Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Călătorie în UE: Italia a eliminat obligativitatea PLF la intrarea în țară. Spania prelungește restricțiile, iar Croația le ridică

Publicat

Formularul digital Passenger Locator Form (PLF) nu mai este obligatoriu la intrarea pe teritoriul Italiei. Turiștii vor trebui în continuare să prezinte certificatul european care atestă vaccinarea, recuperarea după boală sau efectuarea unui test negativ, informează Ministerul Afacerilor Externe.

Vezi și Țările din UE care mențin restricții COVID. Condiții de călătorie în Spania, Italia, Turcia, Germania, Cipru, Franța și altele

Persoanele care s-au aflat sau au tranzitat teritoriul României în ultimele 14 zile și care doresc să intre pe teritoriul italian, în perioada 1-31 mai 2022, au obligația de a prezenta transportatorului la momentul îmbarcării sau oricărei persoane desemnate să efectueze verificări certificatul digital UE pentru COVID-19 care atestă UNA din situațiile următoare:

  • vaccinarea anti-SARS-CoV-2 cu schemă completă (pentru vaccinuri cu administrare în doză unică sau două doze) efectuată cu mai puțin de 9 luni în urmă;
  • vaccinarea anti-SARS-CoV-2 cu schemă completă și doză de rapel;
  • vindecarea de COVID-19 care a avut loc în urmă cu 6 luni;
  • efectuarea unui test molecular (tip PCR) cu rezultat negativ, cu 72 de ore anterior intrării în Italia sau a unui test rapid (tip antigen), cu rezultat negativ, cu 48 de ore înainte.

Documentele menționate anterior trebuie să fie redactate într-o limbă de circulație internațională (italiană, engleză, franceză sau spaniolă).

Vezi și Măștile de protecție nu vor mai fi obligatorii în aeroporturi și curse aeriene din Europa. Când va intra în vigoare măsura

ATENȚIE! Persoanele care nu prezintă Certificatul digital UE COVID-19 care să ateste UNA dintre cele 4 situații indicate mai sus, au obligația de a respecta măsura autoizolării pentru o perioadă de 5 zile și să efectueze un test molecular sau antigen pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 la finalul perioadei de autoizolare.

Minorii cu vârsta sub 6 ani pot intra în Italia fără alte formalități și sunt întotdeauna scutiți de obligația testelor moleculare sau antigenice.

Croația renunță la toate restricțiile de călătorie

Turiștii pot intra în Croația fără să mai prezinte certificatul european privind COVID sau rezultatul negativ al testării anti-Covid, anunță Ministerul Afacerilor Externe.

Măsura a fost luată în primul rând cu scopul de a încuraja turiștii străini să viziteze Croația.

Restricții prelungite în Spania

Spania a prelungit cel puțin până în 15 mai actualele condiții de intrare în țară.

Pasagerii care intră în Spania pe cale aeriană (cu excepția minorilor de până la 12 ani și a pasagerilor aflați în tranzit internațional), indiferent de statul de origine a călătoriei, inclusiv cetățenii spanioli care revin la domiciliu, trebuie să prezinte obligatoriu certificatul european care atestă vaccinarea, recuperarea după boală sau efectuarea unui test negativ.

Potrivit MAE, autoritățile spaniole consideră valabile certificatele de vaccinare emise începând cu cea de-a 14-a zi posterioară zilei în care s-a administrat ultima doză de vaccin din schema completă, dacă nu au trecut mai mult de 270 de zile de la data administrării ultimei doze de vaccinare.

Test PCR care atestă rezultatul negativ trebuie realizat în ultimele 72 de ore anterioare intrării în Spania. Testul antigen trebuie realizat în ultimele 24 de ore anterioare intrării în Spania.

Documentul care atestă recuperarea post-COVID-19 este valabil dacă de la refacerea după boală au trecut minimum 11 zile, dar nu mai mult de 180 de zile.

I. condiții de călătorie spre Spania:

Pasagerii care intră în Spania pe cale aeriană (cu excepția minorilor de până la 12 ani și a pasagerilor aflați în tranzit internațional), indiferent de statul de origine a călătoriei, inclusiv cetățenii spanioli care revin la domiciliu, trebuie să prezinte, în mod obligatoriu, unul din următoarele documente:

1. Certificatul COVID Digital al UE sau echivalent UE care:

  • atestă vaccinarea completă împotriva COVID-19:
  • Autoritățile spaniole acceptă ca valabile certificatele de vaccinare emise începând cu cea de-a 14-a zi posterioară zilei în care s-a administrat ultima doză de vaccin din schema completă, dacă nu au trecut mai mult de 270 de zile de la data administrării ultimei doze de vaccinare.
  • În ipoteza depășirii perioadei de 270 de zile de la data administrării celei de-a doua doze, este necesară menționarea administrării unei doze booster pe certificatul european de vaccinare. Aceste certificate vor fi considerate valabile din aceeași zi în care s-a administrat doza booster.
  • Certificatul de vaccinare pentru minorii cu vârsta de sub 18 ani nu are termen de încetare a valabilității.

sau

  • atestă rezultatul negativ al unui test diagnostic de infectare activă: test PCR realizat în ultimele 72 de ore anterioare intrării în Spania sau test antigen realizat în ultimele 24 de ore anterioare intrării în Spania.
    sau
  • atestă recuperarea post-COVID-19, de la care au trecut minim 11 zile, dar nu mai mult de 180 de zile.

La sosirea pe aeroport, pasagerii vor urma indicațiile de culoare portocalie: vía naranja.

2. Formularul de control sanitar QR SpTH

Dacă nu dispun de Certificatul COVID Digital UE sau echivalentul UE, pasagerii vor trebui să completeze online formularul de control sanitar pe pagina https://spth.gob.es, introducând manual datele certificatului de vaccinare, recuperare sau diagnosticare.

După completarea formularului, sistemul va genera un cod QR care va trebui prezentat la îmbarcare și la sosirea în Spania.

Serviciile sanitare spaniole ar putea solicita pasagerilor prezentarea documentelor justificative de vaccinare, recuperare sau diagnosticare.

La sosirea pe aeroport, pasagerii vor urma indicațiile de culoare albastră: vía azul.

Pasagerii care intră în Spania pe cale maritimă trebuie să prezinte unul din certificatele sanitare menționate mai sus, respectiv de vaccinare, recuperare sau diagnosticare, fără a mai fi nevoie de completarea formularului de control sanitar.

Alte informații actualizate privind intrarea în Spania sunt disponibile la adresa: https://www.mscbs.gob.es/…/alertasActual/nCov/spth.htm.

Informații suplimentare privind intrarea în Spania:

Pentru persoanele care s-au vaccinat/testat/recuperat din boală în România, certificatul poate fi descărcat aici: https://certificat-covid.gov.ro/login.

Pentru persoanele care s-au vaccinat/testat/recuperat din boală în Spania, certificatul poate fi descărcat în funcție de comunitatea autonomă de rezidență: https://www.mscbs.gob.es/…/alertasActual/nCov/ccd/ccaa.htm.

Condiții de îmbarcare impuse de companiile aeriene

Acceptarea condițiilor comerciale la achiziționarea biletelor de avion obligă pasagerii la respectarea condițiilor de îmbarcare impuse și comunicate de companiile aeriene înaintea zborului.

Având în vedere că acestea pot varia de la o companie la alta, se recomandă ca anterior călătoriei să consultați condițiile de îmbarcare prezentate de compania aeriană și cu aeroportul de origine a călătoriei.

Unde nu mai este obligatorie purtarea măștii

Potrivit deciziei din 19 aprilie 2022 a Consiliului spaniol de Miniștri, începând cu data de 20.04.2022, a fost eliminată obligativitatea purtării măștii de protecție în interior, cu excepția spitalelor și centrelor sanitare, farmaciilor, azilelor pentru persoane vârstnice și a mijloacelor de transport în comun (avion, barcă, tren, autobuz, metrou, taxi).

Purtarea măștii nu va fi obligatorie în mediul școlar și nici la locul de muncă dacă nu se decide altfel de către organizația/entitatea respectivă. De asemenea, nu va fi obligatorie purtarea măștii la evenimente precum concursurile sportive sau concertele organizate în exterior sau în spații închise.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax