Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

DOCUMENTAR Alba24: Un an de la primul caz de COVID-19 din Alba. De la izoletă, la vaccin: Cum a fost gestionată criza sanitară

Publicat

Era într-o zi de miercuri când, cea mai mare temere a autorităților locale s-a împlinit: primul caz de COVID-19 din județul Alba a fost confirmat. Era vorba despre o femeie de 36 de ani, venită pe 12 martie 2020 în România, din Italia. 

Aceasta fusese în carantină instituționalizată la momentul confirmării și a fost imediat mutată la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia, eliberată special pentru cazurile de coronavirus. 

Prima pacientă din județ

”Este adus la noi primul caz confirmat cu COVID-19. Femeie, tânără. O voi numi Doamna G (pacientul nr. 1, sună atât de urât!). Speriată și suspicioasa totodată.

Încerc să o liniștesc, să o calmez, să o încurajez, de sub costumul care nu lasă să se vadă nimic… nici umanitatea, nici empatia, nici compasiunea și nici teama mea deopotrivă.

Îi măsor funcțiile vitale care erau în parametrii normali(Doamne miluiește!). Mă gândesc în sinea mea: „Eu am pulsul de două ori mai mare decât al doamnei!” – inima stătea să îmi sară din piept însă… nu putea ieși… o ținea acolo costumul salvator…” posta atunci pe Facebook, asistenta șefă a secției de Boli Infecțioase a Spitalului Județean din Alba, Marcela Vâlcan.

Citește și: EMOȚIONANT: Contactul cu prima pacientă cu coronavirus din Alba, prin ochii asistentei șefe de la Secția de Boli Infecțioase

Se întâmpla acum un an, la 20 de zile de la înregistrarea primului caz în România și se știau puține lucruri despre această boală. Imaginile din Wuhan, cu măsurile foarte dure ale autorităților chinezești erau tulburătoare.

Conform procedurilor de atunci, pacienta a fost transferată cu izoleta și o anchetă epidemiologică a fost demarată.

Izolata a mai fost folosită o vreme însă, după un timp, după ce cazurile s-au înmulțit, transportul pacienților și al cazurilor suspecte în acest fel nu a mai fost posibil. Prea multe cazuri și o singură izoletă, care trebuia dezinfectată după fiecare pacient.

Autoritățile încercau din răsputeri să limiteze această boală, conștiente de lipsurile din sistemul de sănătate.

”Nu aveam măști, nu aveam combinezoane, nu știam cum să ne îmbrăcăm și să ne dezbrăcăm, nu aveam circuite… Mai mult, nu găseam nici de unde să cumpărăm.

Prețurile la toate aceste materiale au explodat. Într-un cuvânt nu am fi avut ce face dacă ne-am fi confruntat brusc cu focare majore.

Ar fi fost o tragedie pe care nu am fi putut să o controlăm” a spus pentru Alba24, un medic al Spitalului Județean de Urgență Alba, care nu a dorit să îi fie publicat numele și care a trecut prin ”experiența COVID” încă de la început.

Vezi și: Mărturia emoționanță a scriitorului Lucian Domșa din Aiud, infectat cu COVID. Prin ce a trecut după i s-a îmbolnăvit și familia

Mai mult, nu exista nici posibilitatea testării, aceasta fiind o problemă la nivel național. Testele din Alba se trimiteau la Cluj, unde își așteptau rândul la procesare zile întregi (în unele județe din România, situația nu s-a schimbat nici acum).

Solidaritate din partea companiei ”Transavia”

Prima companie care și-a oferit sprijinul a fost ”Transavia”. În data de 13 martie, proprietarul acesteia, Ioan Popa, a anunțat că va asigura pentru Spitalul Județean Alba aparatura necesară pentru efectuarea testelor Covid-19, atunci inexistentă în județ, precum și echipamentele medicale auxiliare: echipamente și măști de protecție, medicamente și alte materiale.

Solidaritatea companiei cu comunitatea locală venea într-un moment critic, în condițiile în care cazurile de îmbolnăvire cu coronavirus creșteau exponențial în toată țara.

”Astfel, sperăm ca împreună cu autoritățile locale și cu Spitalul Județean Alba să putem oferi tot suportul medical necesar pentru a veni în întâmpinarea posibilelor infectări și gestionarea lor rapidă.

Vom achiziționa în regim de urgență toate cele necesare pentru testarea rapidă Covid-19 și vom aloca suplimentar 1 milion de lei pentru echipamente, dezinfectanți, măști” declara atunci Ioan Popa, președintele și fondatorul Transavia.

Ce au făcut autoritățile

Acesta era contextul în care s-au mobilizat și autoritățile județene. DSP Alba a luat în comodat un aparat Real Time – PCR, de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, pentru diagnosticarea într-un timp cât mai scurt a posibilelor cazuri de coronavirus.

După instalarea aparatului, suspecţii de COVID-19 puteau afla în doar şase ore dacă testele confirmă sau nu infectarea cu coronavirus.

Directorul DSP Alba, Alexandru Sinea spune că la început, angajații DSP au făcut teste încrucișate cu alte centre de testare din țară, în special cele din orașele mari, acolo unde exista o oarecare experiență, pentru a-și calibra munca. Județul Alba a fost al cincilea centru din țară care a început testarea PCR.

De asemenea, Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia a mai achiziționat 200 de echipamente de protecție categoria III – specifice în lucrul cu substanțe biologice și viruși/chimice.

Spitalul Județean de Urgențe avea în acel moment 18 ventilatoare, iar cel din Blaj, 2.

De asemenea, spitalul din Aiud avea un ventilator, astfel că numărul acestora ajungea în județ la 21. De asemenea, în tot județul există 200 de aparate de oxigen.

Locurile în spitale erau împărțite între cel din Alba Iulia, cel din Blaj și cel din Aiud.

Până în prezent, DSP Alba a ajuns să dețină 4 linii de testare PCR (două proprii și două în comodat), iar Spitalul Județean Alba, o altă linie.

Alba a ajuns în acest fel unul dintre județele cu cea mai mare capacitate de testare.

Ajutor din partea primăriilor din județ

DSP Alba s-a aflat încă de la început în prima linie. Instituția s-a mobilizat și a reușit să crească numărul de linii de testare prin diferite colaborări (de exemplu cu DSVSA, care a cumpărat o linie de testare și cu OSPA) și achiziții, reușind să aducă județul Alba printre primele din țară la numărul de teste realizate și la anchete epidemiologice.

Citește și: VIDEO-REPORTAJ ALBA24: Cum sunt prelucrate testele COVID în laboratorul DSP Alba. Imagini în premieră din spatele ușilor închise

”Pe lângă testarea bazată pe metodologia națională, noi am fost sprijiniți și de primării: Alba Iulia, Sebeș, Blaj, Cugir… De exemplu, Alba Iulia a cumpărate teste de 800-900.000 de lei pe care le-a oferit DSP.

Am mai primit și multe donații private, tot așa: au achiziționat teste pe care ni le-au donat. Nu s-a întâmplat să rămânem fără teste”, spune Sinea. Astfel, instituția a putut continua activitatea de testare fără sincope.

Acest lucru a permis depistarea și închiderea unor focare majore izbucnite în diferite instituții și companii private.

Primul deces

Primul deces al unui pacient COVID-19 a fost confirmat în județul Alba în data de 6 aprilie. Potrivit datelor oficiale era vorba despre un bărbat de 66 ani.

Citește și: Primul DECES în ALBA al unui pacient cu coronavirus. Bărbat de 66 de ani, cu probleme cardiace

Acesta avea multiple comorbidități. Avea domiciliu în județul Cluj, dar aflat a fost vizită la fiica din judetul Alba înainte de internare.

În lunile care au urmat, județul s-a confruntat cu o mulțime de focare, activitatea medicilor și a spitalelor fiind una intensă.

Au fost creeate circuite și mai multe spitale primesc acum bolnavi de COVID-19. De asemenea, au fost creeate locuri suplimentare la secțiile de AIT (la Aiud și la Sebeș – în curs de amenajare).

Sistemul sanitar continuă totuși să fie sub un stres imens, care se reflectă asupra pacienților, dar și al medicilor. De la începutul epidemiei, mai mulți medici din județ s-au infectat. Unii și-au îmbolnăvit familiile, iar alții au plecat pur și simplu din sistem.

Pe de altă parte, pacienții cu boli grave au semnalat că accesul la servicii medicale a devenit mult mai dificil, iar sistemul de sănătate și-a arătat de multe ori punctele slabe.

Situația la zi

Până în prezent, 16.672 de cetățeni ai județului au fost confirmați oficial ca infectați cu Sars-Cov-2.

15.098 dintre ei s-au vindecat, dar s-au înregistrat din păcate și 448 decese, cele mai multe ale unor pacienți cu comorbidități.

Numarul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 178.278.

În județ a început și campania de vaccinare. Sunt mai multe centre organizate în orașe, unde cetățenii se vaccinează cu trei tipuri de vaccinuri.

Lucrurile sunt departe de a se fi terminat, în condițiile în care România se pregătește de un al treilea val al epidemiei.

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Codul Rutier, „relaxat” pentru șoferii agresivi și vitezomani. Ce au votat deputații în Comisia de Transport

Publicat

Comisia de Transporturi din Camera Deputaților a relaxat, prin vot, mai multe sancțiuni din noul Cod Rutier. Mai exact, a fost eliminat articolul care definea comportamentul agresiv la volan, iar conducătorul auto era sancționat cu suspendarea permisului pentru 30 de zile. De asemenea, șoferii vitezomani vor avea dovadă cu care vor putea circulă două săptămâni.

Deși n-a trecut mult timp de la ordonanța de urgență prin care s-au înăsprit pedepsele pentru șoferii vitezomani și agresivi, deputații din Comisia de Transport au relaxat deja mai multe sancțiuni.

Deputații de la PSD, PNL și UDMR au votat în bloc pentru eliminarea articolului care definea comportamentul agresiv la volan.

Totodată, șoferii vitezomani prinși pe radar că circulă cu peste 70 de km/h peste limita maximă de viteză vor primi dovadă cu drept de circulație, după ce li se suspendă carnetul. În prezent, dovada este fără drept de a se urca la volan.

România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în clasamentul siguranței rutiere, iar numărul șoferilor vitezomani va crește dacă aceste măsuri vor fi adoptate, spun experții în conducere defensivă.

Pentru ca modificările aduse de deputații din Comisia de Transporturi să intre în vigoare ele trebuie să fie votate și în plenul Camerei.

sursa: digi24.ro

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Copiii și sursele de informare: Cât de mult verifică copiii cu vârste între 8 și 17 ani ceea ce citesc pe internet. Studiu

Publicat

Aproape jumătate dintre copiii cu vârsta între 8 și 17 ani verifică uneori, rar sau deloc informațiile găsite pe internet, rezultă dintr-un studiu realizat de asociația Salvați Copiii. 

Mai exact, aproape 80% dintre copiii cu vârsta între 8 și 17 ani utilizează Internetul zilnic timp de cel puțin trei ore, în afara orelor de școală, procentul celor care petrec între una și două ore pe zi fiind de 19 %.

Paginile web găsite folosind Google și paginile de știri sunt principalele surse de informare a copiilor, urmate de discuțiile cu prietenii sau rețelele sociale. Aproape 50 % dintre copii afirmă că informația este adevărată când corespunde cu ce știu deja.

Această situație este mai întâlnită în rândul adolescenților și al copiilor din mediul urban, conform rezultatelor relevate de cercetarea sociologică realizată de Salvați Copiii.

Mediul online reprezintă principala sursă de informare pentru copii și, de multe ori, știrile care apar pe diferite site-uri, bloguri sau rețele de socializare sunt false sau contrafăcute, cu scopul de a induce în eroare cititorii, de a genera anxietate, teamă sau reacții și comportamente care să fie în interesul celor care le produc și lansează. Mai mult decât atât, 22% dintre copii și tineri cred că la televizor sau în publicațiile de știri nu pot fi difuzate știri false.

Foarte relevante sunt și două declarații ale unor tineri, declarații făcute public de cei de la Salvați Copiii.

“Am primit pe un grup de whatsapp un articol în care se spune că urmează să aibă loc un atac nuclear, cândva până la 1 iunie. Am înțeles că urmează să primim niste pastile, pe care să le luăm, dar nu am primit încă nimic. Îmi este tare teamă, părinții mei sunt plecați din țară, iar bunica mea, are 78 de ani, nu știe pe cine să întrebe și mi-a propus să plec la părinții  mei, în Anglia. Nu știu ce să fac, nu aș vrea să pierd școala și nici să merg acolo unde cred că ar trebui să muncesc și eu. Cum știm sigur când va fi atacul nuclear?” Daniela, 14 ani, elevă.

“Am citit pe internet că dacă mă vaccinez împotriva Covid, există riscul să fac alte boli grave, de la vaccin. Părinții mei sunt convinși că vaccinul provoacă infertilitate și nu mă lasă să mă vaccinez. Prietena mea cea mai bună s-a vaccinat și nu a pățit nimic până acum. Mă puteți ajuta cu un sfat? Unde pot găsi informații clare, verificate sau date științifice? Menționez că în luna martie voi împlini 18 ani.” Denisa, 17 ani, elevă.

“Evenimentele din ultima perioadă, începând cu pandemia Covid 19 și continuând cu războiul din Ucraina și criza refugiaților, au generat o stare de tensiune, pe care copiii au resimțit-o din plin.  Primim tot mai des, în cadrul liniilor de consiliere la Salvați Copiii, solicitări atât de la copii, cât mai ales de la părinți, care nu știu cum să gestioneze anxietatea copiilor și cum să îi protejeze de impactul știrilor false care circulă pe internet”, a precizat într-un comunicat de presă, Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Când ies la pensie femeile cu cel puțin trei copii. De când s-ar putea aplica măsura

Publicat

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că vârsta de pensionare se va modifica pentru femeile din România. Există însă o excepție de la regulă. Ministerul Muncii are în vedere o lege care prevede că femeile care au avut mai mulţi copii să iasă mai repede la pensie.

Potrivit anunțului ministrului, vârsta standard de pensionare pentru femei este în prezent de 61 de ani și 6 luni și va crește treptat până la egalizarea vârstei de pensionare la 65 de ani.

Creşterea vârstei de pensionare va avea loc gradual, până în 2030.

Vezi: Crește vârsta de pensionare pentru femeile din România. Va exista o excepție de la regulă. Ce spune ministrul Muncii

Însă, la cererea acestora, mamele cu trei copii vor putea ieși la pensie cu doi ani mai devreme pentru fiecare copil.

Astfel, aceste mame vor putea ieși la pensie cu șase ani mai devreme decât în mod normal, dacă au stagiul minim de cotizare.

În plus, dacă au avut mai mult de trei copii, legea spune că se vor putea pensiona cu un an mai devreme pentru fiecare copil.

Mai exact, dacă acestea au crescut patru copii până la vârsta de 16 ani, vor ieși la pensie cu 7 ani mai devreme, iar dacă au cinci copii, se vor putea pensiona cu 8 ani mai devreme, după cum spune legea nr 127/2019.

Deși publicată în Monitorul oficial, această lege va începe să producă efecte începând cu anul 2023.

Noua lege a pensiilor, inclusiv măsura aceasta, a fost amânată prin OUG pentru 1 septembrie 2023, potrivit avocatnet.ro.

foto: arhivă, rol ilustrativ

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Lucrări de reparații și înlocuirea unor echipamente de joacă, în mai multe parcuri pentru copii din Sebeș. Valoarea investițiilor

Publicat

Administrația locală din Sebeș a alocat peste 29.000 de lei pentru repararea, întreținerea și înlocuirea echipamentelor de joacă din cadrul mai multor parcuri de joacă din municipiu.

Serviciul Public de Administrarea Patrimoniului (SPAP) Sebeș a cumpărat recent, prin intermediul platformei SEAP, servicii de reparații şi de întreţinere a echipamentelor din cadrul parcurilor de joacă din municipiu dar și echipamente de joacă noi.

Valoarea totală a achizițiilor este de peste 29.500 de lei, fără TVA.

Potrivit caietului de sarcini, se urmărește buna funcționare a parcurilor de joacă și asigurarea și menținerea nivelului de siguranță pentru copiii ce frecventează locurile/parcurile de joacă special amenajate pe raza municipiului Sebeș.

Contractele prevede demontarea, montarea, înlocuirea sau completarea echipamentelor de joacă care au fost afectate din pricina a diverși factori chimici sau mecanici (echipamente rupte, sparte, lipsă, vandalizate, etc.).

De asemenea, se vor:

  • înlocui sau repara elementele componente și/sau elementele în întregime din material plastic sau PAFS
  • înlocui sau repara diverse confecții din lemn sau metal
  • executa gropi pentru fixarea diverselor elemente de sprijin (picioare, tije, cadre, etc.)

Lista echipamentelor achiziționate:

1. Parc de joacă intrare în cartier Arini – Lancrăm

– tobogan drept scurt complex de joacă – 1 buc.

2. Parc de joacă cartier Mihail Kogălniceanu (lângă școala generală)

– tobogan curbat/spirala simplu complex de joacă mare – 1 buc.

– kit instalare tobogan spirală (schelet metalic + picioare de sprijin) – 1 buc.

3. Parc de joacă cartier Mihail Kogălniceanu (lângă centrul de sănătate)

– figurină pe arc bicicletă – 1 buc.

– kit instalare figurină pe arc (picior de sprijin + arc + talpă) – 1 buc.

4. Parc de joacă cartier Valea Frumoasei

– figurină pe arc motocicletă – 1 buc.

– kit instalare figurină pe arc (picior de sprijin + arc + talpă) – 1 buc.

– tobogan drept scurt complex de joacă – 1 buc.

5. Parc de joacă cartier Aleea Lac (catedrala ortodoxă)

– socotitoare complex de joacă mare – 1 buc.

6. Parcul de joacă cartier Aleea Lac

– tobogan drept mic complex de joacă mic – 1 buc.

7. Parcul de joacă cartier Lucian Blaga

– figurină pe arc simplă – 2 buc.

– kit instalare figurină pe arc (picior de sprijin + arc + talpă) – 2 buc.

– carusel – 1 buc.

– băncuță cu masă carusel – 1 buc.

– platformă carusel – 1 buc.

foto: arhivă

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax