Connect with us
Advertisement

Eveniment

FOTO-VIDEO: Reportaj de la evacuarea forțată a familiilor din ”Turturica”. Tragedie pentru unii, ușurare pentru alții

Publicat

evacuare turturica g2 colaj Vestea evacuării a căzut ca un trăznet între oamenii din ”Turturica” după ce, cu o zi în urmă, în cadrul unei întâlniri care a avut loc la Prefectură, plecaseră cu ideea că mai au la dispoziție câteva zile. Autoritățile au descins în forță cu jandarmi și polițiști locali și le-au acordat oamenilor 18 minute pentru a părăsi blocul. Oamenii au început să își adune lucrurile și să le scoată în fața blocului. Camerele încuiate au fost sparte. O parte dintre familiile cu copii au renunțat să îi mai trimită astăzi la grădiniță sau la școală. Copiii au așteptat ore întregi în fața blocului, pe un frig pătrunzător, ca părinții lor să rezolve problemele legate de mutat și eventual să îi ducă undeva de acolo. Mulți însă nu au unde să îi ducă.

Saci de haine în fața blocului, bucăți de mobilă și copii care plâng pentru că nu înțeleg ce se întâmplă. Prima oră a dimineții a debutat cu scandal în blocul G2/Turturica, unde a început evacuarea locatarilor. Printre ei, oameni de toate felurile: bărbați solizi, capabili de muncă, dar și femei bolnave sau necalificate, persoane cu handicap și bătrâni. O mare parte dintre locuitorii blocului sunt însă copii.

IMG_2265 ”Nu i-am mai trimis astăzi la școală. Erau prea speriați, că au venit cu câini. Și dacă ne dă afară, unde să se întoarc?” spune o femeie tânără, cu doi copii în jurul ei, cărora le face, în fața blocului, sandviciuri cu parizer. Copii par înghețați. La numai câțiva metri, pe o canapea, sub un pled, s-au ghemuit vreo patru fete. Sunt la școală, din clasa a doua până în clasa a șasea. ”Ce are domnul primar cu noi? Măcar de ne lăsa până la primăvara. Ce are cu noi? Noi suntem copii. Domnul primar nu are copii?” repetă o discuție pe care a auzit-o probabil între părinți, o fetiță care învață în clasa a doua la Școala ”Ion Agârbiceanu”.

După câteva ore, oamenii își adunau încă lucrurile și câteva mașini de mobilă au început să le ducă pe care încotro. Cei mai puțin norocoși și-au încărcat ”avuția” în niște cărucioare de mână și au plecat care încotro. Unii au plecat spre cartierul ”Lumea nouă”, un cartier de barăci locuit în principal de rromi, situat la marginea orașului. Alții au plecat temporar la rude, iar alții deocamdată au rămas în fața clădirii. O familie cu un copil mic a plecat pe stradă încă de acum 3 zile. ”S-au speriat să nu le ia copilul” ne spune tatăl băiatului.

Luni, reprezentanții Primăriei Alba Iulia i-au chemat pe aceștia la sediul instituției pentru a discuta ”fiecare caz în parte”. Soluțiile despre care s-a vorbit au mers de la a li se acorda un sprijin temporar pentru plata unei chirii, până la posibilitatea utilizării unui adăpost de noapte sau la preluarea minorilor și a mamelor într-un sistem de protecție.

IMG_2302”Cazurile diferite” au fost până la urmă tratate la fel: cu evacuare. O parte dintre cele aproximativ 60 de familii  scoase din imobil marți au plecat la rude, altele au rămas pe stradă… Un bătrân cu o pătură în mână a spus cu lacrimi în ochi că nu are pe nimeni și pleacă ”la pădure”. Un alt bărbat ne-a spus că își va face o baracă la marginea orașului și că va începe lucrul încă de astăzi, pentru a-și adăposti soția și copiii. ”Am o sobă, vom vedea cum vom trece iarna” a spus acesta și a făcut apel la persoanele care au materiale de construcții pe care nu le mai folosesc.

La fața locului a sosit și reprezentantul comunității în Consiliul Local Alba Iulia, Nicolae Bumbu, însă nu a avut cu ce să-i ajute. Acesta le-a explicat oamenilor că hotătârile jduecătorești sunt obligatorii și trebuie puse în executare dar nemulțumirea lui era legată de lipsa de soluții oferite acestui caz social, de autoritățile competente. Nici reprezentanta Agenției Naționale pentru Romi nu a reușit să facă mai nimic, nici măcar să vorbească cu oamenii, așa că până la urmă a plecat.

Primăria a pus în practică o hotărâre de instanță, irevocabilă și executorie. Asta nu înseamnă însă că blocul va fi demolat. Până acolo mai este cale lungă. Aproximativ 30 de camere de 12 metri pătrați, sau ”garsoniere” cum le spun cei din Turturica, sunt proprietăți private. Din acest motiv, oamenii care le locuiesc nu pot fi evacuați. Primăria va face o evaluare a acestora și le va propune sume de bani proprietarilor. Dacă nu vor accepta, autoritățile iau în calcul o proceură de expropriere.

Pe de altă parte, unii dintre locuitorii blocurilor din zonă s-au bucurat că blocul este în sfârșit evacuat. Unii au asistat de la balcoane, alții din fața blocurilor din zonă.

Primarul Mircea Hava, considerat de oameni drept vinovatul de serviciu pentru situația existentă, a explicat pentru Alba24:

”Blocul Turturica se evacuează conform legii. N-avem nici o problemă legată de rasă, de cutare. El se demolează pentru că trebuie demolat, după ce se evacuează” a spus Hava. Acesta a detaliat punctul de vedere al primăriei și a adăugat că Alba Iulia ”nu este azil”.  Mircea Hava a spus că cei care sunt proprietari de camere în blocul respectiv vor fi despăgubiți după ce vor fi finalizate evaluările.

Oamenii spun că nu vor pleca pentru că nu au unde, iar unii dintre ei nici nu au apucat să-și adune lucrurile.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

11 Comentarii

11 Comentarii

  1. Raul

    marți, 10.10.2017 at 11:32

    Tiganii fac copii casa le da statul banii !
    Tiganii nu vor sa lucreze casa ia ajutoare sociale !
    Tigani FURA si Talharesc
    Tiganii face Romania de RUSINE
    Tiganii voteaza penalii si corupti casa duca Romanii rau !
    Tiganii la vota pe hava !

    Romanii platesc taxe si inpozite ca statul mafiot si corupt sa ofere la puturosi banii gratis !
    Nu sunt banii pentru Spitale si Pensi ca toti banii merg la Tigani si Clasa Politica Nafioata !

    Sa se muta tiganii din romania impreuna cu clasa politica

    • Ilie

      marți, 10.10.2017 at 13:33

      Să se mută!!! ???

  2. Cornelia

    marți, 10.10.2017 at 12:58

    Si uite asa si-a pierdut Hava electoratul. 😀

  3. Gicu Trans

    marți, 10.10.2017 at 13:27

    Mi-am vazut si bicicleta disparuta acum 3 ani din scara blocului. Era prinsa cu lant, dar a disparut cu tot cu acesta.

    • Klaus Werner

      marți, 10.10.2017 at 22:58

      Eu ti-am furato stereotipule ;-).

  4. Sebastian

    marți, 10.10.2017 at 19:58

    Problema este ca sunt romani care is mai tigani ca tiganiii asa ca toti suntem o apa si un pamint nu va dati mari ca sunteti romani ca nu aveti nici voi mai multa minte ca ei .

    • Romanii

      miercuri, 11.10.2017 at 07:33

      auzi iai la tine acasa si tanei sa nu lucreze ca noi romanii neam saturat de ei !

  5. Ionel

    marți, 10.10.2017 at 22:05

    Se mai mira cineva de gravitatea extremelor din tara asta. Iata dovada vie a disfunctionalitatilor socio-economice propagate in provincie de la nivel central. Vezi cazul Ferentari. Bravo PSD Alba pentru implicarea ta si pentru alternative sociale pe care le-ai dat familiilor din G2.

    • Romanii

      miercuri, 11.10.2017 at 07:36

      vezi ca esti dus cu pluta ! in alba e pnl nu psd la conducere !

      Hava face parte din pnl ! nu mai pupa pnl in cur ca te umpli de rahat pe buze 😉

  6. Andrei

    miercuri, 11.10.2017 at 05:24

    Care e alternativa mira-m-as de tine sa ma mir…? Sa platim ajutoare sociale unor handralai buni de munca? La munca cu ei. Mie statul nu imi plateste chiria si daca proprietarul ma da afara maine stau pe strada sau imi caut alt loc unde sa stau. Nu cer de la stat. La munca cu ei, putori ordinare ai cersetori de ajutoare.

    • Apocalipsa lui Rika

      miercuri, 11.10.2017 at 20:44

      Ai dreptate ! la munca nu la cersit ajutoare ! cine nu vrea sa lucreze sa moara de foame !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement