Connect with us
Advertisement

Administrație

Planuri pentru dezvoltarea unei staţiuni turistice în Luncile Prigoanei. Cum ar putea arăta complexul din Munţii Sebeşului

Publicat

Amenajarea unui centru de interes turistic în Luncile Prigoanei, lângă domeniul schiabil deja existent, revine în actualitate. După ce planurile pentru dezvoltarea zonei au început din 1998 şi au fost reglementate în 2010, în luna august 2013, documentaţia iniţiată de comuna Şugag a fost reactualizată. A fost făcut un nou PUZ, pe baza căruia Consiliul Judeţean Alba intenţionează să organizeze, după 1 iunie, un concurs de idei pentru amenajarea zonei de camping din apropierea taberei şcolare. În planurile de conturare a zonei, staţiunea turistică din zona alpină a Munţilor Sebeşului ar putea deveni punct de referinţă pentru turiştii pasionaţi de sporturile şi activităţile montane şi de iarnă, dar nu numai.

Documentaţia PUZ cuprinde o suprafaţă de 59,9565 hectare, cu funcţiuni, dotări şi căi de circulaţie modernizate, cu propuneri de organizare a zonei situate în extravilanul localităţii Tău Bistra, comuna Şugag, respectiv Luncile Prigoanei. Amplasamentul este pe cursul pârâului Prigoana, în aval de cantonul silvic, pe versantul nordic al muntelui Vârful lui Pătru (2.130 metri). Teritoriul studiat mai este delimitat la est de Valea Mare, la sud şi de vârful Auşel (2.009 metri), la vest de Poarta Raiului şi Vârful Şureanu (2.059 metri), iar la nord de Vârful Fetiţa (1.695 metri). Zona este acoperită în cea mai mare parte de păşuni alpine şi păduri de conifere. Accesul se face din DN67 C-Transapina, de la barajul de la Oaşa, prin DJ704, încă nouă kilometri, în condiţiile în care se modernizează drumul forestier pe pe pârâul Prigoana. O altă cale de acces este pe DC 2017 – DN67C – Tău-Bistra – Curmătura – Lacul Canciu (DJ 704) – Poarta Raiului (709 K) – Luncile Prigoanei, un traseu de 35 de kilometri.

Citeşte Consiliul Județean Alba vrea să investească 32 de milioane de euro într-un domeniu schiabil la Poarta Raiului din Munții Sebeșului

Acum, în zonă, se află mai multe construcţii – cabane private sau pensiuni cu destinaţie turistică, însă documentaţia de urbanism a trebuit actualizată potrivit noilor reglementări. În plus, Consiliul Judeţean intenţionează să organizeze un concurs de idei pentru amenajarea zonei de camping la Luncile Prigoanei, în jurul datei de 1 iunie.

În Planul Urbanistic Zonal se propune reparcelarea terenurilor destinate pentru concesionare, a infrastructurii de transport şi a spaţiilor de parcare, dar şi a celor de cazare şi servicii şi la acest proiect s-a avut în vedere şi PUG realizat în 2010 pentru zona respectivă.

Ce s-a întâmplat până acum în zona Luncile Prigoanei şi ce se poate vizita

Potrivit documentaţiei PUZ, zona aflată în Munţii Sebeşului, la nord de Vârful lui Pătru, a fost utilizată secole la rând doar de comunităţile din Valea Sebeşului, pentru păşunat alpin. A fost teritoriu de graniţă între Transilvania şi Ţara Românească şi de comunicare între păstorii de pe cei doi versanţi ai Carpaţilor. În perioada stăpânirii austro-ungare, mulţi locuitori de la nord de Carpaţi au fugit la sud prin acest culoar, cu riscul de a fi “prigoniţi”, dacă erau prinşi. De aici şi denumirea locului: Luncile Prigoanei.

După 1970, a început valorificarea potenţialului energetic al râului Sebeş, crescând populaţia şi ulterior s-a dezvoltat şi turismul în zonă. S-a construit cabana de la Oaşa şi a fost crescută capacitatea de cazare de la Cabana Şureanu.

În 1995, a fost întocmit primul PUZ ce propunea dezvoltarea zonei ca staţiune turistică. Din 1998, au început primele concesionări de terenuri pentru cabane, case de vacanţă şi pensiuni, însă proiectul s-a oprit, mai ales din cauza lipsei infrastructurii de acces şi edilitare, dezvoltarea construcţiilor fiind “haotică”.

În plus, locaţia a devenit sursă pentru exploatarea intensivă a lemnului.

În zona apropiată de Luncile Prigoanei se află rezervaţiile naturale Pintenii din Coasta Jinei, Masa Jidovului, la Grumăji, Iezerul Şureanu, Tîrnoavele şi Tărtărău, dar lacurile de acumulare de pe Valea Sebeşului (Oaşa – terminat în 1980, cu o suprafaţă de 460 ha, situate la o altitudine de 1.255 metri, hidrocentrala Gâlceag şi Tău – finalizat în 1983, suprafaţă 80 hectare, altitudine 790 metri, hidrocentrala Şugag), cetatea dacică de la Căpâlna, castrul roman de marş de pe Auşel, mănăstirea şi colonia de la Fetiţa, toate aceste obiective constituind practic un traseu cu atracţii turistice. Acestora li se adaugă tradiţiile etnografice locale, în special cele legate de creşterea animalelor, preluncrarea artistică a lemnului, picturi pe sticlă.

Nu în ultimul rând, la “doi paşi” se află Transalpina, care deja atrage, an de an, sute de turişti din ţară şi din străinătate.

Propuneri pentru dezvoltarea staţiunii turistice: şase spaţii pentru hoteluri, 15 parcele pentru pensiuni, centru de echitaţie, centru sportiv, biserică, piste de biciclete, locuri pentru grătare şi altele

Zona turistică adiacentă Domeniului Schiabil Şureanu cuprinde o suprafaţă de 59,9565 hectare, pe care, în PUZ-ul elaborat, sunt descrise o serie de propuneri. Printre acestea sunt reglementate spaţii moderne de cazare, parcări, centru sportiv, centru de echitaţie, alei pietonale suspendate şi alte obiective atractive pentru cei care vor să cunoască îndeaproape zona deosebit de frumoasă din Munţii Sebeşului.

Ca reguli generale, în ceea ce priveşte vegetaţia, se vor păstra arborii de peste patru metri înălţime şi diametrul tulpinii mai mare de 15 cm. Dacă, pentru amenajări, este necesar totuşi să fie doborât un asemenea arbore, se vor planta alţi trei (nu arbuşti), pe lotul respectiv, cu înălţime minimă de 2,5 metri şi circumferinţă minimă 14 cm, atât pe parcele, cât şi pe marginea drumurilor.

De asemenea, terenul care nu este acoperit cu construcţii va avea gazon şi un arbore la fiecare 100 mp. Parcajele vor fi amenajate în aşa fel încât să aibă un arbore la fiecare patru locuri şi vor fi înconjurate de gard viu de 1,2 metri înălţime.

Împrejmuirile se fac cu soclu opac de maximum 80 cm înălţime şi o parte transparentă din grilaj metalic sau lemn, ce permite pătrunderea vegetaţiei; înălţimea maximă a împrejmuirilor va fi de 2,2 metri şi pot fi dublate de garduri vii. Sunt interzise elementele prefabricate din beton “decorativ” în componenţa împrejmuirilor orientate spre spaţiul public şi se recomandă utilizarea materialelor tradiţionale – piatră, lut, lemn, nuiele. Porţile împrejmuirilor se vor deschide spre interiorul parcelei.

În ceea ce priveşte clădirile, sunt prevăzute limite de înălţime, în funcţie de destinaţia acestora: Sunt interzise culorile stridente, care nu se încadrează în imaginea generală a peisajului, vor avea acoperişuri în şarpantă şi vor fi conectate la reţelele publice de alimentare cu apă potabilă şi canalizare, în momentul în care acestea vor fi executate. Până atunci, se pot folosi fose septice vidanjabile pentru îndepărtare apelor uzate menajere. Fiecare proprietar este obligat să amenajeze platforme betonate pentru fermentarea gunoiului.

Sunt interzise activităţi industriale sau de servicii şi producţie ce generează zgomot, praf, alte noxe sau implică transport important de mărfuri.

 

Actualul PUZ are prevăzute 18 zone funcţionale: de locuinţe de vacanţă (24 de parcele pentru construcţia de cabane, majoritatea aflate în vecinătatea pădurii), hotelieră, pensiuni, zona sport, zona tabără şcolară, zona verde, zona rezervaţii naturale, zona plecare/sosire pentru schi, zonă centru echitaţie, zonă servicii, zonă ocol silvic, pepinieră, zonă spaţii publice, zonă de petrecere a timpului liber (grătare), zonă gospodărire comunală, zonă culte.

Amenajările pe loturile pentru locuinţe de vacanţă pot fi cabane, locuinţe de serviciu sau permanente, ateliere meşteşugăreşti cu capacitate mică, comert nealimentar cu mărfuri de folosinţă zilnică şi alimentar, circulaţii carosabile şi pietonale, spaţii verzi, construcţii de echipare utilitară, anexe gospodăreşti şi culture agricole în cadrul parcelei de locuit. Se permite alipirea mai multor parcele şi schimbarea funcţiunii în pensiune, cu condiţia ca suprafaţa totală a noului lot să fie mai mare de 1001 mp. Parcelele au front la stradă de minimum 12 metri lăţime şi suprafaţă minimă de 250 mp. Distanţa minimă între clădiri este de 3 metri, iar înălţimea maxim admisă a acestora este parter şi mansardă.

Fiecare parcelă va avea spaţiu verde de minim 60%, cu păstrarea arborilor cu înălţime de peste 4 metri, existenţi. Dacă nu este posibil, vor fi plantaţi, în locul unuia tăiat, alţi trei. Activităţile de grădinărit sunt permise doar dacă terenul pentru acestea nu se află la stradă.

În ceea ce priveşte zona de pensiuni, sunt propuse 15 locaţii, ce pot fi amenajate ca pensiuni turistice, moteluri, hanuri, popasuri, cu terenuri de sport, ştranduri, terenuri de joacă pentru copii, spaţii verzi, ateliere pentru artizanat tradiţional, unităţi de alimentaţie publică, spaţii publice, spa, grădiniţe, locuinţe de serviciu, parcări şi unităţi comerciale.

Frontul la stradă pentru aceste parcele este de minimum 30 metri înălţime şi suprafaţa minimă de 1001 mp. Construcţiile trebuie să aibă acces la drumuri, cu facilităţi pentru prsoanele cu handicap şi parcările amenajate în interiorul loturilor. Sunt prevăzute şi celelalte condiţii privind culorile stridente interzise şi distanţa între clădiri şi racordarea la utilităţi, precum şi prevederi pentru spaţii verzi, similare cu cele pentru loturile destinate caselor de vacanţă.

Pentru hoteluri, sunt şase spaţii identificate, cu funcţiuni complementare pentru alimentaţie publică, spaţii cazare personal, comerţ, îngrijire personală (spa, saună fitness), sport (inclusiv patinoare), agreement, parcări. Clădirile vor avea parter şi maximum trei etaje plus mansardă.

Zonele de sosire şi plecare la pârtii vor avea parcaje, în legătură cu Domeniul Schiabil Şureanu şi amenajări de alimentaţie publică, agreement, spaţii verzi, Salvamont, centru medical, centru de închiriere echipament pentru sporturi de iarnă, administraţie pârtie, unităţi comerciale şi infrastructură pentru telescaun şi teleschi.

De asemenea, zona PUZ conţine şi o suprafaţă pentru un centru sportiv, cu sală de sport, terenuri de sport, vestiare, duşuri, grupuri sanitare, spaţii de depozitare şi întreţinere, spaţii publice şi spaţii verzi şi de achiziţionare şi închiriere echipamente. Fiecare parcelă va avea minim 30% spaţii verzi.

Tabăra şcolară va deveni complex sportiv şcolar, ce va avea şi spaţii de cazare, pe lângă terenuri de sport şi unităţi de alimentaţie publică. În acest spaţiu se pot construi minihotel sportive, bungalouri, terenuri de sport, ştranduri, terenuri de joacă pentru copii, unităţi de alimentaţie publică, comerciale, pentru administrarea taberei, zonă de camping cu grupuri sanitare şi recepţie şi amenaja spaţii verzi, parcaje şi facilităţi pentru circulaţia persoanelor cu handicap.

Sunt incluse şi 13 zone de spaţii verzi pentru petrecerea timpului liber şi practicarea activităţilor sportive. Aici sunt incluse şi două unităţi din ansamblul Rezervaţiei Naturale Tîrnoavele de la Luncile Prigoanei, unde sunt admise împrejmuiri din lemn de maximum 0,7 metri înălţime şi alei pietonale din lemn, suspendate, de unde turiştii să aibă perspectivă “de la înălţime”. În aceste zone protejate este interzisă staţionarea autovehiculelor şi alte construcţii.

În zona de servicii, pot fi amenajate service şi spălătorie auto, staţii provizorii de betoane pentru construcţiile din zonă, spaţii de depozitare materiale de construcţii, însă cu condiţia să nu genereze trafic intens şi poluare chimică ori fonică. Clădirile vor fi pe un nivel.

Ocolul silvic va avea spaţii de cazare în pensiuni pe două parcele, cu toate dotările necesare, inclusive terenuri de sport, ştranduri, terenuri de joacă, pepiniere sau ateliere de artizanat, unităţi de alimentaţie, spa.

În zona pârtiilor, sunt incluse suprafeţele necesare pentru instalaţiile de transport pe cablu şi pârtii, dar sunt avute în vedere şi zone pentru săniuş, trasee tematice, tunuri de zăpadă, iluminat pentru pârtii şi trasee pentru mountain bike, role şi pietonale, dar şi pentru echitaţie sau înălţarea unor baloane cu aer cald.

Centrul de echitaţie va fi dotat, pe lângă spaţiile de adăpost pentru cai, padoc, manej şi şcoala de călărie şi cu spaţii de cazare, restaurant, spaţii de parcare. În această zonă pot fi amenajate şi terenuri de sport, ştranduri, locuri de joacă pentru copii, ateliere de artizanat, spa, terenuri de tennis.

PUZ-ul mai cuprinde zona de gospodărire comunală (două unităţi pentru staţie transformare presiune gaz metan, staţie epurare, distribuţie apă, rezervoare apă, reţele de aducţiune, staţii transformare etc).

În zona centrului turistic va fi amenajată şi o biserică, o casă parohială, cu locuri de pelerinaj, troiţe, alei pietonale, spaţii verzi, filigorii şi parcări.

De asemenea, este prevăzută o zonă verde pentru recreere şi petrecere a timpului liber, în care vor fi locuri pentru grătare, izvoare amenajate, locuri pentru corturi, amenajări sportive, de joc şi odihnă, grupuri sanitare şi parcări (44 locuri de parcare).

Zona Luncile Prigoanei va avea un parking principal separat de restul locaţiilor şi spaţii publice cu trasee pietonale, opera de artă urbană, piaţete publice, spaţiu public acoperit, patinoar, izvoare amenajate, construcţii de artizanat sezoniere.

La capitolul căi de comunicaţie, sunt trecute, pe lângă străzi modernizate şi altele noi, parcaje, garaje şi spaţii de staţionare, trotuare, şi alei pentru biciclete.

Citeşte şi Punct de informare turistică la Poarta I a Cetății Alba Iulia. Pliante, suveniruri și GHIZI profesioniști pentru turiștii care vizitează județul

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. alex

    marți, 20.05.2014 at 09:28

    Pana la urma se alege praful de frumusetea salbatica a Luncilor Prigoanei 🙁

  2. turist

    marți, 20.05.2014 at 09:49

    Aproape nimic din ceea ce este reglementat in PUZ nu este respectat. Constructii care depasesc P+1, streasina in streasina, brazi taiati salbatic si-n urma lor dezastru. In rezervatia Tinoavele se face foc de tabara si se arunca gunoaie si cioturi de la exploatare. Mizerie peste tot. Muzica bubuie de la proprietarii sugajeni. Autoritatile, jandarmii fara nici o reactie in fata acestor nereguli. Zona Luncile Prigoanei este compromisa total.

  3. Barba Liviu Viorel

    marți, 20.05.2014 at 14:02

    DRUM ASFALTAT DE LA OASA LA POARTA RAIULUI, NU ESTE ! CAND VA FI ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement