer de col uterin;
 • au diagnostic stabilit pentru alte forme de cancer genital.

Scopul programului este prevenirea si combaterea cancerului de col uterin.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Peste 12,3 milioane de lei pentru reabilitarea acoperișurilor și planșeelor la corpurile Palatului Principilor din Alba Iulia

Publicat

Acoperișurile și planșeele peste etaj la corpurile A, B, C, D, F și G din cadrul ansamblului Palatul Principilor din Alba Iulia vor fi reabilitate printr-o investiție de peste 12,3 milioane de lei. 

Primăria Alba Iulia a lansat marți, 18 mai, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru lucrări de reabilitare/restaurare pentru obiectivul de investiție „Conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a ansamblului Palatul Principilor din Alba Iulia – reabilitarea acoperișurilor și planșeelor peste etaj la corpurile A, B, C, D, F și G”.

Citește și VIDEO REPORTAJ: Incursiune în Palatul Principilor din Alba Iulia. Stadiul lucrărilor și când ar putea fi terminată restaurarea

Valoarea totală estimată este de 12.398.647,95 de lei, fără TVA. 

Intervențiile propuse la corpurile A, B, C, D, F si G ale Palatului Principilor, se referă la:

 • eliminarea cauzelor de infiltrații de apă meteorică (înlocuire învelitori , înlocuire sistem de colectare și evacuare ape meteorice etc.),
 • eliminarea atacului biologic la nivelul tuturor subansamblurilor structurale și nestructurale,
 • reabilitarea și consolidarea zidăriilor de la nivelul podului și a șarpantei,
 • înlocuirea planșeelor din lemn degradate,
 • reabilitarea acceselor și scărilor din pod.

Necesitatea realizării acestei investiții rezultă din starea tehnică actuală a acoperișurilor și implicit a elementelor arhitecturale și de rezistență asupra cărora nu s-a mai intervenit de o perioadă mare de timp.

Pentru reabilitarea/restaurarea acoperișurilor prin proiect se propun următoarele lucrări principale de bază:

 • eradicarea atacurilor biologice
 • consolidarea elementelor structurale existente
 • demolarea parțială a unor elemente structurale existente
 • introducerea unor elemente structurale suplimentare

Potrivit caietului de sarcini, în prezent starea de conservare a șarpantei la diferite corpuri prezintă diferențieri semnificative. Corpurile C, G și F prezintă cea mai bună stare de conservare. La aceste corpuri degradările biologice au fost produse de fungi și apar cu precădere în zona doliilor și hornurilor.

La corpurile A și B se întâlnesc cele mai extinse zone degradate produse de fungi. Lipsa de ventilație și de încălzire din aceste spații a contribuit la evoluția atacurilor și a dus la prăbușirea planșeelor. De la nivelul planșeelor atacul s-a extins în zidăria de cărămidă situată sub cosoroabe și apoi la lemnul din cosoroabe, grinzișori, capete de corzi. Cosoroabele sunt cele mai afectate elemente ale șarpantei, iar modul lor de așezare pe zidăria de cărămidă și esența din care sunt confecționate le-a crescut vulnerabilitatea.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Alba Iulia revine la viață: Concerte în aer liber, Legiunea XIII-a Gemina, garda austriacă și alte activități culturale

Publicat

Rexarea restricțiilor impuse de autorități pentru stoparea pandemiei de COVID înseamnă treptat o întoarcere la normalitate. Relaxările vin în același timp cu începerea sezonului turistic.

La Alba Iulia, după ce în anul 2020, nu au existat aproape deloc evenimente artistice sau culturale din cauza pandemiei, autoritățile au schițat un prim program al activităților pentru localinici și turiști. 

Într-un interviu realizat de alba24.ro, primarul Gabriel Pleșa a anunțat primele evenimente care vor anima Cetatea Alba Carolina în 2021.

VEZI ȘI: VIDEO INTERVIU cu primarul Gabriel Pleșa: Cum va arăta sezonul turistic la Alba Iulia. Evenimente și reprezentații artistice

Concerte și activități culturale

Un milion și jumătate de lei sunt dedicați din bugetul pe anul 2021 pentru evenimente culturale în Alba Iulia, însă acesta se poate rectifica în funcție de evoluția situației generate de pandemia de COVID-19.

În 29-30 iulie, în șanțurile Cetății, mai exact în zona grădinii japoneze va avea loc un festival culinar.

Pentru luna august este programat un concert de muzică populară susținut de Ioan Bocșa alături de ansamblul ”Icoane”.

Pe 14 august, va avea loc un un eveniment artistic susținut de Transilvania Art Tango.

De asemenea, elevii Liceului de Artă ”Regina Maria”, vor susține concerte în prima și a treia zi de miercuri a fiecărei luni, de la 1 iunie, la Muzeul Principia din Cetatea Alba Carolina.

Proiectul cu trupa de teatru de amatori ”Skepsis” va avea patru reprezentații pe perioada sezonului turistic.

Spre sfârșitul verii, la început de toamnă, dacă va fi posibil, se ia în calcul și organizarea Festivalului de Muzică.

Cel mai probabil, în fiecare weekend va fi organizat câte un eveniment, de mai mică sau mai mare anvergură, a mai declarat primarul Gabriel Pleșa în timpul interviului.

Mai mult de atât, este luat în calcul și organizarea festivalului ”Alba Fest”, care de obicei avea loc în luna mai, dar situația epidemiologică actuală nu permite acest lucru. Însă, în perioada 1-15 septembrie, dacă situația cauzată de pandemia de COVID-19 va permite, primăria ia în calcul organizarea ”Alba Fest”.

Garda austriacă, trupele de daci și romani, Garda Unirii, plus o nouă reprezentație din perioada medievală

Potrivit primarului Pleșa, evenimentele săptămânale de reconstituire istorică din perioada romană vor continua la sfârșit de săptămână. De asemenea, garda austriacă a Cetății, (schimbul de gardă) va avea loc în weekend în jurul după-amiezii. Mai mult de atât, primăria vrea să realizeze și un eveniment de reconstituire din perioada medievală.

Din câte se pare, pe piața din Alba Iulia de reconstituire istorică au apărut mai mulți ofertanți.

Garda Unirii va fi o altă reprezentanție artistică care cel mai probabil va activa în această vară. În total, potrivit primarului Pleșa, turiștii vor avea la dispoziție patru evenimente de reconstituire istorică care se vor desfășura săptămânal la Alba Iulia.

Evenimentele ar urma să înceapă în cursul lunii iunie. Vineri seara, vor avea loc reprezentații ale dacilor și romanilor, sâmbata și duminică va activa garda austriacă, iar pentru cele două reprezentația medivală și Garda Unirii moementan nu a fost fixată o zi sau oră anume.

Mai mult de atât, în șanturile Cetății sub podul Porții a III-a, autoritățile doresc să amenajeze mai multe ateliere: confecții de monezi, țesături, tir cu arcul, dansuri romane la care turiștii să participe.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate