Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cât valorează un EROU, în țara pensiilor speciale: 476 de lei. Veteranii de război, umiliți de veteranii din politică

Publicat

a

În țara pensiilor speciale, un veteran de război primește de la statul român o indemnizație de 476 de lei pe lună, pentru serviciul adus patriei. O umilință. În paralel, oricât de greu ar fi de crezut, există miniștri în România care au încasat în 2017 peste 327.000 de lei, pensie specială de la stat. Mai trebuie să ținem cont că sunt, de la an la an, tot mai puțini, în timp ce beneficiarii de pensii speciale sunt tot mai mulți. 

Data la care este marcată această zi aminteşte de 29 aprilie 1902, când regele Carol I a promulgat, la solicitarea supravieţuitorilor Războiului de Independenţă (1877-1878), Înaltul Decret prin care a fost instituit pentru prima dată titlul de ”veteran de război”, în conformitate cu Convenţia Statelor Europene de la Geneva, în onoarea ostaşilor care au luptat în acest război. La articolul 2, Înaltul Decret Regal din 29 aprilie 1902 prevedea: ”Pentru ca fiecărui ostaş veteran să i se asigure liniştea şi ocupaţiunea pentru restul de viaţă, i se vor pune la dispoziţie cele necesare în acest scop, ca stimulent pentru generaţiile viitoare”, spune site-ul oficial al Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război.

Vezi și: Veteranul Emil Rodean din Berghin, condus pe ultimul drum de Armată. Gestul emoționant al soldaților din Alba Iulia

Doar că noțiunea de pensie specială s-a alterat, între timp. Principalii beneficiari: clientela politică și instituțiile de forță.

Peste 1,8 miliarde de euro au plătit contribuabilii români în 2018 pentru sistemul de pensii speciale. În 2017, au plătit „doar“ 1,5 miliarde euro. Nu există precedent în nici o țară a Uniunii  Europene conform căruia „pensionar special“ să  câștige cât 25-30 de pensii medii din sistemul public. 

Vezi și: Portret de erou: Ioan Jurca, ultimul veteran din Abrud. De pe frontul rusesc, la minele de uraniu și aur din Apuseni

PSD nu numai că a respins orice tentativă de abrogare a unora dintre pensiile speciale, ci chiar și-a anulat, la interval de o lună, propriile măsuri de revizuire și diminuare a acestora. Mai mult, peste 10% din membrii Guvernului sunt beneficiarii cumulului pensiei speciale cu nenumărate alte venituri de la stat. În ianuarie 2018, ei au contribuit la emiterea unei ordonanțe de urgență care permitea cumularea pensiei speciale cu salariul de la stat, potrivit Newsweek România. 

Un mic exemplu oferit de publicație:

Tudorel Toader: pensie specială în 2017 de 327.176 de lei (da, ați citit bine), cumulată cu alte venituri care i-au mai adus peste 366.000 de lei.

Teodor Meleșcanu: pensie specială în 2017 de 87.600 de lei, cumulată cu alte venituri care i-au mai adus peste 272.000 de lei. 

Petre Daea: pensie specială în 2017 de 80.661 de lei, cumulată cu alte venituri care i-au mai adus aproape 180.000 de lei. 

Nici unul dintre ei nu a luptat pe front, pentru România. De fapt, nici unul nu a făcut altceva decât să profite toată viața de privilegiile sistemului din care fac parte.

”În afară de membrii Guvernului, cumulează pensia specială cu salariul sau indemnizația și o serie de consilieri guvernamentali cu rang de ministru adjunct, precum și parlamentari. De exemplu, generalul în rezervă Nezir Gelaledin, directorul de cabinet al ministrului Apărării, primește un salariu de 79.000 de lei și are o pensie de 96.000 de lei pe an.

Alt consilier M.Ap.N, Tase Marian, cumulează un salariu de 48.000 de lei cu o pensie de 53.000 de lei.

Deputatul USR Dumitru Lupescu – un apărător declarat al pensiilor speciale – primește circa 49.000 de lei pe an de la casa sectorială a M.Ap.N.

Cinci din cei nouă judecători de la CCR iau pensii speciale: Valer Dorneanu (puțin sub 30.000 de lei pe lună), Mona Pivniceru (circa 15.000 de lei pe lună), Livia Stanciu (peste 10.000 de lei), Mircea Minea (circa 11.500 de lei pe lună) și Marian Enache (sub 2.000 de lei pe lună, în calitate de fost parlamentar)” mai scrie Newsweek.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax