Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Decizie la Înalta Curte de Casație și Justiție în cazul BERBECEANU: Fostul şef al BCCO Alba Iulia rămâne în arest


Publicat

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, miercuri, recursul formulat de fostul şef al BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu privind hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia din 24 octombrie de arestare preventivă pe o perioadă de 29 de zile. Astfel, Berbeceanu va fi cercetat în continuare după gratii pentru sprijinirea grupului infracţional acuzat de comerţ ilegal cu produse petroliere.

La termenul de miercuri, Traian Berbeceanu a fost audiat de magistraţii Înaltei Curţi. Acesta şi-a menţinut declaraţiile date în faţa procurorilor DIICOT şi judecătorului Curţii de Apel Alba Iulia, şi-a declarat încă o dată nevinovăţia, a recunoscut că a avut întâlniri cu informatori, dar a negat că le-ar fi divulgat date privind efectuarea unor percheziţii ce îi vizau. După ce s-a terminat şedinţa, Berbeceanu a fost dus la DNA, pentru alte audieri, legate afirmaţiile din scrisoarea atribuită acestuia şi dată publicităţii după reţinerea sa, în care se relata că dosarul lui ar fi unul “fabricat”.

Citeşte şi Înalta Curte judecă recursul arestării șefului BCCO Alba – declaraţiile lui Berbeceanu în faţa judecătorilor ÎCCJ

Avocatul lui Berbeceanu a cerut respingerea măsurii de arest preventiv pentru clientul său, pentru că este netemeinică. Potrivit acestuia, arestarea inculpatului poate fi făcută doar după ascultarea lui şi punerea în mişcare a acţiunii penale. Avocatul Daniel Tiliciu a susţinut că martorii care au dat declaraţii împotriva lui Berbeceanu sunt inculpaţi în dosare penale şi a prezentat o listă cu numele acestora (21). Printre aceştia se regăsesc Simota, Cupeţiu, Pera, Balint, Bota. A precizat că Ovidiu Moş nu a fost audiat de DIICOT. Avocatul a mai spus că nu sunt probe că Berbeceanu ar fi ştiut despre dosarul Biriescu, pentru că dacă ar fi existat, ar fi fost depuse la dosar. Având în vedere că Berbeceanu nu mai are funcţie de conducere, avocatul a evidenţiat că nu mai este valabil motivul pentru care a fost arestat şi anume că poate influenţa ancheta prin subordonaţii săi şi că nu prezintă pericol social, neexistând probe în acest sens.

Citeşte şi Comisarul-șef Gabriel Florescu de la BCCO Brașov, împuternicit să preia conducerea Brigăzii Alba, în locul lui Berbeceanu. Precizări de la DIICOT

Avocatul soţilor Biriescu a cerut înlocuirea arestului preventiv cu o altă măsură, pentru că aceştia au primit nenumărate NUP şi că motivarea instanţei (Curtea de Apel Alba Iulia) este doar o reproducere a referatului procurorilor.

Potrivit siteului Lumea Justiției (luju.ro) în sala de judecata a Înaltei Curti de Casatie si Justiție, la termenul de miercuri, 30 octombrie 2013, președintele completului, Iulian Dragomir, a anunțat ca DNA a cerut referatul DIICOT-ului care a stat la baza cererii de arestare. La finalul sedinței, procurorul DIICOT, a confirmat această informație, arătând instanței că procurorul Sergiu Cean (cel despre care Berbeceanu dezvăluia în scrisoare anumite nereguli descoperite în instrumentarea unor dosare importante) nu mai lucrează la DIICOT Alba din iunie 2013.

Precizăm că propunerea de arestare preventivă a fost formulată de DIICOT pentru cei trei inculpaţi, sub următoarele acuzaţii:

Traian Berbeceanu – sprijinirea unui grup infracţional nestructurat (2003 până în prezent – gruparea Biriescu); favorizarea infractorului (2011 până în prezent); favorizarea infractorului; sprijinirea unui grup infracţional (2004 – 2013); favorizarea infractorului (2004 – 2013); omisiunea sesizării organelor judiciare (2004 – 2013); mărturie mincinoasă; fals în declaraţii.

Titus Gabriel Biriescu –constituire a unui grup infracţional nestructurat; evaziune fiscală; folosirea cu rea credinţă a bunurilor sau creditului societăţii în scop contrar intereselor acesteia, în folosul propriu ori pentru a favoriza o altă societate; participaţie improprie la fals în declaraţii; complicitate la delapidare; delapidare; participaţie improprie la fals în declaraţii; înşelăciune; refuzul de a pune la dispoziţia cabinetului de insolvenţă – administrator judiciar ori lichidatorului, a evidenţelor, documentele şi bunurilor de patrimoniu; evaziune fiscală; participaţie improprie la evaziune fiscală; participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată; participaţie improprie la evaziune fiscală; participaţie improprie la evaziune fiscală;

Anişoara Ramona Biriescu – constituire a unui grup infracţional nestructurat; folosirea cu rea credinţă a bunurilor sau creditului societăţii în scop contrar intereselor acesteia, în folosul propriu ori pentru a favoriza o altă societate; participaţie improprie la fals în declaraţii; delapidare; participaţie improprie la fals în declaraţii; înşelăciune; complicitate la refuzul de a pune la dispoziţia cabinetului de insolvenţă – administrator judiciar ori lichidatorului, a evidenţelor, documentele şi bunurilor de patrimoniu; evaziune fiscală prin refuzul de a pune la dispoziţia DGFP HD. ca organe de control, a evidenţelor, documentele şi bunurilor de patrimoniu, în scopul împiedicării verificărilor; participaţie improprie la evaziune fiscală, în scopul împiedicării verificărilor; participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată; participaţie improprie la evaziune fiscală.

Citeşte şi Comisarul Traian Berbeceanu și soții Biriescu, arestați preventiv pentru 29 de zile. După pronunțarea sentinței, colegii au strigat: „Rușine!”

La şedinţa de miercuri, de la ÎCCJ, DNA a depus o cerere la dosar pentru eliberarea unei copii după referatul cu propunerea de arestare a inculpaţilor întocmit de DIICOT Alba Iulia.

Reamintim că în urma verdictului dat de magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia de joi, 24 octombrie, inculpații au declarat recurs, care a fost judecat miercuri la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Berbeceanu a fost considerat de judecătorul de la Curtea de Apel Alba Iulia, care a admis propunerea de arestare preventivă prea iubit de subordonați și colegi și prea celebru în raport cu unii colegi și procurori. Motivarea hotărârii de arestare preventivă pentru 29 de zile a şefului BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, dată de judecătorul Dana Ghițoaica – fost procuror DIICOT – arată că “există riscul evident de posibilitate a zădărnici urmărirea penală aflată la început, precum şi de influenţare a martorilor, de distrugere, alterare sau sustragere a mijloacelor materiale de probă”. Instanţa a evidenţiat “poziţia avută în raport cu subordonaţii săi şi cu autoritatea pe care a avut-o şi o are asupra acestora”, “notorietatea de care se bucură inculpatul şi poziţia sa virulentă faţă de unii colegi şi colaboratori procurori”, dar şi “divulgarea în mass-media a unor aspecte legate de cauzele aflate în lucru la organele de urmărire penală”.

Tot din motivarea Curţii de Apel reiese faptul că „atât la domiciliul inculpatului cât şi în incinta biroului său s-au găsit cu ocazia percheziţiilor efectuate mai multe acte care vizau atât cauze aflate în lucru, cât şi alte cauze neînregistrate. S-au mai găsit de asemenea acte având caracter secret care nu erau deţinute legal în locaţiile respective, existând riscul ca aceste date să fie folosite nu în scopul în care au fost întocmite, ci pentru a influenţa ancheta şi de a îngreuna aflarea adevărului”.

Reamintim că în noaptea de miercuri, 23 octombrie, spre joi, 24 octombrie, şeful BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu a fost reţinut de procurorii DIICOT în urma a 11 percheziţii domiciliare efectuate în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale formată din şase învinuiţi.

Grupul condus de soții Biriescu este vizat pentru evaziune fiscală, delapidare, folosirea cu rea credinţă a bunurilor sau creditului societăţii în scop contrar intereselor acesteia, în folosul propriu ori pentru a favoriza o altă societate, complicitate la înşelăciune, fals intelectual, uz de fals, refuzul de a pune la dispoziţia administratorului judiciar ori lichidatorului a evidenţelor, documentelor şi bunurilor de patrimoniu. Berbeceanu este suspectat de sprijinirea grupului infracțional.

Procurorii DIICOT consideră că în cauză există suspiciunea rezonabilă că învinuiţii au constituit un grup infracţional începând cu anul 2003 până în prezent şi folosindu-se de calitatea de asociaţi şi administratori la mai multe societăţi comerciale, precum şi de mai multe firme fantomă special create şi/sau folosite în scopuri infracţionale, au derulat operaţiuni comerciale şi financiare fictive [fraudă tip carusel, privind comerţul cu carburanţi şi alte produse petroliere (solvenţi, bitumuri, combustibili pentru focare)].

Prin sustragerea de la plata accizelor, a impozitului pe profit şi TVA-ului, procurorii mai spun că a fost prejudiciat bugetul statului cu sume importante de bani (aproximativ 3,5 milioane lei).Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comments

 1. bono

  joi, 31.10.2013 at 06:11

  Dezamagitor! Traim intr-o tara fara speranta! Daca o persoana cu o anumita importanta si notorietate e supusa unei asemenea mascarde juridice, atunci ce putem spune de un om obisnuit care intra in colimatorul mafiei serviciilor – politico-economice!? RUSINE ROMANIA! FREE BERBECEANU!

 2. gigi

  joi, 31.10.2013 at 07:06

  Acesti asa zisi magistrati care, in opinia lor, coordoneaza activitatea politistilor de la combaterea crimei organizate sustin ca se pricep si la culegerea informatiilor desi nu au pregatire in acest sens, sunt mult mai buni in munca de politie decat politistii adevarati, fireste ca se pricep si la munca lor ca doar de aia sunt platiti cu peste 100 milioane pe luna dar mai cu seama pot fi si judecatori daca situatia o impune. Cine la da lor acest drept? Cine le da posibilitatea de a suprima si confisca in folosul lor tot lantul juridic? Nu au nici o legatura cu magistratii!!! Judecatorii sunt magistrati! Ei sunt doar politist fara insigna care nu se pricep decat la a da indicatii din birou de multe ori eronate. Bineînțeles printre ei sunt Oameni care inteleg si respectă munca unui polițist.

 3. amarat

  vineri, 01.11.2013 at 00:32

  Deci , simplu si la obiect a vrut sa faca treaba, l-au incalecat si l-au priponit. Cine se mai incumeta sa faca CURATENIE?
  Shi uite asa nici draq nu mai are treaba penalilor si infractorilor, caci cine se mai incumeta sa faca treaba sub acoperire si apoi sa-l i-a de iculpat?
  R U S I N E am avut si noi in Alba un Cattani si pe ala l-ati ascuns sa nu va dea in primire
  CUM TE NASTI TU TEPES DOAMNE……….

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO-VIDEO: Construcția noului MALL din Alba Iulia, în dezbatere publică. Imagini din dronă cu locul în care va fi ridicat

Publicat

Primăria Alba Iulia a lansat în dezbatere publică Planul Urbanistic Zonal pentru noul mall „Alba Iulia Value Center” care urmează să fie construit pe malul râului Ampoi, la ieșirea din oraș, spre Cluj-Napoca. 

Cetățenii își pot exprima părerea până în data de 10 septembrie, cu privire la documentația depusă de dezvoltator, PK Topaz.

Proiectul prevede construirea unui centru comercial, a unui centru wellness și amenajarea de sensuri giratorii, parcări, alei carosabile și pietonale, spații verzi.

Sunt prevăzute construcții pe o suprafață de câteva hectare de teren.

Documentația poate fi consultată AICI.

Anunțul primăriei:

„Elaborare PUZ – Construire centru comercial Alba Iulia, sensuri giratorii, amenajare platforme exterioare cu parcări , alte carosabile și pietonale, reconfigurare cai de acces, semnalistic rutieră, amplasare casete publicitare luminoase și totemuri publice, amenajare spații verzi, împreunăjmuire teren și introducere parțială în intravilan ”

Serviciul Administraţie publică locală, juridic contencios – Direcția juridică, administrație publică locală din Aparatul de specialitate al Primarului Municipiului Alba Iulia, în conformitate cu prevederile art. 7 alin.(2) din Legea nr.52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, republicată, informează publicul interesat cu privire la proiectul de hotărâre privind aprobarea planului urbanistic zonal:

„ Elaborare PUZ – Construire centru comercial Alba Iulia, sensuri giratorii, amenajare platforme exterioare cu parcări, alei carosabile și pietonale, reconfigurare cai de acces, semnalistică rutieră, amplasare casete publicitare luminoase și totemuri publicitare, amenajare spații verzi, împrejmuire teren și introducere parțială în intravilan ”

Etapa de consultare a populației se desfăşoară în perioada 02.08.2021 – 10.09.2021.

Propunerile, sugestiile și opiniile cu valoare de recomandare cu privire la acest proiect de hotărâre, se pot depune în scris specificându-se articolul sau articolele din proiect sau regulament la care se referă, menționând data trimiterii și datele de contact ale expeditorului, la sediul Primăriei Municipiului Alba Iulia, de pe str.: Calea Moților, nr. 5 A, Camera 8 – Registratură sau în format electronic pe adresa de e-mail: office@apulum.ro în termen de 15 zile calendaristice de la data publicării prezentului anunț, respectiv până la data de 16.08.2021, ora.16.00.

Proiectul de hotărâre și documentația referitoare la acest proiect pot fi consultat la sediul Primăriei Municipiului Alba Iulia, camera 1 (Direcția Urbanism, Amenajarea Teritoriului) sau pe site-ul instituției www.apulum.ro , secțiunea Consultare publică.

Noul Mall de la Alba Iulia, va genera 600 de noi locuri de muncă

Centrul comercial care se va construi la Alba Iulia, include un hipermarket, o galerie comercială și spații de tips trip mall, va deservi peste 160.000 de locuitori atât din municipiul Alba Iulia, cât și din localitățile din împrejurimi, generând peste 600 locuri de muncă.

Bugetul estimat pentru construcția Alba Iulia Value Centre este de 23,4 milioane euro, iar data estimată a inaugurării este anul 2022.

Centrul comercial, accesibil direct din E81, va avea o zonă de magazine cu acces din parcare, food court și galerie comercială interioară, iar ancora principală va fi un hipermarket Carrefour.

În plus, vor fi amenajate 700 de locuri de parcare.

Potrivit Primăriei Alba Iulia, noul mall de la Alba Iulia se va construi în zona Bărăbanț, pe un teren aflat în zona râului Ampoi. O firmă din București a solicitat și primit certificat de urbanism de la Primărie, pentru elaborarea PUZ.

Proiectul prevede construirea unui centru comercial, a unui centru wellness și amenajarea de sensuri giratorii, parcări, alei carosabile și pietonale și spații verzi. Sunt prevăzute construcții pe o suprafață de aproximativ 6,1 hectare de teren.

Firma PK Topaz SRL din București a solicitat Primăriei Alba Iulia, în data de 27 aprilie 2020, un certificat de urbanism pentru elaborare PUZ – Construire centru comercial Alba Iulia, sensuri giratorii, centru wellness, amenajare platforme exterioare cu parcări, alei carosabile și pietonale, reconfigurare căi de acces, semnalistică rutieră, amplasare casete publicitare luminoase și totemuri publicitare, amenajare spații verzi, împrejmuire teren și introducere parcelă în intravilan.

De asemenea, se dorește devierea rețelei electrice de înaltă tensiune (LEA 220 kW) și efectuarea de operațiuni cadastrale, notariale și schimbare categorie de folosință.

Terenul se află în localitatea Alba Iulia, în zona străzilor Alexandru Ioan Cuza și Fabricilor.

Potrivit PUG, terenul vizat este parțial extravilan, astfel că va trebui trecut în intravilan pentru realizarea investiției și relocată rețeaua electrică de 220 kW (liniile ar urma să fie deviate pe lângă râul Ampoi și trecute în subteran). Procedura este de durată și la această dată se efectuează procedurile de alipire a terenurilor.

Proiectul include circa 1500 locuri de parcare și amenajarea a două sensuri giratorii (unul pe strada Alexandru Ioan Cuza, celălalt pe strada Fabricilor). Proiectul ar putea însă suferi modificări.

Cine sunt investitorii

Firma PK Topaz SRL are sediul în București, iar, potrivit termene.ro, acționarii firmei și legăturile cu alte companii sunt după cum urmează:

Sursă foto: Siteul dezvoltatorului Prime Kapital

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Ministrul Educației: Școala începe cu elevii în bănci, în 13 septembrie. Structura anului școlar 2021 – 2022. Cursuri și vacanțe

Publicat

Ministrul Educației a anunțat cum va începe școala: Toţi elevii din România vor începe şcoala ca altădată, adică în bănci. Este vestea mult aşteptată a ministrului Educaţiei, care a anunţat astăzi oficial reluarea cursurilor fizic pentru elevi şi preşcolari.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat marți că este în favoarea deschiderii noului an şcolar cu prezenţă fizică pentru toţi elevii.

„Neavând niciun glob de cristal şi neavând nici competenţe sanitare, pot să vă spun că şcoala va începe fizic, cu prezenţă fizică în data de 13 septembrie. Am stabilit deja o întâlnire cu Consiliul Naţional al Elevilor pentru săptămâna viitoare, în ziua de marţi.

Mă pronunţ cât se poate de clar în favoarea deschiderii şcolii cu prezenţă fizică pentru toţi elevii, fără scenarii de funcţionare. Am dreptul să îmi manifest acest optimism, în paralel luând în considerare orice alte variante vor rezulta din evoluţia epidemiologică”, a spus ministrul.

Ministrul a explicat că că la reuniunea Consiliilor Rectorilor, care a avut loc la Cluj, reprezentanţii universităţilor şi-au exprimat dorinţa de deschidere a cursurilor universitare cu prezenţă fizică.

„Nu o să fiu nicidecum eu acela care va intra peste autonomia universitară. Universităţile adoptă, prin consilii de administraţie şi senate, la care participă şi studenţii, aceste decizii şi răspund pentru deciziile luate.

Universităţile au datoria să răspundă pentru siguranţa studenţilor şi să ia măsuri în consecinţă”, a mai spus ministrul Educaţiei.

Structura anului şcolar 2021 – 2022

Anul şcolar 2021 – 2022 începe la data de 1 septembrie 2021, se încheie la data de 31 august 2022 şi are 34 de săptămâni de cursuri.

Cursurile anului şcolar 2021 – 2022 încep la data de 13 septembrie 2021.

Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar are 32 de săptămâni de cursuri, care se încheie la data de 27 mai 2022.

Pentru clasa a VIII-a, anul şcolar are 33 de săptămâni de cursuri, care se încheie la data de 3 iunie 2022.

Pentru clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică şi pentru clasele din învăţământul profesional, anul şcolar are 37 de săptămâni de cursuri, care se încheie la data de 1 iulie 2022.

Anul şcolar 2021 – 2022 se structurează pe două semestre

Semestrul I – 14 săptămâni de cursuri dispuse în perioada 13 septembrie 2021 – 22 decembrie 2021.

Cursuri: luni, 13 septembrie 2021 – miercuri, 22 decembrie 2021

În perioada 25 – 31 octombrie 2021, elevii claselor din învăţământul primar şi copiii din grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă.

Vacanţa de iarnă – joi, 23 decembrie 2021 – duminică, 9 ianuarie 2022.

Semestrul al II-lea – 20 de săptămâni de cursuri dispuse în perioada 10 ianuarie 2022 – 10 iunie 2022.

Cursuri: luni, 10 ianuarie 2022 – joi, 14 aprilie 2022.

Vacanţă de primăvară – vineri, 15 aprilie 2022 – duminică, 1 mai 2022.

Cursuri: luni, 2 mai 2022 – vineri, 10 iunie 2022.

Vacanţa de vară – sâmbătă, 11 iunie 2022 – data din septembrie 2022 la care încep cursurile anului şcolar 2022 – 2023.

Programul ”Școala altfel” în anul școlar 2021-2022

Programul naţional „Şcoala altfel” se va desfăşura în perioada 8 – 14 aprilie 2022.

Intervalul aferent programului „Şcoala altfel” nu va coincide cu perioada în care se susţin lucrările scrise semestriale (tezele).

Pentru clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică, din învăţământul profesional şi din învăţământul postliceal se pot organiza activităţi de instruire practică în perioada dedicată programului „Şcoala altfel”.

Lucrările scrise semestriale (tezele) se susţin, după ce se parcurge programa şcolară, cu cel puţin 3 săptămâni înainte de finalizarea semestrului.

Etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare se vor organiza, de regulă, în perioada dedicată programului „Şcoala altfel”, conform calendarului olimpiadelor naţionale şcolare.

Ce se întâmplă în situația suspendării cursurilor

În situaţia suspendării cursurilor conform Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, aprobat prin Ordinul ministrului educaţiei şi cercetării nr. 5.447/2020, cu modificările şi completările ulterioare, măsurile privind parcurgerea integrală a programei şcolare prin modalităţi alternative stabilite de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ nu se dispun în perioada vacanţelor şcolare.

Examenele naționale și cele de certificare/ atestare

Calendarul examenelor/evaluărilor naţionale, al examenelor de absolvire, respectiv de certificare/atestare a calificării profesionale/a competenţelor, precum şi calendarul admiterii în clasa a IX-a se aprobă prin ordine distincte ale ministrului Educaţiei.

Citeste mai mult
Publicitate

CUGIR

Reacția șefului PNL Alba, Mircea Hava după demiterea administratorilor speciali de la UM Cugir. Atac la adresa ministrului Năsui

Publicat

Europarlamentarul Mircea Hava a reacționat într-o postare pe Facebook, la anunțul ministrului Economiei, Claudiu Năsui, care a precizat că îi eliberează din funcție pe administratorii speciali ai UM Cugir, ai Fabricii de Arme Cugir și ai UA Moreni. 

În linii mari, Mircea Hava a declarat că noua administrație înțelege superficial, după ureche reforma și abordarea în economie. 

”Domnul Năsui ar trebui să priceapă că nu e tocmai bine să flenduri tema privatizării industriei de armament, fără să ai o strategie clară

Am aflat, azi, despre cea mai recentă inițiativă a ministrului Claudiu Năsui, aceea de elibera din funcție administratorii speciali de la fabrica de arme din Cugir. Auto-intitulata „noua clasă politică” înțelege superficial, spre o adaptare după ureche, reforma, dar și abordarea ei în economie.

Nu discut, neapărat, despre cei doi domni rămași fără funcție, pentru că nu m-a preocupat niciodată negocierea funcțiilor, nici chiar în actuala coaliție. Resping categoric faptul că, indiferent în zona cărui partid stăteau aceste funcții, poți face bravadă dintr-o biată măsură de management.

CITEȘTE ȘI: Administratorii speciali ai Uzinei Mecanice și Fabricii de Arme Cugir, dați afară de ministrul Năsui. Ce salarii aveau

Cu atât mai mult cu cât gestul de azi a fost livrat la pachet cu ideea de a privatiza producția de armament și cu o altă idee, mai veche, de a deschide o nouă fabrică în Mehedinți. Unde să se facă pistoale Beretta. Acolo, nu la Cugir.

Domnul Năsui ar trebui să priceapă că nu e tocmai bine să flenduri tema privatizării industriei de armament, fără să ai o strategie clară. E de preferat ca acest sector să devină funcțional, mai degrabă.

Apoi, să definești programe de dotare și înzestrare multianuale, ale armatei și altor forțe, pentru ca posibili investitori privați, cu participare în marjă mai mare decât statul, să știe de ce vor prelua fabrici cu regim special, de ce le vor moderniza cu investiții uriașe și, mai ales, cum ne vor feri de un cost social major prin păstrarea angajaților din domeniu.

E clar că domnul ministru a scos pistolul, spre partenerii din coaliție, ca într-un western, dar plin cu gloanțe oarbe. Măsura de azi e fix praf în ochii premierului, pentru că e cel puțin ciudat să vorbești de fabrici noi, când tu ești capabil să le pui pe butuci pe cele cu tradiție.

Revoluția bunei guvernări, fără niciun plan concret, nu înseamnă să dai doi oameni afară și să te tângui la foc automat în televizoare că treaba nu merge. Sau poate vrei să meargă, dar în altă parte decât în Cugir…

Chestie pentru care nici nu ți-ar păsa ce explicații ar avea de dat administrația de acolo oamenilor din Cugir sau din împrejurimi, darămite cum va deconta PNL, ca partid majoritar aflat la guvernare.

Îl somez, public, pe ministrul USR Claudiu Năsui să-și reconsidere orice eventuală decizie ca parte din producția de armament ce ar putea fi realizată la Cugir, să fie mutată în vreo fabrică desenată pe hârtie.

S-a mai discutat de cele 25.000 de pistoale Beretta, promise anul trecut spre fabricare pe un câmp din Mehedinți, deocamdată gol, în loc să fie făcute la Cugir, într-una din fabricile etalon ale industriei de apărare din România dar și din lume.

E inadmisibil ca un membru din Guvernul României să se facă vinovat de astfel de jocuri de imagine, dar în fapt să nu întărească cu nimic o parte a economiei naționale.

Nu voi fi niciodată de acord cu soluții cu care nu ar fi de acord nici un student la economie aflat în primul semestru de facultate, cu experimente de laborator atunci când e vorba de un domeniu atât de vital cum este cel al industriei de apărare.

Cu atât mai mult, nu voi accepta niciodată ca oamenii din Cugir să fie subiectul unui cost social, prin diminuarea sau relocarea producție de armament din zonă, în ciuda unei tradiții evidente. Sunt convins că astfel de idei năstrușnice vor rămâne doar în acest stadiu și că se vor lovi de refuzul premierului Florin Cîțu cel care, în final, trebuie să își asume responsabilitatea în probleme atât de sensibile”, a scris Mircea Hava pe Facebook.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Cum ne vor afecta scumpirile la energie din august. România se confruntă cu un fenomen de creștere al prețului utilităților

Publicat

gaze, aragaz, ochi aragaz,

România se confruntă cu un fenomen de creștere al prețului utilităților, chiar la începutul lunii august având loc o scumpire a energiei, iar aceasă scumpire se va reflecta și în buzunarele românilor.

Scumpirile din ultimul an la energie și utilități reprezintă un avertisment pentru un viitor foarte sumbru rezervat românilor. Din păcate, vom ajunge să plătim din ce în ce mai mult pe utilități, iar explicația vine de la experți.

Energia spot pentru data de 4 august 2021, la ora 21, pe vârf naţional de consum se tranzacţionează la preţul istoric de 1.000 de lei pe MWh, arată datele de pe bursa de energie OPCOM.

În aceeaşi zi a anului trecut, acelaşi interval, energia costa 220 de lei pe MWh, scumpirile de acum fiind greu de imaginat la acel moment.

Un maxim istoric al prețului gazelor naturale a mai fost atins în România în urmă cu 10 ani, un nou record fiind stabilit la începutul lunii august. 

„Explicația este dată de diferența mare dintre cerere și ofertă care există în momentul de față pe piață. În același timp prețurile sunt în creștere la nivelul întregii Europe. 

„Majoritatea consumatorilor de gaze în România s-au confruntat cu o creștere de circa 20%, în medie.

Din păcate, cei care au trecut anul trecut în piața liberă și se găsesc în momentul de față în situația de a le expira contractele vor suferi mult mai mult decât cei care au avut contractele cu finalitate la sfârșitul lunii iunie, unde creșterile pot să fie între 75% și 105%, adică practic, vorbim de o dublare prețurilor gazelor naturale pentru mulți consumatori casnici”, a mai completat expertul în energie. 

Dumitru Chisăliță, expert în energie: Ieri s-a atins maximul istoric la nivelul Europei. Cel mai mare preț al gazelor naturale s-a tranzacționat pe o bursă din Europa, 42,78 de euro megawattul.

Sunt elemente care practic, fac ca în momentul de față să existe o cerere nebună aș putea să spun pe piața gazelor naturale. Din păcate România nu scapă de acest fenomen.

Elementele sunt determinate de lipsa unei disponibilități, a unei oferte de gaz pe piața românească, ceea ce a dus ca prețurile să crească foarte mult în ultimele 2 săptămâni atingând niște creșteri cu risc exponențial”, a explicat la Digi24 Dumitru Chisăliță, expert în energie potrivit DCNews.

Cât de corecte sunt scumpirile la energie. Ce spune Consiliul Concurenței

Preşedintele Consiliul Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat pentru Agerpres că majorările de prețuri la curent și la gaze sunt rezultatul creșterii cererii, dar și a liberalizării pieței de energie și de gaze naturale, acesta menționând că Hidroelectrica vindea electricitatea sub prețul pieței.

Nu înseamnă că piaţa nu funcţionează bine, nu înseamnă că e ceva ilegal ce fac actorii aceştia în piaţă. Înseamnă că acesta este contextul economic şi preţurile cresc. Iar creşterea preţului curentului, al gazelor, al benzinei, se duce şi în preţul produselor.

Deci vedem o creştere a inflaţiei datorită scumpirii energiei. BNR ne spune că e temporar, până la urmă lucrurile se vor stabiliza. 2020 a fost deosebit de jos, acum revenim cumva şi ne vom stabiliza în jurul preţurilor din 2019.”, a declarat Chirițoiu.

Plinul la benzinărie mai scump ca niciodată

Din această poveste nu puteau lipsi carburanții. Prețurile au ajuns la 6 lei/litru, dar sunt deja benzinării care afișează, la unele sortimente, prețuri și mai mari. Comparativ cu începutul anului, această scumpire vizibilă a carburanților înseamnă prețuri mai mari cu peste 10%.

Indiferent care au fost condițiile internaționale care au generat această scumpire, trebuie spus că pe piața românească majorarea prețurilor la pompă în această perioadă a fost mai agresivă decât în alte țări, precum Grecia, Germania, Italia, Franţa etc., dacă vorbim despre benzină.

Producția de petrol, majorată din august

Majorarea cotațiilor petroliere vine pe fondul revenirii economiei mondiale și în condițiile în care cererea tot mai mare nu este încă acoperită de producție.

Pe de altă parte, cel puțin un sfert din rafinăriile din nord-vestul Europei care produc benzină au fost scoase în primăvară din funcțiune pentru lucrări de mentenanță sau întreruperi neprogramate.

O altă problemă a fost cauzată și de creșterea exporturilor europene de carburanți, în special către Statele Unite și vestul Africii.

Principalii producători de petrol au căzut de acord să majoreze producţia începând din luna august. Miniştrii Energiei din OPEC+ au căzut de acord să majoreze producţia începând din luna august, în încercarea de a ţine sub control preţurile la ţiţei care au atins cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani pe măsură ce economia mondială îşi revine din pandemie, transmite Reuters, scrie Agerpres. 

Acordul prevede că grupul celor 23 de mari producători de petrol, care include ţările membre ale Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol şi aliaţi precum Rusia, îşi va majora producţia cu 400.000 de barili pe zi în fiecare lună începând din luna august şi până în luna decembrie a acestui an, a informat OPEC într-un comunicat de presă.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate