Eveniment
„Poate facem o mică Elveție în munții Șureanu”: Acord între CJ Alba și Universitatea de Vest din Timișoara pentru depunerea unui proiect turistic
Consilierii județeni din Alba au aprobat, în ședința de marți, un proiect de hotărâre ce prevede un acord de parteneriat cu Universitatea de vest Timișoara pentru depunerea și, eventual, implementarea proiectului „Alternative de dezvoltare durabilă în munții Șureanu – Focus pe Turism și conservarea naturii. Este vorba, deocamdată, despre primul pas înspre un studiu amănunțit despre potențialul turistic al zonei, în colaborare cu parteneri din Elveția, pentru dezvoltare durabilă. Proiectul a fost aprobat în unanimitate de către consilierii județeni.
„Poate facem o mică Elveție în munții Șureanu. Sunt pasionat de sporturile de iarnă și aș vrea să nu mai merg în alte țări pentru a le practica”, a spus unul dintre consilierii județeni, Dumitru Fulea.
„O zonă cu potențial deosebit este cea a Munților Șureanu. Aceasta se află la limita județului Alba cu județele Sibiu, Hunedoara și Vâlcea, este inclusă în Situl Natura 2000 Frumoasa, există o serie de investiții în zona de pârtii de schi precum și structuri de primire turistică. „Frumoasa” este una dintre cele mai importante regiuni pastorale din Carpați, activitate tradițională practicată din cele mai vechi timpuri, fără prjudicii asupra patrimoniului natural care include 11 tipuri de habitate de interes comunitar. Cele mai reprezentative sunt pădurile de molid, jnepenișurile și pășunile alpine și subalpine, o parte dintre păduri fiind virgine sau cvasivirgine, cu o mare diversitate biologică. Sunt incluse în sit excelente habitate pentru populații semnificative aparținând unui număr mare de specii protejate la nivel european ca ursul, lupul, râsul, dar și pentru mai multe specii de floră și faună, dintre care 25 sunt specii de interes comunitar care au în acest sit o stare bună sau chiar excelentă de conservare. Aria de protecție specială avifaunistică „Frumoasa” este compusă din 11 specii de păsări (ierunca, cocoșul de munte, 3 specii de ciocănitori, 3 specii de răpitoare de noapte, caprimulgul și două specii de paseriforme)”, se precizează în proiectul de hotărâre.
Situl se desfășoară pe teritoriul a trei unități montane majore ale Carpaților Meridionali, Munții Cindrelului, Munții Șureanu, Munții Lotrului. Munții Șureanu (Sebeș) sunt o grupă muntoasă a Munților Șureanu – Frumoasa-Lotrului, aparținând lanțului muntos al Carpaților Meridionali, cel mai înalt pisc fiind Vârful lui Pătru (2.130 m).
Proiectul „Alternative de dezvoltare durabilă în Munții Șureanu – Focus pe turism și conservarea naturii” va fi depus de către Consiliul Județean Alba, Universitatea de Vest Timișoara împreună cu parteneri elvețieni: Centre for Development and Environment al Universității din Berna și administrațiile locale ale loclităților montane Mathon, respectiv Blatten.
Prin Acordul de parteneriat aprobat marți în CJ Alba se prevede realizarea unei evaluări a stării actuale a realului de studiu, potențialul pentru sporturi de iarnă în contextul schimbărilor climatice, biodiversitatea sau conservarea naturii, schimburi de experiență între specialiști din România șiș Elveția. Principalele rezultate ale proiectului sunt „importul de know how care se poate concretiza prin manuale de bună practică în administrarea și evaluarea arealelor montane în vederea dezvoltării durabile. Județul Alba, prin Consiliul Județean poate beneficia de fonduri pentru dezvoltarea de proiecte pilot, activități de training.
Perioada de implementare a proiectului este de 36 de luni, iar în cazul în care acesta va fi câștigat, va demara în noiembrie 2014.
Liderul proiectului va fi Universitatea de Vest Timișoara, iar Consiliul Județean Alba va avea rolul de partener și beneficiar în depunerea și implementarea ulterioară a proiectului.
Bugetul estimativ al proiectului este de 200.000 CHF (în funcție de aprobarea totală sau parțială a acestuia în perioada de evaluare a proiectului). Din acești bani, aplicantul principal și partenerii trebuie să depună 15% sub formă de contribuții directe sau în natură.
Citeşte şi Punct de informare turistică la Poarta I a Cetății Alba Iulia. Pliante, suveniruri și GHIZI profesioniști pentru turiștii care vizitează județul
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Turistul Blocat
marți, 17.06.2014 at 15:28
„Poate facem o mică Elveție în munții Șureanu”!!!???
Fara un drum asfaltat intre Oasa si Poarta Raiului ?
Asa-i in Elvetia ?