Connect with us
Publicitate

EDITORIAL

Cum suntem noi prostiți ca de obicei, odată la 4 ani


Publicat

Iată-ne din nou în campanie electorală, adică în pragul momentului în care, pentru încă patru ani, poporul şi-o va face cu mâna lui. Este perioada în care oamenii parcă-parcă au vaga intuiţie (pentru cât timp?) a faptului că somnul raţiunii naţiunii chiar poate naşte monştri de tot felul, sociali, economici, politici, administrativi, „fără număr”. Monştri care, după ce au fost ajutaţi să se nască şi să crească, papă toate resursele şi îi oripilează groaznic (!) pe oameni, care nu ştiu cum să mai scape de ei.

Cum e posibil, cu minimul de excepţie, ca aceiaşi indivizi să concureze cu succes, mandate la rând, pe aceleaşi funcţii, iar situaţia să nu se schimbe decât eventual în mai rău?

Ei bine, este simplu: Ei ştiu că nu îi va linşa nimeni când, după ce nu şi-au obosit minţile cu găsirea de soluţii palpabile pentru ridicarea nivelului de trai al „bieţilor oameni”, aşa cum s-au lăudat, vor veni din nou cu aceleaşi vorbe goale, aruncând acelaşi praf expirat în ochii populaţiei. Ba dimpotrivă, probabil că li se pare firesc ca lumea să îi primească încă o dată cu braţele deschise.

Cu idealism şi fără remuşcări, mă întreb când se va reîncarna Ţepeş sau, într-o variantă mai puţin teribilă, când vor fi făcute lucrurile de oameni care într-adevăr se pricep la ele, care nu fac nimic de formă, fără să creadă în rostul propriilor acţiuni? La fel, mă întreb când îşi vor da oamenii seama de puterea colosală pe care o au prin simplul fapt că sunt mulţi şi că astfel au cel mai important cuvânt de spus în felul cum merg lucrurile?

Dar, cum nu trăim în antica Grecie cu a sa splendidă politică, pentru „felul cum merg lucrurile”, de urechi trebuie traşi şi oamenii obişnuiţi, pentru lipsă de reacţie. Dacă Franţa o duce mai bine, acest lucru nu se datorează faptului că au conducători mai corecţi, mai buni, mai generoşi. Ci şi faptului că populaţia îşi „croieşte soarta” cu o mână vie, care, în momentul când o „palmă” vine violent înspre ea, are cel puţin puterea de a opune rezistenţă pentru a nu o lua în plină freză. Adică, dacă se anunţă că se scumpeşte combustibilul cu 8 cenţi, populaţia consideră că are un cuvânt de spus în această decizie şi, timp de două zile, nicio maşină nu alimentează în benzinării, de exemplu. Ceea ce transmite clar mesajul către ăi de sus. Ca să nu mai vorbim de taxe pentru studenţi, indemnizaţii pentru mame sau chestiuni ideologice.

Din nefericire însă, ţara noastră se situează, ca mentalitate şi, deci, ca stil de viaţă, la cealaltă staţie a unui pendul împins cu puţină vână. De câte ori, în ultimii douăzeci de ani, şi-au exprimat păgubiţii de tot felul nemulţumirea în mod unit, puternic sau ţintit, în România? „Răspunsul la întrebare, îl ştiu doar antrenorii”, spunea într-un cântec o formaţie clujeană reactivă.

Atâta timp cât o astfel de întrebare vine de la sine, nu avem şanse de a ne trezi într-o dimineaţă, într-o lume mai bună. Asta, pe măsură ce buletinele de vot se vor umple de ştampile oarbe, apăsate de degete nepăsătoare, inconştiente, de parcă ar fi ţinute între cele două unghii ce compun o copită de oaie. În schimb, rămâne alternativa de a juca la infinit „Mâ-nă, mâ-nă moaaar-tă, dă cu ea de poaaar-tă! Mâ-nă, mâ-nă moaaar-tă, dă cu ea de poaaar-tă!”ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

6 Comentarii

6 Comments

 1. ahl

  luni, 12.11.2012 at 20:22

  Trist dar adevarat.

 2. Pilu

  marți, 13.11.2012 at 14:22

  Poate in viitorul apropiat, un mare berbec cu cap de bou, ales pe mana lor, (pardon!), pe copita lor, de mioarele balaie, va veni cu o propunere legislativa ce va revolutiona democratia noastra originala. Aceasta ar avea ca subiect urmatoarele conditii obligatorii, care trebuie indeplinite de catre un candidat, la alegerile parlamentare:
  1 – sa fi fost membru in minim doua partide politice
  2 – sa fi fost casatorit legitim de minim doua ori si sa aiba minim doua amante
  3 – sa nu cunoasca constitutia si legile tarii
  4- sa nu cunoasca istoria
  5 – sa stie sa minta, de sa-nghete tot, chiar si antigelul
  6 – sa stie sa latre frumos la televiziunile de partid, atunci cand i se cere
  7 – sa voteze la comanda (pentru aceasta este nevoie sa se doteze cu ate speciale pt. papusarii din spatele scenei )
  8 – sa aiba cel putin o teza de doctorat, care sa fie 90 % plagiat


  lista este mult, mult, mai lunga, va las pe voi sa o continuati.
  Dupa ce va trece de toate comisiile, se va vota in plen cu o majoritate covarsitoare, aplaudandu-se si scandandu-se in cor ,, traiasca berbecele cu cap de bou ! ” Putinii, cei care inca mai credeau in valorile etice si morale ale unui ales in parlament, vor parasi sala si vor demisiona in semn de protest.Locurile lor se vor ocupa foarte repede fiindca multi indeplineau aceste conditii.
  Apoi legea va fi dusa la presedinte pentru promulgare
  si sigur va urma o noua suspendare.
  Pana atunci toate televiziunile de partid, ne vor face sa credem ca toate aceste conditii obligatorii sunt ceva normal in societate noastra.
  PS. Astept sa completati lista.Ordinea este aleatorie.

 3. liliana

  vineri, 23.11.2012 at 12:36

  9 sa stie sa-si educe copii conform „standardelor” actuale: tupeu, nesimtire, lasitate, linguseala, etc;
  10 singurul „principiu” BANII!

 4. cristi

  miercuri, 05.12.2012 at 17:14

  pai dragilor nu sunt ei de vina, noi suntem ca i-am pus acolo, sti cum se zice nu e prost cine cere, este cine da …. pai invatamantul nu se vrea la nivel ridicat tocmai de aceea sa faca o natiune proasta care sa-i voteze si mana de lucru ieftina pt uniunea europena. sincer eu nu am votat niciodata pt ca nu aveam cu cine, i stiu pe toti ce au in cap ca am lucrat pt ei pana mi-a venit scarba si mi-am dat demisia si am plecat din tara stiind faptul ca niciodata si va garantez niciodata nu vor face ceva pt omul de rand
  Din pacate……..nu exista nici o solutie….pt tara asta la care au luptat stramosii nostrii ……trist….

  • maria

   luni, 10.12.2012 at 15:13

   EXACT!!!

   ne lamentam ca politicienii sunt cum sunt…

   Am fost la vot desi nu sunt de acord cu nici un program propus, nici de data asta. Solutia nu este aceea de a nu merge la vot… atentie! ci de a merge la vot si de a vota. Cum facem? Fie votam alb, adica predam un buletin „in alb” (si aici se risca dupa unii restampilarea sub atenta observatie a numaratorilor de voturi, in functie de cine este la numarat) sau votarea cu partide mici, care nu au sanse sa ajunga la putere.
   Iti faci datoria de cetatean si iti si manifesti dezacordul cu programul marilor partide care fac lucruri mici…

 5. Claudiu

  joi, 13.12.2012 at 15:31

  aproape peste tot in lume cand populatia este nemultumita de ceva iese in strada , la noi cine a iesit sau cand???!!! Noi strangem cureaua si stam cu capetele plecate din aceasta cauza fac ce vor ei…..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Victor Ponta, către Dacian Cioloș, într-o emisiune electorală: Ai nevoie de aprobarea lui Gregorian Bivolaru ca să te vaccinezi?

Publicat

c

Fostul premier Victor Ponta l-a atacat pe europarlamentarul Dacian Cioloș, în cadrul unei dezbateri electorale de miercuri seară, la Digi24, în contextul unei discuții despre vaccinare.

Ponta l-a întrebat pe reprezentantul USR PLUS dacă are nevoie să îi ceară aprobarea lui Gregorian Bivolaru (fondatorul MISA) pentru a spune dacă este de acord să se vaccineze sau nu.

Întrebarea a fost adresată în contextul în care reprezentanții partidelor politice prezenți la dezbatere au fost invitați să răspundă dacă se vor vaccina sau nu împotriva COVID-19.

Toți invitații au răspuns ferm că se vor vaccina, cu excepția lui Dacian Cioloș care a spus că va lua o decizie după ce va vedea campania de informare și după ce va avea toate informațiile referitoare la vaccin și efectele acestuia.

La finalul răspunsului, cu puțin timp înainte de pauză, Ponta l-a întrebat pe Cioloș: ”Să îl întrebăm pe Gregorian Bivolaru mai bine. Ai nevoie de aprobarea lui Gregorian Bivolaru ca să te vaccinezi?”

Întrebarea l-a enervat în mod evident pe Cioloș: ”Întreabă-l tu mai bine, că văd că știi mai multe. Vezi că încă nu ai lămurit problema cu plagiatul”.

Sursă: G4Media.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Câți români au drept de vot la alegerile parlamentare din 6 decembrie. AEP a anunțat numărul oficial de alegători

Publicat

Autoritatea Electorală Permanentă precizează că numărul total de alegători înscriși în Registrul electoral pentru alegerea Senatului și a Camerei Deputaților este de 18.191.396, iar numărul total de cetățeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin este 740.367 de persoane, potrivit unui comunicat de presă transmis miercuri de AEP.

Comunicatul AEP

„Autoritatea Electorală Permanentă informează că, în perioada electorală, Registrul electoral a fost actualizat atât prin importuri de date de la Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date și de la Direcția Generală de Pașapoarte, cât și prin radieri ale persoanelor efectuate de către primări”, precizează sursa citată.

Potrivit AEP, la data de 2 decembrie, după efectuarea tuturor actualizărilor, situația numărului de alegători valabil pentru alegerea Parlamentului este următoarea:

 • Numărul total al persoanelor care au dreptul de vot interzis este de 19.604 cetățeni;
 • Numărul total de cetățeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin este 740.367 de persoane;
 • Numărul total al alegătorilor români din străinătate care au optat pentru votul prin corespondență prin înregistrarea pe site-ul votstrainatate.ro este de 35.808 cetățeni;
 • Numărul total al alegătorilor români din străinătate care au optat pentru votul la secția de votare prin înregistrarea pe site-ul votstrainatate.ro este de 3.078 cetățeni.

„Precizăm că alegătorii care au domiciliul în România și care au optat să voteze în străinătate, atât pentru votul prin corespondență, cât și pentru votul la o secție de votare, în număr de 34.192, au fost radiați din listele electorale permanente din România pentru acest scrutin”.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă purtarea măștilor de protecție și acasă, în anumite situații

Publicat

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recomandat miercuri purtarea măştilor sanitare în locuinţe pentru a preveni infectările cu noul coronavirus atunci când sunt primiţi vizitatori şi când nu poate fi respectată distanţarea fizică, relatează dpa.

În plus, măştile ar trebui purtate în locuinţe în timpul vizitelor atunci când nu este clar dacă încăperile au fost aerisite corespunzător, potrivit unui nou ghid de recomandări publicat de OMS miercuri la Geneva.

OMS recomandase anterior purtarea măştilor în spaţiile cu dimensiuni reduse, însă nu precizase liniile directoare pentru spaţiile private.

De asemenea, agenţia pentru sănătate din cadrul ONU recomandă în prezent o utilizare mai largă a măştilor în centrele medicale. Astfel, personalul administrativ şi alţi angajaţi care nu sunt implicaţi în acordarea de îngrijiri medicale au fost adăugaţi pe lista persoanelor care ar trebui să poarte în permanenţă măşti sanitare.

Pacienţii ar trebui, de asemenea, să poarte măşti în situaţiile în care intră în contact strâns cu alte persoane.

La începutul pandemiei de COVID-19, OMS îşi exprimase scepticismul cu privire la purtarea măştilor şi nu a susţinut pe deplin utilitatea acestora, chiar dacă mai multe ţări din Europa au început să copieze exemplul unor state din Asia unde măştile sunt utilizate la scară largă pentru a preveni răspândirea virozelor respiratorii.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a reiterat miercuri avertismentul său potrivit căruia măştile le-ar putea oferi oamenilor un fals sentiment de siguranţă, făcându-i să uite de alte măsuri esenţiale de prevenţie.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Florin Roman: E nevoie de USR în viitorul Guvern pentru modificarea Constituției, dar nu am încredere că pot lucra cu ei

Publicat

Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a declarat, marți seara, la B1TV, că „alianța naturală” a liberalilor este cu PMP pentru guvernare, dar că este nevoie și de USR pentru a obține majoritatea necesară modificării Constituției, așa cum își dorește și președintele Klaus Iohannis. 

”Alianța naturală este cu PMP, pentru că au fost singurii parteneri loiali și de cuvânt care au stat lângă PNL în lupta din Parlament cu PSD.

Din păcate, sondajele ne arată că nu am putea face doar noi și atunci mai e nevoie și de UDMR pentru a face majoritatea, din păcate nu extrem de confortabilă.

Venirea USR în această alianță va genera majoritate pentru schimbarea Constituției. Președintele vrea să avem și o reformă serioasă a statului român. Pentru revizuirea Constituției este nevoie de două treimi.

Ce încredere pot să am eu într-un partener care de un an de zile atacă PNL în loc să atace PSD. Eu personal nu am încredere că pot lucra cu acești oameni”, a declarat Florin Roman.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate