Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Ei votează, noi plătim! 1,6 milioane de lei din bani publici pentru greşelile consilierilor judeţului Alba

Publicat


dumitrel

1,6 milioane de lei vor avea de plătit cetățenii județului Alba pentru greșelile consilierilor județeni care au votat fără se să gândească la consecințe. Sentința rămasă definitivă va fi pusă în executare începând de joi, când se votează aprobarea acesteia, în ședința de CJ. Practic, începând cu data de 11 ianuarie, județul Alba este mai sărac cu sute de mii de euro, care, în loc să ajungă la capitolul investiţii, vor achita greşelile sau jocurile de interese ale şefilor din consiliu. 

Citeşte şi C J Alba votează punerea în executare a sentinței prin care trebuie să plătească 1,6 milioane lei unei firme

Situația păguboasă în care se află acum CJ Alba a pornit după ce consilierii a votat în unanimitate, în 27 martie 2008, cedarea câtorva rute din județ către două firme la care erau acționari doi consilieri județeni, Eugen Popa (PSD) și Ioan Iviniș (PDL). Firmele care au pierdut licitația, Man Tour SRL, Arion Trans SRL și Transgilyen SRL, au contestat decizia și de acolo au început procese lungi și complexe.

CITEȘTE ȘI: Consiliul Judeţean Alba a pierdut definitiv procesul cu Transgilyen SRL. Are de plătit 1,6 milioane de lei

Cum au decurs toate procesele pornite în urmă cu 10 ani este explicat în „Expunerea de Motive” atașată proiectului de hotărâre cu privire la aprobarea punerii în executare a Sentinţei civile nr. 4287/2017 pronunţată de Tribunalul Cluj în dosarul nr. 9780/117/2013* în şedinţa publică din data 28 iulie 2017, rămasă definitivă prin Decizia nr. 6763/2017 pronunţată de Curţea de Apel Cluj în şedinţa din data de 20 decembrie 2017.

Prin Sentinţa civilă nr. 3965/6 aprilie 2012 pronunţată de Tribunalul Cluj în dosarul nr. 3836/107/2008, rămasă irevocabilă prin Decizia nr. 2850/6 martie 2013 a Curţii de Apel Cluj, Consiliul Judeţean Alba a fost obligat să reia procedura de atribuire din data de 30 aprilie 2008 pentru traseul 006 Aiud – Teiuş – Alba Iulia, în sensul recalculării vechimii neîntrerupte pe traseu cu consecinţa eliberării licenţei de traseu Societăţii Transgilyen S.R.L., în calitate de
câştigătoare pe traseul Aiud – Teiuş – Alba Iulia.

CITEŞTE ŞI: Șeful CJ Alba și 30 de consilieri ar putea fi obligați să plătească din PROPRIUL BUZUNAR aproape 3 MILIOANE de euro. Artificiul juridic ce mută vina pe doi foști consilieri

În vederea punerii în executare a acestei hotărâri judecătoreşti, devenită irevocabilă, Consiliul Judeţean Alba a adoptat în şedinţa publică ordinară din data de 25 aprilie 2013, Hotătârea nr. 64/2013 prin care a aprobat atribuirea licenţei de traseu către S.C. Transgilyen S.R.L. declarată câştigătoare de către Tribunalul Cluj prin Sentinţa civilă nr. 3965/2012, irevocabilă, pe traseul Aiud – Teiuş – Alba Iulia. Prevalându-se de prevederile Sentinţei civile nr. 3965/6 aprilie 2012 pronunțată de Tribunalul Cluj, Societatea Transgilyen S.R.L. a formulat împotriva Județului Alba și Consiliului Judeţean Alba o acţiune în contencios administrativ înregistrată pe rolul Tribunalului Cluj care a făcut obiectul dosarului nr. 9780/117/2013, acțiune prin care a solicitat obligarea Judeţului Alba la plata de daune interese compensatorii în cuantum de 3.166.261,76 lei actualizate cu rata indicelui de inflaţie de la data înregistrării acţiunii, precum și dobânda legală aferentă acestei sume şi daune morale în cuantum de 50.000 Euro, în echivalent lei.

Citește și Primăria Alba Iulia a semnat contractul pentru ridicarea mașinilor parcate ilegal. Vezi care sunt TARIFELE

Tribunalul Cluj a respins într-un prim ciclu procesual ca fiind prescrisă cererea de chemare în judecată formulată de Societatea Transgilyen S.R.L., dar în urma formulării recursului de această societate, Curtea de Apel Cluj a admis recursul S.C. Transgilyen S.R.L., a casat sentinţa pronunțată de Tribunalul Cluj şi a trimis cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe.

În rejudecare, cauza a făcut obiectul dosarului nr. 9780/117/2013* aflat pe rolul Tribunalului Cluj, instanţa de fond încuviinţând în probaţiune expertiza financiar contabilă solicitată de reclamantă pentru calcularea prejudiciului pretins. A fost desemnat pentru efectuarea expertizei expertul Fekete Pali Pista Szilveszter, fiind încuviinţată şi participarea experţilor parte respectiv expertul Kosa Emerik Marius pentru Societatea Transgilyen S.R.L., iar pentru Consiliul Judeţean Alba, expertul Zisu Aurel.

Citește și DNA: Acuzații GRAVE pentru un fost șef al OJFIR Alba și complicii săi. Au inventat 148 de oi și au luat banii

În cuprinsul Raportului de expertiză întocmit de expertul numit de instanţă au fost indicate 3 ipoteze pentru a se stabili valoarea prejudiciului invocat de Societatea Transgilyen S.R.L. Raportul de expertiză a fost completat de 3 ori, în urma obiecţiunilor formulate atât de Societatea Transgilyen S.R.L., cât şi de către Consiliul Judeţean Alba, obiecţiuni admise de instanţă.

La data de 28 iulie 2017 Tribunalul Cluj a pronunţat Sentinţa civilă nr. 4287/2017, prin care a admis în parte cererea formulată de Societatea Transgilyen S.R.L., fiind obligat Judeţul Alba în calitate de pârât la plata sumei de 1.605.609,81 lei, reprezentând contravaloare beneficiu nerealizat aferent perioadei 01.07.2008 – 30.04.2013 şi la plata dobânzii legale aferente debitului principal, calculate începând cu data înregistrării cererii de chemare în judecată – 06.09.2013 şi până la plata integrală a debitului, dobânzi care vor fi calculate potrivit prevederilor art. 628 alin. 2 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, către reclamantă. A respins cererea pentru restul sumelor solicitate reprezentând beneficiu nerealizat şi daune morale, ca fiind  neîntemeiată. De asemenea, instanţa a compensat cheltuielile de judecată la care au fost obligate părţile, Judeţul Alba în calitate de pârât fiind obligat la plata către reclamanta Transgilyen S.R.L a sumei de 25.000 lei.

Citește și CNAIR a respins recepția Lotului 3 al Autostrăzii Sebeș – Turda. Motivele imputate constructorului

Pentru a stabili suma reprezentând contravaloarea prejudiciului, instanţa a luat în considerare ipoteza 3 expusă de expertul numit de instanță, ipoteză care avea în vedere efectuarea mediei aritmetice între datele financiar contabile ale Transgilyen S.R.L în perioada 2005 – 2008, când a deservit traseul Alba Iulia – Teiuş – Aiud în cadrul Programului de transport valabil până la data de 30 iunie 2008 şi datele financiar-contabile din perioada de după 01.05.2013, data reluării activităţii pe traseu, în urma desemnării sale drept câştigătoare prin Sentinţa civilă nr. 3965/6 aprilie 2012 a Tribunalului Cluj.

Împotriva Sentinţei civile nr. 4287/2017 pronunțată de Tribunalul Cluj, părţile au formulat recurs, cale de atac ce a fost soluţionată de Curtea de Apel Cluj, care a procedat la respingerea recursurilor formulate de părţi, menţinând în întregime soluţia instanţei de fond, fiind pronunțată în acest sens Decizia nr. 6763/20 decembrie 2017 (nemotivată și necomunicată în momentul redactării prezentei expuneri de motive).

În aceste condiţii, Sentinţa civilă nr. 4287/2017 pronunțată de Tribunalul Cluj a rămas definitivă şi constituie titlu executoriu, astfel cum este reglementat în art. 22 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, cu modificările și completările ulterioare.

Citește și VIDEO Întâlnire de gradul zero între Berbeceanu și Tarnu, la Tribunalul Alba. A început procesul civil dintre ei

De asemenea, vor fi avute în vedere prevederile art. 622 din Legea nr. 134/2010 privind  Codul de procedură civilă, republicată, cu modificările şi completările ulterioare text potrivit căruia obligaţia stabilită prin hotărârea unei instanţe sau prin alt titlu executoriu se aduce la îndeplinire de bunăvoie.

În ceea ce priveşte plata dobânzii legale aferentă debitului principal, cu privire la care Tribunalul Cluj a dispus că va fi calculată în conformitate cu prevederile art. 628 alin. 2 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu data înregistrării cererii de chemare în judecată – 06.09.2013 şi până la plata debitului (– estimată a fi aprobată și efectuată în data de 11.01.2018), Consiliul Judeţean Alba a solicitat executorului judecătoresc sprijin în vederea stabilirii cu precizie a cuantumului sumei reprezentând dobânda legală, fiind întocmită şi transmisă în acest sens Încheierea nr. 13 din 5 ianuarie 2018 de către Biroul executorului judecătoresc Sapta Florian.

Citește și Omul de afaceri Gelu Iancu, condamnat într-un dosar de fraudă din fonduri europene. Decizia nu e definitivă

Conform calcului efectuat de Direcţia dezvoltare şi bugete prin aplicarea dobânzii legale pe zile calendaristice a rezultat un cuantum de 162.903,41 lei.

Se impune de asemenea, şi plata sumei de 25.000 lei stabilită de instanţă în sarcina Judeţului Alba cu titlu de cheltuieli de judecată. Luând în considerare aspectele prezentate mai sus, în temeiul art. 41 alin. 1 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Judeţean Alba iniţiez Proiectul de hotărâre înregistrat cu nr. 4/5 ianuarie 2018.

Citește și VIDEO ȘTIREA TA: Mașină a Poliției Locale din Alba Iulia, tamponată la o trecere de pietoni

 


TOP articole in ultimele 3 zile


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

UPDATE: INCENDIU în Lancrăm. Intervin pompierii din Sebeș, cu trei autospeciale

Publicat

Pompierii din Sebeș au fost chemați să intervină, luni după-amiaza, pentru stingerea unui incendiu izbucnit pe strada Nouă din Lancrăm. UPDATE, ora 16.58: Potrivit ISU Alba, incendiul a fost stins. Nu au fost persoane rănite. Din primele date, flăcările au cuprins camera în care se afla o centrală termică, într-o gospodărie. S-au deplasat echipaje cu […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Curs valutar de 4,88 lei/euro în 12 luni. Ce spun analiștii financiari despre deprecierea monedei naționale și dobânzi

Publicat

bani

Leul se va deprecia în următoarele 12 luni, până la un curs 4,8823 lei/euro, iar ratele de dobândă, atât pentru scadenţele scurte cât şi pentru cele lungi, vor crește, potrivit analiștilor financiari. „În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, aproape 90% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Elevii Colegiului Militar din Alba Iulia, pasionați de robotică, LOCUL 2 la „Rubix Demo” de la Blaj

Publicat

Echipa de robotică Army Bot a Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia a reușit să obțină locul II la un demo de robotică, organizat sâmbătă, la Blaj.  Concursul a fost organizat de echipa de robotică Rubix, a Colegiului Național „Inochentie Micu Clain” și s-a desfășurat sâmbătă în sala de sport a colegiului din […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

”Recompensă și pedeapsă”: Sfaturi pentru părinții din Alba Iulia. Atelier de parenting la Biblioteca Județeană ”Lucian Blaga”

Publicat

Biblioteca Judeteana Alba

Părinții au ocazia să afle sfaturi practice pentru dezvoltarea corectă și armonioasă a copiilor, într-un atelier de parenting organizat marți la Biblioteca Județeană. Un psiholog le va oferi recomandări, pe tema ”Recompensa și pedeapsa. Cât oferim copiilor din fiecare?”. În cadrul atelierului, participanților li se oferă recomandări de lectură, liste bibliografice tematice, carte de specialitate […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate