Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Câţi bani primesc de la stat părinții care revin mai repede din concediul de creștere a copilului, în 2018


Publicat

bani lei monede

Stimulentul de inserţie, adică o sumă de bani pe care unul dintre părinţi o încasează de la stat, la cerere, dacă se întorc mai repede la muncă, din concediul de creştere a copilului, se acordă şi în 2018.

Stimulentul de inserţie nu se cumulează cu indemnizaţia pentru creşterea copilului. Plata acesteia din urmă se suspendă la solicitarea stimulentului.

Valoarea stimulentului de inserţie este, începând cu data de 1 aprilie, în valoare de 650 de lei şi se acordă, la cerere, părintelui copilului, la întoarcerea mai repede faţă de perioada întreagă a concediului legal de creştere a minorului, pe lângă salariu.

Până la jumătatea anului 2016, cuantumul stimulentului de inserţie era echivalent cu indicatorul social de referinţă (ISR), respectiv 500 lei. Odată cu modificările aduse de Legea nr. 66/2016 de la 1 iulie 2016, cuantumul stimulentului a fost raportat la indemnizaţia minimă pentru creşterea copilului, reprezentând 50% din aceasta, adică 531,25 lei.

O primă majorare a stimulentului de inserţie în 2017 a avut loc la 1 februarie, prin HG nr. 1/2017 care stabileşte noua valoare a salariului minim pe economie. Creşterea acestuia din urmă, de la 1.250 la 1.450 lei, a dus în mod automat la majorarea indemnizaţiei minime pentru creşterea copilului de la 1.062,5 la 1.232,5 lei (85% din salariul minim), respectiv la majorarea stimulentului de inserţie, de la 531,25 la 616,25 lei (50% din indemnizaţia minimă).

Vezi şi detalii complete despre concendiul pentru creșterea copilului, documente necesare, ce venituri se pot obţine în perioada concediului:

Începând cu drepturile lunii aprilie 2017, cuantumul stimulentului de inserţie a fost stabilit la 650 lei.

Stimulentul de inserție poate fi cerut de oricare dintre cei doi părinți ai copilului, iar acesta se poate solicita pentru fiecare naștere. Dreptul este acordat, conform actului normativ amintit, în baza unei cereri și a următoarelor acte:

– actul de identitate al solicitantului și certificatul de naștere al copilului pentru care se solicită dreptul ori livretul de familie (originalele și copiile);

– actele doveditoare care să ateste că, în ultimii doi ani anteriori nașterii copilului, solicitantul a realizat timp de cel puțin 12 luni venituri impozabile;

– dovada eliberată de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;

orice alte documente care să ateste îndeplinirea condițiilor de eligibilitate (faptul că solicitantul stă în România împreună cu copilul/copiii pentru care cere banii).

Citeşte şi Senatul a aprobat OUG 82, prin care cresc pensiile şi indemnizaţiile de creştere a copilului, de anul viitor

„Cererile pentru acordarea drepturilor prevăzute de prezenta ordonanță de urgență, reprezentând indemnizație sau stimulent de inserție, și documentele din care rezultă îndeplinirea condițiilor legale de acordare a acestora se depun la primăria comunei, orașului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului București pe raza căreia solicitantul își are domiciliul sau reședința”, prevede OUG nr. 111/2010.

surse: legestart.ro, avocatnet.ro

Citeşte şi Ei votează, noi plătim! 1,6 milioane de lei din bani publici pentru greşelile consilierilor judeţului Alba

Citește și CAS Alba: Toţi medicii de familie vor da trimiteri şi reţete compensate. Ultimele contracte, semnate astăzi

Citeşte şi Întâlnire de gradul zero între Berbeceanu și Tarnu, la Tribunalul Alba. A început procesul civil dintre eiȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Imagini dramatice la Institutul Balș: pacienții nu mai au loc în saloane și primesc oxigen în paturi improvizate pe hol

Publicat

Holurile Institutului Matei Balș din Capitală dezvăluie o realitate dură, surprinsă marți în imagini: holurile sunt pline cu pacienți Covid pe care medicii nu mai au unde să-i așeze. E ceea ce relatează un martor, care a postat pe Facebook imaginile.

„Cam așa arată holurile spitalului Matei Bals cu bolnavi de Covid, este înspăimântător, nu mai au pe unde să îi așeze, pacienții stau pe scaune la oxigen, sunt internați pe paturi de campanie.

Terapia intensivă s-a mutat pe holuri. Nici nu vreau să vă spun ce muncă duc medicii, de dimineață nu i-am văzut să bea un pahar de apă.

Oameni buni, trebuie să înțelegem că sistemul sanitar nu mai are cum să facă față, cât de curând intră în colaps, dacă nu e deja”, a scris Constantin Vasile Ifteme.

Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Matei Balș din București, a explicat marți seara, la Digi24, care este realitatea din spatele acestor imagini dure.

Este o situație care durează de câteva săptămâni, consecință a creșterii accentuate a cazurilor de COVID.  Este vorba despre pacienții care vin la camera de gardă, a cărei capacitate este cu mult depășită.

La camera de gardă sunt 19-20 de paturi, or au fost zile în care s-au prezentat și aproape 40 de pacienți. Cel mai greu este când pacienții vin în a doua parte a zilei, când toate paturile – eventual eliberate dimineața – sunt deja ocupate.

Adrian Marinescu dă asigurări că în ciuda acestei realități – fără precedent – cu care se confruntă „Matei Balș”, soluția găsită este cea mai bună pentru pacienți.

Chiar dacă unii stau și 24 de ore pe hol, în paturi improvizate, important este că primesc imediat tratament și terapia cu oxigen, atât de necesară.

Pe de altă parte, susține doctorul Marinescu, o astfel de realitate se întâlnește și în alte spitale COVID, nu numai la „Matei Balș”.

Sursă: Digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Oficiul European de Statistică: România a avut una din cele mai mari creșteri ale prețurilor la energie electrică din UE

Publicat

contor curent gaz

Preţurile medii la electricitate pentru consumatorii casnici din UE au scăzut uşor în primul semestru din 2020, comparativ cu perioada similară din 2019, însă au existat şi majorări, cele mai mari creşteri, în moneda naţională, fiind înregistrate în Lituania (13,6%), Polonia (12,9%), Luxemburg (10,5%) şi România (9,1%), în urma majorării costului energiei, arată datele publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În schimb, în perioada cuprinsă între prima jumătate a anului 2019 şi prima jumătate din 2020, au fost înregistrate scăderi de preţuri, în moneda naţională, în 16 state membre, cele mai semnificative fiind în Olanda (minus 31%), Letonia (minus 12,8%), Slovenia (minus 11,4%), Suedia (minus 10%) şi Estonia (minus 8,9%).

Reducerile de taxe au dus la scăderea preţurilor în Olanda, în timp ce costul energiei a fost principalul factor pentru reducerea preţului în Letonia, Slovenia, Suedia şi Estonia.

Exprimate în euro, cele mai scăzute preţuri medii la electricitate pentru consumatorii casnici din UE în primul semestru din 2020 au fost în Bulgaria (10 euro/100 kWh), Ungaria (10,3 euro/100 kWh) şi Estonia (12,4 euro/100 kWh), iar cele mai ridicate în Germania (30,4 euro/100 kWh), Danemarca (28,3 euro/100 kWh) şi Belgia (27,9 euro/100 kWh).

Preţurile medii la electricitate pentru consumatorii casnici din UE s-au situat la 21,3 euro/100 kWh în primul semestru din 2020, în timp ce în România preţul era de 14,59 euro/100 kWh.

Care a fost prețul gazelor naturale în primul semestru al anului

În primul semestru din 2020 preţurile medii la gaze naturale pentru consumatorii casnici din UE au fost aproape stabile şi s-au situat la 6,6 euro/100 kWh, în timp ce în România preţul era de 3,2 euro/100 kWh. Eurostat precizează că datele pentru România sunt estimate. În rândul celor 24 de state din UE care raportează preţurile la gaze naturale pentru consumatorii casnici, în primul semestru din 2020 preţurile la gazele naturale au scăzut în 18 ţări.

În perioada cuprinsă între prima jumătate a lui 2019 şi prima jumătate a lui 2020, cele mai semnificative scăderi de preţuri ale gazelor naturale, în moneda naţională, au fost în Letonia (minus 29,4%), Lituania (minus 19,8%), Suedia (minus 16%) şi Portugalia (minus 15,4%). Reducerile de taxe au dus la scăderea preţurilor în Suedia, în timp ce costul energiei a fost principalul factor pentru reducerea preţului în Letonia.

Cea mai mare creştere a preţurilor la gazele naturale s-a înregistrat în Olanda (8%), Franţa (7,3%) şi Croaţia (5,2%). Reducerile de taxe au dus la scăderea preţurilor în Olanda, în timp ce costul energiei a fost principalul factor pentru reducerea preţului în Franţa şi Croaţia.

Exprimate în euro, cele mai scăzute preţuri medii ale gazelor naturale pentru consumatorii casnici din UE în primul semestru din 2020 au fost în Letonia, Ungaria şi România (fiecare cu 3,2 euro/100 kWh) şi Lituania (3,6 euro/100 kWh), iar cele mai ridicate în Olanda (10 euro/100 kWh), Suedia (9,8 euro/100 kWh), Franţa (7,9 euro/100 kWh) şi Danemarca (7,5 euro/100 kWh).

Datele Eurostat mai arată că taxele şi accizele reprezentau în UE 40% din preţul energiei electrice plătit de consumatori şi 33% din preţul gazelor naturale.

Sursă; Agerpres

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Întâlnire de taină între liderii PNL și Klaus Iohannis. Președintele le-a spus liberalilor să se pregătească de guvernare cu USR

Publicat

iohannis

Mai mulți lideri PNL, în frunte cu premierul Ludovic Orban, au participat marți seară la o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis, care a avut loc la Vila Lac, au declarat pentru G4Media.ro surse participante la întrevedere.

Potrivit acestora, șeful statului le-a transmis liderilor liberali mesaje de încurajare înaintea alegerilor parlamentare și le-a spus să se pregătească de guvernare împreună cu USR.

De asemenea, șeful statului le-a mai spus celor de la PNL că pandemia de coronavirus a fost gestionată mulțumitor și că încep să apară rezultate pozitive.

Potrivit surselor citate, președintele le-ar mai fi spus liberalilor că, dacă pandemia evoluează pe o pantă descendentă, nu va mai fi nevoie de impunerea unor noi restricții pe viitor. Totuși, șeful statului le-a spus că școlile nu ar trebui deschise până nu scad cifrele privind infectările și desele.

Potrivit surselor citate, în momentul în care unul dintre liberali i s-a plâns președintelui de faptul că Dacian Cioloș vorbește mult despre funcția de premier, mai ales la Bruxelles, Klaus Iohannis ar fi exclamat: ”Aveți viitorul premier lângă voi!”.

Articolul complet poate fi citit pe G4Media.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ISU Alba angajează 7 subofițeri pe durată determinată, fără concurs. Condiții și detalii pentru înscriere

Publicat

În perioada 23-27 noiembrie 2020, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “UNIREA” al județului Alba, organizează selecția în vederea ocupării unor posturi de execuție vacante, cu încadrare temporară, fără concurs, pe durata instituirii stării de risc epidemiologic și biologic, în baza prevederilor art. 21 din Legea 136/2020.

În conformitate cu prevederile art. 21 alin. (1) din Legea nr. 136 din 18.07.2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, ale Ordinului Ministrului Afacerilor Interne nr. 46/2020 pentru aprobarea Procedurii privind ocuparea, fără concurs, a posturilor vacante din unitățile Ministerului Afacerilor Interne, pe durată determinată de 6 luni, în contextul instituirii stării de urgență pe teritoriul României, în baza aprobării de către Ministerul Afacerilor Interne a Notei Raport a I.G.S.U. nr. 34766 din 05.08.2020 privind solicitarea aprobării inițierii procedurilor de selecție în vederea ocupării unor posturi operative de la  nivelul unităților subordonate I.G.S.U., prevăzute a fi încadrate cu subofițeri, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” al Judeţului Alba, cu sediul în municipiul Alba Iulia, strada Alexandru Ioan Cuza, nr. 10, organizează selecție în vederea încadrării temporare, fără concurs, pe durata instituirii stării de risc epidemiologic și biologic a unui număr de 7 posturi de execuție vacante, prin rechemare în activitate/încadrare directă, cu recrutare din rândul persoanelor care îndeplinesc condiţiile legale, criteriile specifice şi cerințele stabilite în fișa postului, a următoarelor posturi vacante:

Denumirea postului vacant – Structura/Subunitatea – Categoria de personal – Număr de posturi – Gradul maxim prevăzut al funcției

  • Subofițer operativ principal – Detașamentul de Pompieri Alba Iulia – Garda de Intervenție nr. 2 Sebeș – Subofițer – 1 – Plutonier adjutant șef
  • Subofițer operativ principal – Stația de Pompieri Cîmpeni – Subofițer – 2 – Plutonier adjutant șef
  • Conducător auto (autospeciale) – Stația de Pompieri Cîmpeni – Subofițer – 3 – Plutonier adjutant șef
  • Conducător auto – (autospeciale) – Serviciul Logistic Grupa – transport – Subofițer – 1 – Plutonier adjutant șef

Definirea sumară a atribuţiilor postului:

1. Pentru posturile de subofițer operativ principal:

– participă la misiunile subunităţii privind gestionarea situaţiilor de urgenţă ;

– cunoaşte în bune condiţii concepţia de organizare a intervenţiei şi întrebuinţarea forţelor şi mijloacelor particularităţile căilor de acces şi surselor de apă din raionul de intervenţie al
subunităţii;

– utilizează metodele specifice de salvare, evacuare şi acordarea primului ajutor medical persoanelor afectate, precum şi protejarea şi evacuarea animalelor şi bunurilor ameninţate în situaţii de urgenţă.

2. Pentru posturile de conducător auto (autospeciale) de la subunitățile de intervenție:

– răspunde de reparaţiile, întreţinerea şi exploatarea autospecialei pe care este încadrat;

– răspunde de modul în care se deplasează cu autospeciala pe drumurile publice şi la locul intervenţiei

– utilizează metodele specifice de salvare, evacuare şi acordarea primului ajutor medical persoanelor afectate, precum şi protejarea şi evacuarea animalelor şi bunurilor ameninţate în situaţii de urgenţă;

– utilizează cunoştinţele şi deprinderile pe care le posedă, tehnica de intervenţie, instalaţiile specifice şi utilajele/accesoriile/substanţele din dotarea subunităţii/obiectivului, sau care există în proximitatea acestuia, în scopul executării intervenţiei;

– conduce autospecialele de intervenţie din înzestrarea subunităţii.

3. Pentru posturile de conducător auto (autospeciale) de la Serviciul Logistic – Grupa Transport:

– conduce autovehiculele din dotarea unității, executând activități de transport de persoane și bunuri materiale în scopul îndeplinirii misiunilor inspectoratului;

– execută activități de întreținere și exploatare corectă a autovehiculelor din dotare şi participă la executarea reparațiilor și reviziilor efectuate în cadrul atelierului inspectoratului;

– răspunde de menținerea în stare normală de funcționare a autovehiculelor din dotare

Pentru informații suplimentare: 0743184717 – Serviciul Resurse Umane sau pe www.isualba.ro/posturi-incadrare-temporara/

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate