Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Ei votează, noi plătim! 1,6 milioane de lei din bani publici pentru greşelile consilierilor judeţului Alba

Publicat

dumitrel

1,6 milioane de lei vor avea de plătit cetățenii județului Alba pentru greșelile consilierilor județeni care au votat fără se să gândească la consecințe. Sentința rămasă definitivă va fi pusă în executare începând de joi, când se votează aprobarea acesteia, în ședința de CJ. Practic, începând cu data de 11 ianuarie, județul Alba este mai sărac cu sute de mii de euro, care, în loc să ajungă la capitolul investiţii, vor achita greşelile sau jocurile de interese ale şefilor din consiliu. 

Citeşte şi C J Alba votează punerea în executare a sentinței prin care trebuie să plătească 1,6 milioane lei unei firme

Situația păguboasă în care se află acum CJ Alba a pornit după ce consilierii a votat în unanimitate, în 27 martie 2008, cedarea câtorva rute din județ către două firme la care erau acționari doi consilieri județeni, Eugen Popa (PSD) și Ioan Iviniș (PDL). Firmele care au pierdut licitația, Man Tour SRL, Arion Trans SRL și Transgilyen SRL, au contestat decizia și de acolo au început procese lungi și complexe.

CITEȘTE ȘI: Consiliul Judeţean Alba a pierdut definitiv procesul cu Transgilyen SRL. Are de plătit 1,6 milioane de lei

Cum au decurs toate procesele pornite în urmă cu 10 ani este explicat în „Expunerea de Motive” atașată proiectului de hotărâre cu privire la aprobarea punerii în executare a Sentinţei civile nr. 4287/2017 pronunţată de Tribunalul Cluj în dosarul nr. 9780/117/2013* în şedinţa publică din data 28 iulie 2017, rămasă definitivă prin Decizia nr. 6763/2017 pronunţată de Curţea de Apel Cluj în şedinţa din data de 20 decembrie 2017.

Prin Sentinţa civilă nr. 3965/6 aprilie 2012 pronunţată de Tribunalul Cluj în dosarul nr. 3836/107/2008, rămasă irevocabilă prin Decizia nr. 2850/6 martie 2013 a Curţii de Apel Cluj, Consiliul Judeţean Alba a fost obligat să reia procedura de atribuire din data de 30 aprilie 2008 pentru traseul 006 Aiud – Teiuş – Alba Iulia, în sensul recalculării vechimii neîntrerupte pe traseu cu consecinţa eliberării licenţei de traseu Societăţii Transgilyen S.R.L., în calitate de
câştigătoare pe traseul Aiud – Teiuş – Alba Iulia.

CITEŞTE ŞI: Șeful CJ Alba și 30 de consilieri ar putea fi obligați să plătească din PROPRIUL BUZUNAR aproape 3 MILIOANE de euro. Artificiul juridic ce mută vina pe doi foști consilieri

În vederea punerii în executare a acestei hotărâri judecătoreşti, devenită irevocabilă, Consiliul Judeţean Alba a adoptat în şedinţa publică ordinară din data de 25 aprilie 2013, Hotătârea nr. 64/2013 prin care a aprobat atribuirea licenţei de traseu către S.C. Transgilyen S.R.L. declarată câştigătoare de către Tribunalul Cluj prin Sentinţa civilă nr. 3965/2012, irevocabilă, pe traseul Aiud – Teiuş – Alba Iulia. Prevalându-se de prevederile Sentinţei civile nr. 3965/6 aprilie 2012 pronunțată de Tribunalul Cluj, Societatea Transgilyen S.R.L. a formulat împotriva Județului Alba și Consiliului Judeţean Alba o acţiune în contencios administrativ înregistrată pe rolul Tribunalului Cluj care a făcut obiectul dosarului nr. 9780/117/2013, acțiune prin care a solicitat obligarea Judeţului Alba la plata de daune interese compensatorii în cuantum de 3.166.261,76 lei actualizate cu rata indicelui de inflaţie de la data înregistrării acţiunii, precum și dobânda legală aferentă acestei sume şi daune morale în cuantum de 50.000 Euro, în echivalent lei.

Citește și Primăria Alba Iulia a semnat contractul pentru ridicarea mașinilor parcate ilegal. Vezi care sunt TARIFELE

Tribunalul Cluj a respins într-un prim ciclu procesual ca fiind prescrisă cererea de chemare în judecată formulată de Societatea Transgilyen S.R.L., dar în urma formulării recursului de această societate, Curtea de Apel Cluj a admis recursul S.C. Transgilyen S.R.L., a casat sentinţa pronunțată de Tribunalul Cluj şi a trimis cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe.

În rejudecare, cauza a făcut obiectul dosarului nr. 9780/117/2013* aflat pe rolul Tribunalului Cluj, instanţa de fond încuviinţând în probaţiune expertiza financiar contabilă solicitată de reclamantă pentru calcularea prejudiciului pretins. A fost desemnat pentru efectuarea expertizei expertul Fekete Pali Pista Szilveszter, fiind încuviinţată şi participarea experţilor parte respectiv expertul Kosa Emerik Marius pentru Societatea Transgilyen S.R.L., iar pentru Consiliul Judeţean Alba, expertul Zisu Aurel.

Citește și DNA: Acuzații GRAVE pentru un fost șef al OJFIR Alba și complicii săi. Au inventat 148 de oi și au luat banii

În cuprinsul Raportului de expertiză întocmit de expertul numit de instanţă au fost indicate 3 ipoteze pentru a se stabili valoarea prejudiciului invocat de Societatea Transgilyen S.R.L. Raportul de expertiză a fost completat de 3 ori, în urma obiecţiunilor formulate atât de Societatea Transgilyen S.R.L., cât şi de către Consiliul Judeţean Alba, obiecţiuni admise de instanţă.

La data de 28 iulie 2017 Tribunalul Cluj a pronunţat Sentinţa civilă nr. 4287/2017, prin care a admis în parte cererea formulată de Societatea Transgilyen S.R.L., fiind obligat Judeţul Alba în calitate de pârât la plata sumei de 1.605.609,81 lei, reprezentând contravaloare beneficiu nerealizat aferent perioadei 01.07.2008 – 30.04.2013 şi la plata dobânzii legale aferente debitului principal, calculate începând cu data înregistrării cererii de chemare în judecată – 06.09.2013 şi până la plata integrală a debitului, dobânzi care vor fi calculate potrivit prevederilor art. 628 alin. 2 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, către reclamantă. A respins cererea pentru restul sumelor solicitate reprezentând beneficiu nerealizat şi daune morale, ca fiind  neîntemeiată. De asemenea, instanţa a compensat cheltuielile de judecată la care au fost obligate părţile, Judeţul Alba în calitate de pârât fiind obligat la plata către reclamanta Transgilyen S.R.L a sumei de 25.000 lei.

Citește și CNAIR a respins recepția Lotului 3 al Autostrăzii Sebeș – Turda. Motivele imputate constructorului

Pentru a stabili suma reprezentând contravaloarea prejudiciului, instanţa a luat în considerare ipoteza 3 expusă de expertul numit de instanță, ipoteză care avea în vedere efectuarea mediei aritmetice între datele financiar contabile ale Transgilyen S.R.L în perioada 2005 – 2008, când a deservit traseul Alba Iulia – Teiuş – Aiud în cadrul Programului de transport valabil până la data de 30 iunie 2008 şi datele financiar-contabile din perioada de după 01.05.2013, data reluării activităţii pe traseu, în urma desemnării sale drept câştigătoare prin Sentinţa civilă nr. 3965/6 aprilie 2012 a Tribunalului Cluj.

Împotriva Sentinţei civile nr. 4287/2017 pronunțată de Tribunalul Cluj, părţile au formulat recurs, cale de atac ce a fost soluţionată de Curtea de Apel Cluj, care a procedat la respingerea recursurilor formulate de părţi, menţinând în întregime soluţia instanţei de fond, fiind pronunțată în acest sens Decizia nr. 6763/20 decembrie 2017 (nemotivată și necomunicată în momentul redactării prezentei expuneri de motive).

În aceste condiţii, Sentinţa civilă nr. 4287/2017 pronunțată de Tribunalul Cluj a rămas definitivă şi constituie titlu executoriu, astfel cum este reglementat în art. 22 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, cu modificările și completările ulterioare.

Citește și VIDEO Întâlnire de gradul zero între Berbeceanu și Tarnu, la Tribunalul Alba. A început procesul civil dintre ei

De asemenea, vor fi avute în vedere prevederile art. 622 din Legea nr. 134/2010 privind  Codul de procedură civilă, republicată, cu modificările şi completările ulterioare text potrivit căruia obligaţia stabilită prin hotărârea unei instanţe sau prin alt titlu executoriu se aduce la îndeplinire de bunăvoie.

În ceea ce priveşte plata dobânzii legale aferentă debitului principal, cu privire la care Tribunalul Cluj a dispus că va fi calculată în conformitate cu prevederile art. 628 alin. 2 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu data înregistrării cererii de chemare în judecată – 06.09.2013 şi până la plata debitului (– estimată a fi aprobată și efectuată în data de 11.01.2018), Consiliul Judeţean Alba a solicitat executorului judecătoresc sprijin în vederea stabilirii cu precizie a cuantumului sumei reprezentând dobânda legală, fiind întocmită şi transmisă în acest sens Încheierea nr. 13 din 5 ianuarie 2018 de către Biroul executorului judecătoresc Sapta Florian.

Citește și Omul de afaceri Gelu Iancu, condamnat într-un dosar de fraudă din fonduri europene. Decizia nu e definitivă

Conform calcului efectuat de Direcţia dezvoltare şi bugete prin aplicarea dobânzii legale pe zile calendaristice a rezultat un cuantum de 162.903,41 lei.

Se impune de asemenea, şi plata sumei de 25.000 lei stabilită de instanţă în sarcina Judeţului Alba cu titlu de cheltuieli de judecată. Luând în considerare aspectele prezentate mai sus, în temeiul art. 41 alin. 1 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Judeţean Alba iniţiez Proiectul de hotărâre înregistrat cu nr. 4/5 ianuarie 2018.

Citește și VIDEO ȘTIREA TA: Mașină a Poliției Locale din Alba Iulia, tamponată la o trecere de pietoni

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: Focurile de artificii de 1 Decembrie 2022 la Alba Iulia. La mulți ani, România!

Publicat

Alba Iulia – 1 Decembrie 2022: La mulți ani, România! Evenimentele organizate de Ziua Națională în Capitala Unirii se încheie, joi seara, cu spectacolul focurilor de artificii. 

Dacă anul trecut autoritățile locale au ales varianta spectacolului cu drone, în 2022 s-a revenit la cel ”clasic”, cu artificii, lumină și zgomot.

Vezi și La mulți ani, România! MESAJE de ZIUA NAȚIONALĂ pentru toți românii. Felicitări și urări din inimă de român, de 1 Decembrie 2022

Focurile de artificii durează circa opt minute, sub forma unui spectacol piro-muzical, pe coloană sonoră, pe muzică din lucrări folclorice românești. Sunt folosite mai multe tipuri de obiecte pirotehnice.

Sunt cinci locuri de tragere, unul la înălțime, din curtea Palatului Copiilor din Cetatea Alba Carolina.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Mașina de Formula 1 care a câștigat titlul mondial în 2021, filmată pe Transalpina. Imagini superbe din România

Publicat

Monopostul cu care Max Verstappen a cucerit titlul mondial în anul 2021 a traversat Transalpina, cea mai înaltă șosea din România, care pornește din județul Alba, iar la volan s-a aflat un pilot junior al echipei Red Bull.

Informațiile au fost publicate în urmă cu 2 zile de siteul Red Bull, dar un video care surprinde momentele extraordinare, a fost postat pe youtube joi, 1 decembrie.

Patrick, pilotul Red Bull, a traversat Transalpina și s-a îndreptat printr-un peisaj mirific spre capitala României, București, fiind ghidat de un inginer Red Bull.

Patrick Friesacher, primul pilot din academia de juniori Red Bull și fost pilot de Formula 1, a avut parte de o aventură epică, plină de provocări, pe Transalpina.

În drumul spre spre București, pilotul Red Bull s-a întâlnit și cu un cioban, care i-a urat noroc.

„- Stai, mai e un tip aici. E un cioban.

– Ia, taică. Vasilică să-ți poarte noroc.

– Mi-a dat o bucată de lână.

– E o tradiție românească, să atingi un miel pentru noroc. Dar, suntem în 2022, aparent primești doar puțină lână.

– Nu am nevoie de noroc dacă te am pe tine.

– Mulțumesc, Patrick! Acum ce s-a mai întâmplat?

– Cred că are loc o nuntă în mijlocul drumului.

– Se învârt în horă. Ar trebui să le arăți cum se face”.

În 2022, anul în care echipa Oracle Red Bull Racing și-a asigurat titlurile mondiale în Formula 1, la piloți cu Max Verstappen și la constructori, Patrick Friesacher a făcut un road trip în România pentru a descoperi Transalpina, drumul aflat la cea mai mare altitudine din țara noastră.

Transalpina ajunge, în Pasul Urdele, la 2.145 de metri, aproape la aceeași înălțime la care se desfășoară și Marele Premiu de Formula 1 al Mexicului (2.285 de metri), cursa din calendar desfășurată la cea mai mare altitudine.

„Să am ocazia să pilotez un monopost de Formula 1 pe Transalpina a fost ceva cu adevărat special. Îmi place să descopăr drumuri spectaculoase și cu siguranță Transalpina a fost o experiență unică pentru mine.

Toate acele viraje care se succedau unul după altul, peisajele de vis, provocările întâlnite pe drum… a fost ca un vis care a devenit realitate”, povestește Patrick Friesacher.

În drumul său spre București, Patrick a avut parte de viraje spectaculoase, completate cu un peisaj de poveste pe unul dintre cele mai superbe drumuri din lume.

Dar și de provocări pe măsură. Întâlnirea cu vampirul s-a terminat fără urmări, dar probabil doar pentru că a fost pe timpul zilei, iar smocul din blana lui Vasilică îi poartă și acum noroc lui Patrick, mai ales că, se știe, piloții de curse sunt extrem de superstițioși.

După încă o serie de viraje strânse, Patrick a ajuns în mijlocul unei nunți.

Pilotul Oracle Red Bull Racing s-a prins și el în horă, iar darul de nuntă pentru miri a fost o serie de „cerculețe” făcute pe drumul cu o lățime de doar 8,5 metri.

Pe ultima porțiune din Transalpina, Patrick s-a luat la întrecere cu Toma Coconea, care și-a început deja antrenamentele cu parapanta pentru ediția din 2023 a Red Bull X-Alps, cea mai dificilă cursă de aventură din lume.

Aventura lor s-a terminat la București, în fața a 50.000 de spectatori, la Red Bull Racing Show Run.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO: S-a deschis circulația pe Podul Minciunilor din Blaj. Investiție unică: Trotuare acoperite și încălzite și drum cu 5 benzi

Publicat

Circulația rutieră și pietonală pe ”Podul Minciunilor” din Blaj s-a redeschis joi, de 1 decembrie, chiar de Ziua Națională, după modernizare.

Primarul Gheorghe Valentin Rotar a postat pe contul său de Facebook o serie de imagini în care se poate observa una dintre cele mai interesante investiții din România.

Noul pod este structurat cu o lățime de cinci benzi (4 pentru circulația rutieră) și două benzi pentru circulația pietonală, cu trotuare acoperite și încălzite.

Investiția pentru lucrările de reabilitare și modernizare a Podului Minciunilor a fost de aproximativ 14 milioane de lei (cu TVA), fonduri locale și guvernamentale.

 

La finalul lucrărilor, Podul Minciunilor a devenit dintre cele mai spectaculoase construcții din România, cu soluții arhitecturale contemporane care respectă patrimoniul existent în zonă, potrivit descrierilor administrației locale.

Lucrările au început în 28 martie 2022, iar termenul de finalizare era chiar 1 decembrie 2022.

Sursă foto video: Filip Decean via Facebook Valentin Rotar

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Probleme la Facebook, joi seara. Căutarea nu au funcționat timp de aproape jumătate de oră

Publicat

Platforma de socializare Facebook a avut probleme joi seara, în ceea ce privește căutările, atât pe versiunea de telefon mobil, dar și pe cea de desktop.

Mai exact, de la ora 8.20, până în jurul orei 20.50, mare parte dintre utilizatori au observat că întâmpină probleme dacă încearcă să caute un profil sau o pagină în caseta de căutare.

Spre exemplu dacă cineva a încearat să caute profilul de Facebook al unui cunoscut, a primi un mesaj prin care este anunțat că profilul respectiv nu poate fi găsit.

De asemenea platforma downdetector a înregistrat mai multe reclamații din partea utilizatorilor de Facebook.

În jurul orei 20.50, platforma și-a revenit.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax