Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Ce au cerut manifestanţii la PROTESTUL împotriva POLUĂRII cu formaldehidă de la SEBEŞ. Reacţia primarului Dăncilă


Publicat

protest formaldehida sebes 11 ian 2015În urma protestului de duminică, împotriva poluării la Sebeş, organizatorii au transmis că au participat 2.500 de persoane şi că aceştia solicită Guvernului României să doteze Garda Naţională de Mediu Alba cu o aparatură omologată şi abilitată în vederea monitorizării agenţilor economici cu un potenţial grad de poluare. De asemenea, susţin că vor organiza astfel de manifestări în fiecare duminică, până le vor fi ascultate cererile.

La rândul său, primarul oraşului, Alexandru Dăncilă, a transmis un comunicat în care precizează că administraţia locală a respectat legea “în totalitate”, în cazul construirii instalaţiei de formaldehidă cu capacitate de 60.000 de tone pe an şi că, dacă nu ar fi eliberat autorizaţia, ar fi fost pasibil de până la 7 ani închisoare pentru abuz în serviciu.

Într-un comunicat de presă semnat de Grupul de Inițiativă Civică Sebeș, Asociaţia PrimaNatura, Asociaţia Inițiativa Civică Reghin, Asociaţia Centru Independent de Protecţie a Mediului Sebeş se arată că „duminică, 11 ianuarie 2015, a avut loc un marş de protest în oraşul Sebeş, judeţul Alba la care au participat peste 2.500 persoane”.

Potrivit sursei citate, “cetăţenii solicită Guvernului României să doteze Garda Naţională de Mediu Alba cu o aparatură omologată şi abilitată în vederea monitorizării agenţilor economici cu un potenţial grad de poluare”.

Citeşte şi FOTO – VIDEO: MARȘUL împotriva POLUĂRII cu FORMALDEHIDĂ, la Sebeş

În comunicat se arată că “marşul a început la ora 14.00 în faţa Primăriei Sebeş unde au luat cuvântul organizatorii iar participanții la marş au străbătut mai multe cartiere ale orașului astfel: Parcul Primăriei – Cartier Aleea Parc – Cartier Valea Frumoasei – Cartier Kogălniceanu – parcare Kronospan şi s-a încheiat aproximativ la ora 17.00. La manifestare au participat şi activiști din Reghin şi Cluj-Napoca.

Locuitorii din Reghin se opun planurilor unei companii din Turcia ce doreşte construirea unei instalații de producție de formaldehidă cu o capacitate de 100.000 tone /an”.

În acelaşi document se mai arată că “în România se produce formaldehidă în trei locaţii în momentul de faţă: Victoria, Sebeş şi Rădăuţi. Dintre aceste fabrici, doar cea din Sebeş se mai situează în intravilanul oraşului. Numeroși locuitori ai orașului, în special cei din cartierele din imediata vecinătate a uzinei, acuză înrăutățirea stării de sănătate și se remarcă o creștere a numărului de cazuri de cancer și afecțiuni ale aparatului respirator. Formaldehida este clasificată de legislația europeană ca substanță cancerigenă (regulamentul 605/2014)”.

De asemenea, cele patru ONG-uri au anunţat că participanţii “vor veni în fiecare duminică până când le vor fi ascultate cererile”.

Alexandru DancilaTot într-un comunicat de presă, primarul din Sebeş, Alexandru Dăncilă, transmite că “în urma manifestărilor de protest care au avut loc duminică în Sebeș, vrem să precizăm, din nou, că Primăria Sebeș a respectat legea, în totalitate”.

„În conformitate cu Legea 50/1991, prin care s-a solicitat certificatul de urbanism pentru construirea instalației de formaldehidă, sută la sută, capacitate 60.000 de tone/an, Primăria Sebeș a solicitat elaborarea unei documentații PUD care a fost aprobată prin HCL 384/2009.

Ca urmare a aprobării Documentației PUD, SC Kronochem SRL a depus cererea nr 37961/2012, pentru obținerea Autorizației de Construire, instalație de formaldehidă sută la sută, capacitate 60.000 de tone pe an. La documentația depusă au fost anexate acordurile si notificările de la: APM (1720/2012), DSP (337/2011) si (323/2011), ISU (11140/2013), DSP (10570/2013).

Întrucât SC Kronochem SRL a depus toate documentele solicitate (conform legii), Primăria Sebeș a eliberat Autorizația de Construire nr 50/2013.

Menționăm că neeliberarea autorizației de construire, în condițiile în care erau depuse toate piesele scrise si desenate la documentație, ar fi dus la nerespectarea legii și, conform Noului Cod Penal, Art 297, atât primarul cât și funcționarii publici ar fi fost pasibili de o pedeapsă de până la 7 ani de închisoare, pentru abuz în serviciu.

Primăria Municipiului Sebeș își rezervă dreptul de a reacționa, pe viitor, împotriva tuturor celor care îi vor aduce  acuzații nefondate”, se arată în comunicatul semnat de Alexandru Dăncilă, primarul municipiului Sebeș.

Citește și Primarul Sebeșului despre autorizarea noii fabrici de Formaldehidă a Kronospan SA: ”Din punct de vedere moral, am un semn de întrebare”

Problema legalităţii privind construirea fabricii de formaldehidă a fost subiect de discuţie în repetate rânduri, la nivel local. De exemplu, site-ul sebesfarapoluare anunţa în noiembrie 2010 că “instalaţia Kronospan de producere a formaldehidei cu o capacitate de productie de 60000 t/an a fost ridicată pe platforma industrială din Sebeş fără a deţine un acord de mediu şi o autorizaţie de construire. Aceasta a provocat reacţii de protest şi a declanşat o serie întreagă de demersuri în instanţă şi pe lângă autorităţile competete din partea cetăţenilor direct afectaţi şi a ONG-urilor de mediu.

În noiembrie 2009, Judecătoria Sebeş a obligat compania, printr-o sentinţă definitivă, să demoleze fabrica de formaldehidă construită ilegal. În martie 2010, Comisia Europeană a înaintat României avertismentul final (‘Aviz motivat’) privind încălcarea de către România a mai multor texte de referinţă ale legislaţiei de mediu a UE în cazul fabricii de producere de formaldehidă a Kronospan Sebeş.

În aprilie 2010 Tribunalul Cluj a anulat printr-o sentinţă definitivă avizul de mediu pentru planul urbanistic de detaliu al instalaţiei de producere a formaldehidei”.

Reamintim că Kronospan Sebeș a transmis săptămâna trecută o Declarație de Presă în care își precizează un punct de vedere cu privire la  demersurile pe care le face pentru autorizarea fabricii de formaldehidă. .

“Kronospan a achiziţionat în 2004 la Sebeş, împreună cu întreaga platformă de prelucrare a lemnului, o fabrică de formaldehidă care producea 30.000 de tone pe an, având toate autorizaţiile în conformitate cu legislaţia românească şi UE şi îndeplinind cele mai stricte reglementări de emisii din UE, şi a cărei capacitate autorizată în acel moment era de 60.000 de tone.
Producţia de formaldehidă actuală de pe platforma de la Sebeş este reglementată de Autorizatia IPPC nr. SB 67/2007 revizuită la 01.03.2010 şi aflată în curs de revizuire la această dată. În conformitate cu autorizatia nr. 29 din 08.01.2001, obţinută de către firma Frati la acel moment, Kronospan a preluat în 2004 şi dezvoltat proiectul de bază pentru capacitatea necesara de 60.000 de tone.
Noua investiţie este realizată de divizia chimică a Kronospan, Kronochem. (…)

În prezent Kronochem derulează investiţia Construire instalaţie de producere a formaldehidei, capacitate 60 000 tone/an, exprimat în 100% pe baza Autorizaţiei de Construire nr. 50/21.03.2013 si a Acordului de Mediu SB 19 din 26.10.2012. Pentru obţinerea autorizaţiei de construire Kronochem a derulat întreaga procedură legală în vigoare”, se arată în declaraţia de presă (AICI, integral).ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Org. PN

    marți, 13.01.2015 at 10:30

    DUMINICA 18 IANUARIE 2015 LA ORA 14 TOTI CETATENII MUNICIPIULUI ALBA IULIA SI SEBES PRECUM SI CEI DIN COMUNELE INVECINATE AFECTATE DE POLUARE SUNT INVITATI LA AL 2-LEA MARS DE PROTEST. INTALNIREA IN PARCUL DIN FATA PRIMARIEI DIN SEBES.
    MIZAM PE PARTICIPAREA A PESTE 5.000 DE OAMENI.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

România, pe primul loc în UE la numărul de cazuri noi de coronavirus. Câte cazuri s-au înregistrat în fiecare țară

Publicat

România este pe primul loc în Uniunea Europeană la cazurile noi de coronavirus înregistrate în ultimele 24 de ore, în condițiile în care miercuri au fost depistate cele mai multe cazuri de coronavirus în România, de la începutul pandemiei: 555.

Dacă în România de câteva săptămâni numărul cazurilor este în creștere, în mai multe țări care cândva aveau adevărate recorduri nedorite în ceea ce privește cazurile de COVID-19, se observă acum o scădere a infectărilor.

Media zilnică de îmbolnăvire în perioada 2-8 iulie a fost în România de 411, astfel că suntem în a 5-a săptămână de creșteri constante

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, în ultimele 24 de ore singura țară din Europa în care s-au înregistrat mai multe cazuri decât în România este Marea Britanie, cu 581 de cazuri noi, dar această țară nu mai face parte din Uniunea Europeană.

Astfel, România are cele mai multe cazuri de coronavirus depistate în 24 de ore, mai multe decât în Franța (care are 475 de cazuri), Germania (391), Spania (341) sau Italia (137).

În aceste condiții, mai multe țări europene introduc restricții sau condiții de călătorie pentru români. Cel mai recent exemplu este Austria.

Astfel, românii care sosesc în această țară vor trebui să stea timp de două săptămâni în carantină sau să facă dovada unui test negativ la COVID-19.

Sunt deja cel puțin zece state care fie că nu îi primesc pe turiștii români deloc, menținându-și deocamdată granițele închise, fie le pun unele condiții, fie îi obligă să stea 14 zile în carantină sau izolare.

Număr de cazuri noi de coronavirus în Uniunea Europeană, în 24 de ore: 

România – 555 cazuri

Franța – 475 de cazuri

Germania – 391 de cazuri

Spania – 341 de cazuri

Belgia – 220 de cazuri

Italia – 137 de cazuri

Austria – 89 de cazuri

Elveția 54 de cazuri

Evoluția îmbolnăvirilor în ultimele 7 zile în România

2 iulie – 450 cazuri

3 iulie – 420 cazuri

4 iulie – 416 cazuri

5 iulie – 391 cazuri

6 iulie – 250 cazuri

7 iulie – 397 cazuri

8 iulie – 555 cazuri

Evoluția COVID-19 în România, în ultimele 5 săptămâni

Săptămâna 3 -10 iunie – 1.276 cazuri

Săptămâna 10 – 17 iunie – 1.815 cazuri

Săptămâna 17-24 iunie – 2.066 cazuri

Săptămâna 24 iunie – 1 iulie – 2.470 cazuri

Săptămâna 1 – 8 iulie – 2.879 cazuri

(Sursă: Grupul de Comunicare Strategică)

Sursă: Digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Decizie cu implicaţii majore în dosarele penale! CCR: Martorii nu pot fi obligaţi să se autoincrimineze

Publicat

O persoană prezumată a fi nevinovată nu poate fi constrânsă să producă proba vinovăţiei sale, arată Curtea Constituţională în motivarea deciziei prin care a constatat că soluţia legislativă din Codul de procedură penală, care nu reglementează dreptul martorului la tăcere şi la neautoincriminare, este neconstituţională. 

„Jurisprudenţa şi doctrina au reţinut că principiul aflării adevărului impune organelor judiciare obligaţia de a asigura, pe bază de probe administrate cu respectarea caracterului echitabil al procedurii, aflarea adevărului judiciar cu privire la faptele şi împrejurările cauzei, precum şi cu privire la persoana suspectată de săvârşirea unei infracţiuni.

Este general admis că organele de urmărire penală au obligaţia de a strânge şi de a administra probe atât în favoarea, cât şi în defavoarea suspectului/inculpatului.

Or, Curtea reţine că, în vederea respectării efective a prezumţiei de nevinovăţie, o persoană prezumată a fi nevinovată nu poate fi constrânsă, determinată să producă proba vinovăţiei sale, ci, dimpotrivă, are dreptul de a rămâne în pasivitate, acuzării revenindu-i sarcina de a face proba contrară, a vinovăţiei”, se precizează în motivarea publicată miercuri pe site-ul CCR, potrivit Agerpres.

Curtea constată că obţinerea unei declaraţii în baza articolului 118 din Codul de procedură penală, sub sancţiunea reţinerii infracţiunii de mărturie mincinoasă în cazul în care martorul nu face declaraţii adevărate şi în condiţiile în care martorul îşi asumă riscul ca aspectele declarate să poată fi folosite chiar împotriva sa, reprezintă „un mecanism coercitiv incompatibil cu dreptul la un proces echitabil”.

„Curtea constată că art. 118 din Codul de procedură penală nu instituie garanţii suficiente pentru martor, de vreme ce acesta poate fi pus în situaţia să contribuie indirect la propria incriminare, în dezacord cu respectarea prezumţiei de nevinovăţie, de care orice persoană beneficiază (…) şi, totodată, impietează asupra justei soluţionări a cauzei, contrar dreptului la un proces echitabil, (…) inclusiv prin încălcarea dreptului la apărare al martorului”, se arată în motivare.

Curtea Constituţională a mai observat că instanţele naţionale de drept comun, inclusiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au subliniat necesitatea reţinerii dreptului la tăcere şi neautoincriminare şi în ceea ce îl priveşte pe martor.

CCR a admis, pe 2 iunie, o excepţie de neconstituţionalitate, constatând că soluţia legislativă cuprinsă în art. 118 din Codul de procedură penală, care nu reglementează dreptul martorului la tăcere şi la neautoincriminare, este neconstituţională.

Sursă: Agerpres, stiripesurse.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat Sorin Bumb: Vin banii europeni pentru rețelele de gaze naturale. Dezbatere publică pentru Ghidul Solicitantului

Publicat

Deputatul de Alba, Sorin Bumb, a transmis un comunicat de presă legat de lansarea în dezbatere a unui document foarte important:

 Ghidul Solicitantului pentru finanțarea distribuțiilor inteligente de gaze naturale va intra în dezbatere publică în perioada imediat următoare, urmând ca din luna august, după cum a anunțat și premierul Ludovic Orban, să se lanseze  apelul de finanțare pentru realizarea acestor rețele atât de necesare pentru localitățile României.

În această după-amiază am discutat cu Ministrul Marcel Boloș ultimele aspecte legate de acest ghid al solicitantului.

Am lucrat împreună foarte mult la acest document, pe baza căruia se vor acorda finanțările, pentru a-l face cât mai clar și cât mai accesibil pentru autoritățile publice care vor accesa aceste fonduri europene.

Am lucrat împreună cu reprezentanți ai primarilor, cu specialiști din Ministerul Dezvoltării și din Ministerul Fondurile Europene pentru a ajunge la o variantă cât mai bună pentru oameni și pentru a-l face aplicabil pentru cât mai mulți solicitanți.

S-a lucrat foarte mult, împreună cu toți cei interesați și în curând documentul va fi lansat în etapa obligatorie de consultare publică, astfel încât din cursul lunii august să se poată deschide sesiunea de finanțare și autoritățile locale să poată depune proiectele.

În funcție de necesități, Autoritatea de Management a Programului va putea decide o eventuală extindere a perioadei de depunere a proiectelor, pentru că scopul nostru este să oferim această oportunitate cât mai multor solicitanți și cât mai multe comunități locale să beneficieze de aceste fonduri.

Finanțarea se va face în proporție de 85% din fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană și 15% din fonduri guvernamentale.

Fondurile se vor acorda prin programul Operațional Infrastructură Mare, în cadrul Axei Prioritare 8 – Sisteme Inteligente și sustenabile de transport al energiei electrice și gazelor naturale, iar distribuțiile nou înființate de gaze, finanțate din aceste fonduri europene, vor avea componente inteligente care vor crește eficiența energetică, îmbunătățind flexibilitatea, siguranța și eficiența în operare a acestor rețele.

Realizarea de noi rețele de distribuție a gazelor naturale este deosebit de importantă pentru multe comunități locale din România, urmând să ajute foarte mult la dezvoltarea lor.

Prin modificările legislative pe care le-am promovat în ultimul an și prin modul în care am gândit acest ghid de finanțare vrem să dăm posibilitatea administrațiilor publice locale să se implice direct în realizarea acestor investiții și totodată să ușurăm sarcina administrativă și birocratică pe care ele o au de îndeplinit pentru accesarea fondurilor necesare.

În acest fel se realizează o absorbție mai bună și mai rapidă a fondurilor europene, iar cetățenii, mai ales din mediul rural și din micile orașe, vor putea beneficia de rețele moderne și sigure de distribuție a gazelor naturale.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

WhatsApp și Messenger vor permite portarea mesajelor între ele cu sau fără voia utilizatorilor

Publicat

facebook messenger

Funcționalitatea WhatsApp și Facebook Messenger va fi în curând integrată. Asta înseamnă că toate conversațiile vor ajunge să fie portate cu sau fără voia ta. 

Dacă ești utilizator entuziast de WhatsApp, dar ai o problemă cu Facebook, s-ar putea să nu te încânte foarte multe această veste.

Din păcate, pentru că Instagram, WhatsApp și multe altele sunt companii deținute de Mark Zuckerberg, era doar o chestiune de timp până se întâmple asta.

Într-o formă sau alta, toate aplicațiile Facebook vor comunica mai mult decât te-ai simți confortabil să o facă.

Va fi o lungă serie de funcții și opțiuni care vor ajunge în final să faciliteze portarea conversațiilor tale din WhatsApp în Messenger, cu sau fără acordul tău.

Partea cea mai interesantă a tranziției va ține însă de modul în care se păstrează securitatea mesajelor tale de pe WhatsApp.

Ca referință, WhatsApp stochează conversațiile pe dispozitiv, în locul unui server centralizat.

În plus, WhatsApp nu are reclame și toate mesajele tale sunt criptate end-to-end. Acesta este și motivul pentru care WhatsApp nu poate fi folosit pe mai multe dispozitive.

Sursă: Playtech.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate