Connect with us
Publicitate

Eveniment

Sâmbătă noaptea: Fenomen spectaculos pe cer, vizibil din România: Planetele Venus și Jupiter vor fi mai aproape ca oricând

Publicat

Sâmbătă noaptea, planetele Venus și Jupiter sunt în conjuncție și par a fi mai aprope ca oricând. Planetele Venus și Jupiter se află la milioane de kilometri distanță, dar văzute de pe Pământ par că se ciocnesc. Este vorba despre o conjuncție planetară care are loc anual, dar care anul acesta este mai spectaculoasă.

Sâmbătă, Venus și Jupiter pare să fie mult mai aproape decât de obicei. Dacă cerul este senin, evenimentul poate fi văzut cu ochiul liber sau cu un binoclu. În zilele următoare, cele două planete vor merge pe drumuri separate și se vor îndepărta. Un spectacol asemănător va mai avea loc tocmai în anul 2039.

O conjuncție este atunci când două planete, văzute de pe Pământ, par că se apropie sau că se ating pe cer.

Orbita reală a planetelor se află la o distanță de aproximativ 430 de milioane de mile, dar alinierea lor aparentă văzută de pe Pământ dă iluzia că se ating.

Momentul de maximă vizibilitate este sâmbătă, dar va fi evenimentul va continua și în zilele următoare, pe măsură ce planetele se vor îndepărta încet.

Cel mai bine de admirat este înainte de răsăritul soarelui, privind spre est, spun specialiștii.

Planetele se vor afla jos pe cer, aproape de orizont, iar dealurile și clădirile vor bloca vederea. Cei care vor să vadă conjuncția trebuie să meargă pe un loc înalt și să caute două pete orbitoare și strălucitoare, foarte apropiate una de cealaltă.

Conjuncția poate fi văzută din ambele emisfere ale Pământului, în momente diferite ale zilei și ale nopții.

Eclipsa parțială de Soare – 30 aprilie

Pe 30 aprilie, la ora 23.41 (ora României), se petrece o eclipsă parțială de Soare. Fenomenul va fi vizibil din sudul oceanului Pacific şi partea sudică a Americii de Sud. Până la 64% din discul solar va fi acoperit de Lună.

Eclipsa de Soare se apare atunci când Luna trece între Pământ și Soare, obturând parțial sau total imaginea acestuia.

În ceea ce privește semnificația evenimentului din punct de vedere astrologic, acesta poate aduce perturbații de ordin financiar sau economic. Este considerată însă și o oportunitate pentru dezvoltare personală.

”Vom avea nevoie de ceva sigur în viața noastră, pe care să ne bazăm și în zilele bune, și în cele mai neplăcute. Și cum această eclipsa va beneficia de conjuncția Venus-Jupiter, este clar că trebuie să fim generoși, atât cu noi, cât și cu cei dragi”, spune astrologul Daniela Simulescu, potrivit dcnews.ro.

Prin prisma conjuncției, putem spune că avem de-a face cu „ziua cea mai romantică” din 2022. Și asta pentru că planeta iubirii se întâlnește cu planeta abundenței, mai spune Simulescu.

Fenomene astronomice vizibile din România – 2022

  • Eclipsa totală de Lună din 16 mai 2022 – se va observa doar faza de penumbră, Luna va apune exact când începe eclipsa parţială, la ora 5:26. În acel moment, Luna se va afla foarte jos, spre orizontul sud-vestic, în dreptul constelaţiei zodiacale Balanţa.
  • Eclipsa parţială de Soare din 25 octombrie 2022. În România, Soarele va fi acoperit în proporţie de 44%, în nord estul extrem, şi 32% în vestul ţării. La Alba Iulia, acoperirea soarelui va fi de aproximativ 37,06%, magnitudinea eclipsei 0.48. Va dura 2 ore, 20 minute, 53 secunde (25 octombrie, de la ora 12.22 pm, maxim ora 1.32 pm, final 2.43)
  • 8 decembrie 2022: Luna va oculta planeta Marte. Fenomenul este cu atât mai spectaculos cu cât în data respectivă, Marte se va afla la opoziţie, moment în care planeta are strălucire maximă şi diametrul aparent maxim vizibil prin telescop.

Alte fenomene astronomice vizibile în anul 2022

  • 6 – 7 mai: Maximul curentului de meteori Eta Aquaridele (ZHR = 50)
  • 21 iunie: Solstiţiul de vară
  • 13 iulie: Superluna – Luna se află în cel mai apropiat punct de Pământ în timpul orbitei sale, în același timp în care are loc și o lună plină
  • 28 – 29 iulie: Maximul curentului de meteori Delta Aquaridele (ZHR = 20)
  • 12 – 13 august: Maximul curentului de meteori Perseidele (ZHR = 60 – 100)
  • 14 august: Planeta Saturn la opoziţie (vizibilă toată noaptea)
  • 16 septembrie: Planeta Neptun la opoziţie (vizibilă toată noaptea)
  • 23 septembrie: Echinocţiul de toamnă
  • 26 septembrie: Planeta Jupiter la opoziţie (vizibilă toată noaptea)
  • 21 – 22 octombrie: Maximul curentului de meteori Orionidele (ZHR = 20)
  • 9 noiembrie: Planeta Uranus la opoziţie (vizibilă toată noaptea)
  • 17 – 18 noiembrie: Maximul curentului de meteori Leonidele (ZHR = 15)
  • 8 decembrie: Planeta Marte la opoziţie (vizibilă toată noaptea)
  • 13 – 14 decembrie: Maximul curentului de meteori Geminidele (ZHR = 150)
  • 21 decembrie: Solstiţiul de iarnă.

 

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate