Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

OPINIE: Instituțiile statului blocate în timp, în lupta cu drogurile. Cum arată o oră de prevenție la Alba Iulia, pentru elevi

Publicat

”Dro-dro-droguri/ ia foc boxa, cox alb/ Fiola cu Cola, nu strânge din molari/ Ia iarba și rola, vodka rece ca polar/ Toarnă pe gât să sară busola(…) cam asta-i fiţa (…) mănânc heroină cu lingurița”: versurile rapperului Dragonu”Ak47 care umplea cluburile în anii 2010-2012, în perioada în care a fost înregistrat cel mai mare consum de droguri din România.

Consumul a crescut iar în România, iar cei care se ocupă de prevenția în școli și licee, față de alcool, droguri și tutun, au rămas blocați în anii 2000.

Este vorba despre Agenția Națională Antidrog, instituție cu statut special în cadrul MAI, ce are centre în fiecare oraș.

Am avut ocazia să asist la un workshop despre droguri, alcool și tutun la Alba Iulia, alături de 15 elevi de clasa a VIII-a. 

După ce etnobotanicele au fost eliminate din țară, formații ca Specii (unde cânta și Dragonu) au dispărut din peisaj, însă de curând au reapărut pe scenă, în mediul online și în playlist-urile noii generații.

Lor li se adaugă și o nouă generație de trapperi care prin versurile lor promovează consumul de droguri.

Prevenția celor de la Agenția Antidrog se bazează pe actitivăți învechite și pe alocuri plictisitoare pentru un elev de clasa a VIII-a sau de liceu, pe care îl pierzi după nici cinci minute de discurs.

Majoritatea activităților se desfășoară în școli, însă joi, 5 octombrie de la ora 11.00, a avut loc un workshop la Casa de Cultură a Studenților.

Am asistat la un workshop al celor Centrului de Prevenire AntiDrog Alba, alături de 15 elevi de liceu

La Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia, într-o sală prost luminată și care nu a mai fost modernizată de cel puțin 20 de ani, 15 elevi de clasa a VIII-a, de la Liceul Sportiv s-au așezat pe scaune.

La o scurtă privire prin sală, îți poți da seama cu ce generație vorbești: una conectată la informații, la internet, cu capul în telefoane și mai atentă la discuțiile de pe grupul de WhatsApp, decât la cel din fața lor.

Una în care își poți calcula rata la bancă numai după tenișii Nike pe care îi au în picioare.

Nu mai vorbim de generația lui Bomfunk MC’s, Eminem, Paraziții sau BUG Mafia, ai anilor 2000.

Vorbim despre generația lui Rava, NANE, Azteca, Ian, EastBull, Bvcovia, Albert Nebunu sau alți trapperi.

Hai să ne cunoaștem timp de 40 de minute

În sala prost luminată și mohorâtă, în fața celor 15 elevi, s-a prezentat comisarul Cristina Brașovan, din partea Centrului AntiDrog Alba.

Timp de 40 de minute a urmat un joc de cunoaștere, un icebreaker, clasicul joc de team building din anii 2010 folosit prin organizații de studenți sau corporații.

Un ghem de sfoară a fost aruncat de la stânga la dreapta, iar elevii care stăteau și-au spus numele și două calități care încep cu litera numelor lor.

După jumătate de oră, mare parte dintre cei prezenți erau deja plictisiți și se țineau de sfoara din mână.

Pedeapsă, pedeapsă, pedeapsă: vechea sperietoare pentru cei mici

La un moment dat a început și discuția pentru care eram toți strânși în sală: drogurile, consumul de droguri și efectele sale.

Însă prezentarea comisarului nu a atins deloc ideea de droguri și ce sunt drogurile, ci doar ce pățești dacă te prinde polițistul cu droguri la tine.

Ești pedepsit dacă consumi droguri, ești pedepsit dacă transporți droguri, dacă faci trafic de droguri.

Toată interacțiunea de după cele 40 de minute de ținut sfoara în mână s-a rezumat la pedepse.

Nimic despre ce sunt drogurile

Nimic despre ce sunt drogurile despre care toți idolii lor cântă, despre trapperii sau formațiile care promovează consumul de droguri. Doar ce pățești dacă ești prins.

Nimic despre universul paralel al tinerilor, rețelele sociale, grupurile de Discord, WhatsApp, Telegram, unde se discută intens despre droguri și cine consumă și ce.

Nimic despre pericolul etnobotanicelor care sunt vândute pe langă școli și licee.

Nimic despre realitatea din spatele consumului de droguri și cazuri concrete.

La un moment dat, fără să intre foarte mult în detalii, comisarul a început să vorbească despre efectele consumului de droguri asupra creierului, însă fără să intre foarte mult în detalii.

Workshop-ul se desfășura deja de o oră și 15 minute.

O oră și 15 minute în care mare parte dintre cei deja prezenți în sală erau plictisiți, după discuțiile de formă la care au asistat.

A fost și momentul la care am plecat de la workshop. Cel mai probabil a urmat și o demonstrație cu ”ochelarii” care îți arată cum ai vedea dacă ai fi beat, deoarece erau pregătiți.

Depășiți de situație

În linii mari, cei care se ocupă cu prevenția în școli și licee sunt depășiti de situație. Încearcă să facă o prevenție care nu mai are efect asupra noii generații.

O generație la care consumul de droguri începe chiar și de la 12, 13 ani. Cel de tutun la fel, iar alcoolul nu mai este demult un subiect tabu.

Poate în urmă cu 20 de ani, genul acesta de activități ar fi mers, însă nu și cu generația lor. Nu și cu generația unor copiii care nu mai au răbdare, care deja dețin informațiile pe care tu vrei să i le oferi, într-un mod învechit, bazat pe niste discuții de formă și cu ajutorul unor pliante.

Situația de mai sus nu este doar la nivelul municipiului Alba Iulia sau al județului Alba. Este la nivel național. Instituțiile statului sunt depășite de situație și duc o luptă în deșert cu arme învechite.

Agenția Națională Antidrog primește anual fonduri pentru concursuri de desenat, workshop-uri sau activități.

Însă, pentru fiecare minut pierdut de elevii care asistă la o discuție de genul, este un cântăreț care îi întărește ideea că drogurile sunt o normalitate și că nimic nu se poate întâmpla dacă le consumă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pamfil

    vineri, 06.10.2023 at 11:10

    tinerii vad pe internet tot felul. mai bine le dati tema sa faca rezumat la videourile de pe iutub gasite dupa urmatorii termeni: „kensington street philadelphia”

    acolo se vad victimele celor mai puternice droguri… inclusiv fentanyl.

    Toti ăia indoiti sau „pietrificati” au inceput cu droguri usoare.

    Lasati tehnicile de secol XX, pliantele si lectiile sforaitoare ca pe vremea lu’ Ceausescu ca nu mai tin.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax