Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Bani din pensii private ale românilor, blocați la Banca de Investiții, controlată de Rusia. Ce spune ministrul Finanțelor

Publicat

Ministrul Finanțelor, Mircea Boloș, a anunțat că problema blocării unor fonduri din pensiile private la BII, bancă controlată de Rusia, a fost discutată în cadrul ECOFIN – Consiliul european de Afaceri Economice și Financiare.

”În cadrul unei discuții cu omologul belgian, Vincent van Peteghem, am vorbit despre procesul de rambursare a contravalorii obligațiunilor emise de Banca Internațională de Investiții (BII) achiziționate de investitorii români, care este acum blocat.

Sprijinim deplin sancțiunile impuse de Uniunea Europeană Federației Ruse. Cu toate acestea, sancțiunile BII afectează negativ investitorii instituționali din România și pe beneficiarii lor, cărora trebuie să le fim alături”, arată ministrul Marcel Boloș, într-o postare pe Facebook.

Ministrul se referă la investiții ale administratorilor de pensii private din România la BII.

Situația BII

Banca Internaţională de Investiţii (International Investment Bank – IIB) este instituţie financiară la care Rusia este cel mai mare acţionar şi din care România a cerut retragerea după războiul declanşat de Rusia în Ucraina.

”Fondurile de pensii private au achiziţionat obligaţiuni emise de International Investment Bank (IIB) între 2020 şi 2021, o perioadă când România, prin Ministerul Finanţelor Publice, era acţionar în această bancă, având chiar şi reprezentanţi în conducerea IIB.

Înaintea izbucnirii războiului din Ucraina, IIB era o bancă onorabilă, similară altor instituţii financiare multilaterale (FMI, Banca Mondială, BERD, BEI etc.), iar obligaţiunile IIB beneficiau de rating de clasă A, recomandată investiţiilor.

Chiar şi după februarie 2022, IIB a continuat să îşi îndeplinească obligaţiile faţă de investitori, plătindu-şi la termenele scadente datoriile aferente răs­cum­părării obligaţiunilor şi dobânzile acu­mu­late”, susține Asociaţia Pensilor Administrate Privat (APAPR).

Termene de rambursare ratate

Banca Internaţională de Investiţii a ratat termenele de rambursare la două finanțări, la care 5 fonduri private pilon II au investit.

IIB trebuia să ramburseze o primă finanţare pe trei ani  – la care fondurile au 200 milioane de lei dintr-un total de 340 milioane lei  – cu un cupon de 3,393% pe an – pe 7 octombrie 2023.

În cazul celeilalte finanţări, cu un cupon de 3,9%, care a început pe 19 octombrie 2021 cu maturitatea pe 19 octombrie 2023 – şi la care fondurile de pensii au 147 milioane lei din totalul de 200 milioane lei, principalul şi dobânzile trebuiau rambursate pe 19 octombrie.

„După aprilie 2023, când IIB a intrat pe lista instituţiilor sancţionate de Statele Unite ale Americii, IIB s-a aflat în incapacitatea de a-şi mai îndeplini aceste obligaţii, având conturile blocate şi suferind de pe urma retrogradărilor agenţiilor de rating.

În ultimele luni, APAPR a apelat la serviciile unei prestigioase firme internaţionale de avocatură şi a întreprins numeroase acţiuni alaturi de MFP, MAE şi ASF. Obiectivul a fost demararea unui dialog cu instituţiile americane şi europene pentru a permite IIB să îşi îndeplinească obligaţiile faţă de fondurile de pensii private din România.

APAPR continuă în prezent şi va continua aceste demersuri până când toate sumele datorate de IIB către fondurile de pensii private din România vor fi recuperate integral”, potrivit sursei citate.

Expunerea investitorilor privați români la BII

”Vorbim despre o expunere a investitorilor privaţi din România faţă de BII de aproximativ 130 milioane euro, din care fondurile de pensii deţin 90 milioane euro, iar fondurile mutuale şi companiile de asigurări deţin 40 milioane euro”, a precizat ministrul, potrivit adevărul.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax