Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Beniamin Todosiu, USR PLUS: Avem nevoie de măsuri, în perioada următoare, pentru a susține colectarea și reciclarea deșeurilor

Publicat

”Deputatul USR PLUS, Beniamin Todosiu, a ridicat o problemă importantă, cu care se confruntă România, și anume, colectarea selectivă și reciclarea deșeurilor. Acesta a prezentat o statistică conform căreia România este departe de ținta pe care o are Uniunea Europeană la acest capitol.

Spre exemplu, la deșeurile municipale ținta este de 55%, în anul 2025, iar România reciclează aproximativ 15%. La capitolul deșeuri electronice, ne aflăm pe penultimul loc, conform Eurostat, cu o rată de colectare de 25%.

O soluție o reprezintă „returnarea, care funcționează cu succes în multe state europene. În Germania, colectarea ambalajelor reciclabile atinge un grad de aproximativ 90% prin aplicarea acestui sistem, prin care în prețul unei sticle de apă sau a unei doze de suc se introduce și o garanție de reciclare, sumă care poate fi recuperată ulterior de client.” A declarat Beniamin Todosiu, deputat USR PLUS de Alba.

Vă prezentăm declarația politică a deputatului USR PLUS Beniamin Todosiu:

„Declarația mea politică de astăzi vă supune atenției o temă extrem de importantă: Colectarea și reciclarea deșeurilor în România!

România este, din păcate, pe ultimele locuri în Uniunea Europeană și la capitolul colectare selectivă și reciclarea deșeurilor. Este o poziție care nu ne onorează și care atrage pentru țara noastră sancțiuni din partea autorităților europene. Înseamnă zeci de milioane de euro pe care România le va plăti anual pentru că suntem departe de țintele de reciclare pe care și le-a stabilit Uniunea Europeană pentru statele membre.

Pentru deșeurile municipale ținta este de la 55%, în anul 2025, în condițiile în care, în prezent, în România nu reciclăm nici măcar un sfert din deșeuri. Gradul de reciclare a deșeurilor municipale este de aproximativ 15%, iar restul ajung la groapa de gunoi.

Apoi, dacă vorbim despre deșeurile electronice, în Uniunea Europeană se reciclează sub 40%. Practicile de reciclare variază de la un stat membru la altul. Spre exemplu, în ultimii ani, potrivit datelor Eurostat, România s-a clasat pe penultimul loc în Uniunea Europeană cu un grad de colectare de 25%. Cel mai bun grad de colectare îl are Croația, țară care reușește să recicleze peste 81% din deșeurile electrice și electrocasnice.

Vă reamintesc, dragi colegi, faptul că, anul trecut, Comisia Europeană a arătat mai multe cartonașe roșii României pe probleme de mediu. Comisia a solicitat, printre altele, României să închidă, să etanșeze și să restaureze din punct de vedere ecologic un număr de 15 depozite ilegale de deșeuri care au beneficiat de o perioadă de tranziție în conformitate cu Tratatul de aderare a României.

Marea problemă rămâne însă reciclarea, pentru că dozele de aluminiu, sticlele și mai ales PET-urile, ajung în râuri sau în alte zone din natură, afectând grav mediul.

O soluție care ar putea accelera reciclarea este legislația care să introducă sistemul de tip garanție – returnare, care funcționează cu succes în multe state europene. În Germania, colectarea ambalajelor reciclabile atinge un grad de aproximativ 90% prin aplicarea acestui sistem, prin care în prețul unei sticle de apă sau a unei doze de suc se introduce și o garanție de reciclare, sumă care poate fi recuperată ulterior de client.

În concluzie, dragi colegi, avem nevoie de măsuri serioase, în perioada următoare, pentru a susține colectarea și reciclarea deșeurilor în România, iar aceste măsuri trebuie aplicate cu rapiditate de Guvern și susținute de Parlament printr-o legislație adecvată. De această dată, codașii Europei la reciclare înseamnă că suntem buni de plată și din buzunarele tuturor românilor vor fi plătite sancțiunile impuse de Comisia Europeană.

Vă mulțumesc și vă rog să gândiți și să susțineți proiecte legislative care stimuleze reciclarea deșeurilor și protejarea mediului!”, a declarat Beniamin Todosiu într-un comunicat de presă.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    joi, 03.06.2021 at 12:02

    Vad ca ai luat o tema de actualitate in Alba Iulia si o freci pana sfaraie. Problema la voi e alta nu gunoaiele. Gunoaiele aciuiate in partid. Cand am intrebat pe un vecin, acum cand ati obtinut un scor asa bun la alegeri, aveti marfa pentru functii ? Sa nu zic ce a zis, laude la superlativ. Asa ca am aflat mai acum ceva vreme ca administrator la CET Grivita este administrator un vanzator de telefoaneiar iar vice la ANAF un pictor. Pe politistii cu diplome invizibile i-am vazut prin Prefectura. Pe cand apar in functii si maturatorii ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

BLAJ

Ciobanul, albinele și o cameră de supraveghere: Rezumatul unui proces, la Judecătoria Blaj pentru furt. Ce s-a întâmplat

Publicat

Un proces pentru furt s-a finalizat recent, pe rolul Judecătoriei Blaj. Inculpat a fost un bărbat, cioban, care a fost acuzat și judecat pentru că a furat o cameră de supraveghere, montată la o stupină din localitatea Cergău Mic. 

Deși faptele s-au produs în urmă cu aproape doi ani, o primă decizie în instanță a fost dată abia 30 iunie 2022. Mai mult de atât, modul în care s-a petrecut fapta, este mai mult unul demn de o comedie, decât de un caz clasic de furt. 

Potrivit motivării instanței, ”la data de 21.08.2020, ora 20.54, inculpatul  a pătruns pe terenul persoanei vătămate, a lovit cu o bâtă camera de supraveghere marca “Bentech 4.0 CG LTE” a desprins-o din locul în care era montată, după care și-a însușit-o”.

Însă, când bărbatul a ajuns în fața anchetatorilor a declarat ”că a intrat pe terenul persoanei vătămate pentru a-și recupera două oi care s-au desprins de turmă, iar aici a fost atacat de un roi de albine. Încercând să se apere de acestea, a lovit neintenționat cu bâta, camera de supraveghere”.

Tot momentul a fost surprins pe camerele video montate în zonă. La câteva zile distanță, după ce a auzit prin sat că din locul respectiv a fost furată o cameră video, bărbatul a dus camera înapoi.

Mai exact, a pus-o într-o pungă pe care a agățat-o de gard și a plecat. Însă camera era distrusă și nu mai putea fi folosită.

Bărbatul a încercat să se împace cu proprietarul stupinei însă acesta nu a acceptat.

Drept urmare, în data de 30 iunie 2022, ciobanul a fost condamnat la 6 luni de închisoare cu amânare pe un termen de supraveghere de 2 ani, 30 de zile de muncă în folosul comunității, dar și daune de 1500 de lei pe care trebuie să le plătească proprietarului.

Decizia magistraților din Blaj nu este definitivă și poate fi atacată în apel.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Zeci de arbori s-au uscat pe latura de Nord a Cetății din Alba Iulia, la câteva luni de la plantare

Publicat

Zeci de arbori, plantați la sfârșitul anului trecut pe șanțul exterior de pe Latura de Nord a Cetății Alba Carolina, s-au uscat.

Reamintim faptul că noua zonă de relaxare și recreere din Alba Iulia a fost dată în folosință la sfârșitul lunii decembrie 2021, însă termenul de execuție a lucrărilor a fost prelungit cu încă un an, până în decembrie 2022.

Noul parc amenajat printr-o investiție de peste 9,2 milioane de lei, destinat activităților de recreere și relaxare, însumează o suprafață de 2,9 hectare și cuprinde spații verzi, piste de biciclete, alei pietonale, mobilier urban, zone de relaxare, agrement sau petrecere a timpului liber.

Din cei 29.000 mp ai noului parc, peste 26.000 mp sunt spații verzi, în care au fost plantați peste 225 de arbori.

 

Potrivit reprezentanților Primăriei Alba Iulia, pe data de 29 decembrie a fost efectuată o recepție parțială, la stadiul executat, pentru a putea fi predat amplasamentul beneficiarului (Primăriei) și deschis publicului.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO: Cum a răspuns Klaus Iohannis întrebat dacă ar putea fi următorul șef NATO. Ce a zis președintele României

Publicat

Președintele României, Klaus Iohannis, a fost întrebat în timpul unei conferințe de presă susținută marți, 5 iulie, dacă ar accepta o posibilă numire la conducerea NATO.

Discuția ca actualul președinte al României să devină succesorul actualui șef NATO este de prezentă de ceva vreme în medii politice, atât la nivel național, dar și extern. 

Reporter digi24.ro: În mediile politice interne și externe se discută despre posibilitate ca dumneavoastră să fiți succesorul actualului șef al NATO. Dacă vi se va face o asemenea propunere ținând cont că este posibil să fie făcută în timpul mandatului de președinte, ați accepta-o?

YouTube video

Klaus Iohannis: Dacă mi s-ar face o astfel de propunere aș evalua-o foarte serios și aș face o declarație publică.

Întrebat dacă a avut o discuție cu liderii NATO pe acest subiect, Klaus Iohannis a râs și i-a răspuns reporterului digi24: ”cred ca v-am răspuns exaustiv”.

Președintele României, Klaus Iohannis, susține marți, 5 iulie, o conferință de presă, la Palatul Cotroceni.

Conferința de presă este transmisă live, pe canalul de Youtube al Administrației Prezidențiale.

Klaus Iohannis și-a început discursul cu fraza ”ultimele săptămâni au fost intense pentru România”. Apoi a început să vorbească despre implicarea României în politica de securitate a Europei.

De asemenea a continuat că în ultimele săptămâni, România a fost reprezentată cu succes în plan extern.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO Klaus Iohannis: Ultimele săptămâni au fost intense pentru România. Ce spune președintele despre securitatea internă

Publicat

Președintele României, Klaus Iohannis, susține marți, 5 iulie, o conferință de presă, la Palatul Cotroceni. 

Conferința de presă este transmisă live, pe canalul de Youtube al Administrației Prezidențiale.

Klaus Iohannis și-a început discursul cu fraza ”ultimele săptămâni au fost intense pentru România”. Apoi a început să vorbească despre implicarea României în politica de securitate a Europei.

De asemenea a continuat că în ultimele săptămâni, România a fost reprezentată cu succes în plan extern.

Cele mai importante declarații ale președintelui Iohannis

Ultimele săptămâni au fost foarte intense pentru România. Dacă vorbim de politica externă și de securitate au fost săptămâni foarte bune.

Summitul NATO de la Madrid și, cu o săptămână înainte, Consiliul european ne amintim cu plăcere de rezultatele bune care au fost obținute de România pentru România.

Cred că este potrivit să repet că aceste întâlniri au făcut România mai sigură, mai vizibilă și au dovedit un lucru care a fost discutat de multe ori și acum răspunsul e pe măsură. România e un actor foarte implicat în politica europeană și de securitate. Românii sunt mai bine apărați.

Faptul că Ucraina, dar remarcabil și Moldova au primit statutul de candidat la UE și pe acest palier pentru România a fost o evoluție deosebit de bună.

Aceste rezultate nu au venit de la sine și nu au căzut din cer, sunt rezultatul unei echipe mari. Administrația prezidențială, Guvernul, ministerele, reprezentanțele au lucrat, au fost rezultate muncite. Îmi exprim mulțumirea față de toți cei care s-au implicat.

știre în curs de actualizare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax