Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Conferințe ale Bisericii Greco-Catolice la Alba Iulia, dedicate familiei. Discuții despre soți, divorț și alte probleme

Publicat

g

Trei zile de conferințe ale Bisericii Greco-Catolice s-au desfășurat la Alba Iulia. Au fost dedicate familiei și au inclus discuții despre soți, divorț și alte probleme care apar în viața familiilor.

Comunicatul de presă Biroului pentru Pastorația Familiei

”În perioada 11-13 aprilie, în parohia greco-catolică ”Sfântul Spirit” au avut loc trei zile dedicate familiei. Inițiativa a aparținut Biroului pentru Pastorația Familiei, din cadrul Arhieparhiei Greco-Catolice de Alba Iulia și Făgăraș, coordonat de către pr. Gecășan Tudor-Alexandru, în calitate de director și de pr. protopop Radu Vasile Roșu, în calitate de organizator și membru al Biroului.

Invitat special a fost pr. dr. Felician Tiba, director al Oficiului pentru Pastorația Familiei, din cadrul Curiei diecezane al Episcopiei Romano-Catolice de Iași.

Vezi și: Vizita Papei la Blaj: 42.000 de pelerini vor avea acces pe Câmpia Libertății. Detalii legate de organizare

La conferințele desfășurate în cele trei zile au participat familii din Alba Iulia și Sebeș, preoți și protopopi, precum și operatorii pastorali din protopopiatele arhieparhiei.

Conferința de deschidere a fost: ”Familia, o comoară de descoperit”. ”Soții nu sunt proprietate unul pentru celălalt”, spunea părintele Felician, ci ”sunt un dar, darul lui Dumnezeu oferit, nu spre a fi folosit, ci pentru a fi îngrijit. Soții sunt oferiți unul celuilalt pentru a se face fericiți, pentru ca unul să aibă grijă de celălalt. Misiunea de a iubi devine pentru fiecare în parte nu doar un imperativ, ci o vocație, pentru că primul care ne-a iubit mai întâi a fost Dumnezeu, iar noi trebuie să-l imităm.”

Vezi și: Vizita Papei la Blaj: Semnificaţia beatificării celor şapte episcopi, pe Câmpia Libertăţii

Numărul mare de participanți a confirmat actualitatea temei, ca și utilitatea conținutului, dovadă că a doua zi, când a fost tema: ”Provocări ale familiei de azi”, biserica s-a dovedit aproape neîncăpătoare.

Citește și: PROGRAMUL OFICIAL al vizitei Papei Francisc în România. Cât va sta la Blaj și care este programul zilei de 2 iunie

Printre provocări, părintele Felician Tiba a individualizat industrializarea excesivă și de multe ori neînțeleasă de către soți, divorțul, înțelegerea improprie a actului conjugal, nu ca dăruire totală de sine, ci ca instrumentalizare a celuilalt.

Vezi și: Vizita papei Francisc la Blaj: Semnificația logo-ului construit în jurul imaginii Fecioarei Maria

La aceste întâlniri s-a dorit o mai mare conștientizare cu privire la importanța familiei și la necesitatea de a promova valorile creștine ale acesteia în societatea de astăzi. ”A susține familia astăzi este datoria tuturor, spunea părintele coordonator al acestor zile, dar pentru preoți devine o obligație, iar prima misiune în favoarea ei trebuie să fie chiar slujirea care se face în parohie. În acest sens, preoții au fost invitați să acorde o atenție mai mare tematicii familiei în predicile din cadrul Sfintei Liturghii.

Sâmbătă, 13 aprilie, au avut loc trei conferințe cu temele: ”Cu familia în fața Creatorului”, ”Soț și soție i-a oferit” și ”Tată și mamă au devenit”. Pornindu-se de la ”început”, de la acel moment în care Dumnezeu a gândit familia, trecând prin experiența nefericită a primului păcat și ajungându-se în zorii Noului Testament, la modelul Sfintei Familii de la Nazaret, s-a ajuns la familia concretă de astăzi și s-a subliniat rolul fiecărui soț în ceea ce privește binele și frumusețea familiei.

Vezi și: Papa Francisc vine la Blaj. Suveranul Pontif va vizita România la sfârșitul lunii mai

”Am avut bucuria de a-l avea cu noi la Sfânta Liturghie pe Preasfințitul Claudiu Pop, episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, care a adus binecuvântarea și salutul Arhiepiscopului  Major Cardinal Lucian Mureșan. Preasfințitul și-a manifestat bucuria pentru inițiativa întâlnirii, încurajând activitățile pastorale în sprijinul familiei creștine” au transmis reprezentanții arhiepiscopiei.

La capătul celor trei zile vrem să mulțumim în primul rând lui Dumnezeu, ierarhilor noștri și tuturor celor care prin prezența lor au ținut să dea consistență efortului făcut, familiilor protopopilor și familiilor preoților care ne-au fost alături, precum și părintelui Felician. Ne dorim să putem oferi în continuare astfel de momente care să ne înalțe și să ne motiveze în drumul vieții noastre de familie”.

Biroul pentru Pastorația Familiei 

Sursă: e-communio.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO: ACCIDENT mortal pe Autostrada Sebeş-Sibiu. Camion răsturnat pe carosabil, şoferul a decedat

Publicat

tir rasturnat

Un bărbat şi-a pierdut viaţa într-un accident rutier grav petrecut duminică seara pe A1 Sebeş-Sibiu, între localităţile Aciliu şi Apoldu. Acesta conducea un camion care s-a răsturnat pe carosabil. Potrivit IPJ Sibiu, traficul rutier este îngreunat, iar Poliţia face cercetări pentru a stabili circumstanţele în care s-a produs accidentul. Camionul este răsturnat pe banda de […]

Citește mai departe
Publicitate

CUGIR

Intervenție nocturnă a ISU Alba la Cugir, pentru asanarea unui câmp de muniția rămasă neexplodată

Publicat

pompieri-isu-incendiu-noaptea_7

Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Alba, Detaşamentul Alba Iulia, a fost chemată să intervină, duminică seara, la Cugir. Potrivit reprezentanților instituției, este vorba despre asanarea unui teren de muniţia  rămasă neexplodată. UPDATE: Reprezentanții ISU au anunțat că este vorba despre 4 proiectile vechi de aruncător, de calibru 82 mm. Reprezentanții instituției nu […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Standarde mai stricte privind emisiile de dioxid de carbon pentru autoturisme și camionete, în Uniunea Europeană

Publicat

poluare masini

Standarde mai stricte privind emisiile de dioxid de carbon pentru autoturisme și camionete au fost adoptate de Consiliul Uniunii Europene, potrivit Ministerului Transporturilor. Între 2025 și 2029, atât autoturismele, cât și camionetele vor avea obligația de a emite cu 15% mai puțin CO2. De asemenea, ținta este ca din 2030, autoturismele noi să emită, în […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Șoferul care a produs accidentul mortal de la Strungari, aflat sub influența băuturilor alcoolice, a fost REȚINUT

Publicat

Șoferul din Pianu de Jos care a produs accidentul din noaptea de sâmbătă spre duminică, la Strungari, în care un alt tânăr în vârstă de 30 de ani și-a pierdut viața, a fost reținut pentru 24 de ore. În momentul producerii accidentului șoferul se afla sub influența alcoolului, valoarea indicată de aparatul etilotest fiind de […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate