Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Decizii de recalculare care se bat cap în cap, primite de o pensionară din Alba. Cât a pierdut de la un calcul la altul. DOCUMENTE

pensii 2024

Publicat

Decizii de recalculare a pensiei care se bat cap în cap, primite de o pensionară din Alba Iulia. De la prima decizie de pensionare, la cea de a doua, femeia a pierdut 569 de lei, fără explicații și fără ca din cele două decizii să se poată deduce care ar fi eroarea de calcul. Femeia are un stagiu de cotizare de 43 de ani. 

Reamintim că în județul Alba au existat probleme mari legate de recalcularea pensiilor.

Casa Județeană de Pensii (CJP) Alba a oprit mii de decizii de recalculare de la distribuție, fără a oferi explicații clare cu privire la greșelile făcute de angajați.

Pensii cu sute de lei mai puțini, punctaje mai mici, vechime în muncă care lipsește din noile decizii, încadrări în alte grupe de muncă sau în cu totul alte sectoare decât cele în care au muncit oamenii.

Acestea sunt problemele pe care o parte dintre pensionarii care și-au primit noile deciziile de pensionarele le reclama după recalculare.

Pensionarii încep să simtă în propriul buzunar greșelile din deciziile de recalculare trimise de Casa de Pensii. Aceștia așteaptă ca funcționarii să le da explicații la toate nelămuririle lor.

Decizii de pensionare care se bat cap în cap, primite de o pensionară din Alba Iulia

Spre exemplu, o pensionară din Alba Iulia, a primit două decizii diferite de recalculare a pensiei la interval de 3 săptămâni una de cealaltă.

Reamintim că Alba este județul în care au fost probleme mari la recalculare, iar conducerea Casei de Pensii a decis blocarea a mii de plicuri la transmiterea deciziilor de recalculare.

Vezi și Decizii de pensionare posibil eronate în Alba, OPRITE de la distribuția prin Poștă. Explicațiile Casei Județene de Pensii

Doamna Ana, în vârstă de 72 de ani susține că prima decizie a primit-o la sfârșitul lunii august și i-a rezultat o creștere de aproape 1200 de lei față de pensia pe care a avut-o înainte de recalculare.

A rezultat o pensie de 4.447 de lei. În septembrie pensia pe care a primit-o a însă mai fost mai mică decât cea scrisă pe decizia de recalculare.

Femeie s-a întrebat ce s-a întâmplat, dar, până să se lămurească, a primit încă o decizie, la sfârșitul lunii septembrie.

Potrivit noului document, noua pensie era de 3.878 de lei, cu 569 de lei mai puțin decât în prima decizie.

Între cele două decizii este o diferență, așadar, de 569 de lei la pensie.

Deciziile de pensionare sunt similare la aproape toate capitolele: stagiu de cotizare realizat, contributiv, numărul de puncte de stabilitate, mai puțin la punctajul calculat.

Mii de decizii de recalculare blocate de la distribuire. Care a fost motivația oficială

Aproximativ 5.000 de decizii de pensionare au fost reținute de la distribuire în august, de Casa Județeană de Pensii. Motivul clar nu a fost explicat de reprezentanții instituției.

Directoarea instituției a oferit o explicație vagă la momentul respectiv.

”Având în vedere faptul că am reținut de la plată un număr de decizii, s-a făcut tocmai din cauză faptului că am dorit să fim mai precauți în a transmite dânșilor decizii cu date incomplete, cu elemente eronate, aceste dosare au fost reanalizate, au fost verificate, urmând ca în cel mai scurt timp să distribuim către dânșii deciziile respective (…)” a spus atunci Cornelia Miclea.

Oficial, Casa Județeană de Pensii anunțat aceste motive pentru care transimiterea deciziilor de recalculare au fost oprite la Poșta Română:

  • erori în tehnoredactarea adresei de domiciliu/reședință la care trebuiau transmise deciziile de recalculare
  • identificarea unor decizii de recalculare emise anterior datei la care a intervenit decesul beneficiarului
  • necesitatea unor verificări suplimentare pentru a avea un calcul corect al pensiilor.

În realitate, se pare însă că una dintre probleme ar fi fost aceasta: angajații au calculat eronat mii de pensii, cel mai probabil le-au făcut mai mari decât ar fi rezultat din formula corectă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate