Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

DOCUMENTAR Alba24: Un an de la primul caz de COVID-19 din Alba. De la izoletă, la vaccin: Cum a fost gestionată criza sanitară


Publicat

Era într-o zi de miercuri când, cea mai mare temere a autorităților locale s-a împlinit: primul caz de COVID-19 din județul Alba a fost confirmat. Era vorba despre o femeie de 36 de ani, venită pe 12 martie 2020 în România, din Italia. 

Aceasta fusese în carantină instituționalizată la momentul confirmării și a fost imediat mutată la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia, eliberată special pentru cazurile de coronavirus. 

Prima pacientă din județ

”Este adus la noi primul caz confirmat cu COVID-19. Femeie, tânără. O voi numi Doamna G (pacientul nr. 1, sună atât de urât!). Speriată și suspicioasa totodată.

Încerc să o liniștesc, să o calmez, să o încurajez, de sub costumul care nu lasă să se vadă nimic… nici umanitatea, nici empatia, nici compasiunea și nici teama mea deopotrivă.

Îi măsor funcțiile vitale care erau în parametrii normali(Doamne miluiește!). Mă gândesc în sinea mea: „Eu am pulsul de două ori mai mare decât al doamnei!” – inima stătea să îmi sară din piept însă… nu putea ieși… o ținea acolo costumul salvator…” posta atunci pe Facebook, asistenta șefă a secției de Boli Infecțioase a Spitalului Județean din Alba, Marcela Vâlcan.

Citește și: EMOȚIONANT: Contactul cu prima pacientă cu coronavirus din Alba, prin ochii asistentei șefe de la Secția de Boli Infecțioase

Se întâmpla acum un an, la 20 de zile de la înregistrarea primului caz în România și se știau puține lucruri despre această boală. Imaginile din Wuhan, cu măsurile foarte dure ale autorităților chinezești erau tulburătoare.

Conform procedurilor de atunci, pacienta a fost transferată cu izoleta și o anchetă epidemiologică a fost demarată.

Izolata a mai fost folosită o vreme însă, după un timp, după ce cazurile s-au înmulțit, transportul pacienților și al cazurilor suspecte în acest fel nu a mai fost posibil. Prea multe cazuri și o singură izoletă, care trebuia dezinfectată după fiecare pacient.

Autoritățile încercau din răsputeri să limiteze această boală, conștiente de lipsurile din sistemul de sănătate.

”Nu aveam măști, nu aveam combinezoane, nu știam cum să ne îmbrăcăm și să ne dezbrăcăm, nu aveam circuite… Mai mult, nu găseam nici de unde să cumpărăm.

Prețurile la toate aceste materiale au explodat. Într-un cuvânt nu am fi avut ce face dacă ne-am fi confruntat brusc cu focare majore.

Ar fi fost o tragedie pe care nu am fi putut să o controlăm” a spus pentru Alba24, un medic al Spitalului Județean de Urgență Alba, care nu a dorit să îi fie publicat numele și care a trecut prin ”experiența COVID” încă de la început.

Vezi și: Mărturia emoționanță a scriitorului Lucian Domșa din Aiud, infectat cu COVID. Prin ce a trecut după i s-a îmbolnăvit și familia

Mai mult, nu exista nici posibilitatea testării, aceasta fiind o problemă la nivel național. Testele din Alba se trimiteau la Cluj, unde își așteptau rândul la procesare zile întregi (în unele județe din România, situația nu s-a schimbat nici acum).

Solidaritate din partea companiei ”Transavia”

Prima companie care și-a oferit sprijinul a fost ”Transavia”. În data de 13 martie, proprietarul acesteia, Ioan Popa, a anunțat că va asigura pentru Spitalul Județean Alba aparatura necesară pentru efectuarea testelor Covid-19, atunci inexistentă în județ, precum și echipamentele medicale auxiliare: echipamente și măști de protecție, medicamente și alte materiale.

Solidaritatea companiei cu comunitatea locală venea într-un moment critic, în condițiile în care cazurile de îmbolnăvire cu coronavirus creșteau exponențial în toată țara.

”Astfel, sperăm ca împreună cu autoritățile locale și cu Spitalul Județean Alba să putem oferi tot suportul medical necesar pentru a veni în întâmpinarea posibilelor infectări și gestionarea lor rapidă.

Vom achiziționa în regim de urgență toate cele necesare pentru testarea rapidă Covid-19 și vom aloca suplimentar 1 milion de lei pentru echipamente, dezinfectanți, măști” declara atunci Ioan Popa, președintele și fondatorul Transavia.

Ce au făcut autoritățile

Acesta era contextul în care s-au mobilizat și autoritățile județene. DSP Alba a luat în comodat un aparat Real Time – PCR, de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, pentru diagnosticarea într-un timp cât mai scurt a posibilelor cazuri de coronavirus.

După instalarea aparatului, suspecţii de COVID-19 puteau afla în doar şase ore dacă testele confirmă sau nu infectarea cu coronavirus.

Directorul DSP Alba, Alexandru Sinea spune că la început, angajații DSP au făcut teste încrucișate cu alte centre de testare din țară, în special cele din orașele mari, acolo unde exista o oarecare experiență, pentru a-și calibra munca. Județul Alba a fost al cincilea centru din țară care a început testarea PCR.

De asemenea, Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia a mai achiziționat 200 de echipamente de protecție categoria III – specifice în lucrul cu substanțe biologice și viruși/chimice.

Spitalul Județean de Urgențe avea în acel moment 18 ventilatoare, iar cel din Blaj, 2.

De asemenea, spitalul din Aiud avea un ventilator, astfel că numărul acestora ajungea în județ la 21. De asemenea, în tot județul există 200 de aparate de oxigen.

Locurile în spitale erau împărțite între cel din Alba Iulia, cel din Blaj și cel din Aiud.

Până în prezent, DSP Alba a ajuns să dețină 4 linii de testare PCR (două proprii și două în comodat), iar Spitalul Județean Alba, o altă linie.

Alba a ajuns în acest fel unul dintre județele cu cea mai mare capacitate de testare.

Ajutor din partea primăriilor din județ

DSP Alba s-a aflat încă de la început în prima linie. Instituția s-a mobilizat și a reușit să crească numărul de linii de testare prin diferite colaborări (de exemplu cu DSVSA, care a cumpărat o linie de testare și cu OSPA) și achiziții, reușind să aducă județul Alba printre primele din țară la numărul de teste realizate și la anchete epidemiologice.

Citește și: VIDEO-REPORTAJ ALBA24: Cum sunt prelucrate testele COVID în laboratorul DSP Alba. Imagini în premieră din spatele ușilor închise

”Pe lângă testarea bazată pe metodologia națională, noi am fost sprijiniți și de primării: Alba Iulia, Sebeș, Blaj, Cugir… De exemplu, Alba Iulia a cumpărate teste de 800-900.000 de lei pe care le-a oferit DSP.

Am mai primit și multe donații private, tot așa: au achiziționat teste pe care ni le-au donat. Nu s-a întâmplat să rămânem fără teste”, spune Sinea. Astfel, instituția a putut continua activitatea de testare fără sincope.

Acest lucru a permis depistarea și închiderea unor focare majore izbucnite în diferite instituții și companii private.

Primul deces

Primul deces al unui pacient COVID-19 a fost confirmat în județul Alba în data de 6 aprilie. Potrivit datelor oficiale era vorba despre un bărbat de 66 ani.

Citește și: Primul DECES în ALBA al unui pacient cu coronavirus. Bărbat de 66 de ani, cu probleme cardiace

Acesta avea multiple comorbidități. Avea domiciliu în județul Cluj, dar aflat a fost vizită la fiica din judetul Alba înainte de internare.

În lunile care au urmat, județul s-a confruntat cu o mulțime de focare, activitatea medicilor și a spitalelor fiind una intensă.

Au fost creeate circuite și mai multe spitale primesc acum bolnavi de COVID-19. De asemenea, au fost creeate locuri suplimentare la secțiile de AIT (la Aiud și la Sebeș – în curs de amenajare).

Sistemul sanitar continuă totuși să fie sub un stres imens, care se reflectă asupra pacienților, dar și al medicilor. De la începutul epidemiei, mai mulți medici din județ s-au infectat. Unii și-au îmbolnăvit familiile, iar alții au plecat pur și simplu din sistem.

Pe de altă parte, pacienții cu boli grave au semnalat că accesul la servicii medicale a devenit mult mai dificil, iar sistemul de sănătate și-a arătat de multe ori punctele slabe.

Situația la zi

Până în prezent, 16.672 de cetățeni ai județului au fost confirmați oficial ca infectați cu Sars-Cov-2.

15.098 dintre ei s-au vindecat, dar s-au înregistrat din păcate și 448 decese, cele mai multe ale unor pacienți cu comorbidități.

Numarul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 178.278.

În județ a început și campania de vaccinare. Sunt mai multe centre organizate în orașe, unde cetățenii se vaccinează cu trei tipuri de vaccinuri.

Lucrurile sunt departe de a se fi terminat, în condițiile în care România se pregătește de un al treilea val al epidemiei.

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

Când ar putea fi reluate festivalurile Untold şi Electric Castle. Rugămintea lui Emil Boc adresată festivalierilor

Publicat

Emil Boc, primarul orașului Cluj-Napoca, a transmis „festivalierilor de toate vârstele” din România să se vaccineze pentru ca în vară să se poată bucura de concerte, potrivit Digi24.

Declarația lui Boc vine în contextul publicării de către Ministerul Culturii a unui set de măsuri propuse pentru organizarea marilor evenimente culturale în timpul pandemiei. Festivalurile ar putea fi organizate începând cu data de 1 iunie.

„Mesajul premierului și al meu, de aici de la Cluj, este simplu: dragi festivalieri de toate vârstele, vă rugăm să vă vaccinați. Vaccinarea reprezintă pașaportul direct de intrare la festival și în aceste condiții sunt șanse foarte, foarte mari ca în august-septembrie să reluăm festivalurile la Cluj și în România. Totul depinde evident de rata de vaccinare”, a declarat Emil Boc, sâmbătă, la Digi24.

De la începutul campaniei de vaccinare, în judeţul Cluj s-au vaccinat peste 200.000 de persoane, ceea ce a dus, potrivit primarului Boc, la o scădere semnificativă a ratei de incidenţă din judeţ, de la 8,1 la 5,76.

„Eu sunt foarte optimist, pentru că în 2021 suntem într-un scenariu mult mai favorabil decât în 2020. În acest an, iată că avem soluții non-invazive de testare rapidă.

Ar fi greșit să spunem că doar cei care au trecut prin boală sau au făcut vaccinul poate au dreptul să meargă la un eveniment sau restaurant, hotel. Noi propuneam, în ceea ce privește UNTOLD și Neversea, testare rapidă în fiecare zi a festivalului. Avem resursele necesare de verificare”, a declarat Eduard Chereji, director de comunicare al marilor festivaluri de muzică Untold și Neversea potrivit libertatea.ro

Organizatorii susțin că sunt pregătiți să convingă autoritățile să permită în acest an organizarea festivalurilor cu public.

Ministerul Culturii a propus un set de măsuri pentru organizarea marilor evenimente culturale în timpul pandemiei. Festivalurile ar putea fi organizate începând cu data de 1 iunie.

Vor exista două scenarii în care se vor desfășura evenimentele, iar scenariile vor fi alese de către organizatorii evenimentelor. Festivalurile mult așteptate, precum Untold sau Electric Castle vor intra în scenariul 1 din setul de măsuri propuse de Ministerul Culturii.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO ȘTIREA TA: Șofer la un pas să provoace un accident grav între Aiud și Teiuș, după o depășire „sinucigașă” pe DN 1

Publicat

Șoferul unei mașini înmatriculată în județul Alba a fost la un pas să provoace un accident grav sâmbătă, pe DN 1, după o depășire riscantă efectuată între Aiud și Teiuș. 

Incidentul s-a produs sâmbătă după-amiaza, fiind surprins pe o cameră de bord de un șofer care circula pe direcția Aiud – Teiuș.

Pe filmare se poate observa cum șoferul unui autoturism marca Peugeot, care circula dinspre Teiuș spre Aiud, intră în depășire fără să țină cont că de pe sensul opus se apropia o altă mașină.

Șoferul acesteia din urmă reușește să-l evite la limită, virând spre marginea carosabilului, unde se afla și un capăt de pod.

Norocul său a fost că a avut prezenţă de spirit şi a acţionat la timp pentru a se feri din fața șoferului „sinucigaș”.

sursa video, foto: Constantin Popa

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Accident pe pârtia de la Vârtop – Arieșeni: Un băiat de 16 ani, suspect de fractură cervicală, preluat de elicopterul SMURD

Publicat

Un adolescent în vârstă de 16 ani a ajuns sâmbătă seară la Spitalul Judeţean din Oradea, victimă a unui accident grav petrecut la Vârtop – Arieșeni.

Un elicopter SMURD a fost solicitat de urgență, sâmbătă seară, pentru salvarea unui tânărului de 16 ani accidentat pe pârtia Vârtop de un prieten care se dădea cu placa.

„În urmă cu puțin timp, echipajul elicopterului SMURD nr. 342, aflat în serviciu la Jibou, a executat o misiune primară, pentru salvarea unui bărbat accidentat pe pârtia Vârtop, județul Bihor, care a suferit un politraumatism.

„Victima este suspectă de fractură cervicală. Îşi mişca membrele, dar avea dureri foarte mari”, a declarat Pinter, sâmbătă seară, pentru ebihoreanul.ro

Salvamontiştii l-au preluat pe băiat de pe pârtie şi l-au dus la baza lor din apropiere, de unde apoi adolescentul a fost urcat într-un elicopter SMURD, anume chemat de la Jibou pentru această misiune de salvare.

Un echipaj Salvamont Salvaspeo Bihor a fost primul intervenient la locul incidentului, acordându-i bărbatului primul ajutor necesar, până la sosirea echipei medicale a elicopterului.

Bărbatul a fost stabilizat, preluat de elicopter și transportat de urgență la o unitate spitalicească din municipiul Oradea”, a transmis Inspectoratul General pentru Aviație al Ministerului de Interne.

„Aeronavele Inspectoratului General de Aviație al M.A.I au participat, până la această ora, la salvarea a nouă persoane aflate în dificultate, victime ale accidentelor grave sau pacienți care au necesitat transferul în alt spital, precum și la misiuni în sprijinul structurilor de ordine și siguranță publică”, mai transmite IGAV.

sursa foto: Inspectoratul General de Aviatie al M.A.I.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Ministrul Muncii: Ministerele au termen 30 de zile să transmită propunerile privind politica de salarizare în sistemul public

Publicat

Memorandumul care stabileşte principiile care vor sta la baza reanalizării şi elaborării cadrului legal privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a fost adoptat în şedinţe de Guvern, iar ministerele au la dispoziţie 30 de zile să transmită propunerile privind politica de salarizare în sistemul public, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

„Astăzi, în şedinţa de Guvern, a fost aprobat memo-ul care stabileşte principiile care vor sta la baza reanalizării şi elaborării cadrului legal privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Citește și MODIFICĂRI majore la salarizarea bugetarilor: Plafonarea sporurilor, grilă pentru administrația locală, spor de performanță

Acest memorandum a fost semnat de către toate ministerele şi reprezintă practic angajamentul pe care ministerele îl iau ca într-o perioadă de 30 de zile să prezinte propriile soluţii, propria viziune pentru familiile ocupaţionale pe care le coordonează, astfel încât să reaşezăm sistemul de salarizare pentru personalul plătit din fonduri publice.

Există o intenţie clară de a provoca tensiuni sociale minţind că Guvernul şi Ministerul Muncii vor tăia veniturile oamenilor. Şi aceasta este o intoxicare şi, de obicei, prinde pentru că sunt mulţi oameni nelămuriţi, mulţi oameni îngrijoraţi de veniturile pe care le au.

Dar în acelaşi timp să ştiţi că sunt foarte mulţi oameni convinşi că în această perioadă sunt şi oameni politici şi alţi amatori care din asta trăiesc, din intoxicare”, a spus Raluca Turcan, scrie Agerpres.

De asemenea, ea a menţionat că, în calitate de ministrul al Muncii şi membru al Guvernului, are datoria să lămurească orice „intoxicare apare în spaţiul public” şi va răspunde de fiecare dată cu condiţia să i se solicite un punct de vedere, „ceea ce de multe ori nu s-a întâmplat până în acest moment”.

„Ca atare, în această conferinţă de presă vreau să afirm apăsat, aşa cum a făcut şi primul ministru, că prin memorandumul pe care l-am adoptat astăzi (joi, n.r.) nu punem bazele niciunei măsuri de scădere a veniturilor în România, ci dimpotrivă.

Prin acest memoradum intenţionăm să creştem acele salarii care au fost mereu lăsate în urmă prin inechităţile legislaţiei adoptate în trecut. Şi, de asemenea, salarizarea în sectorul public va deveni unitară, predictibilă, echitabilă şi va fi de asemenea în corelaţie cu eficienţa instituţiilor publice.

 Ministrul Muncii: e de datoria noastră să aducem echitate în societatea românească

Acest guvern şi-a asumat încă de la începutul mandatului să demareze mai multe măsuri esenţiale nu doar pentru beneficiari, ci ne-am asumat o reformă a marilor sisteme publice, ceea ce înseamnă de fapt ca statul să fie pe de o parte capabil să susţină servicii publice de calitate, dar în acelaşi timp să garanteze şi egalitate sustenabilitate, predictibilitate şi echitate în salarizarea publică şi în sistemul de pensii”, a afirmat Raluca Turcan.

Ea a precizat că a văzut că există foarte multă patimă în spaţiul public atunci când se vorbeşte de pensii sau de salarizare sau chiar de beneficii sociale.

„Convingerea mea este că dincolo de orice interpretare în mandatul meu de ministru şi mandatul guvernului din care fac parte un lucru este simplu: este o datorie a noastră să aducem echitate şi în societatea românească, iar oamenii să ştie că legea şi instituţiile le protejează drepturile şi nu îi nedreptăţesc.

Ne propunem aşadar să facem statul să funcţioneze corect şi nu haotic pentru că toate aceste inechităţi pe care şi dumneavoastră le-aţi semnalat, pe care mulţi dintre dumneavoastră le resimţiţi pe propria piele, au fost create într-un sistem care trebuie să reprezinte legea şi trebuie să asigure corectitudine pentru cetăţenii acestei ţări.

Am fi de condamnat dacă nu am face nimic şi întotdeauna există şi varianta să nu faci nimic, dar ne-am propus să arătăm că se poate ca într-adevăr statul să funcţioneze şi eficient, să aibă şi servicii publice de calitate şi să-şi ajute oamenii şi să-i încurajeze să creadă că legea poate fi şi bună şi în avantajul lor”, a spus Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a menţionat că prin acest memorandum în 30 de zile ministerele de linie vor transmite propunerile privind politica de salarizare în sistemul public.

Ministrul Muncii: unele sporuri vor intra în salariile de bază

Raluca Turcan a explicat, în context, că sunt reanalizaţi coeficienţii de ierarhizare pentru fiecare familie ocupaţională, iar unele sporuri vor intra în salariile de bază.

„Principiile pe care le-am stabilit sunt simple şi nu conduc în niciun fel la afectarea veniturilor. Practic, reanalizăm coeficienţii de ierarhizare pentru fiecare familie ocupaţională de funcţii bugetare şi unele sporuri vor intra în salariile de bază. De asemenea, acele sporuri care pot fi acordate în sumă fixă vor fi date în sumă fixă.

Sporurile care vor rămâne după includerea unora în salariile de bază nu vor depăşi 20% din salariul de bază plătit individual. Mai este un lucru extrem de important. Salariul în plată de bază să fie acelaşi pentru toată lumea.

Este inadmisibil ca pe o lege să ai unii angajaţi în sistemul public plătiţi la nivelul de salarizare din 2019 şi alţii la un nivel de salarizare posibilă în anul 2022. Vom include de asemenea în grila de salarizare şi alte activităţi care în momentul de faţă nu sunt pe grila de salarizare în sistemul public şi care creează puternice inechităţi. Şi dau exemplu administraţiei publice locale.

Acestea sunt principiile de bază ale acestui memorandum şi practic întăresc ideea că am intrat în linie dreaptă prin asumarea completă a tuturor ministerelor a reuşitei unei reforme în sistemul de salarizare pentru funcţionarii sau angajaţii plătiţi din fonduri publice”, a mai declarat Raluca Turcan.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate