Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Conferințe ale Bisericii Greco-Catolice la Alba Iulia, dedicate familiei. Discuții despre soți, divorț și alte probleme

Publicat

g

Trei zile de conferințe ale Bisericii Greco-Catolice s-au desfășurat la Alba Iulia. Au fost dedicate familiei și au inclus discuții despre soți, divorț și alte probleme care apar în viața familiilor.

Comunicatul de presă Biroului pentru Pastorația Familiei

”În perioada 11-13 aprilie, în parohia greco-catolică ”Sfântul Spirit” au avut loc trei zile dedicate familiei. Inițiativa a aparținut Biroului pentru Pastorația Familiei, din cadrul Arhieparhiei Greco-Catolice de Alba Iulia și Făgăraș, coordonat de către pr. Gecășan Tudor-Alexandru, în calitate de director și de pr. protopop Radu Vasile Roșu, în calitate de organizator și membru al Biroului.

Invitat special a fost pr. dr. Felician Tiba, director al Oficiului pentru Pastorația Familiei, din cadrul Curiei diecezane al Episcopiei Romano-Catolice de Iași.

Vezi și: Vizita Papei la Blaj: 42.000 de pelerini vor avea acces pe Câmpia Libertății. Detalii legate de organizare

La conferințele desfășurate în cele trei zile au participat familii din Alba Iulia și Sebeș, preoți și protopopi, precum și operatorii pastorali din protopopiatele arhieparhiei.

Conferința de deschidere a fost: ”Familia, o comoară de descoperit”. ”Soții nu sunt proprietate unul pentru celălalt”, spunea părintele Felician, ci ”sunt un dar, darul lui Dumnezeu oferit, nu spre a fi folosit, ci pentru a fi îngrijit. Soții sunt oferiți unul celuilalt pentru a se face fericiți, pentru ca unul să aibă grijă de celălalt. Misiunea de a iubi devine pentru fiecare în parte nu doar un imperativ, ci o vocație, pentru că primul care ne-a iubit mai întâi a fost Dumnezeu, iar noi trebuie să-l imităm.”

Vezi și: Vizita Papei la Blaj: Semnificaţia beatificării celor şapte episcopi, pe Câmpia Libertăţii

Numărul mare de participanți a confirmat actualitatea temei, ca și utilitatea conținutului, dovadă că a doua zi, când a fost tema: ”Provocări ale familiei de azi”, biserica s-a dovedit aproape neîncăpătoare.

Citește și: PROGRAMUL OFICIAL al vizitei Papei Francisc în România. Cât va sta la Blaj și care este programul zilei de 2 iunie

Printre provocări, părintele Felician Tiba a individualizat industrializarea excesivă și de multe ori neînțeleasă de către soți, divorțul, înțelegerea improprie a actului conjugal, nu ca dăruire totală de sine, ci ca instrumentalizare a celuilalt.

Vezi și: Vizita papei Francisc la Blaj: Semnificația logo-ului construit în jurul imaginii Fecioarei Maria

La aceste întâlniri s-a dorit o mai mare conștientizare cu privire la importanța familiei și la necesitatea de a promova valorile creștine ale acesteia în societatea de astăzi. ”A susține familia astăzi este datoria tuturor, spunea părintele coordonator al acestor zile, dar pentru preoți devine o obligație, iar prima misiune în favoarea ei trebuie să fie chiar slujirea care se face în parohie. În acest sens, preoții au fost invitați să acorde o atenție mai mare tematicii familiei în predicile din cadrul Sfintei Liturghii.

Sâmbătă, 13 aprilie, au avut loc trei conferințe cu temele: ”Cu familia în fața Creatorului”, ”Soț și soție i-a oferit” și ”Tată și mamă au devenit”. Pornindu-se de la ”început”, de la acel moment în care Dumnezeu a gândit familia, trecând prin experiența nefericită a primului păcat și ajungându-se în zorii Noului Testament, la modelul Sfintei Familii de la Nazaret, s-a ajuns la familia concretă de astăzi și s-a subliniat rolul fiecărui soț în ceea ce privește binele și frumusețea familiei.

Vezi și: Papa Francisc vine la Blaj. Suveranul Pontif va vizita România la sfârșitul lunii mai

”Am avut bucuria de a-l avea cu noi la Sfânta Liturghie pe Preasfințitul Claudiu Pop, episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, care a adus binecuvântarea și salutul Arhiepiscopului  Major Cardinal Lucian Mureșan. Preasfințitul și-a manifestat bucuria pentru inițiativa întâlnirii, încurajând activitățile pastorale în sprijinul familiei creștine” au transmis reprezentanții arhiepiscopiei.

La capătul celor trei zile vrem să mulțumim în primul rând lui Dumnezeu, ierarhilor noștri și tuturor celor care prin prezența lor au ținut să dea consistență efortului făcut, familiilor protopopilor și familiilor preoților care ne-au fost alături, precum și părintelui Felician. Ne dorim să putem oferi în continuare astfel de momente care să ne înalțe și să ne motiveze în drumul vieții noastre de familie”.

Biroul pentru Pastorația Familiei 

Sursă: e-communio.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Județul Alba, sub COD GALBEN de vreme rea, duminică, de la ora 12. Ploi torențiale, descărcări electrice, grindină, vijelii

Publicat

Județul Alba se află sub atenționare Cod Galben de vreme rea. Duminică, 16 iunie, între orele 12:00 – 22:00, în județ dar și în cea mai mare parte a țării se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină. Județele aflate sub atenționarea Cod […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Circulația pe Autostrada Lugoj – Deva se deschide la sfârșitul lunii iulie. Precizări făcute de ministrul Transporturilor

Publicat

Circulaţia pe tronsonul de autostradă Lugoj – Deva se va deschide la sfârşitul lunii iulie, cu excepţia secţiunii E de pe lotul 2, unde vor fi construite ecoductele pentru mamifere mari, a transmis Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc. Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a vizitat joi șantierele autostrăzii Lugoj-Deva. Prima oprire a fost pe lotul 4, aici […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Concursul serviciilor profesioniste pentru situații de urgență, faza județeană Alba. CLASAMENT

Publicat

Timp de două zile, pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Unirea” al judeţului Alba s-au întrecut în faza județeană a concursurilor serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă. Joi, după ceremonia de deschidere desfășurată la sediul Detașamentului de pompieri Aiud, concurenţii au susţinut două probe practice, scara de fereastră și ştafeta 4 x 100 m. Vineri […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

ASTĂZI: RUSALIILE sau Pogorârea Duhului Sfânt. Superstiții și obiceiuri ca oamenii să fie feriţi de rele

Publicat

Ortodocşii sărbătoresc duminică şi luni Cincizecimea sau Pogorârea Sfântului Duh peste sfinţii apostoli, cunoscută în popor drept Duminica Mare sau Rusaliile, ocazie cu care se încheie ciclul pascal: Învierea, Înălţarea şi Pogorârea Duhului Sfânt. Suprapunerea Pogorârii Sfântului Duh peste sărbătoarea populară a Rusaliilor îngreunează disocierea obiceiurilor şi practicilor creştine de cele precreştine. În unele zone, […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate