Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Comercianții vor elibera cash la cerere. De când vom putea scoate bani de pe card de la casele de marcat

Publicat

Începând cu 1 iulie, românii pot cere eliberare de numerar direct de la POS-ul comerciantului de unde îşi fac cumpărăturile. Nu toţi comercianţii sunt obligaţi însă să elibereze numerar la cererea clientului, ci doar comercianţii cu vânzări anuale de minim 10.000 euro.
Avansul va fi evidenţiat distinct pe bonul fiscal şi nu poate depăşi suma de 200 lei.

Măsura apare în HG nr. 949/2017 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, ce a fost publicată în Monitorul Oficial, nr. 11 din 5 ianuarie, informează finzoom.ro.

Citește și Ei votează, noi plătim! 1,6 milioane de lei din bani publici pentru greşelile consilierilor judeţului Alba

„Avansul în numerar se acordă utilizatorilor de card,  în limita prevăzută de ordonanţă de urgenţă şi a sumei existente în casă, disponibilă pentru furnizarea avansului în numerar, odată cu iniţierea unei operaţiuni de plată cu cardul la terminalele instalate în baza contractelor încheiate cu instituţiile acceptante”, se arată în hotărârea de Guvern.

Comercianţii trebuie să informeze clientul care este suma maximă care poate fi furnizată ca avans în numerar.

Citește și CAS Alba: Toţi medicii de familie vor da trimiteri şi reţete compensate. Ultimele contracte, semnate astăzi

Comisionul de retragere numerar, suma ce poate fi percepută de comercianţi de la titularul cardului, nu poate depăşi 1% din valoarea avansului în numerar acordat.

Această lege obligă furnizorii de servicii cât şi instituţiile publice să accepte încasări prin intermediul cardurilor de debit şi de credit.

„Operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, precum şi instituţiile publice care încasează impozite, taxe, amenzi, dobânzi, penalităţi de întârziere, penalităţi şi alte obligaţii de plată au obligaţia să accepte încasări şi prin intermediul cardurilor de debit şi al cardurilor de credit”, spune HG menționat.

Citește și CNAIR a respins recepția Lotului 3 al Autostrăzii Sebeș – Turda. Motivele imputate constructorului

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax