Connect with us
Publicitate

Economie

Primarul Sebeșului despre autorizarea noii fabrici de Formaldehidă a Kronospan SA: ”Din punct de vedere moral, am un semn de întrebare”

Publicat

kronochem-sebes Primăria din Sebeș a emis autorizație de construcție pentru compania Kronospan care intenționează să deschidă în localitate o nouă fabrică de formaldehidă. Kronospan, unul dintre cei mai mari producători de plăci stratificate din Europa, a început construcţia unei noi fabrici de formaldehidă în Sebeş, cu o capacitate de 60.000 de tone pe an, în condiţiile în care pe platforma industrială funcţionează deja o unitate care produce 30.000 de tone pe an. Durata de viață estimată a noii instalații este de 30 de ani. Pentru punerea în funțiune a noii instalații compania austriacă mai are nevoie de autorizația integrată de mediu, pentru care s-a depus o documentație la APM Alba.

”Primăria a semnat autorizația de construcție pentru că toată documentația depusă era corectă din punct de vedere legal” a declarat primarul Alexandru Dăncilă într-o conferință de presă desfășurată luni, 10 noiembrie , la sediul Primăriei Sebeș .

Primarul spune că la ultima întâlnire dintre Kronospan și Agenția de Protecție a Mediului care a avut loc în luna octombrie 2014 APM a propus să se facă un studiu de dispersie pentru a vedea exact numărul de stații de monitorizare care să fie montate în localitate. ”Inițial APM propunea patru stații ( nr. de monitorizare a aerului)  însă,  pentru că nu era o justificare pentru acestă propunere, s-a ajuns la concluzia că în urma unui studiu de dispersie ar putea să fie stabilit numărul necesar al stațiilor de monitorizare. În data de 11 noiembrie are loc o nouă întâlnire între Primărie, APM și reprezentanții Kronospan, pe această temă.

Citește și LISTA SUBSTANŢELOR PERICULOASE, folosite de KRONOSPAN Sebeş. Compania vrea să-şi reînnoiască Autorizația Integrată de Mediu

Primarul Alexandru Dăncilă a declarat cu privire la construcția noii fabrici că „din punct de vedere legal a fost corect, din punct de vedere moral îmi mențin punctul de vedere, am un semn de întrebare”. ”Un comitet format din cetățenii municipiului  a verificat toată documentația. si a spus că din punct de vedere al actelor este legal. Comitetul respectiv nu are treabă cu firma, pe ei îi interesază să vadă dacă întradevăr există sau nu poluare la nivelul localității. Principalul obiectiv al acestui comitet este dacă există poluare în Sebeș mai mult decât prevede legea.”

Alexandru Dăncilă a precizat că Kronospan nu depozitează rezidurile toxice rezultate din producția de formaldehidă pe raza municipiului Sebeș iar compania nu a solicitat autorizație de construcție pentru un spațiu de depozitare a pentru astfel de deșeuri. ”Am avut o discuție cu cei de la Greendays ( firma care  a concesionat serviciul de salubritate în Sebeș) și mi-au spus că duc deșeurile în altă parte.

În același timp primarul Sebeșului a spus că Primăria nu deține evidențe cu privire la starea sănătății populației din localutate pentru a-și face o idee despre pericolul pe care îl poate avea producerea de formaldehidă la Sebeș. ”S-au făcut solicitări la diferite instituții ale statului, inclusiv la Ministerul Sănătății. Unele au răspuns că nu au atribuții în acest sens. Dar acest studiu se va face. DSP Alba ne-a spus că este o situație la nivel de județ și că nu ar fi separat pe localitate. Deși , vorbind deschis, orice medic de familie ar trebui să aibă evidența fiecărui pacient. Iar dacă la nivel de Alba, de DSP, există o evidență a celor din județ, acolo va scrie ””Popescu din Alba, Ionescu din Sebeș…”” Poate că sunt niște date mai confidențiale. Dar repet, medicul de familie ar trebui să aibă istoricul fiecărui pacient.

Citește și KRONOSPAN construiește la Sebeș o nouă instalație de FORMALDEHIDĂ de 60.000 de tone pe an. Are avize de la APM și Primărie

YouTube video

Reamintim faptul că formaldehida este utilizată în producţia de PAL, fiind un element esenţial pentru obţinerea acestui produs atât de utilizat în industria mobilei. Totodată, formaldehida este încadrată ca substanță periculoasă, fiind asociată produselor posibil cancerigene. Încadrarea substanțelor periculoase în diferite categorii de pericol este stabilită în legislația Europeană, în cadrul Directivei 67/548/EEC, modificată prin Directiva 79/831/CEE și transpusă în legislația națională prin HG 1408/2008 privind clasificarea, și etichetarea substanțelor periculoase.

”O serie de specialişti consideră că formaldehida poate determina creşterea incidenţei cazurilor de cancer. În lumea ştiinţifică medicală există o reală dezbatere pe această temă. Chiar dacă statistic s-a constatat în ultimii ani creşterea numărului de persoane care se îmbolnăvesc de cancer, atât în Sebeş cât şi la nivelul judeţului Alba, nu s-a putut face o legatură directă cu emisiile de pe platforma industrială Kronospan. Potrivit Centrului Regional de Sănătate Publică Târgu Mureş, judeţul Alba are cea mai ridicată rată de îmbolnăviri de cancer dintre judeţele din Regiunea Centru, chiar dacă populaţia este mult mai mică raportat la Sibiu şi Braşov. Alba deţine locuri „fruntaşe” la cancerul pulmonar, cancerul de col uterin, cancerul colo-rectal, cancerul gastric şi melanom malign”, susţin reprezentanţii asociaţiei Prima Natura Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. jhb

    marți, 11.11.2014 at 14:33

    Așa mă, așa trăbă. Iar ăștia care zic ”ne gazați bla bla bla” tăceți că de nu ar fii kronospanul probabil ați muri de foame. Sau probabil trăiți din ajutor social și beliți toată ziua ciomagu ( mai ales cartieru ”flămânda” de unde vine și numele de flămânzi.

    • jhb1

      miercuri, 10.12.2014 at 10:13

      Esti capsunar sau tzagan ca nu-mi dau seama exact. Daca stii de flamanda si de ajutor social probabil ca esti amandoua. Daca nu locuiesti in Sebes abtine-te de la comentarii aiurea. Eu nu lucrez si n-am lucrat niciodata la kronospan si crede-ma ca nu voi muri de foame si nici n-am vazut vre-un leu de la ei. Si din cauza miticilor nu prea vedem nici din banii pe care-i platesc ei ca taxe. PS daca ai *** da-ti numele de pe facebook si mai vorbim.

  2. CIPM Sebes

    marți, 11.11.2014 at 19:56

    1. Solicitam interzicerea reluarii procedurii de autorizare a Fabricii de formaldehida cancerigena de 60.000 tone pe an,care a fost recent demolata,cel putin din urmatoarele patru motive:
    a). Pe site-ul OMS, acest organism unic de sanatate abilitat prin CIRC sa se pronunte asupra
    cancerigenitatii unei substante, gasim Comunicatul de presa nr 153 din 15 iunie 2004 in care se precizeaza fara echivoc ca “formaldehida este cancerigena pentru om” (deci nu potential cancerigena, ca este incadrata in grupa I de cancerigenitate, ca ”formaldehida provoca cancerul rinofaringian la om,cancerul foselor nazale si ale sinusurilor fetei,leucemie,bronhospasm sever,leziuni caustice grave ale arborelui respirator(edeme pulmonare acute,ulceratii traheale si bronhice),manifestari care provoca un psihosindrom organic (cefalee,satenie,tulburari ale memoriei,bunei dispozitii si a somnului),o crestere a incidentei cancerelor nasofaringiene,aparitia leucemiilor,mai ales de tip myeloid si o crestere a numarului de canci sinusurilor,poate afecta: cavitatea bucala,pancreasul,creierul,plamanii).”
    Concluziile CIRC,organul de specialitate al OMS,prcizate in Comunicatul de presa sus-amintit sunt prezentate in absolute toate studiile de sanatate care fac referire la efcctele cancerigene ale formaldehidei din Europa si din lume;
    b) La Fabrica de formaldehida de 30.000 t/an,fabrica noua,numai in prima parte a anului trecut au avut loc 2 accidente tehnice:
    -in 20.02.2008-“O garnitura s-a fisurat la un filtru care filtreaza solutia de formaldehida inainte de depozitare in rezervoare…care a condos la deversarea accidentala a cca 800 kg formaldehida”;
    -in 19.05.2008,la ora 1,46-“defectiune la reactorul de formaldehida”,
    date la care cma de formaldehide a fost depasita de 5 ori ,respectiv de 2 ori;
    c) In Raportul de securitate pentru Fabrica de rasini ureoformaldehidice de 30.000 tone pe an,in cap.1,punctual A se precizeaza:
    “Prin natura activitatii SCKRONOSPAN SEBES prezinta risc de poluare cu substante cu potential toxic ridicat a factorilor de mediu in mod direct si indirect.Efectele se pot manifesta grav in comunitatea umana”;
    d) In Anexa 1 a Raportului de securitate pentru Fabrica de rasini ureoformaldehidice de 30.000 tone pe an”-Lista cu substantele periculoase detinute de unitate,la capacitate maxima de stocare este de peste 9000 tone (methanol-2400 t;solutie NaOH 30%-75 t; acid formic 20%-50t;acid clorhidric 32%-20 t; acid acetic 50%-10 t;FORMALDEHIDA-6400 T;hexametilen tetramina-10 t;motorina-77 t).Acest deposit de substante chimice periculoase este afferent Fabricii de formaldehida de 30000t/an

  3. cetatean

    marți, 09.12.2014 at 23:06

    Domnul Primar ar trebui sa citeasca hartile foarte bine.Ati auzit de astfel de fabrici care se construiesc la cel putin 1 km de o localitate vin straini in Romania sa ne cumpere ca santem prosti si ne vindem pai cat va plateste pe voi muncitorilor cu 2000d€cat dadea salar in tara lor 1 peraoane platesc 10 oameni la noi ca noi suntem redusii la minte .

  4. johan

    vineri, 09.01.2015 at 09:40

    In afara de impozitul pe imobile si contributiile salariale (450 de angajati) kronospan nu plateste taxe pentru ca teoretic ei sunt pe minus(profitul e exportat) asa ca mai bine fara ei 😉

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate