Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Boc şi Blaga şi-au depus candidaturile la şefia PDL. Vezi pe cine susţin democrat-liberalii din Alba

Publicat

Premierul Emil Boc, Vasile Blaga şi Theodor Paleologu intră oficial în cursa pentru şefia PDL. Cei trei şi-au făcut publice candidaturile, luni, la interval de aproximativ o oră, în semn de unitate în partid. La nivelul organizaţiei PDL Alba, au existat în ultima perioadă o serie de informaţii privind susţinerea acordată de aleşii locali actualului secretar-general Vasile Blaga, iar o parte dintre acestea au fost susţinute în timp şi de declaraţii publice. Deşi în prezent democrat-liberalii din Alba se limitează să se pronunţe doar personal referitor la cel pe care îl doresc la conducerea organizaţiei naţionale, filiala Alba, condusă de Mircea Hava a fost trecută pe lista de susţinători ai moţiunii numite „O Românie dreaptă, o Românie europeană”, iniţiată de Vasile Blaga.

Senatorul Alexandru Pereș  și deputatul Clement Negruț merg pe mâna lui Blaga

Luni, în ziua în care liderii PDL îşi oficializează candidaturile, senatorul Alexandru Pereş recunoaşte că a semnat pentru moţiunea lui Vasile Blaga. „Dacă mă întrebaţi personal, eu mă pronunţ pentru Blaga, totuşi trebuie văzute toate moţiunile, iar acestea trebuie ulterior susţinute de semnături. Nu pot să vorbesc în numele tuturor democrat-liberalilor din Alba, dar eu am semnat pentru Vasile Blaga. Mai avem totuşi aproximativ o lună să ne decidem la nivel de organizaţie, în 14 mai va avea loc Convenţia Naţională”, a explicat Alexandru Pereş.

Un alt susţinător al lui Vasile Blaga este „rebelul rătăcit” al democrat liberalilor, Clement Negruţ. Acesta a a firmat recent într-o conferinţă de presă că i-ar plăcea să se întoarcă în partid până în 4 mai, pentru a-l putea sprijini pe Blaga pentru funcţia de preşedinte. „Nu am nimic cu premierul Boc, dar sunt sigur că Vasile Blaga poate duce partidul pe un trend ascendent”, a spus deputatul de Alba.

Mircea Hava a semnat moţiunea lui Blaga

Preşedintele PDL Alba, Mircea Hava, s-a aflat luni la Bucureşti pentru a participa la întâlnirile ce au avut loc la sediul partidului. Potrivit declaraţiilor preşedintelui Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, Mircea Hava a semnat moţiunea lui Vasile Blaga şi nu mai există astfel dubii referitor la preferatul democrat- liberalilor din judeţul nostru pentru conducerea PDL. „Domnul Hava a semnat moţiunea lui Blaga, aşa că este clar pe cine susţinem”, a precizat Ion Dumirel. Acesta a profitat de întrebare, pentru a face o remarcă ironică la adresa lui Theodor Paleologu: „Dacă ştiam că o să îşi depună candidatura şi Paleologu, îl susţineam pe el. Ar mai fi avut un vot în plus”.

Primarul Mircea Hava a declarat în ultima conferinţă a PDL Alba că îl vrea pe Blaga pentru partid, dar că premierul Boc ar trebui să îşi ducă până la capăt mandatul. Preşedintele PDL Alba a evitat atunci să se pronunţe clar referitor la susţinerea pe o oferă actualului secretar-general Vasile Blaga. Acesta nu a putut fi contactat astăzi pentru a-şi susţine declaraţia.
Alegerile pentru şefia PDL se desfăşoară în contextul luptelor interne din partid, scăderii drastice în sondaje în urma măsurilor anti-criză luate de către Guvern în 2010, dar şi sub semnul ameninţării Opoziţiei cu suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

Ce susţin cei trei candidaţi la şefia PDL

Titlurile moţiunilor ce vor fi depuse de Emil Boc şi Vasile Blaga seamănă izbitor şi, chiar dacă ideea de unitate ar putea fi înţeleasă din faptul că sunt susţinute aceleaşi principii pentru viitorul partidului, situaţia a generat conflict între cele două tabere. Astfel, moţiunea lui Emil Boc este intitulată „România dreaptă. România puternică”, având în spate semnăturile a 33 de lideri de organizaţii şi a aproximativ 100 de parlamentari, din informaţiile neoficiale de până acum, în timp ce Blaga mizează pe „O Românie dreaptă, o Românie europeană”, cu susţinerea a 14 organizaţii judeţene şi a 70 de parlamentari. Cel de al treilea candidat la şefia PDL, însă cu puţine şanse de câştig, care şi-a anunţat intenţia de a intra în competiţie, pe ultima sută de metri, Theodor Paleologu, a depus moţiunea „Privind spre viitor”, luni, la ora 15.30.

Precizăm că, potrivit regulamentului intern, candidaţii la conducerea PDL trebuie să prezinte susţinerea a cel puţin zece organizaţii judeţene şi 35 de semnături, alături de moţiune.

Premierul Emil Boc a fost prezent la sediul central al partidului, la ora 13.00, când a depus oficial cererea de candidatură pentru un nou mandat la şefia PDL, alături de moţiune şi de cele 35 de semnături. Acesta a fost primit de aproximativ 80 de membri PDL, printre care Gheorghe Falcă, Roberta Anastase, Mircea Toader, Raluca Turcan, Daniel Buda, Silviu Prigoană, Dumitru Pardău, Gelu Vişan. Au fost prezenţi şi miniştrii Daniel Funeriu, Valeriu Tabără, Ion Ariton, dar şi Elena Băsescu şi Theodor Stolojan – europarlamentari. Boc s-a declarat „garantul echipei PDL” şi a precizat că are două obiective principale: menţinerea PDL la guvernare şi câştigarea alegerilor locale şi parlamentare din anul 2012.

Din Comisia de Pregătire a Convenţiei Naţionale din 14 fac parte Gheorghe Flutur, Roberta Anastase, Gheorghe Albu şi Radu Berceanu, care l-a înlocuit pe Vasile Blaga (aflat în incompatibilitate, fiind candidat).

La ora 14.30, şi Vasile Blaga a depus cererea şi moţiunea amintite. Acesta a fost însoţit, la sediul partidului, de Sorin Frunzăverde, Cristian Boureanu, Cezar Preda, Costică Canacheu, Cătălin Croitoru, Radu F. Alexandru, Cristian Rădulescu, Mihail Boldea. Dacă Emil Boc s-a declarat pentru continuitate în PDL, Vasile Blaga susţine că este necesară o schimbare, o „rupere de ritm”, motiv pentru care s-a înscris în competiţie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax