Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cardurile de sănătate vor fi distribuite din septembrie, cu 5 ani întârziere. Vezi ce informații vor conține

Publicat

Primul milion de carduri de sănătate va fi distribuit asiguraților începând cu luna septembrie a acestui an, cu 5 ani întârziere față de data anunțată inițial. Acesta va putea conține coordonate și informații despre starea de sănătate a pacientului, grupa sanguină, RH-ul, bolile cronice sau cele cu risc viral, acceptul sau refuzul pentru donarea de organe. Toate acestea vor fi menționate doar cu acordul pacientului. Cardul va trebui prezentat de fiecare dată la medic, la spital și la farmacie.

După ce legea sănătății (nr. 95/2006) anunța că cetățenii asigurați vor primi cardul național de sănătate până la sfârșitul anului 2007, distribuția efectivă a cardurilor va începe abia în toamna acestui an, în septembrie, potrivit Mediafax. Acesta este subiectul unui proiect de hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătății.

Potrivit acestui proiect, pacientul va completa în fața medicului de familie o declarație prin care precizează ce informații dorește să fie inscripționate pe card, iar medicul le va actualiza la fiecare vizită a pacientului la cabinet. Cardul național de sănătate va fi valabil timp de 5 ani de la data emiterii.

„După tipărirea cardurilor, documentele vor fi distribuite cetățenilor de către casele județene de asigurări de sănătate. Acestea vor avea sarcina ca ele să ajungă la toți asigurații înscriși pe liste. Cardul va conține, pe lângă nume și prenume, un număr de asigurat, altul decât CNP-ul și va avea un cip pe care vor fi trecute alte date medicale, toate opționale”, a explicat șeful CNAS, dr. Marius Filip.

Prețul unui card naționall de sănătate este de 2 euro și va fi plătit de Ministerul Sănătății. Cei care își vor pierde cardul, vor fi nevoiți să achite costul unuia nou, din propriul buzunar.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax