Connect with us
Advertisement

Eveniment

Vizita Papei la Blaj: Semnificaţia beatificării celor şapte episcopi, pe Câmpia Libertăţii

campia libertatii episcopi beatificare

Publicat

În 2 iunie, pe Câmpia Libertăţii de la Blaj Papa Francisc va oficia ceremonia de beatificare a şapte episcopi greco-catolici uciși în România între anii 1950 – 1970. Despre semnificaţia momentului a vorbit şi Pr. Prof. Dr. Cristian Rus, de la Capela Arhiereilor din Blaj.

“Momentul de beatificare de pe Câmpia Libertății din Blaj trebuie să fie un moment ecumenic, de reconciliere cu trecutul, cu Biserica Ortodoxă,” a afirmat acesta.

Cei șapte episcopi sunt Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu.

Citeşte şi Vizita Papei la Blaj: Vaticanul a promulgat decretul de beatificare a episcopilor morți în închisorile comuniste

 “Ei au murit pentru unitate. Nu au murit pentru ca azi să fim și mai divizați!” susţine preotul Rus completând că “rănile trecutului trebuiesc asumate, recunoscute și vindecate, nu astupate.”

Preotul Rus mai vorbește de suferințele îndurate de episcopii greco-catolici și de ce momentul beatificării de la Blaj ar trebui să fie unul semnificativ:

La data de 15 mai 1948, pe Câmpia Libertății de la Blaj, cu ocazia aniversării centenarului Revoluției de la 1848, Guvernul comunist și Biserica Ortodoxă au încercat să dea un ultim apel Bisericii Greco-Catolice de a intra în Biserica Ortodoxă Română, renunțând la jurisdicția Papei de la Roma. (…)

Pe Câmpia Libertății, Mitropolitul Ortodox Nicolae Bălan, flancat de liderii comuniști, făcea acest apel “frățesc”. Episcopul Martir Ioan Suciu intenționa să răspundă acuzației de “rătăcire” adusă greco-catolicilor însă nu i s-a dat voie. Câteva zile mai târziu, înainte să fie prins de autoritățile comuniste, într-o predică rostită la Blaj, episcopul Suciu a afirmat: “Aici, în spatele altarului, pe Câmpia Libertății, mi s-a spus că suntem ‘rătăciți’. Dar de la ce suntem noi rătăciți? De la credință, de la neam, de la țară? Nu! Biserica Catolică niciodată nu a fost rătăcită. Sunt rătăciți acei care vor să servească interesele neamurilor străine”.

Tot pe Câmpia Libertății de la Blaj, în aceeași zi aniversară din 1948, au fost amplasate pozele mari cu liderii comuniști ai Rusiei, dar și ai celor din țară. În locul lor, acum, după 71 de ani, vor fi arborate icoanele celor șapte episcopi martiri.

(…) momentul de Beatificare de pe Câmpia Libertății trebuie să fie un moment ecumenic, de reconciliere cu trecutul, cu Biserica Ortodoxă. Trecutul le aparține lor, prezentul nouă. Apropierea dintre cele două Biserici Surori trebuie să se facă prin iubire și rugăciune, invocând harul și meritele înaintașilor celor două Biserici Românești. Ei au murit pentru unitate. Nu au murit pentru ca azi să fim și mai divizați! Meritul lor nu se poate răsfrânge doar asupra unei comunități, ci asupra tuturor celor care  îl mărturisesc și azi pe Isus Cristos. Ei, martirii Bisericii Catolice și martirii Bisericii Ortodoxe, trebuie să inspire azi dorința de unitate, de înțelegere și acceptare a celuilalt. Momentul de Beatificare de pe Câmpia Libertății de la Blaj să ne unească într-un singur cuget!

sursa: g4media.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement