Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Primarul Sebeșului despre autorizarea noii fabrici de Formaldehidă a Kronospan SA: ”Din punct de vedere moral, am un semn de întrebare”


Publicat

kronochem-sebesPrimăria din Sebeș a emis autorizație de construcție pentru compania Kronospan care intenționează să deschidă în localitate o nouă fabrică de formaldehidă. Kronospan, unul dintre cei mai mari producători de plăci stratificate din Europa, a început construcţia unei noi fabrici de formaldehidă în Sebeş, cu o capacitate de 60.000 de tone pe an, în condiţiile în care pe platforma industrială funcţionează deja o unitate care produce 30.000 de tone pe an. Durata de viață estimată a noii instalații este de 30 de ani. Pentru punerea în funțiune a noii instalații compania austriacă mai are nevoie de autorizația integrată de mediu, pentru care s-a depus o documentație la APM Alba.

”Primăria a semnat autorizația de construcție pentru că toată documentația depusă era corectă din punct de vedere legal” a declarat primarul Alexandru Dăncilă într-o conferință de presă desfășurată luni, 10 noiembrie , la sediul Primăriei Sebeș .

Primarul spune că la ultima întâlnire dintre Kronospan și Agenția de Protecție a Mediului care a avut loc în luna octombrie 2014 APM a propus să se facă un studiu de dispersie pentru a vedea exact numărul de stații de monitorizare care să fie montate în localitate. ”Inițial APM propunea patru stații ( nr. de monitorizare a aerului)  însă,  pentru că nu era o justificare pentru acestă propunere, s-a ajuns la concluzia că în urma unui studiu de dispersie ar putea să fie stabilit numărul necesar al stațiilor de monitorizare. În data de 11 noiembrie are loc o nouă întâlnire între Primărie, APM și reprezentanții Kronospan, pe această temă.

Citește și LISTA SUBSTANŢELOR PERICULOASE, folosite de KRONOSPAN Sebeş. Compania vrea să-şi reînnoiască Autorizația Integrată de Mediu

Primarul Alexandru Dăncilă a declarat cu privire la construcția noii fabrici că „din punct de vedere legal a fost corect, din punct de vedere moral îmi mențin punctul de vedere, am un semn de întrebare”. ”Un comitet format din cetățenii municipiului  a verificat toată documentația. si a spus că din punct de vedere al actelor este legal. Comitetul respectiv nu are treabă cu firma, pe ei îi interesază să vadă dacă întradevăr există sau nu poluare la nivelul localității. Principalul obiectiv al acestui comitet este dacă există poluare în Sebeș mai mult decât prevede legea.”

Alexandru Dăncilă a precizat că Kronospan nu depozitează rezidurile toxice rezultate din producția de formaldehidă pe raza municipiului Sebeș iar compania nu a solicitat autorizație de construcție pentru un spațiu de depozitare a pentru astfel de deșeuri. ”Am avut o discuție cu cei de la Greendays ( firma care  a concesionat serviciul de salubritate în Sebeș) și mi-au spus că duc deșeurile în altă parte.

În același timp primarul Sebeșului a spus că Primăria nu deține evidențe cu privire la starea sănătății populației din localutate pentru a-și face o idee despre pericolul pe care îl poate avea producerea de formaldehidă la Sebeș. ”S-au făcut solicitări la diferite instituții ale statului, inclusiv la Ministerul Sănătății. Unele au răspuns că nu au atribuții în acest sens. Dar acest studiu se va face. DSP Alba ne-a spus că este o situație la nivel de județ și că nu ar fi separat pe localitate. Deși , vorbind deschis, orice medic de familie ar trebui să aibă evidența fiecărui pacient. Iar dacă la nivel de Alba, de DSP, există o evidență a celor din județ, acolo va scrie ””Popescu din Alba, Ionescu din Sebeș…”” Poate că sunt niște date mai confidențiale. Dar repet, medicul de familie ar trebui să aibă istoricul fiecărui pacient.

Citește și KRONOSPAN construiește la Sebeș o nouă instalație de FORMALDEHIDĂ de 60.000 de tone pe an. Are avize de la APM și Primărie

Reamintim faptul că formaldehida este utilizată în producţia de PAL, fiind un element esenţial pentru obţinerea acestui produs atât de utilizat în industria mobilei. Totodată, formaldehida este încadrată ca substanță periculoasă, fiind asociată produselor posibil cancerigene. Încadrarea substanțelor periculoase în diferite categorii de pericol este stabilită în legislația Europeană, în cadrul Directivei 67/548/EEC, modificată prin Directiva 79/831/CEE și transpusă în legislația națională prin HG 1408/2008 privind clasificarea, și etichetarea substanțelor periculoase.

”O serie de specialişti consideră că formaldehida poate determina creşterea incidenţei cazurilor de cancer. În lumea ştiinţifică medicală există o reală dezbatere pe această temă. Chiar dacă statistic s-a constatat în ultimii ani creşterea numărului de persoane care se îmbolnăvesc de cancer, atât în Sebeş cât şi la nivelul judeţului Alba, nu s-a putut face o legatură directă cu emisiile de pe platforma industrială Kronospan. Potrivit Centrului Regional de Sănătate Publică Târgu Mureş, judeţul Alba are cea mai ridicată rată de îmbolnăviri de cancer dintre judeţele din Regiunea Centru, chiar dacă populaţia este mult mai mică raportat la Sibiu şi Braşov. Alba deţine locuri „fruntaşe” la cancerul pulmonar, cancerul de col uterin, cancerul colo-rectal, cancerul gastric şi melanom malign”, susţin reprezentanţii asociaţiei Prima Natura Alba Iulia.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

5 Comentarii

5 Comments

 1. jhb

  marți, 11.11.2014 at 14:33

  Așa mă, așa trăbă. Iar ăștia care zic ”ne gazați bla bla bla” tăceți că de nu ar fii kronospanul probabil ați muri de foame. Sau probabil trăiți din ajutor social și beliți toată ziua ciomagu ( mai ales cartieru ”flămânda” de unde vine și numele de flămânzi.

  • jhb1

   miercuri, 10.12.2014 at 10:13

   Esti capsunar sau tzagan ca nu-mi dau seama exact. Daca stii de flamanda si de ajutor social probabil ca esti amandoua. Daca nu locuiesti in Sebes abtine-te de la comentarii aiurea. Eu nu lucrez si n-am lucrat niciodata la kronospan si crede-ma ca nu voi muri de foame si nici n-am vazut vre-un leu de la ei. Si din cauza miticilor nu prea vedem nici din banii pe care-i platesc ei ca taxe. PS daca ai *** da-ti numele de pe facebook si mai vorbim.

 2. CIPM Sebes

  marți, 11.11.2014 at 19:56

  1. Solicitam interzicerea reluarii procedurii de autorizare a Fabricii de formaldehida cancerigena de 60.000 tone pe an,care a fost recent demolata,cel putin din urmatoarele patru motive:
  a). Pe site-ul OMS, acest organism unic de sanatate abilitat prin CIRC sa se pronunte asupra
  cancerigenitatii unei substante, gasim Comunicatul de presa nr 153 din 15 iunie 2004 in care se precizeaza fara echivoc ca “formaldehida este cancerigena pentru om” (deci nu potential cancerigena, ca este incadrata in grupa I de cancerigenitate, ca ”formaldehida provoca cancerul rinofaringian la om,cancerul foselor nazale si ale sinusurilor fetei,leucemie,bronhospasm sever,leziuni caustice grave ale arborelui respirator(edeme pulmonare acute,ulceratii traheale si bronhice),manifestari care provoca un psihosindrom organic (cefalee,satenie,tulburari ale memoriei,bunei dispozitii si a somnului),o crestere a incidentei cancerelor nasofaringiene,aparitia leucemiilor,mai ales de tip myeloid si o crestere a numarului de canci sinusurilor,poate afecta: cavitatea bucala,pancreasul,creierul,plamanii).”
  Concluziile CIRC,organul de specialitate al OMS,prcizate in Comunicatul de presa sus-amintit sunt prezentate in absolute toate studiile de sanatate care fac referire la efcctele cancerigene ale formaldehidei din Europa si din lume;
  b) La Fabrica de formaldehida de 30.000 t/an,fabrica noua,numai in prima parte a anului trecut au avut loc 2 accidente tehnice:
  -in 20.02.2008-“O garnitura s-a fisurat la un filtru care filtreaza solutia de formaldehida inainte de depozitare in rezervoare…care a condos la deversarea accidentala a cca 800 kg formaldehida”;
  -in 19.05.2008,la ora 1,46-“defectiune la reactorul de formaldehida”,
  date la care cma de formaldehide a fost depasita de 5 ori ,respectiv de 2 ori;
  c) In Raportul de securitate pentru Fabrica de rasini ureoformaldehidice de 30.000 tone pe an,in cap.1,punctual A se precizeaza:
  “Prin natura activitatii SCKRONOSPAN SEBES prezinta risc de poluare cu substante cu potential toxic ridicat a factorilor de mediu in mod direct si indirect.Efectele se pot manifesta grav in comunitatea umana”;
  d) In Anexa 1 a Raportului de securitate pentru Fabrica de rasini ureoformaldehidice de 30.000 tone pe an”-Lista cu substantele periculoase detinute de unitate,la capacitate maxima de stocare este de peste 9000 tone (methanol-2400 t;solutie NaOH 30%-75 t; acid formic 20%-50t;acid clorhidric 32%-20 t; acid acetic 50%-10 t;FORMALDEHIDA-6400 T;hexametilen tetramina-10 t;motorina-77 t).Acest deposit de substante chimice periculoase este afferent Fabricii de formaldehida de 30000t/an

 3. cetatean

  marți, 09.12.2014 at 23:06

  Domnul Primar ar trebui sa citeasca hartile foarte bine.Ati auzit de astfel de fabrici care se construiesc la cel putin 1 km de o localitate vin straini in Romania sa ne cumpere ca santem prosti si ne vindem pai cat va plateste pe voi muncitorilor cu 2000d€cat dadea salar in tara lor 1 peraoane platesc 10 oameni la noi ca noi suntem redusii la minte .

 4. johan

  vineri, 09.01.2015 at 09:40

  In afara de impozitul pe imobile si contributiile salariale (450 de angajati) kronospan nu plateste taxe pentru ca teoretic ei sunt pe minus(profitul e exportat) asa ca mai bine fara ei 😉

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

LIVE: Slujba de Te Deum, de Ziua Națională, la Catedrala Încoronării din Alba Iulia, oficiată de ÎPS Irineu

Publicat

De 1 Decembrie, la Alba Iulia, slujba de Te Deum este oficiată de către arhiepiscopul ortodox ÎPS Irineu, pe esplanada din faţa Catedralei Reîntregirii.

Evenimentul este menit să aducă aminte de eroii care au înfăptuit Marea Unire.

Astfel de slujbe se desfășoară în majoritatea lăcașurilor de cult din țară și străinătate, cu prilejul Zilei Naționale.

”De Ziua Naţională a României, marți, 1 decembrie 2020, după Sfânta Liturghie, în catedralele eparhiale, bisericile parohiale şi mânăstirești din ţară şi străinătate va fi oficiată slujba de Te Deum pentru eroii neamului românesc, care prin jertfa lor luminată de credința în Dumnezeu și dragostea de țară, au înfăptuit unitatea naţională a românilor în anul 1918”, a anunțat Patriarhia Română.

PROGRAMUL OFICIAL din 1 DECEMBRIE 2020 la Alba Iulia

9.30 – ”1 Decembrie 1918” – masă rotundă – partea I – Sala Unirii (transmisiune live)

11.30 Ruta Unității Naționale 1848 -1912-1922 – vernisaj expoziție – lansare ruta culturală – Sala Unirii – expoziție deschisă publicului în perioada 1 dec. 2020 – 31 dec. 2020 (transmisiune live)

12.00 Te Deum – Catedrala Încoronării

12.30 – ”1 Decembrie 1918” – masă rotundă – partea a II-a – Sala Unirii (transmisiune live)

13.00 Te Deum – Catedrala Arhiepiscopală Majoră ”Sfânta Treime” Blaj – transmisiune live TVR3

Vezi și Adunarea de la 1 Decembrie 1918, de la Alba Iulia, în plină epidemie de gripă spaniolă. Oamenii purtau usturoi în jurul gâtului

13.00 „Tezaur Folcloric” – ediție specială – concert – Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba – difuzare – ediție specială Tezaur Folcloric, pe posturile TVR1 și TVR Internațional, în data de 1 decembrie 2020, cu filmări realizate de echipa emisiunii la Palatul Cultural din Blaj alături de Ansamblul Folcloric al Județului Alba în anii 2018 și 2019

14.00 Ceremonie militară dedicată Zilei Naționale a României – Monumentul Unirii

15.00 Cânt și suflet românesc – spectacol folcloric (transmisiune live de la Centrul de Cultură ”Augustin Bena”)

16.00 „Gândurile Unirii” – testimoniale

16.30 Tudor Roșu, 1 Decembrie 1918, Ed. Mega, Cluj-Napoca, 2020 – Lansare de carte – Sala Unirii (transmisiune live)

17.00 ”1 Decembrie 1918” – masă rotundă – partea a III-a – Sala Unirii (transmisiune live)

18.00 „Samoilă Mârza, Fotograful Unirii” – Povestea fotografiilor Unirii – Biblioteca județeană „Lucian Blaga” Alba (transmisiune live)

20.00 „Simfonic România 2020” – Concert omagial – Recital al Orchestrei de cameră a Județului Alba cu soliști invitați de renume național și internațional – transmisiune live

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Ruta Unității Naționale 1848 -1912-1922, lansată în Alba, de Ziua Națională. Obiective turistice și traseu

Publicat

Autoritățile județene din Alba au lansat marți Ruta Unității Naționale 1848 -1912-1922, eveniment ce face parte din programul evenimentelor de 1 Decembrie la Alba Iulia. Evenimentul a avut loc la Sala Unirii.

Judeţul Alba are patru rute cultural-turistice recunoscute de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri din septembrie 2020.

Citește și MESAJE de ZIUA ROMÂNIEI. Felicitări și urări de 1 Decembrie 2020

Este vorba despre Via Auraea, Transcultural Apuseni, Ruta Unității Naționale 1848-1918-1922 și Drumul Icoanei, recunoscute drept rute cultural-turistice dezvoltate pe plan regional.

Documentaţia privind recunoaşterea rutei a fost întocmită şi depusă de Consiliul județean Alba prin Serviciul Turism şi Serviciul Investiții, dezvoltare, promovare patrimonială și managementul unităților de cultură.

Concepute ca instrumente de promovare şi dezvoltare a produsului turistic local, regional şi naţional, aceste rute au drept scop punerea în valoare, din această perspectivă, a obiectivelor culturale şi istorice ale judeţului Alba şi evidenţierea acestui bogat patrimoniu.

Potrivit cerinţelor sistemului de recunoaştere, pe traseul fiecărei rute se găsesc multiple unităţi de cazare şi alimentaţie care îndeplinesc cele mai riguroase standarde, dar şi variate posibilităţi de agrement cum ar fi parcuri de aventură, complexuri acvatice, ştranduri şi alte atracţii.

Programul european privind rutele culturale a fost creat în 1987, având ca scop evidenţierea existenţei unui patrimoniu comun, MEEMA fiind membru al Acordului Parţial Extins privind Rutele Culturale Certificate de Consiliul Europei.

Ruta Unității Naționale 1848-1918-1922 reprezintă o oportunitate de conștientizare și promovare a valorilor culturale și istorice ale poporului român. Străbate circa 150 km din judeţul Alba și include atât obiective istorice şi legendare care au legătură cu evenimentele istorice marcante atât pentru România cât şi pentru judeţul Alba, dar şi atracţii turistice care completează traseul spiritual şi oferă turiştilor o experienţă diversificată, transmite CJ Alba.

Deşi pot fi abordate şi individual, momentele 1848, 1918 si 1922 sunt părţi ale unui proces istoric bine închegat în continut, cel al emancipării politice şi sociale a românilor din Transilvania. Ruta Unităţii Naţionale 1848 – 1918 – 1922,  Blaj – Sântimbru – Alba Iulia – Zlatna – Abrud – Câmpeni – Avram Iancu, conţine o serie de obiective de prim rang relevante pentru momentele amintite.

Dacă Alba Iulia este oraşul Unirii şi al Încoronării, celelalte localităţi au o maximă importanţă pentru Revoluţia de la 1848-1849, fără a exclude însă aportul lor ulterior în pregătirea Unirii de la 1918. Există numeroase obiective şi colecţii muzeale, locuri ale memoriei, monumente de for public ce facilitează vizitatorului contactul cu istoria şi înţelegerea deplină a procesului amintit.

Ruta Unității Naționale stabilită inițial la nivelul Județului Alba va putea fi încadrată ulterior în traseul București – Alba Iulia  – Suceava – Iași, care va extinde la nivel național proiecția unor locuri chintesențiale ale memoriei pentru devenirea națională românească, vertebrată pe momentele 1848 – 1918 – 1922.

Ruta UNITĂȚII NAȚIONALE 1848 – 1918 – 1922 porneşte din municipiul Blaj pe DN 14B, DJ 107B și DN1 prin localitățile: Galtiu (comuna Sântimbru) și municipiul Alba Iulia.

Din municipiul Alba Iulia, ruta urmează direcția Zlatna – Abrud pe DN 74, Câmpeni pe DN 74A și ajunge până în localitatea Avram Iancu pe DN 75 și DJ 762.

Distanța între Blaj – Sântimbru – Alba Iulia – Zlatna – Abrud – Câmpeni – Avram Iancu  este de 135 km iar timpul de parcurgere, fără vizitarea obiectivelor și popasurilor, este de 2h și 54 min

Obiective turistice:

Itinerarul dedicat unității naționale cuprinde cele mai importante obiective turistice din localitățile Blaj, Alba Iulia, Sântimbru, Zlatna, Abrud, Câmpeni și Avram Iancu:

Câmpia Libertății – Piața 1848 – Catedrala Mitropolitană – Palatul Cultural Blaj – Casa Memorială Timotei Cipariu – Cimitirul grecilor – Crucea lui Avram Iancu – Statuia lui Samoilă Mârza – Sala Unirii    – Catedrala Încoronării – Monumentul Marii Uniri – Hotel Hungaria – Cimitirul Maieri – Biserica Ortodoxă ”Sfânta Treime” Maieri I – Casa Velican – Muzeul Avram Iancu – Statuia lui Avram Iancu – Casa Memorială Avram Iancu.

PROGRAMUL OFICIAL din 1 DECEMBRIE 2020 la Alba Iulia

9.30 – ”1 Decembrie 1918” – masă rotundă – partea I – Sala Unirii (transmisiune live)

11.30 Ruta Unității Naționale 1848 -1912-1922 – vernisaj expoziție – lansare ruta culturală – Sala Unirii – expoziție deschisă publicului în perioada 1 dec. 2020 – 31 dec. 2020 (transmisiune live)

12.00 Te Deum – Catedrala Încoronării

12.30 – ”1 Decembrie 1918” – masă rotundă – partea a II-a – Sala Unirii (transmisiune live)

13.00 Te Deum – Catedrala Arhiepiscopală Majoră ”Sfânta Treime” Blaj – transmisiune live TVR3

Vezi și Adunarea de la 1 Decembrie 1918, de la Alba Iulia, în plină epidemie de gripă spaniolă. Oamenii purtau usturoi în jurul gâtului

13.00 „Tezaur Folcloric” – ediție specială – concert – Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba – difuzare – ediție specială Tezaur Folcloric, pe posturile TVR1 și TVR Internațional, în data de 1 decembrie 2020, cu filmări realizate de echipa emisiunii la Palatul Cultural din Blaj alături de Ansamblul Folcloric al Județului Alba în anii 2018 și 2019

14.00 Ceremonie militară dedicată Zilei Naționale a României – Monumentul Unirii

15.00 Cânt și suflet românesc – spectacol folcloric (transmisiune live de la Centrul de Cultură ”Augustin Bena”)

16.00 „Gândurile Unirii” – testimoniale

16.30 Tudor Roșu, 1 Decembrie 1918, Ed. Mega, Cluj-Napoca, 2020 – Lansare de carte – Sala Unirii (transmisiune live)

17.00 ”1 Decembrie 1918” – masă rotundă – partea a III-a – Sala Unirii (transmisiune live)

18.00 „Samoilă Mârza, Fotograful Unirii” – Povestea fotografiilor Unirii – Biblioteca județeană „Lucian Blaga” Alba (transmisiune live)

20.00 „Simfonic România 2020” – Concert omagial – Recital al Orchestrei de cameră a Județului Alba cu soliști invitați de renume național și internațional – transmisiune live

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO Prefectul de Alba: Ordinele de carantinare pentru Alba Iulia, Blaj și Ciugud NU au fost publicate, dar produc efecte

Publicat

Alba Iulia, Blaj și Ciugud sunt în carantină, cel puțin declarativ. Deși autoritățile au transmis către presă ordinele de carantinare, acestea nu au fost încă publicate în Monitorul Oficial. Cu toate acestea, ordinele produc efecte, consideră prefectul de Alba, Nicolae Albu. 

Acesta a explicat situația, pentru cititorii Alba24.

”A fost semnată de către șeful DSU, care a dat ordinul de începere a carantinei. Urmează să se publice și în Monitorul Oficial. Urmărim din minut în minut. Este deja semnată de șeful DSU, ordinul de începere produce efecte” a spus prefectul Albu.

Acesta a precizat că pentru localitățile carantinate, oamenii au nevoie de declarații pentru deplasarea în afara locuinței.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a recomandat în ședința din 30 noiembrie ieșirea din carantină. Seara însă, INSP a constatat că scopul caraninării nu a fost atins iar rata de infectare se menține la un nivel de alertă.

În aceste condiții, autoritățile locale care formează CJSU și-au schimbat opinia după cea sugerată la nivel național și au decis prelungirea carantinei pentru cele trei localități.

”Având in vedere Avizele transmise în data de 30.11.2020, respectiv recomandarile INSP referitor la faptul că „masura carantinarii nu și-a atins scopul” la nivelul CJSU Alba s-a luat decizia reanalizarii aspectelor sesizate și supunerea la vot a propunerii de prelungire cu 7 zile a măsurii de instituire a carantinei pentru UAT-urile cu incidentă mare, respectiv Blaj, Alba Iulia si Ciugud.

Aceasta decizie de reanalizare are la bază inclusiv faptul că în municipiul Alba Iulia este preconizată o afluență mare de public ocazionată de sărbătorirea Zilei Naționale a României, fapt ce ar reprezenta un element de risc suplimentar de infectare cu noul coronavirus atât pentru locuitorii uat-urilor vizate cât și pentru persoanele care vin din alte localități.

În urma votului exprimat în cadrul CJSU Alba, s-a luat hotărârea de prelungire cu 7 zile a acestei măsuri, pentru UAT-urile Alba Iulia, Blaj și Ciugud, măsura luată cu scopul de protectie a populației precum și de atenuare a impactului asupra sistemului sanitar dar și pentru continuarea trendului descendent înregistrat din perioada de carantină până la atingerea unui nivel de risc acceptabil” au transmis reprezentanții Instituției Prefectului, marți dimineață la ora 6.00.

Departamentul pentru Situații de Urgență condus de Raed Arafat a emis marți ordinele de carantinare, dar acestea nu au fost publicate în Monitorul Oficial până la ora publicării acestui articol (ora 11:20).

Citește și MESAJE de ZIUA ROMÂNIEI. Felicitări și urări de 1 Decembrie 2020

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Mesajul Cardinalului Lucian cu ocazia Zilei Naționale a României, la 102 ani de la Marea Unire de la Alba Iulia

Publicat

Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică marchează Ziua Națională a României, marți, 1 Decembrie, prin celebrarea unui Te Deum solemn în Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj.

La 1 decembrie se sărbătoresc 102 ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, Fericitul Episcop Martir greco-catolic Iuliu Hossu fiind cel care a citit Declarația de Unire în acel moment istoric.

Te Deum se desfășoară, marți, 1 decembrie, de la ora 13.00 și este transmis în direct de TVR 3 și pe canalul Youtube Radio Blaj ONLINE TV. Accesul publicului este restricționat, din cauza pandemiei de coronavirus.

Cardinalul Lucian transmite un mesaj cu ocazia sărbătorii naționale. Acesta vorbește despre solidaritate și speranță, credință, moralitate, în contextul situației actuale, marcată de pandemia de coronavirus.

Mesajul cardinalului Lucian:

În fiecare an, ziua de 1 Decembrie ne transpune într-o stare de sărbătoare.

Este sărbătoarea neamului și a fiecăruia dintre noi care iubim România, simțindu-ne fii responsabili de prezentul și de viitorul ei

Astăzi, inimile tuturor românilor din țară și din străinătate bat la unison și celebrează unitatea națională

Sărbătorirea Zilei Naționale ne readuce aminte și în acest an de înaintașii noștri care, la 1 Decembrie 1918, au proclamat unirea Transilvaniei cu Regatul României.

Rezoluția Unirii rostită de fericitul episcop și cardinal Iuliu Hossu străbate secolul care a trecut, răsunând în conștiințe și insuflând în inimile românilor de astăzi recunoștință, solidaritate și speranță.

Ziua Națională a României ne vorbește despre solidaritate și speranță. Numai împreună putem zidi în continuare țara noastră pe temelia puternică a credinței și moralității.

Această convingere trebuie să ne susțină mai cu seamă astăzi, când pandemia ne bulversează viața, afectând profund relațiile interumane, economia și întreaga societate.

Câte drame și câtă suferință! Îi purtăm în inimă și în rugăciune pe toți cei încercați, dar și toate persoanele din sistemul medical sau administrativ implicate în tratarea bolnavilor și în combaterea pandemiei. Statura unei societăți este măsurată prin modul în care știe să fie aproape de persoanele aflate în dificultate.

Faptul că trebuie să păstrăm distanța fizică, nu ne împiedică să ne apropiem sufletește de Dumnezeu și între noi. Distanțarea fizică va fi atunci depășită prin compasiune și iubire.

Să nu ne pierdem speranța! Historia docet! Istoria de învață că Dumnezeu nu-și părăsește poporul! Să nu uităm că Marea Unire s-a petrecut la puțin timp după încheierea Primului Război Mondial, care a marcat omenirea prin suferințe inimaginabile! Cu toate acestea, românii au găsit resursele spirituale pentru a edifica unitatea iar durerile nașterii României Mari au fost copleșite de bucuria împlinirii!

Mai mult, la 1 decembrie 1918, nu toți românii au putut fi prezenți fizic la Alba Iulia, dar sufletește toți au fost acolo deoarece fiecare inimă de român a trăit fiorul învierii naționale.

În numele Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică îl rog pe Mântuitorul nostru Isus Hristos să binecuvinteze poporul român, să-i descătușeze energiile creatoare pentru a lăsa generațiilor viitoare o Românie unită, demnă și liberă!

La mulți ani România!

PROGRAM 1 DECEMBRIE 2020

9.30 – ”1 Decembrie 1918” – masă rotundă – partea I – Sala Unirii (transmisiune live)

11.30 Ruta Unității Naționale 1848 -1912-1922 – vernisaj expoziție – lansare ruta culturală – Sala Unirii – expoziție deschisă publicului în perioada 1 dec. 2020 – 31 dec. 2020 (transmisiune live)

12.00 Te Deum – Catedrala Încoronării

12.30 – ”1 Decembrie 1918” – masă rotundă – partea a II-a – Sala Unirii (transmisiune live)

13.00 Te Deum – Catedrala Arhiepiscopală Majoră ”Sfânta Treime” Blaj – transmisiune live TVR3

13.00 „Tezaur Folcloric” – ediție specială – concert – Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba – difuzare – ediție specială Tezaur Folcloric, pe posturile TVR1 și TVR Internațional, în data de 1 decembrie 2020, cu filmări realizate de echipa emisiunii la Palatul Cultural din Blaj alături de Ansamblul Folcloric al Județului Alba în anii 2018 și 2019

14.00 Ceremonie militară dedicată Zilei Naționale a României – Monumentul Unirii

15.00 Cânt și suflet românesc – spectacol folcloric (transmisiune live de la Centrul de Cultură ”Augustin Bena”)

16.00 „Gândurile Unirii” – testimoniale

16.30 Tudor Roșu, 1 Decembrie 1918, Ed. Mega, Cluj-Napoca, 2020 – Lansare de carte – Sala Unirii (transmisiune live)

17.00 ”1 Decembrie 1918” – masă rotundă – partea a III-a – Sala Unirii (transmisiune live)

18.00 „Samoilă Mârza, Fotograful Unirii” – Povestea fotografiilor Unirii – Biblioteca județeană „Lucian Blaga” Alba (transmisiune live)

20.00 „Simfonic România 2020” – Concert omagial – Recital al Orchestrei de cameră a Județului Alba cu soliști invitați de renume național și internațional – transmisiune live

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate