Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

DSV Alba informează producătorii de lapte din judeţ despre noile reglementări valabile în UE

Publicat

Până în 30 iunie, reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare Alba organizează întâlniri cu producătorii de lapte din judeţ, pentru informarea acestora despre cerinţele Uniunii Europene privind livrarea către centrele de colectare sau către unităţile de procesare, precum şi comercializarea laptelui crud.

România beneficiază de o perioadă de tranziţie pentru îmbunătăţirea calităţii laptelui crud până la 31 decembrie 2013, iar începând cu 1 ianuarie 2014 este interzisă livrarea sau comercializarea laptelui crud ce nu respectă regelementările UE.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) desfăşoară, în perioada 10 – 30 iunie, o campanie de informare la nivel naţional, prin care-şi propune să aducă la cunoştinţa producătorilor şi procesatorilor măsurile care trebuie întreprinse, pentru asigurarea conformităţii laptelui crud cu standardele Uniunii Europene.

Scopul acestei campanii este de a oferi informaţiile necesare celor care cresc un număr mic de animale, astfel încât să-şi poată valorifica în continuare laptele, iar unităţilor de procesare să aplice măsurile necesare pentru a procesa şi vinde în continuare produsele în România.

Se urmăreşte păstrarea locurilor de muncă în domeniu sau crearea de altele noi, creşterea efectivelor de vaci de lapte şi în esenţă o modalitate de a evita implicaţii  sociale şi economice nedorite, care ar putea rezulta ca urmare a sistării activităţii  unor unităţi de industrie alimentară.

Esenţială este aplicarea unor măsuri şi derularea unor programe menite să ducă la îmbunătăţirea calităţii laptelui crud de vacă, a sistemului de colectare a laptelui de vacă şi la modernizarea şi dezvoltarea fermelor agricole, în acord cu cerinţele şi reglementările europene.

Această campanie de informare este coordonată de către Direcţia de Trasabilitate şi Siguranţa  Alimentelor de Origine Animală din cadrul ANSVSA şi se realizează de către Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene prin echipe formate din medici veterinari oficiali din cadrul Biroului Siguranţa Alimentelor de Origine Animală, medici veterinari oficiali din cadrul Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi medici veterinari oficiali responsabili de zonă.

Echipele au atribuţii şi responsabilităţi pentru organizarea unor acţiuni de informare, în principal a producătorilor care livrează lapte crud la centrele de colectare a laptelui, unităţile de procesare a laptelui autorizate sau înregistrate sanitar veterinar, precum şi a celor care vând direct laptele crud către consumatorul final, cu privire la criteriile de calitate a laptelui crud,  în special la  numărul total de germeni şi numărul de celule somatice, precum şi modul în care poate fi atinsă conformitatea laptelui cu standardele Uniunii Europene.

În cadrul întâlnirilor organizate de către DSVSA cu producătorii de lapte sunt discutate aspecte privind:

  • cerinţele de calitate pe care trebuie să le îndeplinească laptele crud, prevăzute de legislaţia Uniunii Europene;
  • căile de contaminare a laptelui;
  • regulile de igienă a mulsului ce trebuie respectate de către producători, în vederea obţinerii laptelui conform cu standardele Uniunii Europene;
  • aspecte practice privind identificarea şi eliminarea din consumul uman a laptelui provenit de la animale bolnave, aflate sub tratament sau în perioada de aşteptare, după administrarea tratamentului, precum şi a laptelui care prezintă modificări de culoare, gust şi miros;
  • răcirea şi depozitarea laptelui după muls;
  • restricţiile privind vânzarea directă sau livrarea laptelui la centrele de colectare sau unităţile de procesare.

AICI, mai multe detalii despre noile reglementări.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax