Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

CALENDARUL anului şcolar 2014-2015. Când sunt programate tezele şi examenele. Modificări şi noutăţi pentru elevi

Publicat

DSCF2853Anul şcolar 2014-2015 a început, luni, pentru peste 54.000 de elevi din judeţul Alba. Îi aşteaptă 177 de zile de cursuri şi 34 de vacanţă, materii noi , ghiozdane gratuite cu rechizite pentru cei din clasele pregătitoare, programe opţionale pentru gimnaziu şi liceu. Profesorii vor avea un regulament ce integrează reguli de conduită în unităţile de învăţământ, un contract educaţional cu părinţii şi alte obligaţii. Deocamndată nu sunt manuale digitale pentru clasele I şi II şi nici noutăţi anunţate privind organizarea examenelor de Bac şi Evaluare Naţională.

În judeţul Alba, 154 dintre cele 525 de unităţi de învăţământ nu au încă autorizaţie sanitară de funcţionare. Însă alte şcoli din mediul rural au microbuze şcolare noi, pentru transportul elevilor.

177 de zile de cursuri şi 34 de vacanţă

Anul şcolar 2014-2015 va avea 177 de zile de cursuri şi 34 de zile de vacanţă, fără cele din vacanţa de vară, potrivit structurii aprobate printr-un ordin al ministrului Educaţiei care a fost publicat în Monitorul Oficial.

Calendarul anului şcolar următor este alcătuit similar celui din 2013-2014.

Conform calendarului, anul şcolar 2014-2015 va avea 36 de săptămâni de cursuri, însumând 177 de zile lucrătoare. Excepţie fac clasele terminale din învăţământul liceal, pentru care anul şcolar are 37 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 33 de săptămâni, 4 săptămâni fiind dedicate desfăşurării examenului naţional de bacalaureat. De asemenea, cursurile claselor terminale se încheie în 29 mai 2015, iar pentru clasa a VIII-a, anul şcolar are 36 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 35 de săptămâni, o săptămână fiind dedicată desfăşurării evaluării naţionale. Cursurile claselor a VIII-a se încheie la 12 iunie 2015.

Pentru clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică, cu excepţia claselor terminale, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învăţământ, în vigoare. Pentru clasele din învăţământul profesional, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învăţământ în vigoare. Pentru învăţământul special – clasele a IX-a – a XI-a, ciclul inferior al liceului, filiera tehnologică, durata cursurilor este de 37 de săptămâni, însumând 181 de zile.

Stagiile de pregătire practică pentru care au optat absolvenţii ciclului inferior al liceului, filiera tehnologică, cuprind 720 de ore care se desfăşoară în perioada propusă de unitatea de învăţământ organizatoare şi aprobată de inspectoratul şcolar, conform structurii anului şcolar, cu respectarea vacanţelor.

Pentru învăţământul postliceal (şcoală postliceală şi şcoală de maiştri), durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învăţământ, în vigoare”, mai prevede ordinul, ca excepţii de la durata de 36 de săptămâni.

Anul şcolar 2014-2015 este structurat pe două semestre.

Semestrul I va avea cursuri în perioadele luni, 15 septembrie – vineri, 19 decembrie şi luni, 5 ianuarie – vineri, 30 ianuarie.

În perioada 1 – 9 noiembrie, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar vor fi în vacanţă.

Vacanţa de iarnă va începe sâmbătă, 20 decembrie şi se va încheia duminică, 4 ianuarie, iar cea intersemestrială va fi între 31 ianuarie şi 8 februarie.

Semestrul al II-lea va începe luni, 9 februarie, şi va fi întrerupt de vacanţa de primăvară, programată între 11 aprilie şi 19 aprilie. Cursurile se vor relua în 20 aprilie, anul şcolar urmând să se încheie la 19 iunie.

Vacanţa de vară de dinaintea anului şcolar 2015-2016 va fi între 20 iunie şi 13 septembrie.

Săptămâna 6 – 10 aprilie din semestrul al doilea va fi dedicată activităţilor extracurriculare şi extraşcolare, în cadrul programului “Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”.

Tezele din semestrul I al anului şcolar 2014-2015 se susţin, de regulă, până la 19 decembrie 2014, iar cele din semestrul al II-lea, până la 22 mai 2015.

În judeţul Alba, pentru anul şcolar 2014-2015, Consiliul Judeţean oferă celor 3.260 de elevi de clasa pregătitoare din judeţ un ghiozdan complet echipat cu cu rechizite şcolare şi alte materiale didactice. Este vorba despre programul „Primul ghiozdan”. Detalii, AICI.

Manuale noi la clasele I şi a II-a, în aşteptare

Tot din anul şcolar 2014-2015, elevii claselor I şi a II-a ar urma să înveţe după manuale noi, inclusiv în variantă digitală. Pentru realizarea acestora, Ministerul Educaţiei a organizat o licitaţie, care a fost însă contestată de unele edituri

Înainte de începerea anului şcolar, 30 la sută dintre unităţile şcolare din judeţul Alba nu îndeplinesc condiţiile de activitate, din punct de vedere sanitar. AICI, detalii despre situaţia grădiniţelor, şcolilor şi liceelor din Alba.

DSP Alba a transmis planificarea campaniilor de vaccinare a elevilor, în anul şcolar 2014-2015. Este vorba de administrarea vaccinurilor antirujeolic, antipoliomielitic şi diftero-tetanic pentru elevii din clasele I, II, VIII, respectiv IX.

Aceste campanii de vaccinare se adresează tuturor copiilor de vârstă eligibilă, şcolarizaţi şi neşcolarizaţi. Clasa I: 20-31 octombrie 2014: Vaccinare antirujeolică – antirubeolică – antiurliană (ROR); Clasa a II-a (8 ani) si clasa pregătitoare (copii în vârstă de 6 ani): 10-21 noiembrie 2014 – Vaccinare antipoliomielitică (VPI); Clasa a VIII-a şi a IX-a: 2-15 decembrie 2014 – Vaccinare diftero-tetanică (dT). Vaccinarea copiilor neşcolarizaţi se va efectua prin intermediul cabinetelor medicilor de familie.

Modificări de programă şcolară şi materii noi

Ministrul Educației a anunțat că limba modernă este introdusă de la clasa pregătitoare, cu câte o oră pe săptămână, iar în clasele a III-a și a IV-a elevii vor face două ore pe săptămână. Matematica obține o oră în plus pe săptămână la clasa a II-a, elevii urmând să facă 4 ore pe săptămână. Dispare Educația tehnologică, dar disciplina Arte vizuale și abilități practice câștigă câte o oră pe săptămână.

MEN informează că, din anul şcolar 2014-2015 elevii din clasele a III-a şi a IV-a vor putea învăţa despre arhitectură şi mediul construit, iar elevii din liceele de muzică vor putea studia istoria jazzului. Detalii, AICI.

De asemenea, până la sfârșitul lunii septembrie, elevii de gimnaziu și liceu pot opta pentru înscrierea în programele opționale de educație antreprenorială și de orientare profesională care au fost implementate gratuit în școli de organizația Junior Achievement (JA) România. Aceste programe pot fi introduse în programa școlară, la inițiativa părinților și profesorilor, sub formă de opțional (curriculum la decizia școlii). Detalii, AICI.

Începând cu anul școlar 2014-2015 proiectul ”Ascultă 5 minute de muzică clasică”, devine program național în școli și asta pentru că a fost semnat un protocol de colaborare între Radio România Musical și Ministerul Educației Naționale. Scopul acestui proiect este acela de a-i familiariza pe elevi cu muzica clasică. Radio România Musical, unicul post de radio din România dedicat muzicii clasice, va pune la dispoziția profesorilor cele mai importante piese muzicale din repertoriul românesc și universal. Detalii, AICI.

Materii mai puține pentru clasele XI-XII, dar mai multe zile de școală

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, îşi doreşte ca numărul materiilor predate la clasele a XI-a şi a XII-a să scadă peste câţiva ani, iar elevii să poată opta, în funcţie de interesul lor, pentru un domeniu sau altul, în vederea examenului de bacalaureat şi a admiterii la facultate. Pentru acest demers ar fi sunt necesari trei-patru ani. Potrivit lui Pricopie, prin această măsură se va da posibilitatea elevilor să se concentreze, cu prioritate, pe materiile pentru examene.

Pe de altă parte, ministrul Educaţiei spune că analizează oportunitatea creşterii numărului de zile de şcoală, un prim pas fiind acela de a organiza, numai pentru doritori, o săptămână de tipul “Săptămânii altfel”, cu şapte zile înaintea începerii anului şcolar. Elevii şi părinţii care vor ar putea veni mai devreme cu o săptămână, pentru diverse activităţi. Un fel de ‘Şcoala altfel’ înainte de 15 septembrie. Anul şcolar 2015-2016 va începe aşa cum a fost prevăzut.

Simulările pentru bacalaureat vor fi organizate şi în anul şcolar care a început luni. În anul școlar 2014-2015, examenul de Bacalaureat și Evaluarea națională nu își vor schimba structura, potrivit ministrului Educației Naționale, Remus Pricopie.

În privinţa finanţării sistemului de învăţământ, rămân probleme, dar acestea vor fi rezolvate “gradual”: naveta profesorilor ar trebui finanţată în baza unor plafoane de kilometri, şi suma alocată prin programul “Bani de liceu”, alocată elevilor din familii sărace, care, conform estimărilor, ar urma să crească, lunar, de la 180 de lei “spre 250 de lei”, potrivit ministrului

Cadrele didactice vor beneficia, din nou, de “programul 100 de euro”. Suma va creşte însă la 150 de euro, care vor putea fi folosiţi pentru cumpărarea de cărţi sau participararea la programe de formare profesională.

Reguli de cod etic pentru profesori

Potrivit proiectului Codului de etică pentru învăţământul preuniversitar, pus în dezbatere încă de la începutul acestui an, profesorii sunt obligaţi să supravegheze permanent elevii, atât pe parcursul activităţilor desfăşurate în şcoală, cât şi la cele organizate de unitatea de învăţământ în afara acesteia, să nu agreseze copiii şi să nu-i umilească. Totodată, cadrele didactice nu au voie să colecteze fonduri de la elevi sau de la părinții acestora.

Codul etic interzice: fraudarea examenelor de orice tip contra bani, obiecte, servicii etc; solicitarea de către personalul didactic a unor sume de bani sau cadouri în vederea obţinerii de către elevi a unor rezultate şcolare incorecte; traficul de influenţă şi favoritismul în procesul de evaluare; colectarea de fonduri de la elevi sau de la părinţii acestora pentru cadouri sau pentru protocolul destinat cadrelor didactice antrenate în organizarea şi desfăşurarea unor activităţi de evaluare (examene şi evaluări naţionale, olimpiade, alte concursuri şcolare etc.); meditaţiile cu propriii elevi, contra unor avantaje materiale.

De asemenea, în exercitarea activităţilor didactice (şcolare şi extraşcolare), membrilor personalului didactic le sunt interzise:consumul de substanţe psihotrope sau alcool; organizarea pariurilor şi a jocurilor de noroc; folosirea dotărilor şi a bazei materiale din spaţiile de învăţământ în vederea obţinerii de beneficii financiare personale; distrugerea intenţionată a dotărilor şi a bazei materiale din spaţiile de învăţământ; distribuirea materialelor pornografice; utilizarea de materiale informative interzise prin lege; organizarea de activităţi care pot pune în pericol siguranţa şi securitatea elevilor sau a altor persoane aflate în incinta unităţii/instituţiei de învăţământ.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax