Connect with us
Publicitate

EDITORIAL

Cum suntem noi prostiți ca de obicei, odată la 4 ani

Publicat

Iată-ne din nou în campanie electorală, adică în pragul momentului în care, pentru încă patru ani, poporul şi-o va face cu mâna lui. Este perioada în care oamenii parcă-parcă au vaga intuiţie (pentru cât timp?) a faptului că somnul raţiunii naţiunii chiar poate naşte monştri de tot felul, sociali, economici, politici, administrativi, „fără număr”. Monştri care, după ce au fost ajutaţi să se nască şi să crească, papă toate resursele şi îi oripilează groaznic (!) pe oameni, care nu ştiu cum să mai scape de ei.

Cum e posibil, cu minimul de excepţie, ca aceiaşi indivizi să concureze cu succes, mandate la rând, pe aceleaşi funcţii, iar situaţia să nu se schimbe decât eventual în mai rău?

Ei bine, este simplu: Ei ştiu că nu îi va linşa nimeni când, după ce nu şi-au obosit minţile cu găsirea de soluţii palpabile pentru ridicarea nivelului de trai al „bieţilor oameni”, aşa cum s-au lăudat, vor veni din nou cu aceleaşi vorbe goale, aruncând acelaşi praf expirat în ochii populaţiei. Ba dimpotrivă, probabil că li se pare firesc ca lumea să îi primească încă o dată cu braţele deschise.

Cu idealism şi fără remuşcări, mă întreb când se va reîncarna Ţepeş sau, într-o variantă mai puţin teribilă, când vor fi făcute lucrurile de oameni care într-adevăr se pricep la ele, care nu fac nimic de formă, fără să creadă în rostul propriilor acţiuni? La fel, mă întreb când îşi vor da oamenii seama de puterea colosală pe care o au prin simplul fapt că sunt mulţi şi că astfel au cel mai important cuvânt de spus în felul cum merg lucrurile?

Dar, cum nu trăim în antica Grecie cu a sa splendidă politică, pentru „felul cum merg lucrurile”, de urechi trebuie traşi şi oamenii obişnuiţi, pentru lipsă de reacţie. Dacă Franţa o duce mai bine, acest lucru nu se datorează faptului că au conducători mai corecţi, mai buni, mai generoşi. Ci şi faptului că populaţia îşi „croieşte soarta” cu o mână vie, care, în momentul când o „palmă” vine violent înspre ea, are cel puţin puterea de a opune rezistenţă pentru a nu o lua în plină freză. Adică, dacă se anunţă că se scumpeşte combustibilul cu 8 cenţi, populaţia consideră că are un cuvânt de spus în această decizie şi, timp de două zile, nicio maşină nu alimentează în benzinării, de exemplu. Ceea ce transmite clar mesajul către ăi de sus. Ca să nu mai vorbim de taxe pentru studenţi, indemnizaţii pentru mame sau chestiuni ideologice.

Din nefericire însă, ţara noastră se situează, ca mentalitate şi, deci, ca stil de viaţă, la cealaltă staţie a unui pendul împins cu puţină vână. De câte ori, în ultimii douăzeci de ani, şi-au exprimat păgubiţii de tot felul nemulţumirea în mod unit, puternic sau ţintit, în România? „Răspunsul la întrebare, îl ştiu doar antrenorii”, spunea într-un cântec o formaţie clujeană reactivă.

Atâta timp cât o astfel de întrebare vine de la sine, nu avem şanse de a ne trezi într-o dimineaţă, într-o lume mai bună. Asta, pe măsură ce buletinele de vot se vor umple de ştampile oarbe, apăsate de degete nepăsătoare, inconştiente, de parcă ar fi ţinute între cele două unghii ce compun o copită de oaie. În schimb, rămâne alternativa de a juca la infinit „Mâ-nă, mâ-nă moaaar-tă, dă cu ea de poaaar-tă! Mâ-nă, mâ-nă moaaar-tă, dă cu ea de poaaar-tă!”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

6 Comentarii

6 Comentarii

  1. ahl

    luni, 12.11.2012 at 20:22

    Trist dar adevarat.

  2. Pilu

    marți, 13.11.2012 at 14:22

    Poate in viitorul apropiat, un mare berbec cu cap de bou, ales pe mana lor, (pardon!), pe copita lor, de mioarele balaie, va veni cu o propunere legislativa ce va revolutiona democratia noastra originala. Aceasta ar avea ca subiect urmatoarele conditii obligatorii, care trebuie indeplinite de catre un candidat, la alegerile parlamentare:
    1 – sa fi fost membru in minim doua partide politice
    2 – sa fi fost casatorit legitim de minim doua ori si sa aiba minim doua amante
    3 – sa nu cunoasca constitutia si legile tarii
    4- sa nu cunoasca istoria
    5 – sa stie sa minta, de sa-nghete tot, chiar si antigelul
    6 – sa stie sa latre frumos la televiziunile de partid, atunci cand i se cere
    7 – sa voteze la comanda (pentru aceasta este nevoie sa se doteze cu ate speciale pt. papusarii din spatele scenei )
    8 – sa aiba cel putin o teza de doctorat, care sa fie 90 % plagiat


    lista este mult, mult, mai lunga, va las pe voi sa o continuati.
    Dupa ce va trece de toate comisiile, se va vota in plen cu o majoritate covarsitoare, aplaudandu-se si scandandu-se in cor ,, traiasca berbecele cu cap de bou ! ” Putinii, cei care inca mai credeau in valorile etice si morale ale unui ales in parlament, vor parasi sala si vor demisiona in semn de protest.Locurile lor se vor ocupa foarte repede fiindca multi indeplineau aceste conditii.
    Apoi legea va fi dusa la presedinte pentru promulgare
    si sigur va urma o noua suspendare.
    Pana atunci toate televiziunile de partid, ne vor face sa credem ca toate aceste conditii obligatorii sunt ceva normal in societate noastra.
    PS. Astept sa completati lista.Ordinea este aleatorie.

  3. liliana

    vineri, 23.11.2012 at 12:36

    9 sa stie sa-si educe copii conform „standardelor” actuale: tupeu, nesimtire, lasitate, linguseala, etc;
    10 singurul „principiu” BANII!

  4. cristi

    miercuri, 05.12.2012 at 17:14

    pai dragilor nu sunt ei de vina, noi suntem ca i-am pus acolo, sti cum se zice nu e prost cine cere, este cine da …. pai invatamantul nu se vrea la nivel ridicat tocmai de aceea sa faca o natiune proasta care sa-i voteze si mana de lucru ieftina pt uniunea europena. sincer eu nu am votat niciodata pt ca nu aveam cu cine, i stiu pe toti ce au in cap ca am lucrat pt ei pana mi-a venit scarba si mi-am dat demisia si am plecat din tara stiind faptul ca niciodata si va garantez niciodata nu vor face ceva pt omul de rand
    Din pacate……..nu exista nici o solutie….pt tara asta la care au luptat stramosii nostrii ……trist….

    • maria

      luni, 10.12.2012 at 15:13

      EXACT!!!

      ne lamentam ca politicienii sunt cum sunt…

      Am fost la vot desi nu sunt de acord cu nici un program propus, nici de data asta. Solutia nu este aceea de a nu merge la vot… atentie! ci de a merge la vot si de a vota. Cum facem? Fie votam alb, adica predam un buletin „in alb” (si aici se risca dupa unii restampilarea sub atenta observatie a numaratorilor de voturi, in functie de cine este la numarat) sau votarea cu partide mici, care nu au sanse sa ajunga la putere.
      Iti faci datoria de cetatean si iti si manifesti dezacordul cu programul marilor partide care fac lucruri mici…

  5. Claudiu

    joi, 13.12.2012 at 15:31

    aproape peste tot in lume cand populatia este nemultumita de ceva iese in strada , la noi cine a iesit sau cand???!!! Noi strangem cureaua si stam cu capetele plecate din aceasta cauza fac ce vor ei…..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax