Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Fenomenul consumului de droguri a ajuns în școlile generale din Alba. Soluția instanței în cazul unei eleve prinse cu 3CMC la ore

Publicat

Fenomenul consumului de droguri a atins limite alarmante în județul Alba, iar drogurile de sinteză au ajuns să fie consumate chiar și de către minori. În ultimii doi ani, vârsta la care începe consumul de droguri a scăzut drastic.

Se consumă droguri chiar și în școlile gimnaziale, în unele cazuri consumatorii sunt cunoscuți, dar cazurile sunt ținute sub preș, pentru a nu strica renumele unităților de învățământ.

Asta în timp ce autoritățile din județ par să fie depășite de situație. Un exemplu în acest caz a fost la Aiud, unde asupra unei eleve de școală gimnazială a fost descoperit un plic cu droguri de sinteză.

Cazul trage în sine un semnal de alarmă și readuce în discuție lipsa unui program real de prevenție. Organisme precum Centrul de Prevenire și Consiliere Antidrog Alba mimează de cele mai multe ori activtiățile de prevenție. Se rezumă la niște discuții puerile, vizionarea unor video-uri sau împărțirea de pliante și baloane la evenimente publice.

CITEȘTE ȘI: OPINIE: Instituțiile statului blocate în timp, în lupta cu drogurile. Cum arată o oră de prevenție la Alba Iulia, pentru elevi

Este vorba despre un caz care s-a transformat într-un dosar penal și care a primit o decizie în data de 6 iunie 2024.

O elevă de școală gimnazială din Aiud a fost cercetată pentru deținere de droguri. Mai exact un plic cu droguri a fost găsit asupra minorei, chiar în timp ce se afla la școală.

În data de 6 iunie 2024, magistrații Tribunalului Alba au avut de luat o decizie în acest caz.

Potrivit procurorilor DIICOT Alba Iulia, minora a fost cercetată pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc pentru consum propriu.

În motivarea instanței este scris că ”în data de 28 septembrie 2023, aflându-se în incinta unei școli gimnaziale din Aiud, eleva a deținut fără drept, în vederea consumului propriu, un plic pe care s-a pus în evidență 3-CMC (drog de mare risc)”, se arată în motivarea instanței.

Ce au decis magistrații

Fapta a fost una minoră și magistrații Tribunalului Alba au decis că dosarul poate fi închis. Asta după ce procurorii DIICOT au cerut închiderea dosarului.

CITEȘTE ȘI: Numărul minorilor din Alba Iulia dependenți de droguri a crescut îngrijorător: Cel mai tânăr are sub 13 ani

”(…) procurorul a apreciat că în cauză nu există un interes public în urmărirea faptei reținute în sarcina suspectei că a deținut doar obiecte pe care s-au pus în evidență droguri de mare risc, nu are antecedente penale”, au notat magistrații în motivarea instanței.

Drept urmare, în data 6 iunie 2024, dosarul a fost închis definitiv.

Ce este 3 CMC

Este vorba despre 3 CMC este un drog de sinteză, sau un drog sintetic. Prețul acestuia variază între 50  și 100 de lei gramul, potrivit cominicatelor transmise de DIICOT.

O grupare care avea și clienți minori de 13 ani, din Alba, vindea gramul de 3 CMC cu sume cuprinse între 70 și 100 de lei. De asemenea la Hunedoara, o altă grupare care intrase pe piață, avea un preț fix de 100 de lei gramul.

Drogul, face parte din categoria catinonelor, parte a amfetaminelor. Este un drog creat sintetic, care a circulat la liber și pe piața din România.

CITEȘTE ȘI: 3 CMC, drogul care a ajuns pe străzile din Alba. Apare menționat în aproape fiecare caz de consum sau trafic din județ

În termeni populari acesta este cunoscut pe stradă ca și Cristal. Este foarte răspândit, a ajuns să fie comercializat de mare parte dintre dealerii de droguri.

Este un drog folosit în special la petreceri de tineri, elevi de liceu sau studenți deoarece este foarte ieftin. Mult mai ieftin decât cocaina.

Însă, drogul are o rată foarte mare de dependență. A apărut pe piață relativ recent, fiind folosit cu precădere în țarile vestice.

Despre dependența de 3CMC se vorbește prea puțin, deoarece simptomele nu sunt atât de vizibile. Un user, a descris pe Reddit cum a ajuns în câteva luni dependent de 3CMC.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax