Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Primarul Sebeșului despre autorizarea noii fabrici de Formaldehidă a Kronospan SA: ”Din punct de vedere moral, am un semn de întrebare”


Publicat

kronochem-sebesPrimăria din Sebeș a emis autorizație de construcție pentru compania Kronospan care intenționează să deschidă în localitate o nouă fabrică de formaldehidă. Kronospan, unul dintre cei mai mari producători de plăci stratificate din Europa, a început construcţia unei noi fabrici de formaldehidă în Sebeş, cu o capacitate de 60.000 de tone pe an, în condiţiile în care pe platforma industrială funcţionează deja o unitate care produce 30.000 de tone pe an. Durata de viață estimată a noii instalații este de 30 de ani. Pentru punerea în funțiune a noii instalații compania austriacă mai are nevoie de autorizația integrată de mediu, pentru care s-a depus o documentație la APM Alba.

”Primăria a semnat autorizația de construcție pentru că toată documentația depusă era corectă din punct de vedere legal” a declarat primarul Alexandru Dăncilă într-o conferință de presă desfășurată luni, 10 noiembrie , la sediul Primăriei Sebeș .

Primarul spune că la ultima întâlnire dintre Kronospan și Agenția de Protecție a Mediului care a avut loc în luna octombrie 2014 APM a propus să se facă un studiu de dispersie pentru a vedea exact numărul de stații de monitorizare care să fie montate în localitate. ”Inițial APM propunea patru stații ( nr. de monitorizare a aerului)  însă,  pentru că nu era o justificare pentru acestă propunere, s-a ajuns la concluzia că în urma unui studiu de dispersie ar putea să fie stabilit numărul necesar al stațiilor de monitorizare. În data de 11 noiembrie are loc o nouă întâlnire între Primărie, APM și reprezentanții Kronospan, pe această temă.

Citește și LISTA SUBSTANŢELOR PERICULOASE, folosite de KRONOSPAN Sebeş. Compania vrea să-şi reînnoiască Autorizația Integrată de Mediu

Primarul Alexandru Dăncilă a declarat cu privire la construcția noii fabrici că „din punct de vedere legal a fost corect, din punct de vedere moral îmi mențin punctul de vedere, am un semn de întrebare”. ”Un comitet format din cetățenii municipiului  a verificat toată documentația. si a spus că din punct de vedere al actelor este legal. Comitetul respectiv nu are treabă cu firma, pe ei îi interesază să vadă dacă întradevăr există sau nu poluare la nivelul localității. Principalul obiectiv al acestui comitet este dacă există poluare în Sebeș mai mult decât prevede legea.”

Alexandru Dăncilă a precizat că Kronospan nu depozitează rezidurile toxice rezultate din producția de formaldehidă pe raza municipiului Sebeș iar compania nu a solicitat autorizație de construcție pentru un spațiu de depozitare a pentru astfel de deșeuri. ”Am avut o discuție cu cei de la Greendays ( firma care  a concesionat serviciul de salubritate în Sebeș) și mi-au spus că duc deșeurile în altă parte.

În același timp primarul Sebeșului a spus că Primăria nu deține evidențe cu privire la starea sănătății populației din localutate pentru a-și face o idee despre pericolul pe care îl poate avea producerea de formaldehidă la Sebeș. ”S-au făcut solicitări la diferite instituții ale statului, inclusiv la Ministerul Sănătății. Unele au răspuns că nu au atribuții în acest sens. Dar acest studiu se va face. DSP Alba ne-a spus că este o situație la nivel de județ și că nu ar fi separat pe localitate. Deși , vorbind deschis, orice medic de familie ar trebui să aibă evidența fiecărui pacient. Iar dacă la nivel de Alba, de DSP, există o evidență a celor din județ, acolo va scrie ””Popescu din Alba, Ionescu din Sebeș…”” Poate că sunt niște date mai confidențiale. Dar repet, medicul de familie ar trebui să aibă istoricul fiecărui pacient.

Citește și KRONOSPAN construiește la Sebeș o nouă instalație de FORMALDEHIDĂ de 60.000 de tone pe an. Are avize de la APM și Primărie

Reamintim faptul că formaldehida este utilizată în producţia de PAL, fiind un element esenţial pentru obţinerea acestui produs atât de utilizat în industria mobilei. Totodată, formaldehida este încadrată ca substanță periculoasă, fiind asociată produselor posibil cancerigene. Încadrarea substanțelor periculoase în diferite categorii de pericol este stabilită în legislația Europeană, în cadrul Directivei 67/548/EEC, modificată prin Directiva 79/831/CEE și transpusă în legislația națională prin HG 1408/2008 privind clasificarea, și etichetarea substanțelor periculoase.

”O serie de specialişti consideră că formaldehida poate determina creşterea incidenţei cazurilor de cancer. În lumea ştiinţifică medicală există o reală dezbatere pe această temă. Chiar dacă statistic s-a constatat în ultimii ani creşterea numărului de persoane care se îmbolnăvesc de cancer, atât în Sebeş cât şi la nivelul judeţului Alba, nu s-a putut face o legatură directă cu emisiile de pe platforma industrială Kronospan. Potrivit Centrului Regional de Sănătate Publică Târgu Mureş, judeţul Alba are cea mai ridicată rată de îmbolnăviri de cancer dintre judeţele din Regiunea Centru, chiar dacă populaţia este mult mai mică raportat la Sibiu şi Braşov. Alba deţine locuri „fruntaşe” la cancerul pulmonar, cancerul de col uterin, cancerul colo-rectal, cancerul gastric şi melanom malign”, susţin reprezentanţii asociaţiei Prima Natura Alba Iulia.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

5 Comentarii

5 Comments

 1. jhb

  marți, 11.11.2014 at 14:33

  Așa mă, așa trăbă. Iar ăștia care zic ”ne gazați bla bla bla” tăceți că de nu ar fii kronospanul probabil ați muri de foame. Sau probabil trăiți din ajutor social și beliți toată ziua ciomagu ( mai ales cartieru ”flămânda” de unde vine și numele de flămânzi.

  • jhb1

   miercuri, 10.12.2014 at 10:13

   Esti capsunar sau tzagan ca nu-mi dau seama exact. Daca stii de flamanda si de ajutor social probabil ca esti amandoua. Daca nu locuiesti in Sebes abtine-te de la comentarii aiurea. Eu nu lucrez si n-am lucrat niciodata la kronospan si crede-ma ca nu voi muri de foame si nici n-am vazut vre-un leu de la ei. Si din cauza miticilor nu prea vedem nici din banii pe care-i platesc ei ca taxe. PS daca ai *** da-ti numele de pe facebook si mai vorbim.

 2. CIPM Sebes

  marți, 11.11.2014 at 19:56

  1. Solicitam interzicerea reluarii procedurii de autorizare a Fabricii de formaldehida cancerigena de 60.000 tone pe an,care a fost recent demolata,cel putin din urmatoarele patru motive:
  a). Pe site-ul OMS, acest organism unic de sanatate abilitat prin CIRC sa se pronunte asupra
  cancerigenitatii unei substante, gasim Comunicatul de presa nr 153 din 15 iunie 2004 in care se precizeaza fara echivoc ca “formaldehida este cancerigena pentru om” (deci nu potential cancerigena, ca este incadrata in grupa I de cancerigenitate, ca ”formaldehida provoca cancerul rinofaringian la om,cancerul foselor nazale si ale sinusurilor fetei,leucemie,bronhospasm sever,leziuni caustice grave ale arborelui respirator(edeme pulmonare acute,ulceratii traheale si bronhice),manifestari care provoca un psihosindrom organic (cefalee,satenie,tulburari ale memoriei,bunei dispozitii si a somnului),o crestere a incidentei cancerelor nasofaringiene,aparitia leucemiilor,mai ales de tip myeloid si o crestere a numarului de canci sinusurilor,poate afecta: cavitatea bucala,pancreasul,creierul,plamanii).”
  Concluziile CIRC,organul de specialitate al OMS,prcizate in Comunicatul de presa sus-amintit sunt prezentate in absolute toate studiile de sanatate care fac referire la efcctele cancerigene ale formaldehidei din Europa si din lume;
  b) La Fabrica de formaldehida de 30.000 t/an,fabrica noua,numai in prima parte a anului trecut au avut loc 2 accidente tehnice:
  -in 20.02.2008-“O garnitura s-a fisurat la un filtru care filtreaza solutia de formaldehida inainte de depozitare in rezervoare…care a condos la deversarea accidentala a cca 800 kg formaldehida”;
  -in 19.05.2008,la ora 1,46-“defectiune la reactorul de formaldehida”,
  date la care cma de formaldehide a fost depasita de 5 ori ,respectiv de 2 ori;
  c) In Raportul de securitate pentru Fabrica de rasini ureoformaldehidice de 30.000 tone pe an,in cap.1,punctual A se precizeaza:
  “Prin natura activitatii SCKRONOSPAN SEBES prezinta risc de poluare cu substante cu potential toxic ridicat a factorilor de mediu in mod direct si indirect.Efectele se pot manifesta grav in comunitatea umana”;
  d) In Anexa 1 a Raportului de securitate pentru Fabrica de rasini ureoformaldehidice de 30.000 tone pe an”-Lista cu substantele periculoase detinute de unitate,la capacitate maxima de stocare este de peste 9000 tone (methanol-2400 t;solutie NaOH 30%-75 t; acid formic 20%-50t;acid clorhidric 32%-20 t; acid acetic 50%-10 t;FORMALDEHIDA-6400 T;hexametilen tetramina-10 t;motorina-77 t).Acest deposit de substante chimice periculoase este afferent Fabricii de formaldehida de 30000t/an

 3. cetatean

  marți, 09.12.2014 at 23:06

  Domnul Primar ar trebui sa citeasca hartile foarte bine.Ati auzit de astfel de fabrici care se construiesc la cel putin 1 km de o localitate vin straini in Romania sa ne cumpere ca santem prosti si ne vindem pai cat va plateste pe voi muncitorilor cu 2000d€cat dadea salar in tara lor 1 peraoane platesc 10 oameni la noi ca noi suntem redusii la minte .

 4. johan

  vineri, 09.01.2015 at 09:40

  In afara de impozitul pe imobile si contributiile salariale (450 de angajati) kronospan nu plateste taxe pentru ca teoretic ei sunt pe minus(profitul e exportat) asa ca mai bine fara ei 😉

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

MIERCURI: Guvernul va include noi categorii de persoane între cele eligibile în etapa a II-a de vaccinare împotriva Covid-19

Publicat

Guvernul adoptă miercuri o Hotărâre de Guvern prin care campania de vaccinare va fi extinsă pentru a include, în etapa a doua, și alte categorii de angajați, în special din instituții publice, persoane cu dizabilități și persoane fără adăpost.

Noile categorii din etapa a doua a campaniei de vaccinare:

Astfel, în etapa a doua vor fi incluse „persoane încadrate într-un grad de handicap, persoane imobilizate, persoane imunodeprimate, însoțitorii acestora și persoanele care locuiesc la același domiciliu cu acestea; persoane fără adăpost”.

Documentul poate fi vizualizat AICI.

De asemenea, în etapa a doua intră:

 • personal-cheie pentru funcţionarea instituţiilor statului, respectiv Parlament, Curtea Constituțională, Preşedinţie, Guvern, Consiliul Economic și Social, Avocatul Poporului, Consiliul Legislativ, Banca Națională a României, ministere şi instituţii subordonate acestora
 • personalul în activitate din cadrul celorlalte instituții din sistemul național de apărare națională, ordine publică și securitate națională, precum și executorii judecătorești, interpreții și traducătorii autorizați de Ministerul Justiției și avocații înscriși în tabloul avocaților întocmit potrivit Legii nr.51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat,republicată, cu modificările și completările ulterioare.
 • personalul navigant român maritim și fluvial;
 • personalul român care își desfășoară activitatea pe platforme marine (eoliene, gaz, petrol)
 • personalul român care își desfășoară activitatea pe unități mobile de foraj marin (nave tip FPSO și nave tip FSU).
 • personalul care lucrează în domeniul pompelor funebre, direct implicat în manipularea cadavrelor umane;
 • personalul din cadrul direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului/serviciul public de asistență socială care își desfășoară activitatea în relație directă cu beneficiarii;
 • persoanele care asigură asistență medicală și socială persoanelor prevăzute la pct.(iii) al lit.a);
 • personalul din administrația publică locală;
 • lucrătorii din agricultură și din industria alimentară de alimente esențiale;
 • personalul din Administrația Națională de Meteorologie
 • membrii misiunilor diplomatice, oficiilor consulare de carieră și reprezentanțelor organizațiilor internaționale din România, inclusiv membrii de familie care îi însoțesc, deținători de cărți de identitate special emise de Ministerul Afacerilor Externe;
 • personalul civil și militar care urmează să execute misiuni în afara teritoriului național, inclusiv membrii de familie care îi însoțesc la post, anterior plecării în misiune;
 • inspectorii sociali din cadrul Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială și a structurilor subordonate acestora.
 • personalul Curții de conturi a României și ai camerelor de conturi judeţene şi a municipiului Bucureşti
  personalul din cadrul aparatului central și local al Consiliului Concurenței
 • sportivii componenți ai loturilor naționale sau ai loturilor olimpice, sportivii calificați individual la jocurile olimpice precum și staful tehnic care participă la pregătirea acestor sportivi‘.

În etapa a treia, destinată populației generale, intră următoarele categorii, potrivit Hotărârii de Guvern, „persoane care își desfășoară activitatea în cadrul unor unități, operatori economici cu risc ridicat de infectare al personalului propriu și al persoanelor deservite, din următoarele domenii de activitate”:

i) lucrătorii din Industria extractivă,

ii) lucrătorii din Industria prelucrătoare

iii) lucrătorii din Hoteluri și restaurante

iv) lucrătorii din domeniul de întreținere corporală, coafură și alte activități de înfrumusețare

v) lucrătorii din domeniul spectacole, activitati culturale și recreative.

vi) lucrătorii din sistemul financiar, bancar și din domeniul asigurărilor, cu precădere a celor care au contacte directe cu publicul și a celor care prestează servicii esențiale de plăți, administrare cont și investiții și operează infrastructuri critice naționale, precum și personalul critic de suport al acestora;

vii) membrii Uniunii naționale a notarilor publici

b) populaţia adultă, alte categorii decât cele prevăzute la punctele 1 și 2 de la litera C;

c) populaţia pediatrică, în funcţie de evoluţia epidemiologică şi de caracteristicile vaccinurilor aprobate pentru utilizarea la persoanele cu vârsta sub 18 ani.”

Până acum, în etapa a treia nu era specificată nicio categorie de angajați.

Sursă: Digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

CERT: Infractorii cibernetici au intensificat atacurile asupra sectorului de sănătate, în contextul distribuției vaccinurilor

Publicat

În contextul începerii distribuirii vaccinurilor pentru Covid19 la nivel mondial, în luna decembrie 2020 compania de securitate cibernetică Imperva a observat o creștere cu 51% a numărului de atacuri desfășurate de infractorii cibernetici împotriva sectorului de sănătate, comparativ cu luna noiembrie, potrivit unor informații citate de Centrul Național de Răspuns la incindente de Securitate Cibernetică – CERT.

Patru tipuri distincte de atacuri au fost utilizate în mod special luna trecută: cross-site scripting (numărul atacurilor crescând cu 43%), SQL injection (+44%), protocol manipulation (+76%) și remote code execution sau remote file inclusion (+68%).

În medie, în anul 2020, organizațiile de sănătate din jurul lumii au fost vizate de 187 milioane de atacuri pe lună.

O explicație pentru atacuri constă în faptul că, în cadrul eforturilor de transformare digitală și adaptare la provocările actuale, multe dintre entitățile din sectorul de sănătate se bazează pe aplicații provenite din surse terțe.

Acest aspect are anumite riscuri care facilitează desfășurarea de atacuri: actualizările sunt realizate în funcție de programul vânzătorului, exploit-urile cunoscute sunt făcute public și cercetarea constantă pentru identificarea de noi vulnerabilități la nivelul aplicațiilor provenite de la surse terțe.

Astfel, începtului lui 2021 ar putea fi dificil pentru multe entități din domeniu, fiind observată o creștere a scurgerilor de date cu 43% în primele 3 zile ale anului. CERT-RO și CV19.ro derulează încă din primăvara anului trecut un program de voluntariat pentru asistență specifică de securitate cibernetică acordată spitalelor și unităților medicale din România.

Surse: Cert.ro, infosecurity-magazine.com

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Rareș Bogdan nu exclude să candideze pentru președinția PNL „Nu exclud, dar în același timp pot să susțin pe oricine altcineva”

Publicat

r b

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan nu exclude o candidatură la președinția formațiunii la congresul care va fi organizat în acest an. „Nu exclud, dar în același timp pot să susțin pe oricine altcineva”, spune el la emisiunea Marius Tucă Show.

„Nu știu dacă voi candida. Pot să susțin pe cineva, nu neapărat (să candidez – n.r.). Nu exclud, dar în același timp pot să susțin pe oricine altcineva. Voi face parte dintr-o echipă, dar asta nu înseamnă că trebuie să fiu moț în fruntea echipei. Pot fi poziția doi, trei, patru cinci”, spune Rareș Bogdan la Aleph News.

El precizează că în interviul acordat emisiunii „Interviurile lui Cristoiu” a vorbit despre susținerea lui Florin Cîțu în funcția de premier, nu pentru a deveni liderul PNL.

Citește și Rareş Bogdan atac dur la adresa lui Ludovic Orban: „A pierdut ca papagalul toate ministerele importante”

„E o bătălie pe termen lung. Alegerile nu sunt mâine. Ea o chestiune pe termen lung. (…) Nu regret nimic din ceea ce am spus. Am spus putrul adevăr și cred că am realizat un prim pas- am reușit să arăt că există opoziție în partidul de guvernământ și am cerut democratizarea deciziilor. (…) Nu dăm înapoi. Pentru moment ce am făcut este suficient”, conchide prim-vicepreședintele PNL.

Rareş Bogdan a declarat că partidul are nevoie de o reformă totală şi că Ludovic Orban a eşuat în calitatea de preşedinte al formaţiunii liberale. Declaraţiile au fost făcute duminică seara în cadrul emisiunii Interviurile lui Cristoiu de la Aleph News.

„I s-a umflat capul. Şi-a închipuit că e câinele, lupul alfa, omul fără de care România nu merge înainte”, a afirmat Rareş Bogdan..

Cine este Rareș Bogdan și cum a ajuns de la Ocna Mureș în Parlamentul European

Puțină lume știe că Rareș Bogdan este din Ocna Mureș pentru că fosta vedetă de la Realitatea TV a preferat întodeauna să afirme public că este clujean.

Rareș Bogdan (născut la , Ocna Mureș, România) este un jurnalist de televiziune și om politic din România. După ce a activat în televiziune, în 2019 s-a înscris în Partidul Național Liberal (PNL) și a fost pus cap de listă între candidații la alegerile europarlamentare din 2019. În prezent este europarlamentar.

A absolvit Școala Generală Lucian Blaga și Liceul Teoretic Petru Maior din Ocna Mureș apoi Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. La Cluj Napoca, după terminarea facultății și masterului a devenit antreprenor deschizându-și un magazin GSM.

A început să lucreze în presă în 2004, ca fondator și editorialist al cotidianului Ziua de Cluj și în 2010 a devenit asociat cu postul de televiziune Realitatea TV. A devenit popular prin crearea și realizarea emisiunii „Jocuri de putere”.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Ministrul Economiei: Introducem IMPOZIT ZERO pe salariul minim din agricultură. Măsura ar putea fi aplicată începând din 2021

Publicat

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a anunțat că salariul minim din agricultură nu va mai fi impozitat. Năsui propune impozit zero pe salariul minim din agricultură pentru a combate sărăcia. Totodată, inițiativa ministrului Economiei vizează și eliminarea evaziunii fiscale din acest domeniu. Această măsură ar putea intra în vigoare din acest an.

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Claudiu Năsui, a prezentat în cadrul emisiunii StartupCafe.ro o nouă măsură care încurajează oprirea evaziunilor fiscale.

Această măsură presupune impozit zero pentru salariul minim din agricultură și ar putea intra în vigoare în 2021.

Impozit zero pe salariul minim din agricultură

Claudiu Năsui consideră că impozitul zero pe salariul minim este una dintre cele mai bune măsuri în scopul combaterii sărăciei. Acesta a completat comunicând speranța extinderii măsurii și în alte domenii, în funcție de rezultatele înregistrate.

„E o măsură absolut realizabilă dacă avem dorința politică să o facem. În programul de guvernare începem să facem asta din 2021 într-un domeniu anume. Nu vă ascund că sper și cred că acesta va fi agricultura, pentru că în agricultură sunt și salarii mici și evaziune fiscală foarte mare.

O măsură «zero taxe» elimină această evaziune pentru că o face nerentabilă. De ce să te mai ascunzi, să nu plătești totul prin bancă dacă oricum nu mai există povară fiscală mare. Povara fiscală este cea care încurajează, de fapt, evaziunea fiscală”, a declarat Ministrul Economiei.

Ministrul Economiei consideră că una dintre marile probleme cauzatoare de evaziune fiscală este legată de impozitul foarte mare pe care angajatorii trebuie să-l plătească în cazul unui salariu minim pe economie. Astfel, angajatorii ajung să ofere locuri de muncă fără carte de muncă.

„Rămân consecvent cu toate ideile mele, inclusiv cu zero taxe pe salariul minim și cu toate ideile pe care le-am susținut în campanie. Nu sunt idei de campanie, sunt o problemă de filosofie politică.

Avem în coaliție agreat că, de anul viitor, începem într-un domeniu, îl pilotăm în acel domeniu și vedem cum îl extindem.

Nu vă ascund că speranța mea este ca acel domeniu să fie agricultura, pentru că sunt salarii mai mici, e și un impact foarte mic, e și evaziune fiscală multă în agricultură și atunci ar ajuta”, a comunicat Claudiu Năsui.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate