Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat Gabriel Medrea (USR PLUS Alba): Plata donării de plasmă este ilegală și imorală

Publicat

Hotărârea inițiată de echipa PNL de la nivelul Primăriei Alba Iulia privind plata donării de plasmă cu 500 de lei este ilegală (încalcă prevederile Legii 282/2005 care definește donarea de sânge ca un act „nonprofit, voluntar, anonim și neremunerat”) și imorală fiind doar o acțiune populistă iresponsabilă.

Mai mult decât atât, hotărârea inițiată de viceprimarul cu atribuții de primar, Paul Voicu, este o jignire la adresa albaiulienilor care sunt oameni cu adevărat altruiști și solidari cu semenii lor. Pentru un pumn de voturi, nu aveți dreptul să pervertiți un act de solidaritate umană care oriunde în lumea civilizată este voluntar și neremunerat. Credem și suntem siguri că, dacă administrația locală ar fi făcut un apel serios către albaiulienii care s-au vindecat de COVID – 19 să doneze plasmă, răspunsul pozitiv al acestora ar fi fost covârșitor de mare. Avem certitudinea că albaiulienii, ca orice oameni cu spirit civic, consideră donarea de sânge un act prin care salvezi o viață, nu o acțiune pentru un beneficiu material.

Inițiativa domnului Voicu Paul nu este nici măcar originală, fiind copiată de la fostul pesedist Mihai Chirică, uns pentru aceste alegeri ca și candidat al PNL la Primăria Iași, dar și de la primarul PSD al capitalei, Gabriela Firea. Primul promite tot 500 de lei pentru donatorii de plasmă, iar doamna Firea plusează cu 1.000 de euro în tichete. Ne înspăimântă faptul că domnul Voicu Paul are ca mentori în inițiativele populiste doi primari pesediști și de aceea sperăm să nu mai rămână foarte mult la cârma primăriei pentru a nu pesediza Alba Iulia.

Populismele de la Alba Iulia sunt poate încurajate de gestul recent al lui Romeo Dunca, om de afaceri din Timișoara, care este și candidat PNL la șefia Consiliul Județean Caraș-Severin, și care vrea să ofere „o primă” de 10.000 de lei unui donator de plasmă.

În argumentarea opiniei pe care noi o transmitem public, precizăm faptul că directorul Centrului de Transfuzii Sanguine din București, Doina Goșa, a criticat în presa centrală ideea de a plăti donarea de sânge. Domnia sa, care reprezintă un reper în domeniul medical, susține, într-un articol publicat în 30 august 2020, în Ziarul Libertatea, că „nicăieri în lume nu se oferă bani pentru donarea de sânge” și că ”donarea de sânge trebuie să rămână voluntară”.

De asemenea, potrivit Legii 282/2005 privind donarea de sânge, acesta este un act „nonprofit, voluntar, anonim și neremunerat” (articolul 4, litera c), fapt specificat și în normele europene. Legea precizează că pentru donarea de sânge donatorul trebuie să primească tichete pe masă, reducere pentru transportul în comun și o zi liberă pe care o pierde pentru acțiunea de donare.

În această situație ne întrebăm ce va face Primăria, condusă acum vremelnic de liberalul cu manifestări pesediste Voicu Paul, când comunitatea medicală s-ar putea confrunta cu o criză și mai mare de donatori de sânge? După ce a pervertit actul nobil al donării de sânge, cum va reuși să stimuleze solidaritatea umană, când va fi din nou nevoie și poate nu vor fi bani pentru o astfel de acțiune?

În locul aceste acțiuni populiste, care jignește solidaritatea și omenia albaiulienilor, îi propunem domnului Voicu Paul să se îngrijească de siguranța copiilor din municipiu. Astfel, îi recomandăm să inițieze de urgență un proiect de hotărâre pentru finanțarea de către Primărie a unei acțiuni de testare în masă, prin metoda pooling, a tuturor elevilor și cadrelor didactice, înainte de prima zi de școală. Doar astfel, școala poate începe în siguranță, iar primăria poate lua presiunea imensă de pe umerii părinților îngrijorați de sănătatea copiilor lor.

Fapte, nu povești inspirate de mentori pesediști, domnule Voicu Paul!

Gabriel Medrea,

Candidat USR PLUS pentru Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia

Acest articol a fost comandat de Partidul Uniunea Salvați România – Organizația județeana Alba , parte a alianței electorale “Alianța USR PLUS”, cod mandatar financiar: 21200251

Executat de SC INDEPENDENT SRL – portal: https://alba24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Mircea

    marți, 01.09.2020 at 19:43

    Noh donații voi, noi donam pe banii 😉

    Eu sub 1000 euro nu donez 😏

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax