Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Boc şi Blaga şi-au depus candidaturile la şefia PDL. Vezi pe cine susţin democrat-liberalii din Alba


Publicat

Premierul Emil Boc, Vasile Blaga şi Theodor Paleologu intră oficial în cursa pentru şefia PDL. Cei trei şi-au făcut publice candidaturile, luni, la interval de aproximativ o oră, în semn de unitate în partid. La nivelul organizaţiei PDL Alba, au existat în ultima perioadă o serie de informaţii privind susţinerea acordată de aleşii locali actualului secretar-general Vasile Blaga, iar o parte dintre acestea au fost susţinute în timp şi de declaraţii publice. Deşi în prezent democrat-liberalii din Alba se limitează să se pronunţe doar personal referitor la cel pe care îl doresc la conducerea organizaţiei naţionale, filiala Alba, condusă de Mircea Hava a fost trecută pe lista de susţinători ai moţiunii numite „O Românie dreaptă, o Românie europeană”, iniţiată de Vasile Blaga.

Senatorul Alexandru Pereș  și deputatul Clement Negruț merg pe mâna lui Blaga

Luni, în ziua în care liderii PDL îşi oficializează candidaturile, senatorul Alexandru Pereş recunoaşte că a semnat pentru moţiunea lui Vasile Blaga. „Dacă mă întrebaţi personal, eu mă pronunţ pentru Blaga, totuşi trebuie văzute toate moţiunile, iar acestea trebuie ulterior susţinute de semnături. Nu pot să vorbesc în numele tuturor democrat-liberalilor din Alba, dar eu am semnat pentru Vasile Blaga. Mai avem totuşi aproximativ o lună să ne decidem la nivel de organizaţie, în 14 mai va avea loc Convenţia Naţională”, a explicat Alexandru Pereş.

Un alt susţinător al lui Vasile Blaga este „rebelul rătăcit” al democrat liberalilor, Clement Negruţ. Acesta a a firmat recent într-o conferinţă de presă că i-ar plăcea să se întoarcă în partid până în 4 mai, pentru a-l putea sprijini pe Blaga pentru funcţia de preşedinte. „Nu am nimic cu premierul Boc, dar sunt sigur că Vasile Blaga poate duce partidul pe un trend ascendent”, a spus deputatul de Alba.

Mircea Hava a semnat moţiunea lui Blaga

Preşedintele PDL Alba, Mircea Hava, s-a aflat luni la Bucureşti pentru a participa la întâlnirile ce au avut loc la sediul partidului. Potrivit declaraţiilor preşedintelui Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, Mircea Hava a semnat moţiunea lui Vasile Blaga şi nu mai există astfel dubii referitor la preferatul democrat- liberalilor din judeţul nostru pentru conducerea PDL. „Domnul Hava a semnat moţiunea lui Blaga, aşa că este clar pe cine susţinem”, a precizat Ion Dumirel. Acesta a profitat de întrebare, pentru a face o remarcă ironică la adresa lui Theodor Paleologu: „Dacă ştiam că o să îşi depună candidatura şi Paleologu, îl susţineam pe el. Ar mai fi avut un vot în plus”.

Primarul Mircea Hava a declarat în ultima conferinţă a PDL Alba că îl vrea pe Blaga pentru partid, dar că premierul Boc ar trebui să îşi ducă până la capăt mandatul. Preşedintele PDL Alba a evitat atunci să se pronunţe clar referitor la susţinerea pe o oferă actualului secretar-general Vasile Blaga. Acesta nu a putut fi contactat astăzi pentru a-şi susţine declaraţia.
Alegerile pentru şefia PDL se desfăşoară în contextul luptelor interne din partid, scăderii drastice în sondaje în urma măsurilor anti-criză luate de către Guvern în 2010, dar şi sub semnul ameninţării Opoziţiei cu suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

Ce susţin cei trei candidaţi la şefia PDL

Titlurile moţiunilor ce vor fi depuse de Emil Boc şi Vasile Blaga seamănă izbitor şi, chiar dacă ideea de unitate ar putea fi înţeleasă din faptul că sunt susţinute aceleaşi principii pentru viitorul partidului, situaţia a generat conflict între cele două tabere. Astfel, moţiunea lui Emil Boc este intitulată „România dreaptă. România puternică”, având în spate semnăturile a 33 de lideri de organizaţii şi a aproximativ 100 de parlamentari, din informaţiile neoficiale de până acum, în timp ce Blaga mizează pe „O Românie dreaptă, o Românie europeană”, cu susţinerea a 14 organizaţii judeţene şi a 70 de parlamentari. Cel de al treilea candidat la şefia PDL, însă cu puţine şanse de câştig, care şi-a anunţat intenţia de a intra în competiţie, pe ultima sută de metri, Theodor Paleologu, a depus moţiunea „Privind spre viitor”, luni, la ora 15.30.

Precizăm că, potrivit regulamentului intern, candidaţii la conducerea PDL trebuie să prezinte susţinerea a cel puţin zece organizaţii judeţene şi 35 de semnături, alături de moţiune.

Premierul Emil Boc a fost prezent la sediul central al partidului, la ora 13.00, când a depus oficial cererea de candidatură pentru un nou mandat la şefia PDL, alături de moţiune şi de cele 35 de semnături. Acesta a fost primit de aproximativ 80 de membri PDL, printre care Gheorghe Falcă, Roberta Anastase, Mircea Toader, Raluca Turcan, Daniel Buda, Silviu Prigoană, Dumitru Pardău, Gelu Vişan. Au fost prezenţi şi miniştrii Daniel Funeriu, Valeriu Tabără, Ion Ariton, dar şi Elena Băsescu şi Theodor Stolojan – europarlamentari. Boc s-a declarat „garantul echipei PDL” şi a precizat că are două obiective principale: menţinerea PDL la guvernare şi câştigarea alegerilor locale şi parlamentare din anul 2012.

Din Comisia de Pregătire a Convenţiei Naţionale din 14 fac parte Gheorghe Flutur, Roberta Anastase, Gheorghe Albu şi Radu Berceanu, care l-a înlocuit pe Vasile Blaga (aflat în incompatibilitate, fiind candidat).

La ora 14.30, şi Vasile Blaga a depus cererea şi moţiunea amintite. Acesta a fost însoţit, la sediul partidului, de Sorin Frunzăverde, Cristian Boureanu, Cezar Preda, Costică Canacheu, Cătălin Croitoru, Radu F. Alexandru, Cristian Rădulescu, Mihail Boldea. Dacă Emil Boc s-a declarat pentru continuitate în PDL, Vasile Blaga susţine că este necesară o schimbare, o „rupere de ritm”, motiv pentru care s-a înscris în competiţie.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO ACCIDENT GRAV la Șugag: Un camion cu lemne s-a răsturnat. O persoană încarcerată

Publicat

Un accident grav s-a petrecut vineri seara, în jurul orei 22.30, în localitatea Șugag din județul Alba. 

Potrivit primelor informații de la fața locului, transmise de salvatorii de la ISU Alba, un camion cu lemne s-a răsturnat.

La fața locului au intervenit pompierii militari din Sebeș. În urma accidentului o persoană a rămas încarcerată între fiarele camionului. De asemenea, alte două persoane au fost rănite.

Știre în curs de actualizare.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

VIDEO: Ajutor de stat pentru hoteluri, restaurante și agenții de turism. Cum se calculează suma aprobată de Guvern

Publicat

Ordonanţa de urgenţă pentru compensarea pierderilor din industria HoReCa a fost adoptată în şedinţa de guvern de vineri, a anunţat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

„Au fost adoptate câteva proiecte de ordonanţă de urgenţă şi hotărâri foarte aşteptate în domeniul economic, mai ales în ceea ce priveşte persoanele afectate de efectele economice ale pandemiei de COVID-19.

Astfel, a fost prelungită măsura şomajului tehnic şi a fost flexibilizat programul de muncă numit Kurzarbeit, până la 30 iunie 2021.

Cum se calculează ajutorul pentru compensarea pierderilor

De asemenea a fost adoptată ordonanţa de urgenţă pentru compensarea pierderilor din industria HoReCa, în cuantum de 20% din diferenţa dintre cifra de afaceri din 2020 faţă de cea înregistrată în 2019″, a arătat Dancă, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Guvern.

Actul normativ privind ajutorul de stat pentru HoReCa a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei, după ce în şedinţa din 28 noiembrie a fost analizat în primă lectură

Secretarul de stat din Ministerul Economiei, Daniela Nicolescu, a solicitat la începutul şedinţei de Guvern introducerea pe ordinea de zi suplimentară a actului normativ cu privire la acest ajutor de stat pentru HoReCa.

„Vreau să cer pe lista suplimentară pe ordinea de zi ordonanţa de urgenţă care se referă la HoReCa şi la agenţiile de turism. Le vom da printr-o schemă de ajutor 20% din pierderea pe care au avut-o, diferenţa între cifra de afaceri 2020-2019. Am avut-o în primă lectură, acum am avizele”, a spus Nicolescu.

Ea a solicitat, de asemenea, introducerea pe ordinea de zi a unui memorandum privind acordarea unui ajutor de stat din fonduri naţionale pentru întreprinderi a căror activitate a fost suspendată temporar şi a unei hotărâri pentru aprobarea atestării unor localităţi ca staţiuni turistice de interes local. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Elevii vor putea dobândi competențe de cultură media în liceu. Proiect în unitățile-pilot din învățământ anunțat de MEC

Publicat

Liceeni vor putea dobândi competențe media din școală. Ministerul Educației și Cercetării (MEC) anunță un proiect ce va fi aplicat din 2021 și presupune introducerea programului „Predau educație media – Laboratorul de educație și cultură media”.

Cel puțin 480 de cadre didactice de Limba și literatura română vor fi formate pentru a preda competențe media și va fi deschisă o platformă de educație media pentru profesori și elevi.

Ministerul Educației și Cercetării și Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) au anunțat vineri parteneriatul prin care elevii de liceu din România vor dobândi competențe media, ”indispensabile într-un context în care interacțiunea cu informația, și, implicit, cu dezinformarea, a devenit parte dominantă a vieții de zi cu zi și a procesului de învățare”, potrivit MEC.

Ministerul Educației transmite că un prim pas al acestei colaborări îl reprezintă introducerea programului „Predau educație media – Laboratorul de educație și cultură media”, dezvoltat de CJI, în proiectul de testare a unor noi competențe, conținuturi și metode de învățare, în cadrul unităților de învățământ liceal cu statut de școală-pilot, proiect ce va deveni operațional din anul 2021.

Protocolul presupune:

– implementarea unui modul de învățare extracurricular în domeniul educației media pentru copii și tineri

– minim 480 de cadre didactice de Limba și literatura română, care predau la nivel liceal, vor fi formate și certificate printr-un program conceput în acest scop

– instruirea în domeniul media a inspectorilor școlari pentru Limba și literatura română prin organizarea a trei sesiuni/ateliere regionale de profil

– operaționalizarea unei platforme de educație media pentru profesori și elevi, care să includă instrumente de formare, asistență, monitorizare/raportare și evaluare în sistem online

– un ghid privind drepturile copilului, ca parte integrantă a drepturilor omului, în contextul educației media.

„Școala este locul în care se pun bazele noii generații de cetățeni, iar educatorii sunt primii care dau formă viitorului. Un viitor din ce în ce mai conectat și în care elevii au nevoie de competențe noi, care să îi ajute să fie cetățeni informați și responsabili. Sunt convinsă că profesionalismul experților din Ministerul Educației, implicarea profesorilor și experiența CJI vor contribui la îndeplinirea obiectivelor acestui program”, a declarat Monica Cristina Anisie, ministrul educației și cercetării.

„La fel cum elementele de educație rutieră erau inserate în ore, când copiii mergeau la școală, așa sunt acum vitale conceptele de educație media, care să îi ajute pe elevi să fie în siguranță în fața asaltului de informații falsificate, cu potențial dăunător. În ultimii patru ani, CJI a dezvoltat și testat la scară mică un model sustenabil de intervenție pentru construirea competențelor media pentru elevii de liceu, atât prin formarea și sprijinirea profesorilor de limba și literatura română pentru a include elemente de educație media în activitatea curentă la clasă, cât și prin activitățile de formare pentru liceeni, realizate de experții CJI”, a declarat Cristina Lupu, directorul executiv al CJI.

Prin programul „Predau educație media – Laboratorul de educație și cultură media”, elevii dobândesc abilități de gândire critică, care le permit să distingă faptele de opinii, să deconstruiască mesajele media și să interacționeze într-un mod responsabil cu rețelele sociale. Programul se înscrie în aria generală Media and Information Literacy (MIL), așa cum este descrisă de UNESCO, și în prioritățile Comisiei Europene, așa cum sunt ele formulate în DIRECTIVA (UE) 2018/1808 – Directiva serviciilor mass-media audiovizuale.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Mai multe persoane înșelate prin metoda ”șmen” la Alba Iulia. Cum poți să rămâi fără bani în cateva secunde

Publicat

bani inselaciune

Un bărbat a fost trimis în judecată după ce a înșelat mai multe persoane, în Alba Iulia, prin metoda ”șmen”. Faptele pentru care bărbatul a fost trimis în judecată s-au petrecut pe 3 martie și pe 16 septembrie 2020.

Metoda șemn este o forma de înșelătorie practicata pe stradă și deși în teorie pare simplă, în practică necesită foarte multă desxteritate. 

Ce s-a întâmplat

Potrivit procurorilor, la data de 03 martie, în jurul orei 15:30, în timp ce se afla în apropierea unei bănci de pe bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia, bărbatul în cauză  a indus în eroare persoana vătămată prin aceea că i-a cerut să îi schimbe suma de 500 de lei și, profitând de neatenția acesteia, și-a însușit suma de 190 de lei.

De asemenea, la data de 16 septembrie, tot în Alba Iulia bărbatul a indus în eroare alte două persoane.Mai exact le-a cerut să îi schimbe suma de 500 de lei, ocazie cu care, profitând de neatenția acestora, și-a însușit o parte din bani (190 de lei de la prima persoană și 210 de la cea de a doua, au mai transmis anchetatorii pentru alba24.ro

Ce este metoda ”șmen”

Metoda este folosită de zeci de ani pe teritoriul României, chiar din timpul perioadei comuniste, pe atunci fiind practicată de cei care schimbau valută.

Metoda presupune solicitarea de schimbare a unor bancnote în cupiură mai mică/mare sau efectuarea unui schimb valutar. Ulterior acestui schimb, folosindu-se de diferite pretexte, făpturitorul solicită suma de bani înapoi, distrage atenția victimei, sustrage („rupe”) o parte din bancnote și restituie restul sumei de bani persoanei vătămate, care nu o mai verifică.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate