Connect with us
Publicitate

Uncategorized

UPDATE: Înalta Curte judecă recursul arestării șefului BCCO Alba. Audierile s-au terminat. Hotărârea a rămas în pronunțare


Publicat

Miercuri, la Înalta Curte de Casație și Justiție se judecă recursul șefului BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu. Joi, 24 octombrie Curtea de Apel Alba Iulia a admis propunerea procurorilor DIICOT de arestare preventivă a șefului BCCO Alba Iulia, comisarul şef Traian Berbeceanu, pentru 29 de zile. Alături de el, au mai fost arestaţi preventiv şi Titus Gabriel şi Anişoara Ramona Biriescu, consideraţi liderii grupului infracţional specializat în comerţ ilegal cu produse petroliere, tot pentru 29 de zile.

UPDATE3: Traian Berbeceanu a fost adus, miercuri după-amiază, la sediul DNA, imediat după şedinţa de la ÎCCJ, pentru a fi audiat în legătură cu afirmaţiile din scrisoarea atribuită acestuia şi dată publicităţii după reţinerea sa, în care se relata că dosarul lui ar fi unul „fabricat”.

Potrivit siteului Lumea Justiției (luju.ro) în sala de judecata a Înaltei Curti de Casatie si Justiție, la termenul de miercuri, 30 octombrie 2013, președintele completului, Iulian Dragomir, a anunțat ca DNA a cerut referatul DIICOT-ului care a stat la baza cererii de arestare. La finalul sedinței, procurorul DIICOT, a confirmat această informație, arătând instanței că procurorul Sergiu Cean ( cel despre care Berbeceanu dezvăluia în scrisoare anumite nereguli descoperite în instrumentarea unor dosare importante) nu mai lucrează la DIICOT Alba din iunie 2013.

Vezi AICI conţinutul scrisorii.

În scrisoarea de 29 de pagini, adresată „tuturor poliţiştilor din structurile de combatere a criminalităţii organizate din cadrul Poliţiei Române”, şeful BCCO Alba Iulia afirma că în ultima perioadă asupra sa şi a echipei pe care o conduce se „desfăşoară o acţiune mârşavă de mari proporţii, organizată şi coordonată de procurori ai DIICOT şi ofiţeri ai serviciilor de informaţii”.

UPDATE2: Judecarea cauzei s-a terminat, în jurul orei 15.30, după şase ore de şedinţă. Completul de judecată a rămas în pronunţare. Inculpaţii au fost scoşi din sală.

UPDATE1: În jurul orei 13.35, s-a încheiat audierea inculpaţilor. Berbeceanu s-a declarat încă o dată nevinovat: „Mi-am exercitat meseria cu onestitate”. Sunt prezentate concluziile avocaţilor şi ale procurorilor.

Avocatul lui Berbeceanu a cerut respingerea măsurii de arest preventiv pentru clientul său, pentru că este netemeinică. Potrivit acestuia, arestarea inculpatului poate fi făcută doar după ascultarea lui şi punerea în mişcare a acţiunii penale. Avocatul Daniel Tiliciu susţine că martorii care au dat declaraţii împotriva lui Berbeceanu sunt inculpaţi în dosare penale şi a prezentat o listă cu numele acestora (21). Printre aceştia se regăsesc Simota, Cupeţiu, Pera, Balint, Bota. A precizat că Ovidiu Moş nu a fost audiat de DIICOT.

Avocatul a mai spus că nu sunt probe că Berbeceanu ar fi ştiut despre dosarul Biriescu, pentru că dacă ar fi existat, ar fi fost depuse la dosar. A dezvăluit că fostul şef BCCO Alba Iulia a discutat în aprilie, la Iaşi, cu procurorul şef Alina Bica şi că i-a spus că ar exista probleme la DIICOT Alba. Ulterior, Berbeceanu a primit propunerea de a fi mutat la altă brigadă şi i s-a transmis că are o fişă a postului redusă, potrivit ziuanews.ro.

Având în vedere că Berbeceanu nu mai are funcţie de conducere, avocatul susţine că nu mai este valabil motivul pentru care a fost arestat şi anume că poate influenţa ancheta prin subordonaţii săi şi că nu prezintă pericol social, neexistând probe în acest sens.

Avocatul soţilor Biriescu a cerut înlocuirea arestului preventiv cu o altă măsură, pentru că aceştia au primit nenumărate NUP şi că motivarea instanţei (Curtea de Apel Alba Iulia) este doar o reproducere a referatului procurorilor.

Procurorul a solicitat menţinerea deciziei de arestare preventivă, motivând că la dosar sunt probe certe că Berbeceanu a sprijinit grupuri infracţionale. S-a referit şi la o relaţie de duşmănie între Berbeceanu şi Mureşan şi a menţionat că martorii fuseseră deja trimişi în judecată, prin urmare nu ar fi avut motive să mintă, potrivit ziuanews.ro.

UPDATE: Ședința a început la ora 9.30. Cauza este în atenţia completulul de judecată nr. 3, Secţia Penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, format din magistraţii Ilie Iulian Dragomir (preşedinte), Francisca Vasile şi Mirela Sorina Popescu. DNA a depus o cerere la dosar pentru eliberarea unei copii după referatul cu propunerea de arestare a inculpaţilor întocmit de DIICOT Alba Iulia. În instrumentarea dosarului este implicat şi Valentin Trif, fost procuror DNA Alba Iulia, transferat în septembrie la DIICOT, structura centrală.

Berbeceanu le-a spus judecătorilor că întâlnirile sale cu presupuşii infractori au fost normale, având în vedere că aceştia reprezintau surse de informare în munca specifică de poliţist al structurii respective, însă că niciodată nu le-a divulgat că ar fi fost cercetaţi în dosare sau că urmau să fie organizate percheziţii ce îi vizau. Anterior, Titus Biriescu a spus şi el că nu a fost informat că era vizat în vreun dosar penal. În sala de judecată se află şi colegi ai lui Traian Berbeceanu şi familia.

În şedinţă, procurorul DIICOT a depus la dosar toate înregistrările pe care Berbeceanu i le-a lăsat unui prieten. Astfel a dorit să demonstreze legăturile infracționale ale comisarului și că l-a interceptat ilegal pe procurorul șef DIICOT Alba, Ioan Mureşan. Chiar dacă avocații s-au opus, instanța a admis depunerea actelor, potrivit ziuanews.ro.

Titus Biriescu a negat acuzațiile aduse, a precizat că a avut sechestru asigurator pe mai multe bunuri, că a prezentat toate actele autorităților de la Garda Financiară. A reclamat că nu a putut prezenta restul actelor din cauza citării greşite, că a plătit datoria de 2 miliarde lei și a primit certificat de atestare fiscală că nu mai avea datorii. Biriescu: „Berbeceanu nu mi-ar fi permis niciodată să discutăm problemele noastre cu dânsul, nu aș fi îndrăznit, cunoscându-i probitatea morală”, potrivit sursei menţionate.

Întrebat de preşedintele completului, Ilie Dragomir, dacă l-a anunţat Berbeceanu în 2011 că avea dosar penal, Biriescu a răspuns că nu este adevărat şi că “îl știu de 15 ani şi de atunci nu ştiu dacă au fost 2-3 petreceri și vreo 2-3 întâlniri la o cafea”. A recunoscut că Berbeceanu a organizat botezul copilului la restaurantul său din Simeria. A spus însă că a fost presat la sediul parchetului DIICOT, din iulie 2013, de procurorul şef Mureșan împreună cu comisarul de poliţie Alin Munteanu, de la BCCO Alba, pentru a da declaraţii denigratoare la adresa lui Berbeceanu. Susţine că în schimb i s-a dat de înţeles se rezolvă tot dosarul său şi că a fost sunat de fostul adjunct de la IPJ Hunedoara, Riscuţă Aurel, în acest sens.

În şedinţa de la ÎCCJ, Traian Berbeceanu şi-a menţinut declaraţiile susţinute în faţa procurorilor DIICOT şi judecătorului de la Curtea de Apel Alba Iulia.

A spus în faţa instanţei că atunci când se întâlnea cu o sursă de informaţii, întâlnirea avea loc într-un loc conspirat, dura puţin, cu multe informaţii; orice poliţist care vrea să prindă cât mai multe informaţii şi conspirat înregistrează discuţia cu un reportofon din dotarea personală. A confirmat că pentru informatori se întocmeşte un raport, că s-a întâlnit cu Litera, Pera, dar niciodată cu Cupeţiu. A spus că l-a văzut prima dată la percheziţie.

A recunoscut că este prieten de 40 de ani cu viceprimarul Devei, Ovidiu Moş, dar că nu a ştiu că îl cunoaște pe Cupeţiu sau că aceştia făceau parte dintr-o lojă masonică: “Faptul că am vorbit cu Moș, și el cu Cupetiu, nu înseamnă că i-am transmis acestuia din urmă informații despre percheziții prin intermediul lui Moș. Nu am ştiut că Moș conduce o ligă masonică din Deva și am aflat că Cupetiu e mason când i-am făcut percheziție în cabană și am văzut pe perete o diplomă de mason.”

A recunoscut că a cumpărat o maşină de la Gheorghe Rusu şi a dat la schimb altă maşină şi diferenţa, potrivit ziuanews.ro. Referitor la acuzaţia procurorului că a cumpărat ieftin autoturismul şi l-a vândut scump, a spus că nu are nicio explicație privind diferenţa de preţ, că a trecut că diferența dintre autoturisme era de 10.000 de euro, “din care am plătit circa 7.000. Nu am mai plătit tot pentu că am aflat că mașina fusese tamponată, asta am aflat de la alte persoane” şi că “după 2 ani am vândut maşina cu 12 mii de euro”.

Berbeceanu susține că nu ar fi trebuit să facă un raport şi nici să îşi informeze superiorul verbal, pentru că sursele de informaţii nu au toate calitatea de informatori şi că a ştiut că Rusu avea dosar, însă pe Ioiescu nu l-a mai văzut de doi ani: „Cu Litera m-am întâlnit în vara anului 2012, iar informațiile de la el au ajutat la constituirea unui dosar de trafic de persoane”. Ulterior, a admis că ar fi trebuit să anunţe întâlnirile cu sursele de informaţii.


Reamintim că în urma verdictului dat de magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia de joi, 24 octombrie, inculpații au declarat recurs, care este judecat astăzi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Berbeceanu a fost considerat de judecătorul care a admis propunerea de arestare preventivă prea iubit de subordonați și colegi și prea celebru în raport cu unii colegi și procurori. Motivarea hotărârii de arestare preventivă pentru 29 de zile a şefului BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, dată de judecătorul Dana Ghițoaica – fost procuror DIICOT – arată că “există riscul evident de posibilitate a zădărnici urmărirea penală aflată la început, precum şi de influenţare a martorilor, de distrugere, alterare sau sustragere a mijloacelor materiale de probă”. Instanţa a evidenţiat “poziţia avută în raport cu subordonaţii săi şi cu autoritatea pe care a avut-o şi o are asupra acestora”, “notorietatea de care se bucură inculpatul şi poziţia sa virulentă faţă de unii colegi şi colaboratori procurori”, dar şi “divulgarea în mass-media a unor aspecte legate de cauzele aflate în lucru la organele de urmărire penală”.

Tot din motivarea Curţii de Apel reiese faptul că „atât la domiciliul inculpatului cât şi în incinta biroului său s-au găsit cu ocazia percheziţiilor efectuate mai multe acte care vizau atât cauze aflate în lucru, cât şi alte cauze neînregistrate. S-au mai găsit de asemenea acte având caracter secret care nu erau deţinute legal în locaţiile respective, existând riscul ca aceste date să fie folosite nu în scopul în care au fost întocmite, ci pentru a influenţa ancheta şi de a îngreuna aflarea adevărului”.

Reamintim că în noaptea de miercuri, 23 octombrie, spre joi, 24 octombrie, şeful BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu a fost reţinut de procurorii DIICOT în urma a 11 percheziţii domiciliare efectuate în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale formată din şase învinuiţi.

Grupul condus de soții Biriescu este vizat pentru evaziune fiscală, delapidare, folosirea cu rea credinţă a bunurilor sau creditului societăţii în scop contrar intereselor acesteia, în folosul propriu ori pentru a favoriza o altă societate, complicitate la înşelăciune, fals intelectual, uz de fals, refuzul de a pune la dispoziţia administratorului judiciar ori lichidatorului a evidenţelor, documentelor şi bunurilor de patrimoniu. Berbeceanu este suspectat de sprijinirea grupului infracțional.

Procurorii DIICOT consideră că în cauză există suspiciunea rezonabilă că învinuiţii au constituit un grup infracţional începând cu anul 2003 până în prezent şi folosindu-se de calitatea de asociaţi şi administratori la mai multe societăţi comerciale, precum şi de mai multe firme fantomă special create şi/sau folosite în scopuri infracţionale, au derulat operaţiuni comerciale şi financiare fictive [fraudă tip carusel, privind comerţul cu carburanţi şi alte produse petroliere (solvenţi, bitumuri, combustibili pentru focare)].

Prin sustragerea de la plata accizelor, a impozitului pe profit şi TVA-ului, procurorii mai spun că a fost prejudiciat bugetul statului cu sume importante de bani (aproximativ 3,5 milioane lei).

Pentru susţinerea şefului Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Alba Iulia, săptămâna trecută a fost creată şi o pagină de Facebook, „Respect Traian Berbeceanu!”, care până în prezent a strâns peste 13.500 de susținători. Aceştia militează pentru cercetarea în libertate a comisarului șef de la ”Combaterea Crimei Organizate”.  Este pentru prima dată în România când societatea civilă se alătură și susține drepturile unui polițist. ”Berbeceanu merită să fie cercetat în libertate. Nu el este pericolul public. Sunt interlopi periculoși pe care justiția i-a eliberat”,  ”Cu Berbeceanu și echipa lui ne-am simțit mai în siguranță pe stradă și acasă” sau ”Respect! Un polițist adevărat în care avem încredere” sunt doar câteva dintre miile de mesaje care, de la data reținerii comisarului, sunt postate pe internet. În același timp, pe paginile de socializare ale interlopilor s-a declanșat o avalanșă de mesaje de bucurie după reținerea și arestarea comisarului șef de la BCCO Alba Iulia.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

8 Comentarii

8 Comments

 1. gica

  miercuri, 30.10.2013 at 07:58

  Care judecata ? magistratii sunt tinuti in lesa de procurori ,demni urmasi ai securitatii, pe vremea careia era invers !!!!

 2. radu maria

  miercuri, 30.10.2013 at 11:28

  Buna ziua.Va spun sincer ca sunt impresionata de cazul domnului
  berbeceanu.Il sustin chiar daca nu-l cunosc,eu sunt din Bucuresti.
  Am vrut si eu sa ma fac politista dar,viata mea a luat o alta turnura.
  Mult succes la proces si toti cei care il cunosc dar si sotia,cititi Acatistul Sfantului Ierarh Nicolae.Este de foarte mare ajutor.Va spun din proprie experienta.
  Doamne Ajuta!

 3. mircea

  miercuri, 30.10.2013 at 11:43

  in concluzie, daca esti corect trebuie sa ti se emita mandat de arestare preventiva ca sa nu zadarnicesti conspiratia interlopilor infiltrati ca procurorii de Kovesi in DNA si DIICOT. Daca esti cunoscut ca cinstit / esti pericol public pentru majoritatea care domina justitiea corupta. Intrebarea se pune aspectele sesizate de distinsul domn Berbeceanu, se judeca in libertate pe principiul zadarnicirii afarii adevarului despre prc.. corupti!? Ma intreb daca un doctor l-ar trata pe un procuror cu argumente de felul: mana care te doare ti-o las, si cea sanatoasa ti-o operez ca sa prevenim imbolnavirea ei.., ce ar zice procuroriul acela?
  Am patit acelasi lucru, am fost condamnat de interlopii de la Inalta curte cu motivarea ca am refuzat oferte de coruptie, (acesta este motivarea condamnarii!) si cunosc acest soi de criminali ai adevarului care instaureaza si intretin de regula dictatura unui Stat prin Ministerul Public.
  Eu personal i-am facut plangere penala inreg sub nr. 13.908 – 24.09.2013 pentru Complot (folosind arbitrar legile si institutiile statului) la Kovesi, Morar, Livia Doina Stanciu, Danilet, Cravelos, Iacob Marius, Iancu Marius, Emil Boc, etc. si inteleg ca cercetarea lor in libertate va zadarnici aflarea adevarului, cunoscuta fiind notorietatea lor in perversiune juridica, coruptie si minciuna prin fals intelectual, favorizarea infractorilor, respectiv denaturarea dreptului in infractiune, si aprecierea pe care o manifesta fata de corupti pe care ii ocroteste si ii cinsteste ca infractori prin consemnarea asa zisului autodenunt, samd
  acesti pretinsi magistrati sunt o rusine pentru magistrati, sunt minti bolnave irecuperabile, exact ca Basescu si Ponta sau Antonescu – nu este nici o diferenta. Aceste sentinte sunf infractiuni de fals intelectual si complot, care impiedica infaptuirea justitiei in numele legii si pronunta formal in numele legii, n realitate este in numele constiintei logico-juridic corupta samd

 4. flesh

  miercuri, 30.10.2013 at 11:49

  Pentru cei care sunt atat de siguri ca Berbeceanu va sta la zdup, chiar nevinovat, pentru ca a deranjat niste interese: daca sunteti siguri ca justitia nu e justa si e manevrata de interese, de ce nu iesiti in strada sa-i dati jos pe cei cu interesele? Sau de ce nu emigrati?
  Suntem 20 de milioane de romani, credeti ca nu putem sa-i doboram pe cei zece mii de hoti care vor sa ne fie stapani?

 5. bono

  miercuri, 30.10.2013 at 13:19

  @Flesh: nu … nu putem …pt ca cei cativa zeci de mii de HOTI manipuleaza o tara intreaga … pt ca in asa zisa „democratie” singurul control al poporului e votul „liber” care e usor de masluit … pt ca cu 50 ron poti cumpara o opinie si invrajbi o comunitate … pt ca suntem dezbinati de 2000 de ani. Pt ca atunci cand apare un BERBECEANU il bagam la puscarie si urlam ca suntem o tara corupta dar fara corupti! FREE BERBECEANU! La bulau cu coruptii din justitie!

 6. cetatean

  miercuri, 30.10.2013 at 13:24

  Tare, increzator si crestineste pana la capat! O sa apara si adevarul!

 7. Pingback: Decizie la Înalta Curte în cazul BERBECEANU: Fostul şef al BCCO Alba Iulia rămâne în arest | Alba24

 8. Pingback: Dosarul în care este cercetat Traian BERBECEANU a fost preluat de structura centrală a DIICOT | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Jurnalismul în 2021: RAPORT despre starea presei. O publicație din Alba a devenit campioană la contractele cu statul

Publicat

Realizarea raportului „Jurnalismul în 2021: o cursă cu obstacole și cu tot mai puțini câștigători” a fost coordonată de către Centrul pentru Jurnalism Independent. Lucrarea a fost publicată cu sprijinul financiar al Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate România.

Cristina Lupu (autoare) și Ioana Avădani (editor) fac o radiografie a mass-media din România trecută printr-un an 2020 total atipic din cauza pandemiei și a crizelor declanșate de aceasta.

Un an în care presa a trebuit să se reinventeze și să facă față nu doar turbulențelor economice deja normale pentru acest sector dar și unor situații greu de prevăzut cu un an în urmă.

Pandemia declanșată de coronavirus a adus cu ea și audiențe nesperat de mari dar și obstacole sau circumstanțe nemaiîntâlnite până acum.

Cel puțin la începuturile pandemiei, media s-a lovit ca de un zid de blocada informațională instituită de un guvern care pusese țara în stare de urgență și nu prea știa cum să gestioneze o situație cu care România nu s-a mai întâlnit.

Presa amenințată cu represalii dacă folosește alte surse decât cele oficale

Informațiile erau puține și livrate cu zgârcenie iar presa era amenințată cu represalii dacă furniza alte știri referitoare la pandemie decât cele puse la dispoziție de oficiali. Sursele jurnaliștilor erau la rândul lor intimidate și refuzau să mai comunice lucruri pe canale neoficiale.

Peste toate astea se suprapunea interdicția de circulație care făcea și mai dificilă documentarea și munca de jurnalist.

Pandemia a mai adus ceva: o polarizare nemaivăzută a societății și o radicalizare incredibilă a opiniilor în spațiul public.

Oameni care până ieri citeau presa și eventual comentau sub pseudonime direct pe site-uri acum s-au dezbrăcat de orice inhibiție și au început să comenteze pe Facebook de pe conturile personale.

Valuri de ură, jigniri și teorii conspiraționiste s-au revărsat deavalma asupra jurnaliștilor sau a celor care îndrăzneau să aibă o opinie. Jurnaliștii au devenit țintă predilectă pentru cei care vedeau peste tot o conspirație, un fake news mondial plătit de o cabala interesată să preia conducerea lumii printr-o criză sanitară falsă.

Au existat și câștigători ai pandemiei în rândul presei.

Cu ajutorul guvernului, unele companii de media au realizat în 2020 cifre de afaceri la care nici nu visau.

Televiziunile au fost marii câștigători ai acestui val de generozitate din banii publici însă nici presa scrisă sau online nu s-au putut plânge.

Publicitatea din bani publici. La cine s-au dus banii din taxe și impozite

Despre publicitate din bani publici vorbește raportul într-un capitol dedicat special. Sunt analizate acolo contractele acordate atât de guvern cât și de diverse instituții publice, începând cu primării, consilii județene sau alte entități bugetare.

Centrul pentru Jurnalism Independent a monitorizat alocările directe de publicitate prin platforma elicitatie.ro, prin Sistemul Electronic de Achiziții Publice, după o serie de 19 CPV-uri.

Conform acestei monitorizări, în perioada 2 martie – 6 decembrie 2020 au fost alocate peste 5.500 contracte, cu o valoare totală de aproximativ 19 milioane lei (3,93 milioane euro).

Așa aflăm, de exemplu, că o comună din județul Cluj (Florești) se află pe locul trei în topul instituțiilor publice care au achiziționat servicii de promovare media în această perioadă, cu un număr de 15 contracte, în valoare totală de 262.401,24 lei + TVA.

Sau că există instituții media care adună un număr mare de contracte de publicitate din bani publici.

Din monitorizare a reieșit că există 30 companii care au mai mult de 40 contracte, iar una dintre companiile media – cotidianul Unirea din Alba Iulia – a beneficiat de 204 contracte în perioada 2 martie – 6 decembrie 2020, în valoare totală de 292.571 lei.

Pe locul doi se află publicația Servus Hunedoara, cu 130 de contracte în valoare de 116.442,45 lei.

Raportul INTEGRAL AICI:  Jurnalismul-in-2021.-O-cursa-cu-obstacole-si-cu-tot-mai-putini-castigatori-raport

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Alba, pe locul 7 în topul județelor cu cea mai mare rată de vaccinare anti-COVID. Peste 30% din populația eligibilă s-a imunizat

Publicat

Județul Alba se află pe locul 7 pe țară după procentul persoanelor vaccinate împotriva COVID-19.  

Potrivit Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), 30,92 % din populația eligibilă (12+) a județului s-a vaccinat împotriva virusului Sars-Cov-2. 

Pe primul loc în topul județelor după rata de vaccinare se află București, cu 45,14 % din populația eligibilă vaccinată, urmat de Cluj cu 41,93 % și Sibiu cu 35,45 %.

Județul Brașov se află pe locul 4, cu 33,29 %, urmat de Timiș cu 32,30 % și Constanța cu 31,93 %.

Pe ultimele locuri în clasament se află Bacău (17,60 %), Botoșani (17,06 %) și Suceva (15,84 %).

Situație acoperire vaccinală, 23 iunie 2021, ora 17:00 (sursa: CNCAV)

Județ

Populație

Populație eligibilă

Acoperire (%)

Acoperire populație eligibilă (12+) (%)

București

1835258

1604373

39.46

45.14

Cluj

709585

626679

37.03

41.93

Sibiu

401301

347115

30.66

35.45

Brașov

553520

478199

28.76

33.29

Timiș

705914

619967

28.37

32.30

Constanța

672142

584779

27.78

31.93

Alba

323879

286458

27.34

30.92

Ilfov

486744

421808

26.02

30.02

Mureș

533186

463407

25.64

29.50

Sălaj

209939

181769

24.76

28.59

Prahova

712447

633667

24.74

27.82

Hunedoara

380105

338986

24.10

27.03

Satu Mare

331217

287902

23.92

27.51

Dolj

621410

548941

23.77

26.91

Vâlcea

348377

313032

23.42

26.06

Tulcea

192101

169501

23.10

26.18

Iași

792692

675304

22.33

26.21

Maramureș

458636

402084

21.61

24.65

Bihor

560203

488610

21.61

24.77

Galați

500213

439544

21.52

24.49

Dâmbovița

487115

432376

21.25

23.93

Argeș

575027

510593

21.24

23.92

Arad

415910

365950

21.02

23.89

Bistrița-Năsăud

277849

238330

20.88

24.34

Ialomița

254405

220564

20.16

23.25

Călărași

280252

245125

19.84

22.69

Gorj

311985

280429

19.65

21.86

Harghita

301465

262290

19.55

22.47

Olt

389730

349855

19.53

21.75

Buzău

409162

363017

19.25

21.70

Caraș-Severin

269551

241094

19.05

21.30

Teleorman

328867

295418

18.86

21.00

Brăila

285916

255808

17.53

19.59

Vaslui

372040

316358

17.28

20.32

Mehedinți

238907

214215

17.03

18.99

Neamț

438460

382275

16.62

19.06

Vrancea

317567

276700

16.38

18.80

Covasna

201475

174534

15.99

18.46

Giurgiu

263263

233159

15.24

17.21

Bacău

581442

502178

15.20

17.60

Botoșani

376562

328484

14.91

17.09

Suceava

623019

529859

13.47

15.84

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Băncile din Europa Centrală și de Est încep să majoreze dobânzile. ROBOR a crescut în România, după 12 ședințe de stagnare

Publicat

bani

Băncile centrale din Europa Centrală și de Est încep să majoreze dobânzile, pentru a ține inflația sub control. Ungaria și Cehia au dat startul, dar și Polonia sface același lucru. Cel mai probabil, se va întâmpla și în România. 

În România, probabilitatea unei majorări a ratei dobânzii în creştere, dar această decizie depinde în primul rând de contextul internaţional şi în al doilea rând de evoluţia sectorului inflaţionist, este de părere Andrei Rădulescu, director de analiză macroeconomică la Banca Transilvania.

„Prognozele de inflaţie, cel puţin pentru perioada următoare pe România, pe indicele armonizat al preţurilor de consum, sunt de 2,9% media anuală pe 2021 şi de 2,8% media anuală pe 2022 şi 2023.

Eu mă aştept ca BNR să majoreze dobânda de politică monetară, dar să nu depăşească 2% la final de 2022 şi 2023.

Practic, ROBOR-ul real va continua să se menţină la un nivel foarte scăzut, ceea ce este un impuls pentru investiţia atât în economia reală, cât şi în economia financiară.

Ajungem la 2% la sfârşitul anului viitor”, a spus vineri Rădulescu, potrivit Agerpres.

ROBOR a crescut deja

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele în lei, a crescut joi, 24 iunie 2021, la 1,50% după 12 şedinţe de stagnare la pragul de 1,49%.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) reprezintă rata dobânzii la care băncile care contribuie la calcularea acestui indice sunt dispuse să ofere împrumuturi sub formă de depozite în lei celorlalte bănci contributoare.

Cu alte cuvinte, ROBOR este rata cu care o bancă este dispusă să împrumute alte bănci. ROBOR este mai mare decât ROBID, raportul lor urmând logica cererii și ofertei.

Pentru creditele acordate de bănci clienților nebancari (persoane fizice, societăți comerciale etc.) importante sunt în special ratele ROBOR pentru scadențele de 3 și 6 luni, care servesc drept referință pentru stabilirea ratelor dobânzilor variabile, în formatul ROBOR 3 luni + marjă, respectiv ROBOR 6 luni + marjă. (…) ROBOR se calculează ca media aritmetică (după eliminarea extremelor) a dobânzilor cotate de băncile care participă la procesul de calcul al ROBOR («calculul ROBOR»), în intervalul 10:45‐11:00, la care acestea sunt dispuse să plaseze depozite celorlalți participanți.

Ratele ROBOR sunt calculate în mod independent de către Thomson Reuters, entitatea împuternicită de către BNR, în calitate de organizator al calculului ROBOR, în acest scop.

Surse: Agerpres, Economedia.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un bărbat din Alba și-a așteptat iubita să iasă de la locul de muncă apoi a răpit-o. Ce pedeapsă poate primi pentru fapta comisă

Publicat

politie noaptea

Un bărbat și-a răpit concubina, după ce a așteptat-o să iasă de la locul de muncă. Acesta a băgat-o cu forța în mașină și a condus până în Sântimbru unde locuiește, unde a ținut-o pe femeie timp de câteva ore, până să îi dea drumul. 

Pentru fapta sa, bărbatul a fost trimis în judecată pentru lipsire de libertate în mod ilegal. Acesta și-a recunoscut fapta și a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorul de caz al Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia.

Cererea bărbatului se va judeca pe rolul Judecătoriei Alba Iulia în data de 27 septembrie.

Ce s-a întâmplat, potrivit procurilor

”În data de 10.10.2020, în jurul orei 23.00, inculpatul M. a așteptat-o pe persoana vătămată S., concubina sa, când aceasta a ieşit de la locul de muncă și a introdus-o cu forţa în autoturismul său, a blocat ușile, după care a condus spre locuința sa din Sântimbru, iar după ce au ajuns la domiciliul inculpatului, acesta a introdus-o cu forţa în locuinţă şi nu a lăsat-o să plece decât după câteva ore”, au transmis procurorii pentru alba24.ro.

Ce prevede acordul de recunoaștere a vinovăției 

Cu ocazia încheierii acordului de recunoaștere a vinovăției, inculpatul a consimțit:

– să fie condamnat la pedeapsa de 8 luni închisoare;

– să fie suspendată sub supraveghere executarea pedepsei pe un termen de 2 ani de
la data rămânerii definitive a hotărârii de admitere a acordului de recunoaştere a vinovăţiei;
– să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune, la datele fixate de acesta;

b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;2

c) să anunţe în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

– să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile în cadrul Primăriei Comunei Sântimbru sau Primăriei Municipiului Alba Iulia.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate