Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cât plătește Primăria Alba Iulia pentru spectacolele prezentate de Garda Cetăţii, Legiunea a XIII-a Gemina şi Lupii Apoulonului


Publicat

În fiecare weekend şi aproape la fiecare eveniment organizat în Cetatea Alba Carolina, atracţiile de spectacol sunt oferite de prestaţiile Gărzii Cetăţii şi trupelor de reenactment Legiunea a XIII-a Gemina şi Lupii Apoulonului. Sunt iniţiative ale primăriei şi muzeului albaiulian prin care Cetatea „prinde viaţă” şi cei care vin pentru prima dată sau care sunt obişnuiţi deja cu spaţiile istorice din oraş pot vedea „live” un fragment din istorie.

Garda Cetăţii Alba Carolina a fost înfiinţată dintr-o iniţiativă privată. În schimb,  Legiunea XIII-a Gemina de la Apulum şi Lupii Apoulonului sunt echipe de voluntari, printr-un proiect al Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia. Sunt aproximativ 12 „legionari romani”, plus „civili”, iar „luptători daci” sunt 15.

Trupele de reenactment din Alba Iulia prezintă spectacole nu doar în Cetatea Alba Carolina, ci şi în alte locaţii din ţară – de exemplu Zalău, Sighişoara, ClujSălciua şi străinătate.

Municipiul Alba Iulia are încheiat un contract pentru schimburile de Gardă a Cetăţii ce au loc vineri seara, sâmbăta la prânz, sâmbătă seara şi duminica la prânz. Serviciile constau în < Schimb de gardă cu torţe> (vineri seara), <Schimb de gardă mare cu defilare> (sâmbăta la prânz), <Schimb de gardă mare cu salve de tun> (sâmbătă seara) şi <Schimb de gardă> (duminica la prânz), transmit reprezentanţii Primăriei.

Valoarea contractului încheiat de Primărie cu firma Grup Corint este de 253.000 de lei (taxe incluse) , iar serviciile Gărzii Cetăţii se prestează pe durata a 22 de săptămâni. Grup Corint este firma care a concesionat pe 49 de ani, la prețul de 1000 euro/ lună,  aproape 1/3 (10 hectare)  din Cetatea Alba Carolina, suprafață pe care a amenajat un hotel de cinci stele și zona denumită ”Traseul Celor Trei Fortificații”. Tot Grup Corint este și antreprenorul lucrărilor de reabilitare din Cetatea Vauban care depășesc până acum 70 milioane de euro. Atunci când nu prestează servicii pentru Primăria Alba Iulia, soldații din garda austriacă a Cetații Alba Carolina străjuiesc domeniul și hotelul firmei Grup Corint.

Valoarea achitată luna serviciile prestate pentru Primărie poate oscila în funcţie de numărul de weekend-uri pe lună, respectiv posibile reprogramări stabilite de autoritatea contractantă, în funcţie de programul evenimentelor din Cetatea Alba Carolina.

Pentru reprezentaţiile de reenactment ale Legiunii XIII Gemina şi Lupilor Apoulonului din fiecare vineri, Primăria Alba Iulia a încheiat un contract de 60.000 de lei (taxe incluse).

Serviciile constau în spectacole şi demonstraţie militară: Legiunea a XIII-a Gemina şi Lupii Apoulonului de tip reenactment (reconstituiri istorice) şi living history (prezentări în faţa publicului urmând conceptul “istoriei trăite”).

Aceste spectacole au fost contractate tot pentru 22 de săptămâni.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

4 Comentarii

4 Comments

 1. bula

  duminică, 10.08.2014 at 23:58

  Doamnelor si ….doamnelor!
  Cui nu ii este clar ca nenea Hajave isi rasplateste colaboratorii cu sumele astea frumusele din bugetul local?
  Povestea asta cu garda cetatii e de cel mai mare prost gust posibil…papagalii astia nu ne reprezinta in nici un fel….sau ne mandrim ca papagali de alde astia cu zulufi ne-au ocupat, temporar, candva??Asta e o poveste idioata care mascheaza scurgerea unor bani spre cine se vrea. Stie onoratul public cine face parte din asa zisa garda a cetatii? Unii care au 2/3 slujbe, militari activi si pensionari militari, un cerc exclusivist pe baza de cumetrie in care nu patrunde oricine, care iau o gramada de bani pentru treaba asta. Intrebarea e, de ce nu formeaza garda asta doar politisti locali activi care ar fi platiti cu o suma muuult mai mica?? Circ ieftin pe fata, foarte profitabil, prin spate, pentru altii.

 2. Dionis

  luni, 11.08.2014 at 11:16

  „Garda Cetăţii Alba Carolina a fost înfiinţată dintr-o iniţiativă privată. În schimb, Legiunea XIII-a Gemina de la Apulum şi Lupii Apoulonului sunt echipe de voluntari, printr-un proiect al Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia. Sunt aproximativ 12 „legionari romani”, plus „civili”, iar „luptători daci” sunt 15.”

  „Pentru reprezentaţiile de reenactment ale Legiunii XIII Gemina şi Lupilor Apoulonului din fiecare vineri, Primăria Alba Iulia a încheiat un contract de 60.000 de lei (taxe incluse).”

  Pai atunci, „echipele de voluntari” sunt voluntari sau sunt angajati care isi iau banii semnanad statele de plata, ca si oricare alti angajati?

 3. Mogul

  marți, 12.08.2014 at 08:45

  Mai conteaza cum sunt platiti sau nu sunt platiti, daca sunt sau nu sunt voluntari? Mie prrsonal imi face placere sa asist, din cand in cand, la acele spectacole ed vineri de la ora 19.00, am adus de fiecare data si turisti care s-au nimerit sa ne viziteze si al caror program s-a suprapus cu spectacolul de vineri de la ora 19.00 si pot sa zic ca au fost tare incantati. Invatam si noi ceva din istorie ca probabil multi nu au habar de ceea ce s-a intamplat in Cetatea Alba Carolina, dar macar asa, prin intermediul celor de la Muzeul Unirii afla cateva informatii in plus.
  Nu cred ca este o tragedie ca Primaria achita 60.000 lei pentru 22 saptamani. Faceti un calcul si vedeti cat este pentru o reprezentatie.
  Eu ce nu inteleg este concesiunea de 10 ha pentru 1.000 euro pe luna. Aici mi se pare ceva interesant de urmarit, mai ales ca s-a construit un hotel, se percepe o taxa frumusica pentru vizitarea traseului si din cate stiu au derulat si proiecte de fonduri europene. N-au cum sa iasa in pierdere, dupa socoteala mea.. Problema este asa cum ziceam, cel putin, interesanta.

 4. Mirci

  marți, 12.08.2014 at 08:49

  Parca a fost vreodata „transparent” bugetul local! Sa fim seriosi.
  Astea sunt lucruri marunte. Ar fi de urmarit „alte chletuieli” care efectiv nu se vad de catre cetatenii orasului si care se scurg in buzunarul si spre huzurul personal al „alesilor”.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Cod galben de ceață în zonele joase ale județului. Vizibilitatea scade sub 200 de metri și izolat sub 50 de metri

Publicat

ceata

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de ceață valabil pe teritoriul județului Alba. Sunt vizate zonele joase. 

Fenomene vizate: local ceață care determină reducerea vizibilității sub 200 de metri și izolat sub 50 de metri.

Codul este valabil până miercuri, 28 octombrie, ora 10,00 și a fost emis în cursul nopții, la ora 4,00.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Unul din trei sate din România nu are semnal de internet sau au zone în care acesta este slab. Studiu

Publicat

telefon mobil

Aproape o treime dintre satele din România (31%) au zone cu semnalul slab, foarte slab şi/sau inexistent de Internet, arată un studiu realizat de Fundaţia World Vision România.

„În această perioadă, din ce în ce mai multe localităţi trec în scenarii care presupun susţinerea cursurilor online, însă şcoala online este în continuare o utopie pentru elevii din mediul rural din România”, scriu realizatorii cercetării.

Conform studiului, 40% dintre copiii din mediul rural nu au participat la şcoala online în prima perioadă a pandemiei, iar explicaţiile sunt multiple: pe lângă imposibilitatea pentru familiile din mediul rural cu un venit mic de a asigura un dispozitiv pentru toţi copiii, pentru elevii de la sate apare şi provocarea unei conexiuni bune la Internet.

De asemenea, peste 61% dintre cele 87 de comune din şase judeţe în care activează World Vision România (Iaşi, Vaslui, Dolj, Ialomiţa, Vâlcea şi Cluj) au în componenţă sate cu zone cu semnalul slab sau inexistent. Astfel, din totalul celor 313 de sate în care organizaţia derulează proiecte şi sprijină copii din medii vulnerabile, peste 31% au zone cu semnalul slab, foarte slab şi/sau inexistent.

Cu toate acestea, reprezentanţii organizaţiei susţin faptul că Internetul nu lipseşte cu desăvârşire în mediul rural.

„În aproape toate satele şi comunele există zone cu semnal la telefon şi internet foarte bun, în general în jurul instituţiilor publice: primărie, şcoală. Însă, cu cât te îndepărtezi de acestea, cu atât semnalul este mai slab”, menţionează sursa citată.

World Vision România a donat, din martie până în prezent, peste 4.000 de tablete cu cartele SIM pentru Internet pentru copiii de la sate, a realizat webinarii pentru profesori pentru îmbunătăţirea competenţelor digitale, a făcut meditaţii online cu copiii, dar şi consiliere psihologică cu copiii şi adulţii din proiecte.

Fundaţia a demarat o campanie de strângere de fonduri pentru şcolile, elevii şi profesorii din mediul rural.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

28 octombrie: Unde îi așteaptă echipajele de poliție, pe șoferii din Alba. Amplasarea radarelor pe drumurile din județ

Publicat

Reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Alba au anunțat pe ce drumuri din județ vor fi amplasate radarele, miercuri. 

Informația vine însă și cu recomandarea de a respecta regulile de circulație pe drumurile publice și regimul de viteză, pentru a evita producerea de accidente rutiere.

Amplasarea radarelor în data de 28 octombrie 2020:

Drumul Naţional 1- Alba Iulia – Sântimbru –– Oiejdea – Galda de Jos – Teiuş – Aiud – Inoc – limită cu judeţul Cluj

Drumul Naţional 1- Sebeş – Cut – Cunţa – limită judeţul Sibiu

Drumul Naţional 7 Săliştea –– Șibot – limită cu judeţul Hunedoara

Drumul Naţional 67C – Sebeş –Petreşti – Săsciori

Drumul Naţional 74 – Ighiu – Zlatna – Feneş – Abrud –– Bucium Cerbu

Drumul Naţional 75 – Câmpeni – Gârda – Arieşeni

Drumul Naţional 75 – Baia de Arieş – Lupşa

Alba Iulia – Bulevardul Încoronării – Bulevardului Ferdinand I – strada Clujului, strada Regiment V Vânători, Strada Calea Moţilor

Municipiul Sebeş – strada Lucian Blaga, strada Traian

Cugir – strada Victoriei

Ocna Mureş – Războieni – Noşlac

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Târgul de Crăciun de la Sibiu se va ține și în această iarnă, în plină pandemie de COVID-19. Ce spun organizatorii

Publicat

Tradiționalul Târg de Craciun din Sibiu, care anual atrage zeci de mii de vizitatori, va avea loc și în acest an, chiar dacă rata de infectare cu COVID-19 a ajuns în municipiu la 3.74 la mia de locuitori. 

Potrivit reporterilor de la oradesibiu.ro evenimentul ajuns la a 14-a ediție, va avea loc în perioada 13 noiembrie 2020 – 3 ianuarie.

Ediția din acest an este anunțată a fi „adaptată pentru a putea oferi siguranța necesară vizitatorilor și spațiu suficient pentru distanțare”.

„În contextul provocărilor din cauza Cornavirusului, ediția 2020 va fi una adaptată pentru a putea oferi siguranța necesară vizitatorilor și spațiu suficient pentru distanțare. Suprafața evenimentului a fost lărgită considerabil, adăugând și Piața Mică și Str. Nicolae Bălcescu la zona de vizitat.

Spațiile de plimbare din Piața Mare sunt lărgite, zona de gastronomie organziată cu locuri suficiente pentru stat la masă (în picioare) iar purtarea măștii va fi obligatorie. În rest, atmosfera va fi în continuare una feerică și pozitivă, ca să intrăm în spiritul Sărbătorilor”, anunță organizatorii.

Conform acestora, peste 100 de expozanți vor fi prezenți în Centrul Sibiului pentru a oferi experiențe plăcute vizitatorilor, iar pentru cei mici sunt pregătite diverse atracții printre care se numără Atelierul lui Moș Crăciun, un patinoar în aer liber dar și Parcul lui Moș Craciun.

Spectaculoasele proiecții realizate pe fiecare clădire din Piața Mare vor fi din nou prezente. Proiecțiile sunt renumite deoarece transformă centrul orașului într-un loc de poveste.

Rata de infectare cu Sars Cov-2 în județul Sibiu este de 2,51 la mia de locuitori, iar în municipiul reședință de județ aceasta se cifra luni, 27 octombrie, la 3,75.

sursă: oradesibiu.ro

sursă foto: Facebook – Târgul de Crăciun de la Sibiu

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate