Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Flaviu Cozuc, noul prefect de Alba: Troc între Partidul Conservator și PSD pentru candidatura pe Colegiul Sebeș-Blaj a lui Ovidiu Jidveian


Publicat

Noul prefect de Alba este Flaviu Cozuc, nominalizat de Partidul Conservator şi numit în funcţie în şedinţa de miercuri a Guvernului. Are 39 de ani, este economist de profesie şi a fost angajat la compartimentul de audit din Primăria Sebeş.

„Nu face parte din niciun partid, însă este un simpatizant al PC. Este un om deosebit de serios”, susţine preşedintele PC Alba, Gheorghe Feneşer, care a precizat că l-a propus pentru funcţia de prefect încă de săptămâna trecută. Surse politice ne-au declarat că numirea lui Cozuc la șefia Prefecturii Alba este un troc între PC și PSD pentru candidatura la Camera Deputaților pe Colegiul Sebeș-Blaj a lui Ovidiu Jidveian – președintele PSD Alba Iulia. PC-ului i-a revenit acest colegiu în urma negocierilor la nivel central dintre partidele care fac parte din USL.

Flaviu Mircea Cozuc s-a născut la 28 ianuarie 1973, este absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Economice, la Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu. În perioada 1997 – 2001, a fost economist la SC „Transsat” SRL Alba Iulia, în 2001 – 2007, a fost economist la SC „Sedirom” SRL Vinerea, iar din 2007 până 2009 a fost director administrativ la aceeaşi firmă. Din iunie 2009, a fost angajat la Primăria Sebeş, la Compartimentul de Audit Public Intern, ca auditor  public intern.

A declarat, pentru Alba24.ro, că nu a fost implicat în vreun partid şi că i s-a comunicat telefonic că a fost aprobată în Guvern hotărârea de numire în funcţia de prefect.

Potrivit declaraţiei de avere, Flaviu Mircea Cozuc are un apartament de 47 mp, cumpărat în 2002 în Alba Iulia, o maşină Citroen (2002), credit bancar de 21.500 euro scadent în 2031. Veniturile din salariul de la primărie, anul trecut, au ajuns la 21.246 lei.

Este căsătorit şi are două fete. Soţia a obţinut venituri, anul trecut, de la „Holzindustrie Schweighofer” Sebeş.

Reamintim că Dan Coriolan Simedru și-a depus oficial demisia din funcția de prefect, marți, la Ministerul Administraţiei şi Internelor. Acesta a fost validat de către Delegaţia Permanentă a Comitetului Executiv al USL pentru candidatura la Camera Deputaţilor în Colegiul 3 Cugir-Zlatna. Decizia acestuia a fost luată în discuţie miercuri, în cadrul şedinţei de guvern.

Simedru a precizat, luni, că nu a făcut vreo propunere pentru un înlocuitor al său şi că „Guvernul României va numi ca prefect pe cine va considera că întruneşte condiţiile şi exigenţele pentru a ocupa această funcţie”.

Reamintim că unele surse politice îl avansau ca favorit pentru funcția de prefect de Alba pe Cornel Murg (subprefect), fost șef al organizației PSD Cugir. Președintele PSD Alba Iulia, Ovidiu Jidveian, a declarat într-una dintre emisiunile „Testul de Sinceritate” Alba24 că, la negocierile din interiorul USL, ce au avut loc imediat după formarea Guvernului Ponta, funcția de prefect al județul Alba ar fi fost obținută de PSD, dar s-a făcut o derogare de la regula stabilită, în favoarea PNL până după alegerile locale.

Liberalii ar fi solicitat atunci numirea unui prefect provenit din rândurile lor, pe Dan Coriolan Simedru, pentru a fi mai mult interes în susținerea candidaților USL la Consiliul Județean și la Primăria Alba Iulia, candidați care făceau parte din PNL. După alegerile locale, Dan Simedru urma să se retragă și să lase locul unui reprezentant al PSD.

Prefectul, care, deși prin atribuții și statut este apolitic, poate avea o contribuție, pentru partidul care l-a propulsat sau din care a provenit, în favoarea unor candidați la parlamentare. Funcția de prefect încă mai poate constitui un vector de influență la nivelul unor comunități, în care nu a dispărut mentalitatea că reprezentantul guvernului este un fel de șef al județului cu puteri mari asupra poliției, justiției sau instituțiilor de control cum ar fi Garda Financiară sau Direcția Finanțelor Publice.

Vă prezentăm comunicatul de presă transmis de Instituţia Prefectului de Alba, privind activitatea din mandatul lui Dan Coriolan Simedru:

“Timp de 6 luni, am fost prefectul judeţului Alba. Încă din prima zi, mi-am asumat cu responsabilitate exercitarea prerogativelor prevăzute de lege şi m-am raportat mereu la exigenţele mele. Indiferent de locul pe care l-am ocupat la un moment dat, am căutat mereu să îmi îndeplinesc atribuţiile fără să mă abat de la propriul meu sistem de valori.

Mandatul meu nu a fost unul perfect. În timpul acesta scurt, de la învestirea mea în funcţie şi până la demisie, nu aveam cum să îmi ating toate obiectivele. Cu toate acestea, m-am concentrat cu prioritate pe investiţia în oameni, locuitorii judeţului Alba, care au nevoie de autorităţi publice eficiente, dar care, în acelaşi timp, caută înţelegere, compasiune, sprijin moral. Mi-am implicat, în munca mea, toate resursele intelectuale şi cele sufleteşti, astfel că fiecare obiectiv pe care l-am atins a fost unul personal. Am avut zile care nu pot fi calculate decât in discuţii cu oamenii care au venit la uşa mea, dincolo de audienţe şi petiţii, dincolo de cerinţe şi doleanţe pe care legea le cere puse pe hârtie. Am avut şi zile dificile, în care am organizat alegeri, am făcut intervenţii la Guvernul României, am rezolvat situaţii de urgenţă care clamau intervenţie imediată, am studiat probleme şi am găsit soluţii pe termen scurt, mediu şi lung.

Este firesc, la final de mandat, să informez cetăţenii judeţului Alba asupra principalelor repere ale activităţii mele, în calitate de prefect. În timpul celor 6 luni, am avut peste 300 de audienţe şi petiţii, dintre care 40% au fost pe tema fondului funciar, 15% pe problematica ajutorului social şi a altor subvenţii, 15% pe cea a locuinţelor sociale, alte 15% au avut ca obiect locurile de muncă, 5% au vizat recalculări de pensii sau solicitări de stabilire a dreptului de pensie, 3% s-au constituit în reclamaţii privind munca fără forme legale, 3% s-au referit la nerespectarea regimului silvic, 2% la construcţii neautorizate, iar 2% au constituit alte solicitări şi reclamaţii.

Pe perioada mandatului meu, Instituţia Prefectului – Judeţul Alba a atacat 47 hotărâri adoptate de consiliile locale şi 16 dispoziţii ale primarilor, acţiuni ce au condus la revocarea sau modificarea actelor adoptate de autorităţile locale. 2.300 de dosare privind înmatricularea vehiculelor fără plata taxei de emisii poluante au fost înregistrate în aceste luni, circa 70% dintre acestea fiind soluţionate.

Am făcut intervenţii la Guvernul României, între care se remarcă cele pentru alocarea fondurilor necesare pentru reparaţiile capitale la Spitalul Orăşenesc Cugir, finalizarea lucrărilor la Biserica Ortodoxă a Parohiei Acmariu din comuna Blandiana, cea pentru lucrările necesare Parohiei Ortodoxe din comuna Rădeşti sau cea pentru obţinerea unor sume necesare aniversării la Alba Iulia a Zilei Naţionale a României şi a 94 de ani de la Marea Unire.

Am asigurat organizarea şi desfăşurarea în cele mai bune condiţii a alegerilor locale şi a referendumului şi am demarat, conform calendarului aprobat de Guvernul României, acţiunile de organizare a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor. O altă activitate prioritară s-a încadrat pe linia situaţiilor de urgenţă, sens în care, în cele 6 şedinţe ale Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, am luat măsuri pentru gestionarea eficientă a situaţiei identificate la o societate comercială, unde s-a depistat o cantitate de aproximativ 80 de tone de carne, intrată în putrefacţie, sau a celei referitoare la poluarea de la Cugir. Înainte ca seceta să afecteze teritoriul României şi al judeţului Alba implicit, aprobasem deja planul de măsuri împotriva secetei, astfel că am intervenit eficient şi la timp pentru a asigura potabilă în localităţile unde sursele de apă secaseră, iar incendiile de care, din păcate, nu am dus lipsă, au fost la rândul lor bine gestionate. Totodată, am făcut demersurile necesare pentru ca agricultorii din Alba să beneficieze de ajutorul de minimis, pentru compensarea efectelor secetei, astfel că 70% dintre ei şi-au depus cererile necesare, la Direcţia Judeţeană pentru Agricultură, până la data limită de 15 octombrie. Am considerat că pentru anii viitori, care e foarte probabil să fie lipsiţi de precipitaţii, e nevoie de măsuri preventive, astfel că, în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, am solicitat să fie identificate sursele suplimentare de apă, ce pot asigura captarea apei şi construirea de baraje simple de-a lungul apelor curgătoare. Acestea vor putea servi, în opinia mea, şi pentru irigaţii, dar şi ca apărare în caz de inundaţii. Nu în ultimul rând, am asigurat şi pregătirea, din punctul de vedere al situaţiilor de urgenţă, a sezonului de iarnă 2012-2013, iar acestea sunt doar câteva dintre temele care au stat în atenţia mea, din acest punct de vedere.

Am dispus efectuarea a 11 controale care au avut ca obiect identificarea cazurilor de muncă nedeclarată, verificarea registrelor agricole din judeţ, identificarea modului de respectare a condiţiilor de muncă în domeniul construcţiilor şi verificări privind subvenţionarea locurilor de muncă pentru şomeri. De asemenea, am controlat agenţii economic care au ca obiect de activitate tăierea şi prelucrarea masei lemnoase, am verificat unităţile de învăţământ înaintea începerii anului şcolar şi, totodată, am iniţiat controlul pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale în ceea ce priveşte programul <Laptele şi cornul>.

Alba e judeţul în formă de inimă, de care am fost mereu legat. L-am promovat de câte ori am avut ocazia pentru că am încredere în potenţialul său. Trei ambasadori au trecut pragul Instituţiei Prefectului, pe perioada mandatului meu, cel al Africii de Sud, al Iranului şi al Coreei de Sus, şi toţi au plecat cu o impresie frumoasă despre un judeţ, a cărui principală valoare este dată, după părerea mea, în primul rând de oamenii calzi şi deschişi care îl locuiesc.

Motivul demisiei mele este deja cunoscut. Sunt convins că, din poziţia de deputat, îmi va fi şi mai uşor să rezolv problemele cetăţenilor Albei care rămân în continuare pe agenda mea zilnică. În ceea ce priveşte Instituţia Prefectului – Judeţul Alba, vreau să le mulţumesc celor cu care am colaborat în aceste 6 luni şi să le urez succes şi pe viitor.

Gândurile mele se îndreaptă spre cei care mă susţin, dar şi către cei care mă contestă. Tuturor le mulţumesc pentru faptul că îmi rezervă cel puţin un sentiment, ceea ce înseamnă că nu le sunt indiferent. Tuturor, le promit că, oriunde voi fi de acum înainte, voi rămâne acelaşi om, pentru care cuvântul rămâne cuvânt, iar oamenii, populaţia de rând, o investiţie cu prioritate.”



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

 1. Pingback: Primăria Sebeş rămâne fără auditor. Flaviu Cozuc a fost numit în funcţia de prefect al judeţului Alba | Sebes24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

BACALAUREAT 2021, modele de subiecte: Testele de antrenament, setul 10 la Istorie și disciplinele de la proba la alegere

Publicat

Modele de subiecte Bacalaureat 2021: Setul 10 de teste de antrenament (modele de subiecte) pentru examenul de Bacalaureat 2021 a fost publicat de Ministerul Educației.

Luni, au fost publicate testele din setul 10 la Istorie și disciplinele de la proba la alegere. Marți, 18 mai vor fi disponibile testele la Română, miercuri, 19 mai cele de Matematică și joi, 20 mai cele la Fizică. Bareme vor fi publicate vineri, 21 mai.

Examenul național de Bacalaureat va fi în perioada 28 iunie – 1 iulie, probele scrise. Primele rezultate vor fi publicate în 5 iulie, iar cele finale, în 9 iulie. Competențele (probele orale) se echivalează.

Vezi și Modele de subiecte pentru BACALAUREAT 2021: TOATE testele de antrenament și baremele publicate de Ministerul Educației

TESTE de Antrenament / Modele de subiecte – BACALAUREAT 2021 – setul 10:

Modele de subiecte / Teste pregătire – ISTORIE – Bacalaureat 2021:

Test 10 Istorie

Modele de subiecte / Teste pregătire ANATOMIE – Bacalaureat 2021:

Test 10 Anatomie

Modele de subiecte / Teste pregătire BIOLOGIE – Bacalaureat 2021:

Test 10 Biologie

Modele de subiecte / Teste pregătire CHIMIE – Bacalaureat 2021:

Chimie Anorganică

Test 10 Chimie anorganică

Chimie organică

Test 10 Chimie organică

Modele de subiecte / Teste pregătire GEOGRAFIE – Bacalaureat 2021:

Test 10 Geografie

Modele de subiecte / Teste pregătire  INFORMATICĂ – Bacalaureat 2021:

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Scandaluri de weekend la Zlatna. Trei bărbați REȚINUȚI de polițiști, după două conflicte

Publicat

Trei bărbați din Zlatna au fost reținuți de polițiști, în urma a două scandaluri care au avut loc la sfârșitul săptămânii trecute.

Polițiștii au întocmit dosare penale pentru tulburarea ordinii și liniștii publice și lovirea sau alte violențe.

Duminică, 16 mai 2021, polițiștii din Zlatna au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de doi bărbați, de 32 și 24 de ani, din Zlatna, pentru săvârșirea infracțiunii de tulburare a ordinii și liniștii publice.

În sarcina acestora s-a reținut faptul că, în seara zilei de 16 mai, în timp ce se aflau pe terasa unui local din Zlatna, ar fi provocat un scandal și ar fi adresat injurii administratorilor societății, tulburând ordinea și liniștea publică.

Tot ieri, un alt bărbat de 46 de ani, din Zlatna, a fost reținut de polițiști, după ce, în seara zilei de 15 mai 2021, în timp ce se afla în incinta unei săli de jocuri din orașul Zlatna, unde lucrează soția sa, pe fondul unor neînțelegeri pe care aceasta le-ar fi avut cu un client, un bărbat de 39 de ani, l-ar fi agresat pe acesta din urmă.

Bărbatul l-ar fi lovit și pe un alt client, care ar fi intervenit să aplaneze conflictul.

În cursul zilei de azi, 17 mai 2021, reținuții vor fi prezentați în fața magistraților din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru dispunerea măsurilor legale.

Sursă: IPJ Alba

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

EVALUARE NAȚIONALĂ 2021: Modele de subiecte pentru examen, clasa a VIII-a. Testele din setul 10 și 11 la Română și Matematică

Publicat

Ministerul Educației a publicat, luni, setul 10 și 11 de teste de pregătire (modele de subiecte) pentru examenul de Evaluare Națională 2021.

Examenul se desfășoară în perioada 22-25 iunie. Primele rezultate vor fi afișate în 29 iunie, iar cele finale în 4 iulie.

Vezi și Modele de subiecte EVALUARE NAȚIONALĂ 2021, clasa a VIII-a: Toate testele de antrenament și baremele la Română și Matematică

Teste de antrenament (modele de subiecte) pentru Evaluare Națională clasa a VIII-a – setul 10 și 11:

Teste/modele subiecte – Limba și literatura ROMÂNĂ – Evaluare Națională VIII 2021:

Test 10 Română EN VIII 2021

Test 11 Română EN VIII 2021

Test 10 Română minorități EN VIII 2021

Test 11 Română minorități EN VIII 2021

Teste/modele subiecte – MATEMATICĂ – Evaluare Națională VIII 2021:

Testul 10 Matematică EN VIII 2021

Testul 11 Matematică EN VIII 2021

Teste/modele subiecte – Limba maternă – Evaluare Națională VIII 2021:

Test 10 Limba maghiară maternă EN VIII 2021

Test 11 Limba maghiară maternă EN VIII 2021

CALENDAR Evaluare Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a 2020-2021:

7 – 11 iunie 2021 – Înscrierea la evaluarea națională
22 iunie 2021 – Limba și literatura română, probă scrisă
24 iunie 2021 – Matematică, probă scrisă
25 iunie 2021 – Limba și literatura maternă, probă scrisă
29 iunie 2021 (până la ora 14:00) – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
29 iunie 2021 (ora 16:00 – ora 19:00) – 30 iunie 2021 (ora 8:00 – ora 12:00) – Depunerea contestațiilor
30 iunie – 4 iulie 2021 – Soluționarea contestațiilor
4 iulie 2021 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

sursă: rocnee.eu (Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație)

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

BACALAUREAT 2021. Cum se face echivalarea probelor de competențe. Anul acesta, nu vor mai fi susținute de către liceeni

Publicat

Probele de competențe lingvistice de comunicare în limba română, cele de comunicare în limba maternă, de competențe digitale și într-o limbă străină din calendarul de Bacalaureat 2021 nu se vor mai susține în acest an.

Acesta vor fi echivalate, așa cum s-a întâmplat anul trecut, se arată într-un proiect de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Educației citat de edupedu.ro.

Vezi și MODELE de SUBIECTE pentru BACALAUREAT 2021: TOATE testele de antrenament și baremele publicate de Ministerul Educației

„Pentru anul școlar 2020 – 2021, probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale, probele de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională studiată pe parcursul învățământului liceal și probele de evaluare a competențelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educației, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență”.

Și anul trecut competențele s-au echivalat, iar metodologia de echivalare a fost publicată printr-un ordin de ministru (4.431/2020) care s-a bazat pe același text din Legea educației.

Echivalarea competențelor – modelul de anul trecut:

Competențele digitale:

Un punctaj de la 5 la 10 pe baza mediei aritmetice, fără rotunjire, a mediilor anuale obţinute de acesta la disciplina tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor în clasele a IX-a, respectiv a X-a. Nivelul de competenţă digitală conform următoarei grile:

 • nivelul “utilizator începător” pentru media cuprinsă între 5 şi 5,99;
 • nivelul “utilizator de nivel mediu” pentru media cuprinsă între 6 şi 6,99;
 • nivelul “utilizator avansat” pentru media cuprinsă între 7 şi 8,49;
 • nivelul “utilizator experimentat” pentru media cuprinsă între 8,50 şi 10.

În certificatul de atestare a competenţelor digitale a fost scrisă la rubrica “punctaj” media aritmetică pe baza căreia a fost acordat nivelul de competenţă.

Dacă absolventul nu a făcut TIC/informatică în liceu

Candidaţii care nu au studiat disciplina tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor sau echivalente au susţinut proba de evaluare a competenţelor digitale (proba D) în baza unei proceduri făcute de Centrul Naţional de Examinare şi Evaluare.

Competențele de comunicare în limba română

Media aritmetică a celor 4 ani de liceu a mediilor de la limba și literatura română devine calificativ la proba orală de la Bac 2020 după următorul model:

 • mediile între 5 și 6,99 – ”utilizatori medii”
 • mediile între 7 și 8,49 – ”utilizator avansat”
 • mediile între 8.50 și 10 -”utilizator experimentat”

Media aritmetică este suma tuturor mediilor anuale împărțită la numărul anilor de liceu.

Competențele în limbă străină

 • nivel A1 – pentru media cuprinsă între 5 și 5,99
 • nivel A2 – pentru media cuprinsă între 6 și 6,99
 • nivel B1 – pentru media cuprinsă între 7 și 8,49
 • nivel B2 – pentru media cuprinsă între 8,50 și 10

sursă: edupedu.ro

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate