Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

DSP a interzis activitatea într-un dispensar din comuna Câlnic, din cauza condițiilor de acolo. Controale și în alte comune


Publicat

Dispensarul din satul Deal, aparținând de comuna Câlnic funcționa ilegal, fără autorizație sanitară, a declarat pentru Alba24, directorul DSP Alba, Alexandru Sinea. 

Instituția a decis joi dimineață interzicerea oricărei activități acolo, după un control la fața locului. Interdicția va fi în vigoare până la remedierea problemelor și autorizarea dispensarului. 

dispensar

Clădirea este în grija Primăriei Câlnic, care a lăsat-o să se degradeze și să funcționeze în asemenea condiții. Nici vorbă de sterilizare, căldură sau condiții cât de cât civilizate pentru pacienți. 

Alexandru Sinea a declarat că și în alte comune ale județului există cazuri similare și că a dispus controale pentru a vedea starea acestor dispensare. 

Dincolo de măsura luată de DSP, autoritățile locale au datoria să repare și întrețină aceste dispensare. 

Primăria din Câlnic a reabilitat în ultimii ani o școală pe care a cumpărat-o de la biserică, a realizat un studiu pentru stabilizarea căminului cultural afectat de alunecări de teren și a anunțat reabilitarea drumului dintre Câlnic și Deal. Cel puțin asta PNL Alba într-un articol mai vechi, destinat investițiilor din comună. Nimic însă despre dispensar. 

Fotografiile cu felul în care arată dispensarul din Câlnic au fost postate pe Facebook. 

UPDATE: Precizările DSP Alba

Ca urmare a articolului apărut în publicația dumneavoastră, referitor la starea igienico-sanitară necorespunzătoare a unui punct secundar de lucru al unui Cabinet Medic de Familie din localitatea Deal comuna Câlnic, județul Alba, aducem la cunoștința medicilor de familie că în conformitate cu prevederile Ord. M.S. 1030/2009 cu completările și modificările ulterioare și Ord. M.S. 153/2003 cu completările și modificările ulterioare, un punct secundar de lucru al unui cabinet medical poate funcționa doar în baza Avizului eliberat de Colegiul Medicilor, a Certificatului de înregistrare și a Autorizației Sanitare de Funcționare emise de Direcția de Sănătate Publică Alba.

Pentru obținerea Autorizației Sanitare de Funcționare trebuie îndeplinite și respectate și prevederile Ord. M.S. 1338/2007.

Conform prevederilor H.G. 857/2011 cu completările și modificările ulterioare, art. 3, al.1, lit. a, funcționarea fără Autorizație Sanitară de Funcționare a obiectivelor supuse procedurii de autorizare sanitară conform reglementărilor legale în vigoare se sancționează cu amendă contravențională persoană fizică de la 5.000 la 10.000 lei și persoană juridică de la 20.000 la 40.000 lei.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Jidanul

    joi, 06.02.2020 at 09:57

    La Calnic parca e primar d-l OANCEA si acesta se vede cum trece prin Deal unde asa zisul dispensar medical sta bine la balarii in curte,,,,Cine e doctorul nepasator la balarii si acasa oare are tot asa….?Pentru netaierea balariilor din curtea dispensarului merita sanctionata doctorita nu femeia de serviciu care poate nu exista…..!D-le Sinea da pe ei ca parca-s curtile romilor de la Cetatea de BALTA…!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

În ce condiții se pot face petreceri private după 1 iunie. Câte persoane pot participa

Publicat

După data de 1 iunie nu se modifică restricţiile privind adunările private, astfel că la petrecerile care au loc în aer liber pot participa cel mult 16 persoane, iar dacă sunt organizate într-un apartament, pot fi prezente maximum 8 persoane, a declarat vineri ministrul de Interne Marcel Vela.

”Așa cum știți, a fost aceeași condiție și înainte de 1 iunie. Și acum este. La persoanele private, în aer liber, erau 16 persoane, ca număr maxim și în spații închise, în apartamente, maximum 8. Acum a rămas aceeași regulă pentru că nu s-a intervenit nici pe zona de evenimente private și nici pe numărul de participanți”, a declarat Vela, aflat într-o vizită la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Nădlac I.

Ministrul de Interne a precizat că după data de 15 iunie autorităţile vor discuta cu specialiştii şi vor decide în ce va consta următorul val de relaxări.

De luni, 1 iunie, vor fi deschise terasele şi plajele, iar pentru ieşirea din localităţi nu va mai fi nevoie de declaraţia pe proprie răspundere.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Studiu: Imunitatea se poate dobândi și după forme uşoare de COVID-19

Publicat

Majoritatea pacienţilor afectaţi de o formă minoră de COVID-19 dezvoltă anticorpi, care i-ar putea apoi imuniza pentru mai multe săptămâni împotriva acestei boli, potrivit unui studiu realizat de Institutul Pasteur şi Spitalul Universitar din Strasbourg.

”Ştiam că persoanele care suferă forme severe ale bolii dezvoltă anticorpi în primele 15 zile de la debutul simptomelor. Ştim acum că acest lucru este adevărat şi pentru cei care fac forme minore, chiar dacă nivelurile de anticorpi sunt probabil mai slabe”, a explicat într-un comunicat unul dintre autorii studiului, Arnaud Fontanet, responsabil în cadrul departamentului de Sănătate globală al Institutului Pasteur.

Rezultatele studiului sunt încurajatoare în măsura în care până în prezent nu se cunosc suficiente informaţii în ceea ce priveşte mecanismele imunitare împotriva noului coronavirus în special la persoanele afectate de forme uşoare ale bolii.

”Studiul nostru demonstrează că nivelurile de anticorpi sunt, în cele mai multe dintre cazuri, compatibile cu o protecţie împotriva unei noi infectări cu SRAS-CoV-2, cel puţin până la 40 de zile după debutul simptomelor”, a adăugat Olivier Schwartz, conducătorul departamentului Virusuri şi imunitate din cadrul Institutului Pasteur.

Potrivit acestuia, ”obiectivul este în momentul de faţă evaluarea pe termen lung a persistenţei răspunsului anticorpilor şi a capacităţii acestuia de neutralizare” a virusului.

Studiul, ale cărui rezultate au fost date publicităţii de Institutul Pasteur, a fost realizat pe 160 de pacienţi membri ai personalului medical din două unităţi ale unor spitale universitare din Strasbourg. Toţi participanţii au prezentat forme minore de COVID-19.

Testele serologice (care vizează detectarea ulterioară a semnelor unei infecţii din trecut) au arătat că marea majoritate a acestor persoane (153 sau 159 din 160 în funcţie de tipul testului) a dezvoltat anticorpi în primele 15 zile care au urmat infectării.

Un alt test a fost utilizat pentru a determina dacă aceşti anticorpi au totuşi capacitatea de a neutraliza virusul.

Rezultatul: 28 de zile de la debutul simptomelor, 98% dintre pacienţi dezvoltaseră astfel de ”anticorpi neutralizanţi”.

”Aceste rezultate sunt în acelaşi timp o veste bună pentru viitoarele strategii în domeniul vaccinurilor”, a subliniat Samira Fafi-Kremer, şefa serviciului de virologie al Spitalului Universitar din Strasbourg şi autoare principală a studiului.

Sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Cel mai în vârstă bărbat de pe planetă este un român. Care este secretul longevității lui Dumitru Comănescu

Publicat

Dumitru Comănescu a devenit cel mai în vârstă bărbat de pe planetă, recunoscut de Cartea Recordurilor, după ce britanicul Bob Weighton a decedat joi, 28 mai, la vârsta de 112 ani. 

Românul are 111 ani și 7 luni și s-a născut pe  8 noiembrie 1908, în Provița de Jos, județul Prahova.

Acesta a fost de profesie inginer agronom iar acum trăiește în București.

Potrivit acestuia, secretul longevității este pentru el dragostea familiei, a soției, fiilor și nepoților.

” Dragii mei, am primit cu emoție vestea cea mare, dar, în primul rând aș vrea să transmit condoleanțe familiei fostului lider mondial, Robert Weighton. Mă simt onorat și binecuvântat să fiu acum, oficial, cel mai vârstnic bărbat din lume și să reprezint România la cel mai inalt nivel! Este incredibil!”, a declarat Dumitru Comănescu Centrului pentru Seniori al Municipiului București, citat de Digi24.ro.

„Vreau să mulțumesc tuturor celor care au fost alături de mine, care m-au ajutat și susținut de-a lungul anilor, familiei, prietenilor și apropiaților. Dar mai ales, pentru tot, eu îi mulțumesc lui Dumnezeu, pentru că El a ales să fiu astăzi aici, pe primul loc în clasamentul celor mai în vârstă bărbați din lume. Vă multumesc pentru urări și gândurile frumoase, vă doresc multă sănătate și sper ca dumneavoastră să mă depășiți!”, a adăugat bărbatul.

sursă: Digi24.ro.

sursă foto: Centrul pentru Seniori al Municipiului București.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: Accident rutier între Săliștea și Tărtăria: Motociclist în vârstă de 19 ani, rănit după impactul cu un autoturism

Publicat

Un accident rutier în care au fost implicate un autoturism și o motocicletă a avut loc, vineri seara, pe DJ 705E, între localitățile Săliștea și Tărtăria

UPDATE: ”La data de 29 mai 2020, in jurul orei 19.30, pe DJ 705E, un tână de 19 ani, din localitatea Săliștea, în timp ce conducea o motocicletă, nu ar fi păstrat o distanță corespunzătoare in mers față de un autoturism, intrând în coliziune cu acesta. În urma accidentului, motociclistul a suferit leziuni corporale. Atât motociclistul, cât și conducătorul auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. Cercetarile sunt continuate”, a precizat Luminița Prodan, purtătorul de cuvânt al IPJ Alba.

Știrea inițială: Potrivit IPJ Alba, în urma impactului motociclistul a suferit leziuni, dar este conștient.

La fața locului se desfășoară cercetări pentru a stabili împrejurările în care s-a produs evenimentul rutier.

Foto: arhiva

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate