Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Cardurile de sănătate vor fi distribuite din septembrie, cu 5 ani întârziere. Vezi ce informații vor conține

Publicat


Primul milion de carduri de sănătate va fi distribuit asiguraților începând cu luna septembrie a acestui an, cu 5 ani întârziere față de data anunțată inițial. Acesta va putea conține coordonate și informații despre starea de sănătate a pacientului, grupa sanguină, RH-ul, bolile cronice sau cele cu risc viral, acceptul sau refuzul pentru donarea de organe. Toate acestea vor fi menționate doar cu acordul pacientului. Cardul va trebui prezentat de fiecare dată la medic, la spital și la farmacie.

După ce legea sănătății (nr. 95/2006) anunța că cetățenii asigurați vor primi cardul național de sănătate până la sfârșitul anului 2007, distribuția efectivă a cardurilor va începe abia în toamna acestui an, în septembrie, potrivit Mediafax. Acesta este subiectul unui proiect de hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătății.

Potrivit acestui proiect, pacientul va completa în fața medicului de familie o declarație prin care precizează ce informații dorește să fie inscripționate pe card, iar medicul le va actualiza la fiecare vizită a pacientului la cabinet. Cardul național de sănătate va fi valabil timp de 5 ani de la data emiterii.

„După tipărirea cardurilor, documentele vor fi distribuite cetățenilor de către casele județene de asigurări de sănătate. Acestea vor avea sarcina ca ele să ajungă la toți asigurații înscriși pe liste. Cardul va conține, pe lângă nume și prenume, un număr de asigurat, altul decât CNP-ul și va avea un cip pe care vor fi trecute alte date medicale, toate opționale”, a explicat șeful CNAS, dr. Marius Filip.

Prețul unui card naționall de sănătate este de 2 euro și va fi plătit de Ministerul Sănătății. Cei care își vor pierde cardul, vor fi nevoiți să achite costul unuia nou, din propriul buzunar.


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRATIE

Primăria Alba Iulia scoate la concurs un post plătit cu peste 12.000 de lei lunar. Ce condiții trebuie îndeplinite

Publicat

sediu primarie drona

Un post de director executiv rămas vacant în administrația locală din Alba Iulia, plătit lunar cu peste 12.000 de lei, a fost scos la concurs. Persoanele care au studii universitare de licență în domeniul ingineriei civile sau ingineriei instalațiilor, diplomă de master în administrație publică și minim șapte ani de experiență în domeniu pot aplica […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Orban vrea alegeri locale în 14 iunie. ”Pe 31 mai și 7 iunie ar fi o impietate față de creștini”

Publicat

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că 14 iunie este o dată „rezonabilă” pentru alegerile locale. În opinia sa, organizarea acestora pe 31 mai sau pe 7 iunie „ar fi o impietate față de creștini”, fiind Rusaliile. „Primarii m-au întrebat când vor fi organizate alegerile locale și am răspuns că, cel mai probabil, pe 14 […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Formularul simplificat al Declarației 230, finalizat de ANAF. Cum se completează

Publicat

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a finalizat și a pus în dezbatere publică formularul simplificat al Declarației 230, pentru direcționarea a până la 3,5% din impozitul pe venit către entitățile non-profit sau unitățile de cult. Potrivit documentației publicate de ANAF, formularul se completează şi se depune de către persoanele fizice care dispun direcționarea unei […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Profesorii vor putea primi până la trei salarii în plus. Care sunt condițiile

Publicat

elevi

Un proiect de lege ce prevede că profesorii care se titularizează în mediul rural beneficiază de o indemnizaţie de instalare în cuantum de 3 salarii medii brute pe economie a fost adoptat tacit de Camera Deputaților. Votul final se va da la Senat. Condiția pentru a primi bani în plus este ca profesorii să rămână […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate