Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

De astăzi, benzina și motorina au primit noi etichete la pompă. Denumirile și simbolurile carburanților

scumpiri

Publicat

Începând de vineri, 12 octombrie, stațiile de alimentare cu carburanți din întreaga Uniune Europeană, plus alte 6 state europene, vor avea etichete, după modelul celor existente pe aparatele electrocasnice. Numele benzinei și cel al motorinei cumpărate vor fi aceleași ca și până în prezent, însă, în plus, pe toate pompele vor trebui afișate noile etichete care descriu tipul de carburant și conținutul acestuia.

O directivă a Uniunii Europene prevede ca din  data de 12 octombrie să se schimbe denumirea carburanţilor la pompă. Directiva privește toate statele membre UE cât şi  alte țări vecine cum ar fi: (Islanda, Norvegia, Serbia, Elvetia, Macedonia, Lichtenstein şi Turcia). Scopul modificării, este armonizarea denumirilor pentru a ajuta conducătorii auto să aleagă combustibilul potrivit pentru vehiculul lor atunci când călătoresc.

Nu doar companiile comerciante ce carburanți vor trebui să afișeze noile etichete, ci și companiile producătoare de autovehicule vor fi obligate să facă același lucru. Afișarea va fi făcută pe interiorul ușiței de alimentare a rezervorului, pentru ca șoferii să poată ști cu ce tip ce carburant funcționează automobilul.

Astfel, benzina va fi marcată cu litera „E“, care va fi încadrată într-un cerc. Litera va fi urmată obligatoriu de una sau de două cifre, după caz.

Astfel, inscripţia „E5“ se referă la benzina cu cifră octanică 95 sau 98, care are maximum cinci procente etanol. Benzina E10, de 95 sau de 98, are 10% etanol în compoziţie.

Alimentarea cu acest sortiment poate aduce avarii la un autoturism care nu este compatibil cu standardul E85 (Etanol 85).

În cazul motorinei, marcajul va fi litera „B“, integrat într-un pătrat, urmat de o cifră (în funcţie de procentul de bio-diesel din motorină).

Deocamdată, la pompe se poate alimenta doar cu motorină B7 (cu 7% biodiesel), însă ulterior la pompe vom găsi şi motorină B10 (cu 10% biodiesel), dar şi sortimentul XTL. Acesta din urmă reprezintă motorina sintetică.

În sfârşit, cu romb vor fi marcaţi toţi carburanţii alternativi, iar pompele de GPL vor fi singurele care nu îşi schimbă numele, dar vor avea cele trei litere în simbolul geometric. H2 (în romb) semnifică alimentarea cu Hidrogen, în timp ce pompele de gaz natural lichefiat vor avea avea inscripţia GNL (în romb), iar cele cu gaz natural comprimat vor avea GNC în aceeaşi formă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate