Connect with us
Publicitate

CUGIR

FOTO-VIDEO: EXPLOZIE de muniție și INCENDIU la un depozit al Fabricii de Arme din Cugir. O persoană DECEDATĂ

Publicat

YouTube video

Un incendiu a izbucnit luni dimineața, la Fabrica de Arme din Cugir, în urma căruia o persoană şi-a pierdut viaţa.

Potrivit unor surse, ar fi explodat muniția de încercare a produselor într-un poligon subteran. Din primele informații, există o victimă, o femeie, în vârstă de aproximativ 50 de ani, care inițial a fost dată dispărută. Numele femeii este Adela Bârzu și lucra la fabrică de 33-34 de ani.

 CITEȘTE și EXCLUSIV: Mărturii șocante după explozia de la Cugir. ”Mâna trăgătorului a luat foc. Muniția, scoasă din mână în mână”

Soțul femeii lucrează tot la fabrica de arme. Unul dintre muncitori a declarat că peste femeie s-ar fi prăbușit un zid de protecție (care ar fi fost montat recent). Informația respectivă a fost infirmată ulterior de prefectul județului Alba, Dănuț Hălălai, care a declarat că femeia a decedat în urma intoxicării cu fum.

Citește și: VIDEO: Explozia de la Fabrica de Arme din Cugir. Declarațiile emoționante ale soțului victimei

UPDATE 5: Potrivit IPJ Alba, având în vedere incendiul de la SC Fabrica de Arme SA Cugir, de luni, 12 noiembrie, Poliția Orașului Cugir efectuează cercetări în cadrul unui DOSAR PENAL sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de distrugere din culpă, ucidere din culpă, neluarea măsurilor legale de sănătate și securitate în muncă și nerespectarea măsurilor legale de sănătate și securitate în muncă.

Citește și DOSAR PENAL deschis în urma exploziei și a incendiului de la Fabrica de Arme Cugir. Poliția investighează cazul

Imagini cu fumul degajat în urma incendiului au fost surprinse de un cetățean aflat în zonă:

YouTube video

DECLARAȚIILE soțului victimei:

Dan Bârzu, soțul femeii spune că aceasta lucra în poligon, încărca muniție. Bărbatul nu știe ce anume s-a întâmplat și spune că nu a fost anunțat, doar ce a aflat de la colegele victimei.

„Ce să mi se spună. Deocamdată sunt toți speriați. Toți plângeau și cei din poligon săracii, colegii ei. Mi s-a spus că a izbucnit un incediu. Deocamdată atâta știu. Ea nu a reușit să iasă”, a spus soțul victimei, Dan Bârzu.

YouTube video

Aflat în stare de șoc, bărbatul a declarat că cel mai greu o să-i fie să le dea vestea tragică celor două fiice. Una dintre femei se află în Ohaba, iar cealaltă, însărcinată în luna a 7-a, se află în Canada.

UPDATE 4: ISU Alba a anunțat la ora 13.20 că incendiul de la Fabrica de Arme Cugir a fost lichidat. Forțele de intervenție rămân la fața locului și lucrează pentru înlăturarea efectelor negative.

YouTube video

„La fața locului am găsit un incendiu care ardea cu violență în subteran, într-un tunel de tragere. S-a intervenit pentru stingerea incendiului. Din păcate, pe parcursul operațiunilor de stingere s-a găsit un cadavru de sex feminin, în vârstă aproximativ 51 de ani, carbonizat. Mai există un pericol din cauza muniției care se detonează în interiorul tunelului. În acest moment acțiunea de stingere s-a terminat, mai există focare la nivelul solului, jar, scântei. Au venit colegii de la ISU Sibiu, care au cercetat zona cu aparatele lor, au fost depășiri ale valorilor de substanțe toxice, însă în acest moment sunt la valori scăzute”, a declarat locotenent colonel Mircea Dan, comandantul Detașamentului de Pompieri Alba Iulia. Potrivit acestuia, în prezent se fac cercetări pentru a se stabili cauza incendiului cât și cauza morții victimei.

UPDATE 3: Fabrica de Arme a fost evacuată la câteva ore după incendiu. Toți oamenii au fost trimiși acasă. Potrivit unor angajați, o serie de explozii s-au produs într-un tunel subteran de testare a muniţiei, care au fost urmate de un incendiu. Pe schimbul pe care s-a produs deflagrația, în secția respectivă erau 19 muncitori.

YouTube video

YouTube video

„Munca se va relua cât de repede, după ce termină procurorii. Oamenii au fost trimiși acasă, ca măsură de siguranță. Acum situația este sub control”, a explicat prefectul Dănuț Hălălai.

Potrivit prefectului, director Romarm va veni în cursul acestei zile la Fabrica de Arme din Cugir.

Imediat după ce a început seria de explozii, toţi angajaţii au reuşit să iasă din clădire, cu excepţia unei femei, care era dată dispărută. Ea s-ar fi întors în locul în care lucra pentru a-și lua geanta, dar nu s-a mai întors. Ulterior, aceasta a fost găsită decedată. Femeia are două fete, iar în urmă cu o săptămână ar fi avut nunta uneia dintre acestea. La Fabrica de Arme din Cugir lucrează aproximativ 1.000 de persoane.

ISU Alba a intervenit cu mai multe autospeciale, cu 6 ofițeri, 21 de subofițeri, 16 voluntari de la SVSU și trei reprezentanţi SAJ.

YouTube video

UPDATE 2, ora 12.05: Potrivit ISU Alba, persoana care a fost dată dispărută a fost găsită. Este vorba de o femeie, care a murit. Intervin în continuare la faţa locului 27 de ofiţeri şi subofiţeri ISU, 16 voluntari SVSU, 3 reprezentanţi de la Serviciul de Ambulanţă. Echipajele acţionează cu 9 autospeciale.

UPDATE 1: Echipele de intervenție au intrat în zona în care s-a produs incendiul, cu echipament special destinat accidentelor chimice. Incendiul are loc pe paltforma industrială de producţie specială de la Cugir, aflată în zona poligonului de încercare a armamentului. La faţa locului a fost adusă de la Sibiu şi o autospecială care poate interveni în cazul unor accidente chimice şi radiologice.

incendiu Cugir

Garda Sebeș intervine cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, o ambulanță SMURD tip B și 7 subofițeri pentru stingerea unui incendiu care se manifestă cu degajare mare de fum la Uzina Mecanică Cugir.

Potrivit ISU Alba, la Cugir au fost cerute forțe în sprijin de la ISU Hunedoara (o ambulanță SMURD B2) și de la ISU Sibiu (CBRN).

YouTube video

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Timeea Ivan, fondatoarea unei reviste literare din Blaj, poetă la început de drum. A publicat într-un volum colectiv de poezie

Publicat

La cei numai 19 ani ai ei, Timeea Ivan, absolventă a Colegiului ”Național I. M. Clain”, se numără printre cei mai tineri și talentați poeți ai județului Alba.

Recent, 20 dintre poeziile ei au fost publicate într-un volum colectiv, care a apărut deja la editura eP. 

Acest volum, cu titlul ”Poezia acum”, va avea curând un eveniment de lansare, va fi prezent în majoritatea bibliotecilor orășenești și din București.

De asemenea, va fi trimis spre bibliotecile școlilor și vor fi organizate evenimente de prezentare a autorilor.

Volumul a apărut la Editura eP, la data de 22 septembrie 2022, fiind finanțat de către Asociația Culturală nonprofit Poemania.

În volum au semnat 12 poeți contemporani, respectiv Anca Iulia-Beidac, Timeea Ivan, Carmen Șendroiu, Nicoleta Crăete, Maria Ciurea, Marius Adrian-Ionescu, Bogdan Dărădan, Viorel Ioniță, Gabriel Dinu, Ioan Rațiu, Valentin Irimia și Mihai Ciobanu.

Volumul a apărut la inițiativa lui Mihai Ciobanu, care s-a și ocupat de toate demersurile în vederea publicării.

În prezent, Timeea Ivan este studentă la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

”Sunt pasionată de literatură, iar drept consecință am început să scriu poezii (în jurul vârstei de 16 ani, aproximativ), m-am transpus în textele poemelor mele, am scris pe fondul principiului conform căruia poezia nu trebuie să fie doar cuvinte, trebuie să transmită sentimente, să aibă un impact afectiv puternic asupra lectorilor.

Chiar dacă la început totul s-a desfășurat sub forma unei pasiuni, în timp, mi-am dorit ca poeziile să fie publicate în diferite reviste și pe distincte site-uri” spune Timeea.

A debutat pe siteul „Cîrciuma poeziei”, unde a publicat unele dintre primele poezii, urmând ca mai apoi, să publice într-o serie de reviste și site-uri: revista „Vitrina cu Poezii”, revista „Parnas XXI”, revista „Extemporal liric”, revista „Vocativ”, site-ul „Fabrica de Poezie”, Jurnalul Milenial și revistele: „Banchetul”, „Actualitatea literară”, „Astra blăjeană”, „Revista Eminesciană”, site-ul literar „O mie de semne”, revista „13 plus” și revista „A Too Powerful Word”, o revistă bilingvă din Serbia.

A mai publicat poeme și în revistele “Apostrof” și “Hyperion” și a fost membră a Cercului Literar de la Cluj unde, de asemenea, a publicat.

”Am participat, în perioada liceului, la Olimpiada de Limba și literatura română, iar în cel de-al doilea an de studiu am reușit să obțin mențiunea întâi, astfel clasându-mă pe locul al patrulea din cei treizeci și trei de participanți.

În decursul lunii ianuarie a anului 2021, am participat la Concursul Național „Ocrotiți de Eminescu”, unde am obținut premiul I”, adaugă Timeea.

Una dintre poeziile pe care le-a publicat în cadrul volumului este următoarea:

De-am fi fost luați de crivăț și aduși captivi în

timp cu gratii ca la temnița cea mai mare din lume cu

un nume ciudat pe care îmi e

destul de greu să îl pronunț cum

dorothy gale a rămas captivă cu totto chiar cu

totto chiar cu totto în

în tărâmul de basm ca în

albă-ca-zăpada sau nu

mai știu ce basm era nu

îmi mai aduc aminte și chiar de

mi-aș aduce nu aș mai putea să

îi pronunț numele căci m-a

oripilat de-a dreptul cu

cu soarele care răsare de la vest la est cu

oamenii de zăpadă care fac oameni cu

oasele de la dinozaurii care

cred că au murit și dacă nu poate s-au

îmbrăcat în rochii și smochinguri să

meargă la nuntă în paleolitc

și și

de am fi privit cu coada ochiului înțepat către

adulții din noi sau adulții din curtea inimii vecinului

care stau într-un

colț și se miră de

arterele care îi înconjoară sunt

oameni de afaceri și se gândesc să

investească sau

sau chiar să

dărâme ceva nu știu nici ei nu știm nici noi nu știu nici ei

sau sunt

avocați și caută oameni să îi apere sau

sau sunt polițiști și caută oameni să îi aresteze

sau sunt medici și verifică dacă sunt

sănătoase arterele sau ce o mai avea inima

și de-am mai fi copii să alergăm după înghețată

la colțul străzii la singura prăvălie

și să privim spre adulți oricum suntem

mai mici decât ei și să ne minunăm cum

marea și râul și izvorul și soarele și luna

și noi trecem nu rămânem nu

și ne scufundăm în fum de țigară pe

pe leagănul din spatele alunului din curtea din spate

și ne descotorosim de scrumul de țigară ca

timpul de oameni.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Directorul ANM anunță cum va fi iarna 2022-2023: nu exclud posibilitatea să avem intervale cu temperaturi de -15 grade Celsius

Publicat

Cum va fi iarna 2022-2023. Directorul ANM a prezentat o prognoză meteo pentru această iarnă. Meteorologul anunță că următoarele luni vor fi blânde, însă vor exista și zile cu temperaturi scăzute de -15 grade Celsius. 

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a făcut joi, 6 octombrie, o prognoză meteo pentru iarna 2022-2023.

Potrivit acesteia, luna octombrie a debutat cu o vreme deosebit de caldă, cu valori de 33 de grade în partea de sud-est.

Au urmat apoi zile mai răcoroase, așa cum se întâmplă în acest moment, după care la sfârșitul de săptămână vom avea din nou temperaturi de 24-25 de grade.

Săptămâna viitoare, în perioada 10-17 octombrie, temperaturile vor fi mai ridicate decât în mod obișnuit. Directorul ANM susține că aceste alternanțe vor fi specifice până în data de 31 octombrie.

Cum va fi iarna 2022-2023

„În ceea ce privește iarna 2022-2023, există probabilitate destul de mare să avem parte de o iarna mai blândă.

Aceste estimări nu exclud posibilitatea să avem intervale pe parcursul iernii în care să vorbim de temperaturi minime de -15 grade sau de precipitații mai abundente”, a transmis Elena Mateescu într-o intervenție la România TV.

Crăciun fără zăpadă

Prognoze meteorologice care anunță o iarnă blândă în România au fost emise de către două mari institute europene, respectiv Centrul European pentru Prognoze pe Termen Mediu și Serviciul Meteorologic al Regatului Unit.

„Ne așteptăm la un strat mai mic de zăpadă, în majoritatea țării, excepție făcând sud-vestul țării unde ne așteptăm la valori normale. Ne așteptăm ca temperaturile să fie peste medie la nivelul întregii țării, ușor mai ridicate, ceea ce favorizează formarea de precipitații sub formă lichidă”, spune George Gârbacea, cercetător științific.

În prima parte a iernii, șansele să ningă în România sunt extrem de slabe, spune Centrul European de Prognoze. Ninsorile sunt așteptate doar la munte și pe alocuri în regiunile deluroase, unde însă nu se va depune strat de zăpadă.

Țara noastră se va confrunta cu o lipsă a zăpezii

În prognoza Serviciului Meteorologic al Marii Britanii, aproape toată România este colorată în portocaliu, semn că țara noastră se va confrunta cu o lipsă a zăpezii. Dacă această lipsă de precipitații va fi însoțită de ger, ar putea crea probleme în agricultură.

Daniel Alexandru, șef laborator agrometeorologie: „Pentru culturile aflate în câmp ar fi preferabil ca toamna să înceapă să își intre în drepturi, adică să ne apropiem de iarnă cu temperaturi din ce în ce mai scăzute. Dacă se ating temperaturi negative – 10, -15 , ar fi bine să avem un strat superficial de zăpadă”.

Organizația Mondială de Meteorologie a atenționat, într-un comunicat, că la începutul iernii se va reactiva fenomenul „La Nina”, care produce temperaturi neobișnuit de scăzute ale apei de la suprafața Oceanului Pacific. Chiar dacă este departe de noi.

„Acest fenomen e relevant, ar putea însemna pentru partea de nord a Europei o iarnă mai blândă și cu precipitații mai multe, iar pentru iernile din țara noastră influențele sunt complexe, pentru că pot veni și dinspre regiunile nordice dar și dinspre Marea Mediterană mai multe precipitații”a precizat Florinela Georgescu, director ANM.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

„Loteria Vizelor”: Au început înscrierile pentru programul de imigrare Diversity Visa DV-2024. Noutatea din acest an

Publicat

Miercuri au început înscrierile pentru programul de imigrare Diversity Visa DV-2024. Cei care vor să emigreze în Statele Unite trebuie să completeze cererile în format electronic de pe pagina de internet a Departamentului american de Stat, până în data de 8 noiembrie. Ca noutate, participanţii din acest an în „Loteria Vizelor” nu mai trebuie să deţină un paşaport valabil la data înregistrării.

Perioada de înregistrare în programul Diversity Visa DV-2024 a început miercuri şi se va încheia pe 8 noiembrie, a anunţat Departamentul de Stat american, potrivit unui comunicat al Ambasadei SUA la Bucureşti. Programul DV-2024 se desfăşoară exclusiv în format electronic şi nu se percepe nicio taxă de înscriere.

Cererile se trimit pe site-ul dvprogram.state.gov. Nu se acceptă cereri în format pe hârtie.

Legea permite trimiterea unei singure cereri de înscriere în numele unei persoane. Participanţii care trimit mai multe cereri vor fi declaraţi ineligibili pentru acordarea unei vize de tip „Diversity Visa-DV”.

Instrucţiunile complete ale Programului DV-2024 se găsesc pe pagina publică a Departamentului de Stat la usvisas.state.gov/dv/instructions.

În anii precedenţi, Departamentul a solicitat participanţilor principali să includă în cererea de înscriere datele aferente unui paşaport valabil la momentul înscrierii în programul DV. Participanţii din acest an în program nu mai trebuie să deţină un paşaport valabil la data înregistrării.

Participanţii trebuie să transmită o fotografie făcută în ultimele şase luni care să respecte specificaţiile din instrucţiuni. Persoanele care trimit înscrieri care conţin fotografii transmise în programele anterioare sau care nu întrunesc cerinţele vor fi ineligibile pentru o viză DV.

Este foarte important ca participanţii să păstreze numărul lor unic de confirmare până cel puţin la data de 30 septembrie 2024. Cererile de înscriere trimise conform instrucţiunilor vor genera o pagină de confirmare, care conţine numele participantului şi un număr unic de confirmare a înregistrării pe care acesta ar trebui să o tipărească. Pagina de confirmare va conţine informaţiile pe care participantul le va folosi pentru a verifica electronic stadiul unei cereri de înscriere prin opţiunea”Verificare stadiu cerere de înscriere” (Entrant Status Check) la adresa de internet: dvprogram.state.gov.

Numai participanţii care deţin informaţiile din pagina de confirmare vor putea verifica stadiul cererii lor de înscriere şi, în cazul în care vor fi selectaţi, vor putea primi instrucţiuni cu privire la procedura de solicitare a vizei şi notificări cu privire la programarea lor la interviul pentru obţinerea vizei. Un link pe pagina Entrant Status Check va permite participanţilor să recupereze numărul lor de confirmare prin introducerea adresei lor de email, a numelui de familie şi a anului naşterii.

Începând cu data de 6 mai 2023, toţi participanţii din programul DV-2024, inclusiv cei care nu au fost selectaţi, vor avea posibilitatea să verifice electronic stadiul cererii lor de înscriere prin opţiunea Entrant Status Check, de la adresa de internet: dvprogram.state.gov, dacă cererea lor a fost selecţionată. Pe aceeaşi pagină, Entrant Status Check, participanţii selectaţi vor putea găsi informaţii despre solicitarea vizelor DV şi despre programarea interviului de viză atât pentru ei, cât şi pentru membrii eligibili ai familiilor lor.

sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Fermă piscicolă de păstrăvi, pe lacul Oașa. Peștii vor fi crescuți în 32 de viviere plutitoare. Acord de mediu, solicitat la APM

Publicat

O fermă piscicolă pentru creșterea păstrăvului curcubeu ar putea fi amplasată în curând pe lacul Oașa. Peștii ar urma să fie crescuți în 32 de viviere plutitoare, în zona din apropierea Mănăstirii Oașa. 

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a anunțat marți, 4 octombrie, depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Înființare fermă piscicolă pe lacul Oașa”, comuna Șugag, localitatea Tău-Bistra, titular Păstrăvul din țara ta – Cooperativă Agricolă cu sediul în localitatea Slănic, Prahova.

Potrivit memoriului de prezentare, proiectul urmărește înființarea unei ferme piscicole la cele mai înalte standarde de calitate, atât din punct de vedere al echipamentelor folosite, cât și al tehnicilor de creștere sau al operațiunilor ce vor fi derulate la faza de operare a proiectului.

Amplasamentul proiectului, în suprafață de 6.430 mp, este format din luciu de apă situat în perimetrul lacului de acumulare Oașa. Accesul la ferma piscicolă se va realiza prin curtea Mănăstirii Oașa.

Proiectul vizează creșterea păstrăvului curcubeu în viviere ce vor fi amplasate în lacul Oașa, producția anuală fiind estimată la 620 de tone.

Pe suprafața lacului urmează să fie realizate următoarele amenajări:

  • 32 de viviere cu diametrul de 16 m
  • 16 balize care, împreună cu sistemul de ancorare, vor susține ferma
  • 16 balize de semnalizare a ancorelor, care vor indica locul în care ancorele sunt poziționate
  • 1 barcă pentru furajare
  • 1 barcă pentru logistică
  • 1 barcă pentru pescuit

Pe sol nu va fi amplasată niciun fel de construcție. Materialul biologic (păstrăv curcubeu) va fi asexuat (triploid), neexistând risc de poluare genetică asupra faunei autohtone de salmonide.

Vivierele vor fi confecționate din plastic. Acestea sunt cele mai frecvent întâlnite, fiind testate cu succes și în zonele arctice extreme. Vivierele vor fi ancorate într-un sistem de rețea și vor include un tub de scufundare. Se va opta pentru viviere model Polarkirkel, care au o flotabilitate foarte mare în raport cu cuștile cu alte tipuri de bracket.

Pentru protecția împotriva păsărilor se pot folosi plase de protecție care necesită un suport în interiorul vivierei.

Toate parâmele vor fi conectate la ancorare prin puncte de prindere cu mult sub adâncimea elicei, asigurându-se acces facil cu barca în jurul vivierelor.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax