Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Consilierii locali din Alba Iulia au votat expropierile din ”Turturica”. Apar noi probleme: Mai multe locuințe, ipotecate la bănci

Publicat

Consilierii locali ai Municipiului Alba Iulia au votat în unanimitate proiectul prin care cei 26 de proprietari ai locuințelor din Blocul G2, ”Turturica” vor fi expropiați în interes public. 

Mai exact, proprietarii vor primi undeva la 600 de euro pe metru pătrat, adică în jur de 6000 de euro pe locuință. Primăria vrea să demoleze clădirea și să construiască o parcare. 

Însă, problemele nu s-au terminat pentru Primărie: parte dintre locuințele în cauză sunt ipotecate la bănci, iar primarul Pleșa a spus că se așteaptă la procese cu insituțiile bancare. 

Este vorba despre un proiect început de administrația Hava, care în plină toamnă a evacuat oamenii în plină stradă și continuat de administrația Pleșa, printr-o serie de expropieri.

CITEȘTE ȘI: Povestea unui eșec administrativ la Alba Iulia. Cazul ”Turturica” sau cum un oraș se poate comporta ca un ”stat captiv”

Proiectul a fost atacat în instanță de Asociația Centrul de Resurse Juridice despre care,primarul Gabriel Pleșa a spus în timpul ședinței de vineri, 5 august că este ”un ONG de care nu a auzit nimeni”.

De asemenea, primarul Pleșa a spus ca unele persoane, in numele cărora Asociația a depus o plângere prealabilă la primărie, dar și a intentat un proces, nici nu vor să fie reprezentate în instanță de ONG.

YouTube video

Plângerea prealabilă formulată de asociație pentru oprirea proiectului prin care se expropiază proprietarii a fost respinsă în unanimitate de consilierii locali.

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) este o organizaţie non-guvernamentală, înfiinţată în anul 1998 de către Fundaţia pentru o Societate Deschisă, care acţionează pentru crearea şi funcţionarea unui cadru legal şi instituţional care să asigure respectarea drepturilor omului şi a egalităţii de şanse şi pentru accesul liber la un act de justiţie echitabil.

Parte din locuințe sunt ipotecate la bancă

De asemenea, Gabriel Pleșa a mai precizat că parte dintre locuințele din G2, sunt ipotecate la bancă. Mai exact actualii proprietari au luat credite în banci și au girat cu apartamentul din Turturica.

CITEȘTE ȘI: Aproape 800.000 de lei despăgubiri în total pentru proprietarii de apartamente din blocul G2 ”Turturica” Alba Iulia. Proiect în CL

Asta va complica procedura de expropiere din cauza faptului că cel mai probabil bancile vor ataca în instanță Primăria pentru a-și recupera banii pe care i-au împrumutat proprietarilor.

Șase cazuri sociale

Mai mult de atât, șase familii care locuiesc în ”Turturica” sunt cazuri sociale. Mare parte dintre cei care dețin locuințe în bloc mai au și alte case, dar cele șase familii nu mai au.

Primăria vrea să le ofere locuințe modulare, tip container, care să aibă baie, bucătărie, o cameră și să fie racordate la apă și electricitate. Însă, primarul Pleșa a precizat în timpul ședinței de consiliu local că momentan nu au nici locuințele, iar apoi după ce le vor achiziționa mai trebuie să realizeze și racordul la utilități.

În aceste cazuri cei care vor primi locuințele sociale își vor plăti utilitățile.

Parcare în locul blocului

Pe amplasamentul blocului G2 urmează să fie construită o parcare etajată cu regim de înălțime P+2E cu o capacitate de 144 de locuri de parcare interioare și 27 de locuri de parcare exterioare.

foto: Prime Arts

Potrivit unor documentații mai vechi, clădirea va avea la parter 1542,18 mp, iar cele două etaje, câte 1592,22 mp fiecare. Suprafața totală va fi de 4726,62 mp, iar amenajările exterioare – alei de 510,7 mp. Vor fi amenajate și spații verzi pe 1135 mp și locuri de parcare exterioare (dale înierbate) și carosabil pe 667,6 mp.

La parter vor fi punctul de control, barierele de acces și spații de parcare, două noduri de scară pentru evacuare, dar și ascensor pentru 8 persoane.

CITEȘTE ȘI: FOTO: Parcare de 3 MILIOANE de EURO, în locul blocului ”Turturica” din Alba Iulia. Parc și teren de sport, pe acoperiș

Clădirea va fi interconectată cu 4 rampe (2 de urcare, 2 de coborâre). Circulațiile interioare se vor desfășura și în sens unic și în dublu sens, conform marcajelor. Parcajul va fi împărțit în 4 sectoare pe nivel (12 în total), cu zone marcate prin litere și cifre pentru locurile de parcare.

foto: Prime Arts

La etajele 1 și 2 vor fi și toalete publice și spații administrative.

La parter, parcarea va fi deschisă complet, iar la etajele 1 și 2, dar și la terasa clădirii s-a optat pentru închidere din panouri de tablă perforată.

Spațiul de la terasa de pe ultimul etaj va putea fi folosit pentru amenajarea unor spații de petrecere a timpului liber, ca terenuri de sport și jocuri și alei.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. pilu

    vineri, 05.08.2022 at 13:21

    Se adevareşte că în Primărie s-au aciuiat toţi proştii din partide care după cum se poate vedea habar n-au câte prune au în traistă. Trec anii şi ei bâjbâie intr-una. Cam aşa este peste tot, unde sunt s-au angajat lipitorii de afişe. Ţară de lucruri slabe.

  2. Pamfil

    vineri, 05.08.2022 at 16:30

    lipitori de afise care au baut cerneala-n scoala in loc sa ia notite cu ea… Oameni fara viziune care stau in institutii de mai bine de 32 de ani. n-au prevazut ei dezvoltarea oraselor, visau probabil la democratia pe stil suedez, a lu’ ilici…
    De aia avem acuma artere gatuite de masini, locuri de parcare insuficiente… etc.. etc..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax