Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Concurs de angajare la Primăria Alba Iulia, anunțat de pe o zi pe alta, apoi suspendat. Se caută ”experți” cu zero experiență


Publicat

sediu primarie drona

Primăria Alba Iulia a anunțat organizarea unui concurs de angajare pe proiectul IRIS – Integration of Roma Through Innovative Skills, de pe o zi pe alta. 

În plus, potrivit anunțurilor de angajare, ”experții” căutați de instituție nu aveau nevoie de nici o zi de experiență, iar concursul anunțat era unul de dosare, urmat de un interviu.

La întrebările Alba24, primăria a transmis că procedura de recrutare a fost suspendată deoarece comisia de concurs nu a putut fi întrunită. 

De pe o zi pe alta…

Anunțul de angajare a fost postat în data de 13 august, într-o zi de vineri, după prânz. Dosarul trebuia depus până luni, 16 august, la ora 15, iar concursul a fost programat în 17 august.

Tot vineri, 13 august, a fost afișat și la sediul primăriei, în baza unei dispoziții din 12 august. În total este vorba despre 3 zile, dintre care două sunt de weekend.

”Văzând prevederile Dispoziției nr. 1438 din 12 august 2021 privind modificarea și complectarea Procedurii interne de aplicare a Regulamentului – cadru privind stabilirea condițiilor de înființare a posturilor în afara organigramei în proiectele finanțate din fonduri europene nerambursabile.

Primăria Municipiului Alba Iulia (…), organizează concurs de recrutare pentru ocuparea a trei posturi funcție contractuală vacantă, pe perioadă determinată, în data de 17 august 2021, ora 10:00, proba interviu” se arată în anunțul de pe siteul proiectului.

De menționat că anunțul nu apare pe siteul primăriei, la secțiunea locuri de muncă.

”Dosarele de înscriere la concurs se pot depune, până în data de 16 august 2021, ora 15:00,  la Registratura Municipiului Alba Iulia” se mai precizează în anunț.

Concret, cineva interesat de un post de expert în acest proiect, ar fi trebuit să urmărească siteul respectiv vineri după amiază și ar fi trebui să își întocmească dosarul până luni la ora 15:00.

Experți cu ZERO experiență, dar să știe să navigheze pe net

Pe lângă termenul foarte scurt pentru depunerea dosarelor, experiența solicitată ”experților” este de zero ani.

Așadar, posturile de expert anti-discriminare nu necesită experiență. Unul este pentru studii superioare (specializarea drept), iar altul este pentru studii medii.

Nici postul de responsabil tehnic nu necesită experiență, potrivit anunțului. Posturile necesită însă aptitudini minime de utilizare a computerului (navigare internet, Word și Excel).

La bibliografie, experților anti-discriminare nu li se cere nimic pe partea de legislație din acest domeniu destul de complex.

Asta în condițiile în care chiar primăria are o problemă mare la acest capitol, după evacuarea blocului Turturica și primirea unei amenzi din partea CNCD pentru modul în care au gestionat situația.

De fapt, bibliografia pentru postul de responsabil tehnic este identică cu cea pentru posturile de experți anti-discriminare.

Ce presupune proiectul

Proiectul IRIS ar trebui să reducă marginalizarea socială în rândul persoanelor/familiilor vulnerabile prin furnizarea de servicii integrate adaptate nevoilor lor imediate în vederea creșterii capacității acestora.

Potrivit siteului, ”pe parcursul a 18 luni, proiectul va dezvolta noi servicii de bază adaptate nevoilor grupului țintă pentru 530 de persoane aparținând grupurilor vulnerabile. Se vor furniza servicii educationale, medicale, de locuire si formare profesională printr-un sistem integrat de activități care vizează reducerea excluziunii sociale a grupurilor vulnerabile la nivelul  comunității”.

Citește și: Angajări la Primăria Alba Iulia în mandatul lui Gabriel Pleșa. Ce salarii încasează bugetarii care lucrează în proiecte europene

Cât costă

Finanțarea este asigurată de granturile SEE și Norvegiene 2014 și Guvernul României.

Valoarea proiectului este de 1.966.006 de lei, reprezentând asistență financiară nerambursabilă.

Alba24.ro a solicitat reprezentanților primăriei un punct de vedere cu privire la situație.

Ce  spune Primăria Alba Iulia

Reprezentanții primăriei au transmis că, în ceea ce privește condițiile minimale pentru posturile de expert, acestea au fost stabilite așa pentru că ”s-a considerat necesară angajarea în cadrul echipei de implementare a proiectului a doi experți antidiscriminare, unul cu studii superioare și altul cu studii medii, dând astfel șansa de a participa la concurs și a unor potențiali lideri/ formatori de opinie din comunitatea romă locală. Din analiza socio-economică realizată la momentul depunerii cererii de finanțare s-a constatat faptul că media nivelului de educație în rândul acestor persoane este de maxim 12 clase (studii medii)”.

În ceea ce privește angajările, reprezentanții primăriei spun că acestea nu au mai avut loc. 

”Comisia de concurs inițial constituită nu a putut fi întrunită, procedura de recrutare a fost suspendată urmând a se relua când condițiile procedurale prevăzute vor fi întrunite” au transmis reprezentanții instituției.

Informația nu a fost postată însă online, astfel încât nimeni nu a avut posibilitatea să afle că posturile respective ar fi în continuare libere.

Răspunsul complet al Primăriei Alba Iulia

1. Referitor condiții concurs (studii medii)

În cadrul Programului Dezvoltare Locală, reducerea sărăciei și creşterea incluziunii romilor (Dezvoltare locală), implementat de FRDS şi finanţat prin Granturilor SEE şi Norvegiene 2014-2021 și Guvernul României, Apelul nr. 1 “Creșterea Incluziunii și abilitarea romilor”, Aria de program în care se înscrie apelul Aria 7 “Incluziunea și abilitarea romilor”, Municipiul Alba Iulia implementeaza proiectul cu titlul “IRIS -INTEGRATION OF ROMA THROUGH INNOVATIVE SKILLS“, cod PN1014.

Obiectivul general/scopul proiectului “IRIS -INTEGRATION OF ROMA THROUGH INNOVATIVE SKILLS“, este “Creșterea incluziunii și abilitarea romilor din teritoriu SDL (teritoriului vizat de Strategia de Dezvoltare Locală prin abordarea mecanismului DLRC- dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunității) din municipiul Alba Iulia, prin reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie sau excluziune socială, alături de îmbunătățirea calității vieții, creșterea coeziunii sociale, îmbunătățirea mediului de viață și creșterea economică în acord cu principiile de bază comune privind incluziunea romilor“.

Unul dintre obiectivele specifice căruia răspunde proiectul este combaterea oricărei forme de discriminare a romilor pentru minim 500 de persoane din teritoriul SDL Alba Iulia, într-un interval de 18 luni de la semnarea contractului de finanțare.

Gradul de îndeplinire al acestui obiectiv este măsurat prin indicatorul de program: nivelul de acceptare al romilor de către populația majoritară (în zonele de intervenție aferente proiectului), care la finalul perioadei de implementare trebuie să crească cu 10% față de cea inițială, verificabilă prin diferite surse cum ar fi : chestionare, interviuri sau raport privind nivelul de acceptare a romilor în zonele de intervenție aferente proiectului.

În acest sens municipalitatea ca și promotor de proiect a inițiat un studiu sociologic, realizat de către o societate de profil, prin care s-a măsurat nivelul de acceptare a persoanelor de etnie romă și a problematicii etnice.

Conform acestui raport, există probleme legate de stereotipuri etnice în ceea ce privește evaluarea persoanelor de etnie romă din vecinătatea cartierului, discursuri instigatoare la ură, cu o rată moderată de incidență (60%), cu privire la persoanele de etnie romă din localitate, grad relativ redus de conștientizare a problematicii discriminării persoanelor de etnie romă, persistența unei distanțări sociale între populația majoritară și persoanele de etnie romă.

Se constată că tendința spre discriminare se manifestă diferențiat în funcție de categoriile socio-demografice și statusul social, astfel încât raportul recomandă ca intervenția cu privire la conștientizarea problematicii etnice antidiscriminatorii, să fie facută integrat în cadrul unor campanii și diferențiat pe nivele de categorii de public țintă (tineri versus vârstnici, persoane cu nivel scăzut de educație versus persoane cu nivelul ridicat de educație, persoane cu stabilitate financiară versus persoane cu situație materială precară).

Proiectul a fost depus în cadrul Programului Dezvoltare Locală, reducerea sărăciei și creşterea incluziunii romilor (Dezvoltare locală), alocarea tematică A Proiecte de furnizare servicii și răspunde totodată obiectivului specific opțional Abilitarea romilor.

În acest sens au fost prevazute activități de facilitare comunitară – activități care promovează capacitatea de organizare la nivel local, respectiv capacitatea oamenilor de a lucra împreună, de a se organiza și de a mobiliza resurse pentru a rezolva probleme de interes comun.

Astfel, se dorește identificarea liderilor formali și informali din rândul comunității de etnie romă, formarea de lideri și experți romi, de tineri romi, pe diverse subiecte din sfera facilitării comunitare; organizarea de întâlniri consultative cu participarea autorităților locale și a grupurilor de inițiativă comunitară în vederea identificării problemelor și soluțiilor la nivel de comunitate.

Ținând cont de rezultatele Raportului privind nivelul de acceptare a romilor în zonele de intervenție aferente proiectului precum și de cerințele Programului de finanțare, s-a considerat necesar angajarea în cadrul echipei de implementare a proiectului a doi experți antidiscriminare, unul cu studii superioare și altul cu studii medii, dând astfel șansa de a participa la concurs și a unor potențiali lideri/ formatori de opinie din comunitatea romă locală. Din analiza socio-economică realizată la momentul depunerii cererii de finanțare s-a constatat faptul că media nivelului de educație în rândul acestor persoane este de maxim 12 clase (studii medii).

2. Referitor organizare concurs

Ocuparea celor trei posturi funcție contractuală vacantă, pe perioadă determinată (responsabil tehnic și doi experți antidiscriminare) se face în baza unei proceduri interne de aplicare a regulamentului cadru privind stabilirea condițiilor de înființare a posturilor în afara organigramei în proiectele finanțate din fondurile Europene nerambursabile sau din alte fonduri nerambursabile, aprobată prin Dispoziția nr. 1438 din 12 august 2021.

Având în vedere faptul că comisia de concurs inițial constituită nu a putut fi întrunită, procedura de recrutare a fost suspendată urmând a se relua când condițiile procedurale prevăzute vor fi întrunite.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comentarii

 1. Elena

  miercuri, 25.08.2021 at 20:37

  Ce inseamna EXPERT= Persoană care posedă cunoștințe temeinice și experiență într-un anumit domeniu; specialist de mare clasă. ♦ Spec. Persoană competentă într-un anumit domeniu, numită de un organ de stat sau de părțile interesate pentru a face o expertiză. Cum vine asta d-lor si doamnelor de la primaria Alba Iulia? Expert cu 0 experienta. Sunteti o armata intreaga de analfabeti pe salarii barosane. Rusine sa va fie. Dle primar v-ati laudat ca faceti curatenie in primarie, ati platit niste bani pentru audit si rezultatul se vede inclusiv dintr-un alt anunt si anume Primăria Alba Iulia dă 25.000 de lei pentru a găsi soluții la traficul infernal spre Micești, înregistrat la orele de vârf. Angajatii din primarie, adica expertii ce fac, pentru ce primesc leafa, sa taie frunze la rate? Pentru ce v-au votat cetatenii dle primar? Reduceti 80% din angajati si pe urma puteti sa dati anuntul. Eu as zice sa dati 25000 lei si pentru transportul deseurilor menajere din Alba Iulia la Galda, ca n-ati fost capabil sa rezolvati nici problema asta. N-am crezut ca-l voi regreta pe dl Hava.

 2. dolfi

  miercuri, 25.08.2021 at 22:28

  cine or fi parintii, unchii ori matusile „candidatilor” ?

  cum era intr-un film vechi:
  – Cine va recomanda?
  – (intinzand un plic cu bani) Familia!

  „…ăștia-s iecsperțîî pă la noi…”

 3. sO

  miercuri, 25.08.2021 at 22:48

  Pai va mirati asa….doar se stie ca aproape toti „expertii” angajati din primarie AU 0 experienta si 100% relatii…de aceea totul functioneaza perfect in Alba Iulia !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

Condamnare la Curtea de Apel Alba Iulia pentru trei profesori din Hunedoara care au bătut mai mulți elevi. Ce s-a întâmplat

Publicat

agresiune fetita

Curtea de Apel Alba Iulia a dat o decizie finală, într-un dosar în care un director de școală, un profesor, un secretar au fost judecați pentru purtare abuzivă. 

Școala gimanzială din Vața de Jos, județul Hunedoara, a fost în anul 2016 în centrul unui scandal care a ajuns la nivel național, după ce un elev de 12 ani le-a spus părinților că este bătut în timpul orelelor de către profesori. 

Parte a bătăilor la care erau supuși elevii se întâmplau într-o anexa a școlii unde se ținea cornul și laptele, denumită de elevi, ”camera de tortură”. 

În urma scandalului, un dosar penal a început și timp de mai bine de patru ani Coza Adriana Maria – director la data comiterii faptelor, Mihuț Adrian Victor – profesor de informatică, Coza Adrian Marinel – secretar au fost judecați la două instanțe de judecată.

În primă instanță, a fost judecat și șoferul microbuzului școlar, dar acesta a fost achitat.

Ce s-a întâmplat

Pe tot parcursul cercetării, dar și în timpul judecății cei trei au negat toate acuzațiile.

Însă, după zeci de ore de audieri, anchetatorii au reușit să strângă dovezi împotriva celor trei. Elevii care au fost bătuți au avut discuții și cu psihologi pentru a putea ajuta la caz, mai mult de atât a existat și o filmare făcută cu telefonul mobil de unul dintre elevi.

Ce au reținut anchetatorii:

”1. cu privire la inculpata Coza Adriana-Maria, că:

– Într-o zi din perioada februarie-martie 2016, în calitate de profesor și în timpul orelor de predare la disciplina matematică, l-a lovit pe minorul S. cu palma peste cap și l-a numit „prost”, în altă zi din aceeași perioadă l-a lovit cu inelele de pe degete în zona capului și l-a numit „tâmpit”, iar în altă zi din aceeași perioadă l-a tras de perciuni;

– Într-o zi din luna februarie sau martie 2016, în calitate de profesor și în timpul orelor de predare la disciplina matematică, a lovit pe M. cu palma peste cap și l-a dat cu capul de bancă;

– Într-o zi din luna februarie sau martie 2016, în calitate de profesor și în timpul orelor de predare la disciplina matematică, a lovit pe D. cu palma peste cap și l-a dat cu capul de bancă.

2. cu privire la inculpatul  Coza Adrian-Marinel, că  într-o zi din  luna martie 2016, fiind secretar al școlii, a lovit în camera de alimente pe minoră A., de aproximativ două ori în zona gleznelor, cu piciorul.

4. cu privire la inculpatul Mihuț Adrian-Victor, că:

– Într-o zi din luna februarie 2016,  în calitate de profesor, în timpul orei de educație tehnologică,  a lovit pe minorul S. cu piciorul în picior și l-a numit „tâmpit” iar, într-o zi din luna martie 2016, în timpul orei de informatică, l-a lovit pe minorul S. cu catalogul în zona capului;

– Într-o zi din luna martie 2016, în calitate de profesor, în timpul orei de informatică, l-a obligat pe minorul  A. să își dea șase palme peste față, iar, într-o zi din aceeași lună a anului 2016, în timpul pauzei, a lovit pe minorul A. cu un cablu de calculator peste spate”, se arată în motivarea Judecătoriei Brad.

După ce au fost judecați la Brad, unde cei trei au primit amenzi penale, dosarul s-a mutat la Alba Iulia, la Curtea de Apel.

La Curtea de Apel Alba Iulia, în data de 17 septembrie, magistrații instanței superioare au decis ca:

Adriana Coza să plătească de 7.133 lei amendă penală pentru purtarea abuzivă faţă de trei elevi, aplicarea amenzii urmând să fie amânată pe un termen de supraveghere de doi ani.

Adrian Marinel Coza găsit vinovat pentru loviri sau alte violențe, față de un elev a fost condamnat la o amendă penală de 3.200 lei, aplicarea amenzii fiind, de asemenea, amânată pentru un termen de supraveghere de doi ani.

Adrian Mihuţ a primit o pedeapsă de 6.667 lei amendă penală pentru purtarea abuzivă faţă de doi elevi. De asemenea și în cazul său aplicarea amenzii urmând să fie amânată pe un termen de supraveghere de doi ani.

Pe lângă pedeapsa primită cei trei au fost obligați de magistrații Curții de Apel Alba Iulia să achite despăgubiri în valoare totală de 6.500 de lei către familiile elevilor.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO ACCIDENT RUTIER pe DN1, pe raza localității Mirăslău: Două persoane rănite după ce o mașină a ieșit în decor

Publicat

Două persoane au fost rănite sâmbătă, 18 septembrie, în jurul orei 13.00, într-un accident rutier produs pe DN 1, pe raza localității Mirăslău. 

Potrivit ISU Alba, ar fi vorba despre un autoturism ieșit în decor  în zona subtraversării A10.

Dintre cele două victime una ar fi încarcerată, dar conștientă.

Misiunea este în dinamică, la fața locului intervin pompierii din Alba cu două autospeciale.

UPDATE 13.25: La ajungerea forțelor de intervenție la locul solicitării, cele 2 victime (bărbat și femeie) erau ieșite din autoturism.

Una din cele două victime este asistată medical de către echipajul SMURD prezent la fața locului.

sursă foto: ISU Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

5.388 de cazuri noi de COVID depistate în România, în ultimele 24 de ore

Publicat

5.388 de cazuri noi de COVID au fost depistate în România, în ultimele 24 de ore, transmit reprezentații Comitetului Național pentru Situații de Urgență. 

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 6.980. Dintre acestea, 798 sunt internate la ATI.

Din totalul pacienților internați, 178 sunt minori, 162 fiind internați în secții și 16 la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 9.374.307 teste RT-PCR și 2.849.358 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 19.677 de teste RT-PCR (7.730 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 11.947 la cerere) și 32.637 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 26.229 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 6.372 de persoane se află în izolare instituționalizată.

De asemenea, 55.174 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 343 de persoane.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: 68 de noi cazuri de COVID-19, în ultimele 24 de ore. În ce localități au fost depistate. Incidența la 14 zile

Publicat

68 de noi cazuri de COVID-19 au fost identificate în ultimele 24 de ore, în județul Alba, potrivit datelor transmise de DSP, sâmbătă 18 septembrie. 

De la începutul pandemiei și până în prezent, în județul Alba, 22066 de persoane au fost confirmate pozitiv, dintre acestea 20717 de persoane au fost declarate vindecate și s-au înregistrat 681 decese.

Vineri, în Alba au fost prelucrate in total 475 de probe (210 la DSP si 265 la SJU). Numarul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 255228.

Localitățile din care provin cazurile

Aiud 5

Blaj 2

Cugir 10

Ocna Mureș 3

Sebeș 1

Teius 3

Alba Iulia 22

Berghin 1

Cetatea de Balta 1

Craciunelu de Jos 1

Ighiu 1

Livezile 2

Lunca Mureșului 1

Lupșa 3

Meteș 3

Mirăslau 1

Ponor 1

Sâncel 4

Sohodol 1

Șona 1

Vințu de Jos 1

Incidența cazurilor de COVID la 14 zile

 

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate