ECONOMIE
Zile libere de care pot beneficia suplimentar angajații. Când ai dreptul să îți iei liber. LISTA și criteriile din Codul Muncii
În afara celor 15 zile nelucrătoare de sărbători legale, angajații mai pot beneficia de anumite zile libere, plătite sau nu.
Aceste zile suplimentare sunt prevăzute în Codul muncii, în acte normative specifice sau reglementări și politici interne de resurse umane ale fiecărei companii, reglementate la nivel local sau aliniate la nivel global.
Vezi: ZILE LIBERE 2022: Care sunt zilele libere pe care angajatorii trebuie să le acorde salariaților, în acest an. Condiții
Concediul de odihnă
Cel mai comun beneficiu al salariatului este concediul de odihnă, care pornește de la un minimum de 20 de zile, peste care fiecare angajator poate acorda în plus zile de concediu.
Criteriile în funcție de care angajatorul poate lua această decizie variază, putând fi legate, de exemplu, de vechimea în muncă sau vechimea în companie.
Vezi și Zile libere, reversul medaliei: ce pierd angajații care primesc liber de la serviciu
De asemenea, pentru minori, persoanele cu dizabilități, nevăzători sau pentru cei care își desfășoară activitatea în condiții deosebite, angajatorul trebuie să acorde zile de concediu de odihnă suplimentare.
Citește și: Zile libere în 2022: Weekendurile prelungite și MINIVACANȚELE din noul an. În ce zile ale săptămânii pică sărbătorile legale
Zile libere 2022: Evenimente familiale
În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariații au dreptul la zile libere plătite, care nu sunt incluse în durata concediului de odihnă, zile ce sunt stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
Evenimentele pentru care angajații pot beneficia de zile libere plătite pot fi căsătoria salariatului, căsătoria unui copil, naşterea unui copil, decesul rudelor (de gradul unu sau doi), dar și în momentul în care angajatul își schimbă locul de muncă în cadrul aceleiaşi unităţi și își mută cu această ocazie și domiciliul în altă localitate.
Zi liberă se poate acorda și la schimbarea domiciliului în aceeaşi localitate.
În trecut, aceste zile, precum și numărul lor era precizat în contractul colectiv de muncă aplicabil la nivel național.
Doar că, în timp, desființându-se contractul colectiv de muncă, fiecare angajator poate decide numărul și criteriile de acordare a unor astfel de zile libere.
Zile libere 2022: Susținerea lucrării de diplomă
Salariaţii au dreptul la 30 de zile concediu fără plată, acordat o singură dată în viață, pentru pregătirea şi susţinerea lucrării de diplomă în învăţământul superior.
Acest concediu se poate acorda şi fracţionat, la cererea salariatului.
Pentru formarea profesională a angajatului, de asemenea, se pot acordă zile de concediu, cu sau fără plată, la inițiativa angajatului sau angajatorului.
Zile libere 2022: Situații personale
Pentru rezolvarea unor situații personale, salariaţii pot beneficia de învoiri sau concedii fără plată. În aceste cazuri este necesară aprobarea prealabilă din partea angajatorului și, de asemenea, în cazul concediului fără plată este obligatorie raportarea către autoritățile de muncă.
Trebuie ținut cont că acest tip de concediu neplătit afectează stagiul de cotizare al angajatului și vechimea în muncă.
Zile libere pentru incapacitate de muncă
În perioada de incapacitate de muncă, angajatul poate beneficia de concediu medical pentru diverse afecțiuni sau stări de sănătate, cum ar fi boală obișnuită, risc maternal, maternitate, îngrijirea copilului bolnav, îngrijirea copilului cu dizabilități, accident de muncă sau boală profesională, carantină etc.
Cel mai nou tip de astfel de concediu introdus de legislație este concediul medical pentru îngrijirea pacienților cu afecțiuni oncologice.
Zile libere 2022: Concediu paternal
La nașterea copilului, tatăl poate beneficia de concediu paternal (5 zile + 10 zile, dacă a urmat un curs de puericultură).
Ulterior, oricare părinte salariat poate beneficia de concediu pentru creșterea și îngrijirea copilului, dacă îndeplinește condițiile de eligibilitate.
Zi liberă pentru autorecenzare online
Persoanele salariate care participă la Recensământ 2022 și se autorecenzează prin intermediul internetului au dreptul la o zi liberă, plătită.
Aceasta se acordă, indiferent dacă lucrează în sectorul public sau privat. Ziua liberă plătită se acordă în scopul încurajării utilizării cu predilecţie a acestei metode.
Salariații care participă la etapa de autorecenzare online au drept la zi liberă plătită, acordată de angajator. Aceasta se va lua doar după completarea formularului de autorecenzare, nu în avans.
Vezi GHID Recensământ 2021: cum se face autorecenzarea online. Pașii pentru înregistrare și întrebările din chestionar. Locațiile din ALBA unde recenzorii oferă asistență
Ziua liberă plătită se acordă în termen de maximum 12 luni de la data realizării cu succes a autorecenzării, cel târziu în luna mai 2023.
Ea se acordă de către angajator pe baza unei cereri depuse de salariat, la care se atașează dovada de autorecenzare online. Angajatorul poate verifica pe site-ul recensământului, pe baza CNP-ului salariatului, dacă angajatul s-a recenzat. Această zi liberă se plătește de către angajator.
Zi liberă pentru a dona sânge
Salariații au drept la zi liberă pentru fiecare donare efectivă (HG 1.364/2006). Ziua liberă poate fi acordată pe baza documentelor justificative eliberate de instituția la care a fost efectuată donarea de sânge.
Zi liberă pentru vaccinare anti-COVID
Se acordă pe baza adeverinței de vaccinare, printr-o cerere. Nu trebuie să coincidă cu data efectivă a vaccinării (nu se aplică pentru vaccinările efectuate înainte de finalul lui iulie 2021). Se poate acorda în termen de trei ani de la data emiterii dovezii de vaccinare. Se acordă pentru fiecare doză de vaccin anti-COVID-19 efectuat, potrivit avocatnet.ro.
Și salariații care își vaccinează copiii au drept la zi liberă plătită, în ziua efectivă de vaccinare. Se acordă pentru fiecare doză de vaccin administrat copilului sau copiilor avuți, cu condiția ca celălalt părinte să nu beneficieze de acest drept. În ambele cazuri, vaccinarea proprie sau a copilului, salariatul trebuie să prezinte dovada vaccinării.
Zi liberă pentru a duce copilul la medic
Această zi liberă se acordă în fiecare an pe baza unei cereri a salariatului care este părinte. Se atașează declarația pe propria răspundere a celuilalt părinte din care trebuie să reiasă că nu a solicitat și nu va solicita pe durata unui an calendaristic dreptul similar la locul lui de muncă.
Salariatul trebuie să ofere angajatorului o adeverință medicală emisă de medicul de familie din care să reiasă efectuarea controlului.
Se acordă doar o zi pe an, dacă salariatul are unul sau doi copii, și două zile, dacă are trei sau mai mulți. Obligația de plată a zilei libere nu există, însă angajatorul poate opta să o plătească, dacă dorește.
Zile libere pentru fertilizare in vitro
Salariatele care urmează un tratament de fertilizare in vitro beneficiază de trei zile suplimentare de concediu de odihnă.
Este vorba despre o zi la data efectuării puncției ovariene și două zile începând cu data efectuării embriotransferului.
Salariata trebuie să depună o cerere de concediu și scrisoarea medicală eliberată de medicul specialist.
Diverse
În baza unor legi specifice, în funcție de situație sau context, țînând cont de prevederile și normele de aplicare, întâlnim și alte tipuri de zile libere plătite, cum ar fi: pentru părinți, situații speciale și vaccinare în perioada Covid, autorecenzare, votare, consultații pe perioada sarcinii, analize copil, donarea de sânge, inițierea procedurii de adopție sau de acomodare în cazul adopției, cu plată sau fără.
Fiecare dintre acțiunile menționate oferă zile libere.
În plus, la acest moment, există o inițiativă legală care propune ca, în cazul în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun cu sâmbetele şi duminicile, liberele să se acorde în zilele care succedă celor de repaus săptămânal.
Acest tip de beneficiu este deja implementat în anumite companii din mediul privat.
Suplimentar, faţă de cele deja menționate anterior, angajatorii pot veni cu alte tipuri de zile libere plătite, cum ar fi: pentru ziua de naștere a angajatului, ziua companiei sau orice alt motiv întemeiat.
Acestea, însă, necesită o reglementare la nivel intern, precum și criterii de acordare și eligibilitate.
Ore libere
De asemenea, angajatorii au obligația de a acorda salariatelor gravide, care i-au informat pe aceștia despre starea lor de graviditate, dispensă pentru consultații în limita a maximum 16 ore pe lună, în cazul în care investigațiile se pot efectua numai în timpul programului de lucru. Aceste ore libere trebuie să fie plătite.
De asemenea, gravidele care solicită reducerea programului de lucru cu o treime din cauza faptului că nu pot duce la îndeplinire un program întreg de lucru din cauza problemelor de sănătate sau reducerea programului salariatelor care alăptează sunt alte două drepturi ce reprezintă acordarea de ore libere, dar pentru care drepturile salariale nu se diminuează, respectiv există obligația de plată a acestora.
Sărbătorile legale din 2022:
- 1 și 2 ianuarie 2022 (Anul Nou) – sâmbătă și duminică
- 24 ianuarie 2022 (Ziua Unirii) – luni – minivacanță – 3 zile libere
- 22 aprilie 2022 (Vinerea Mare) – vineri
- 24 și 25 aprilie 2022 (Paștele) – duminică și luni, ca în fiecare an (în total 4 zile)
- 1 mai 2022 (Ziua Muncii) – duminică
- 1 iunie 2022 (Ziua Copilului) – miercuri;
- 12 și 13 iunie 2022 (Rusaliile) – duminică și luni, ca în fiecare an
- 15 august 2022 (Adormirea Maicii Domnului) – luni – minivacanță de 3 zile
- 30 noiembrie 2022 (Sfântul Andrei) – miercuri
- 1 decembrie 2022 (Ziua Națională) – joi – posibilitate de 5 zile libere cu punte de o zi liberă (vinerea), dacă aprobă Guvernul
- 25 și 26 decembrie 2022 (Crăciunul) – duminică și luni – minivacanță de 3 zile
sursa: Mediafax, sursa foto: arhivă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.