Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

„Poate facem o mică Elveție în munții Șureanu”: Acord între CJ Alba și Universitatea de Vest din Timișoara pentru depunerea unui proiect turistic


Publicat

Consilierii județeni din Alba au aprobat, în ședința de marți, un proiect de hotărâre ce prevede un acord de parteneriat cu Universitatea de vest Timișoara pentru depunerea și, eventual, implementarea proiectului „Alternative de dezvoltare durabilă în munții Șureanu – Focus pe Turism și conservarea naturii. Este vorba, deocamdată, despre primul pas înspre un studiu amănunțit despre potențialul turistic al zonei, în colaborare cu parteneri din Elveția, pentru dezvoltare durabilă. Proiectul a fost aprobat în unanimitate de către consilierii județeni.

„Poate facem o mică Elveție în munții Șureanu. Sunt pasionat de sporturile de iarnă și aș vrea să nu mai merg în alte țări pentru a le practica”, a spus unul dintre consilierii județeni, Dumitru Fulea.

„O zonă cu potențial deosebit este cea a Munților Șureanu. Aceasta se află la limita județului Alba cu județele Sibiu, Hunedoara și Vâlcea, este inclusă în Situl Natura 2000 Frumoasa, există o serie de investiții în zona de pârtii de schi precum și structuri de primire turistică. „Frumoasa” este una dintre cele mai importante regiuni pastorale din Carpați, activitate tradițională practicată din cele mai vechi timpuri, fără prjudicii asupra patrimoniului natural care include 11 tipuri de habitate de interes comunitar. Cele mai reprezentative sunt pădurile de molid, jnepenișurile și pășunile alpine și subalpine, o parte dintre păduri fiind virgine sau cvasivirgine, cu o mare diversitate biologică. Sunt incluse în sit excelente habitate pentru populații semnificative aparținând unui număr mare de specii protejate la nivel european ca ursul, lupul, râsul, dar și pentru mai multe specii de floră și faună, dintre care 25 sunt specii de interes comunitar care au în acest sit o stare bună sau chiar excelentă de conservare. Aria de protecție specială avifaunistică „Frumoasa” este compusă din 11 specii de păsări (ierunca, cocoșul de munte, 3 specii de ciocănitori, 3 specii de răpitoare de noapte, caprimulgul și două specii de paseriforme)”, se precizează în proiectul de hotărâre.

Situl se desfășoară pe teritoriul a trei unități montane majore ale Carpaților Meridionali, Munții Cindrelului, Munții Șureanu, Munții Lotrului. Munții Șureanu (Sebeș) sunt o grupă muntoasă a Munților Șureanu – Frumoasa-Lotrului, aparținând lanțului muntos al Carpaților Meridionali, cel mai înalt pisc fiind Vârful lui Pătru (2.130 m).

Proiectul „Alternative de dezvoltare durabilă în Munții Șureanu – Focus pe turism și conservarea naturii” va fi depus de către Consiliul Județean Alba, Universitatea de Vest Timișoara împreună cu parteneri elvețieni: Centre for Development and Environment al Universității din Berna și administrațiile locale ale loclităților montane Mathon, respectiv Blatten.

Prin Acordul de parteneriat aprobat marți în CJ Alba se prevede realizarea unei evaluări a stării actuale a realului de studiu, potențialul pentru sporturi de iarnă în contextul schimbărilor climatice, biodiversitatea sau conservarea naturii, schimburi de experiență între specialiști din România șiș Elveția. Principalele rezultate ale proiectului sunt „importul de know how care se poate concretiza prin manuale de bună practică în administrarea și evaluarea arealelor montane în vederea dezvoltării durabile. Județul Alba, prin Consiliul Județean poate beneficia de fonduri pentru dezvoltarea de proiecte pilot, activități de training.

Perioada de implementare a proiectului este de 36 de luni, iar în cazul în care acesta va fi câștigat, va demara în noiembrie 2014.

Liderul proiectului va fi Universitatea de Vest Timișoara, iar Consiliul Județean Alba va avea rolul de partener și beneficiar în depunerea și implementarea ulterioară a proiectului.

Bugetul estimativ al proiectului este de 200.000 CHF (în funcție de aprobarea totală sau parțială a acestuia în perioada de evaluare a proiectului). Din acești bani, aplicantul principal și partenerii trebuie să depună 15% sub formă de contribuții directe sau în natură.

Citeşte şi Punct de informare turistică la Poarta I a Cetății Alba Iulia. Pliante, suveniruri și GHIZI profesioniști pentru turiștii care vizitează județulȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Turistul Blocat

    marți, 17.06.2014 at 15:28

    „Poate facem o mică Elveție în munții Șureanu”!!!???
    Fara un drum asfaltat intre Oasa si Poarta Raiului ?
    Asa-i in Elvetia ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Circulație îngreunată din cauza unui TIR defect, la intrare în Alba Iulia, dinspre Teiuș

Publicat

Circulația rutieră se desfășoară cu dificultate, vineri seara, la intrarea în Alba Iulia, dinspre Teiuș.

Potrivit IPJ Alba, s-au format coloane de mașini din cauza unui TIR defect aflat pe carosabil.

”Politiștii sunt în zonă și lucrează pentru fluidizare”, a transmis Luminița Prodan, purtătorul de cuvânt al IPJ Alba.

FOTO. arhiva

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Accident rutier la Teiuș. BMW ”șifonat” după impactul cu un alt autoturism

Publicat

Pompierii din Aiud au intervenit, vineri după-amiază, pentru acordarea de prim-ajutor și descarcerare, la un accident rutier produs la intrare în Teiuș, dinspre Alba Iulia.

Potrivit ISU Alba, în evenimentul rutier au fost implicate două autoturisme, iar în urma impactului nu au fost persoane încarcerate.

”A fost o victimă de sex feminin, cu răni ușoare, care refuză transportul la spital. Nu au fost scurgeri de carburant”, au informat reprezentanții ISU Alba.

Reprezentanții IPJ Alba precizează că este vorba despre o tamponare față-spate, în care au fost impicate două autovehicule.

În zona accidentului traficul este îngreunat.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Mărturia emoționanță a scriitorului Lucian Domșa din Aiud, infectat cu COVID. Prin ce a trecut după i s-a îmbolnăvit și familia

Publicat

Lucian Domșa, din Aiud, s-a infectat cu coronavirus la Centrul de Dializă din Alba Iulia, unde era pacient. De acolo, și-a infectat familia, iar ca urmare, mama sa a murit.

Și-a adunat toată durerea și a pus-o într-o povestire, pe care a publicat-o pe contul său de Facebook. Tot acolo, publică periodic pasaje dintr-un roman la care lucrează. La cei 46 de ani ai săi, cele două lucrări sunt primele din viața sa de scriitor.

A acceptat să povestească, experiența prin care a trecut și nu i-a fost deloc ușor.

”M-am infectat la Centrul de Dializă din Bărăbanț (cartier al orașului Alba Iulia n. red.). Habar n-am de la cine, oricum nu are nici o importanță. Am avut temperatură peste 38°, diaree și mi-am pierdut temporar gustul și mirosul. Am fost depistat pozitiv în urma testelor pe care mi le-au făcut la același Centru de Dializă în data de 04.04.2020.

Când am primit informația că am fost infectat cu Coronavirus mă aflam în mașină, cu soția și tatăl meu, mergeam la țară, la fosta casă a bunicilor, vroiam să punem arpagicul în grădină.

Am fost sunat de către un domn comisar de la Poliția Aiud, dânsul mi-a dat vestea. Practic ne-a întors din drum, n-am apucat s-ajungem în sat.

Detalii despre toată povestea mea le puteți găsi și în povestirea „Covidiții„. Am primit vestea cu calm, mă așteptam, având în vedere simptomele ce le-am avut anterior.

Înainte de această boală nu credeam nici eu în acest virus, mai ales că-mi ziceam (ca atâția alții) „n-are cum să mi se-ntâmple tocmai mie…

Uite că, din peste 300 pacienți de la Centrul de Dializă din Bărăbanț, am fost infectați 11 pacienți, 3 sau 4 asistente și un medic, toți din aceeași tură…

Acum cred că e reală și că există, deși am amici care tot nu cred în existența virusului, chiar dacă eu și soția mea suntem exemple vii că există. Însă mintea umană e o mare necunoscută, probabil că, cei care nu cred nu vor crede până nu se vor infecta și ei la rândul lor…”

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO/ ȘTIREA TA: Doi muncitori s-au luat la bătaie, pe șantierul lotului 2 al autostrăzii Sebeș – Turda. A fost chemată Poliția

Publicat

O ceartă între doi muncitori care lucrează la construcția lotului 2 al autostrăzii Sebeș-Turda s-a transformat, vineri, într-o bătaie în toată regula, fiind nevoie de intervenția polițiștilor pentru aplanarea conflictului.

Potrivit cititorului care a trimis la redacție imaginile, conflictul a izbucnit între un șofer de pe o betonieră și un angajat al unei firme subcontractoare care lucrează la turnarea rigolelor de apă.

Referitor la acest incident, IPJ Alba informează că a fost vorba despre un conflict spontan, iar cei doi s-au certat și apoi s-au luat la bătaie din cauza unor neînțelegeri privind modul de executare al unei lucrări.

”Polițiștii din Galda de Jos au intervenit, vineri, pentru aplanarea unui conflict izbucnit între doi muncitori de la lotul 2 al autostrăzii A10 Sebeș-Turda. La fața locului au fost trimise și două ambulanțe, însă cei doi nu au suferit leziuni pentru care să aibă nevoie de transport la spital. În cazul acestui incident cercetările continuă în cadrul unui dosar penal de loviri sau alte violențe”, a precizat Luminița Prodan, purtătorul de cuvânt al IPJ Alba.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate