Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Cifra de şcolarizare pentru învăţământul profesional şi postliceal a fost majorată de Guvern. S-a redus pentru gimnazial-liceal

Publicat


Cifrele de şcolarizare în învăţământul profesional şi postliceal au fost majorate pentru anul 2014-2015, pentru a se asigura şcolarizarea în proporţie de 100% a elevilor în învăţământul general obligatoriu, iar cifrele pentru învăţământul gimnazial şi liceal au scăzut, conform evoluţiei demografice. Modificările au fost decise în şedinţa de miercuri a Guvernului, prin hotărâre, a anunţat Executivul.

„Actul normativ nu aduce noutăţi de fond faţă de anii şcolari/universitari precedenţi. S-au efectuat corecţii prin majorări ale cifrelor de şcolarizare la învăţământul profesional şi postliceal, pentru a se asigura şcolarizarea în proporţie de sută la sută a elevilor în învăţământul general obligatoriu. De asemenea, în concordanţă cu evoluţia demografică a populaţiei de vârstă şcolară, s-au scăzut cifrele de şcolarizare pentru învăţământul gimnazial şi liceal (clasa a IX), învăţământ de zi”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Conform proiectului de hotărâre, prezentat în urmă cu două săptămâni, de Ministerul Educaţiei, pentru 2014-2015 vor fi aceleaşi cifre de şcolarizare în învăţământul universitar şi postuniversitar, scăzând însă cu câte 20.000 cele din învăţământul gimnazial şi liceal şi crescând cu 30.000 de locuri cele pentru învăţământul profesional şi cu 5.000 cele la postliceal.

În documentul citat se arată că, analizând evoluţia demografică şi fluxurile de intrări-ieşiri ale elevilor din învăţământul preuniversitar, pe niveluri de pregătire, pentru anul şcolar 2014-2015 se propune menţinerea cifrei de şcolarizare la nivelul anului şcolar precedent pentru nivelul de învăţământ preşcolar, primar şi gimnazial-seral, frecvenţă redusă şi programul „A doua şansă”, pentru locurile din învăţământul liceal seral/frecvenţă redusă – clasele a IX-a şi a XI-a, pentru locurile din învăţământul special (Cap. VII) exclusiv învăţământul profesional, pentru locurile din clasele cu program de artă, sportiv şi pentru locurile din cluburile sportive şcolare.

Cifra de şcolarizare propusă pentru anul universitar 2014-2015 este aceeaşi aprobată pentru actualul an universitar, respectiv 62.400 granturi de studiu pentru licenţă, care se va repartiza, în condiţiile respectării capacităţii de şcolarizare, prin ordin al ministrului Educaţiei, 35.600 de granturi de studiu pentru învăţământul universitar de master şi 3.000 de granturi de studiu pentru ciclul universitar de doctorat.

Cifra de şcolarizare propusă de către instituţiile de învăţământ superior militar pentru anul universitar 2014-2015 sunt: 1.233 pentru licenţă, 413 pentru masterat şi şase pentru doctorat.

În învăţământul superior mai sunt propuse 4.000 de granturi universitare pentru rezidenţiat.

De asemenea, pentru tinerii de origine română din Republica Moldova, ţări învecinate şi diasporă, sunt propuse 1.800 de locuri în preuniversitar, 3.705 pentru studii universitare de licenţă, 1.070 pentru studii universitare de masterat şi 170 pentru studii universitare de doctorat.

Pentru cetăţenii străini, conform documentelor bilaterale de cooperare internaţională şi a unor oferte unilaterale ale statului român, sunt propuse 1.800 de locuri în preuniversitar, 3.520 de locuri în învăţământul superior pentru studii de licenţă, 935 pentru masterat şi 95 pentru doctorat.

sursa: mediafax.ro


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

34 DECESE în România, în epidemia de coronavirus. Cele mai recente cazuri, raportate în Arad, Constanța, Suceava, Hunedoara

Publicat

Au fost înregistrate încă 4 decese din cauza noului coronavirus în România. Este vorba despre persoane din Arad, Constanța, Suceava, Hunedoara, potrivit Grupului de Comunicare Strategică. A fost semnalată și cea mai tânără victimă a COVID-19 de până acum: un bărbat de 43 de ani din județul Suceava, transferat la București, pacient cu arsuri. Cazurile […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE FOTO: ACCIDENT grav la Bucerdea Vinoasă. Un bărbat a murit, după ce s-a izbit cu mașina de o casă

Publicat

Un accident rutier grav s-a petrecut sâmbătă seara, în localitatea Bucerdea Vinoasă. Un bărbat de 43 de ani și-a pierdut viața. Știrea inițială Potrivit ISU Alba, este vorba despre o mașină care a ajuns în afara carosabilului, iar o persoană era în stare de inconștiență. La fața locului intervine detașamentul de pompieri Alba Iulia, pentru […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Trei tineri din Alba Iulia, cu dosare penale, după o postare cu informații false pe Facebook

Publicat

Trei persoane din Alba Iulia sunt cercetate penal după ce au publicat pe o rețea de socializare informații false și ar fi instigat la violență împotriva forțelor de ordine, anunță IPJ Alba. Potrivit sursei citate, sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia s-au sesizat, din oficiu, cu privire la săvârșirea infracțiunii de comunicarea de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Coronavirus în România: A crescut vârsta medie de îmbolnăvire. Structura pe vârste a pacienților

Publicat

Datele transmise sâmbătă de Grupul de Comunicare Strategică arată că vârsta medie de îmbolnăviri cu noul coronavirus a crescut la 46 de ani. Comparativ, luni, aceasta era de 42 de ani. Tot în intervalul celor șase zile, numărul cazurilor de COVID-19 a crescut de aproape trei ori: de la 576 la 1.452. Pe segment de […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate