Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Fundația Comunitară Alba a lansat concursul de finanţare a proiectelor liceenilor. 20.000 lei prin YouthBank pentru inițiativele în comunitate

Publicat

Fundaţia Comunitară Alba a organizat joi, evenimentul de lansare a concursului de finanţare a proiectelor liceenilor care studiază în municipiul Alba Iulia, finanțare oferită în cadrul programului YouthBank. Anul acesta este disponibil un fond de 20.000 de lei, din care vor fi acordate granturi de maximum 2.000 de lei pentru iniţiativele tinerilor

Dacă în primii patru ani de program (2009-2013), au fost acordate 37 de granturi tinerilor liceeni, în suma totală de peste 64.000 lei, pentru anul 2014 Fundaţia Comunitară Alba, echipa YouthBank şi partenerii lor au reuşit să mobilizeze un fond cu o valoare de 20.000 lei, din care vor fi acordate granturi cu valori cuprinse între 1.000 şi 2.000 de lei. Acest fond a fost strâns prin realizarea de parteneriate cu mediul de afaceri, prin organizarea unor evenimente tematice (Tricolor Party, Toy Party), vânzarea de produse promoționale (felicitări de Crăciun, calendare de buzunar), împachetarea de cadouri pentru clienții unui centru comercial și prin licitația de jucării din cadrul evenimentului “Fabrica de Bucurii”.

Cei care s-au implicat și au realizat aceste acțiuni, dedicând o parte consistentă din timpul lor personal pentru ca ceilalți liceeni din oraș să aibă această oportunitate sunt voluntarii YouthBank din cadrul Fundației Comunitare Alba, liceeni și ei: David Bratiloveanu, Vasile Bulgaru, Denisa Costan, Adelin Curuia, Andreea Idita-Șeican, Cătălin Ioaniciu, Oana Murar, Ligia Novăcean, Denisa Picoș, Amalia Slevaș și Amalia Stoia. Alături de ei a stat în permanență coordonatorul echipei, Elena Vîrdea.

Liceenii sunt încurajați să inițieze și să implementeze proiecte prin care să răspundă nevoilor pe care ei le identifică în comunitatea din care fac parte. Totodată, li se oferă cadrul pentru dezvoltare personală și pentru dobândirea abilităților de antreprenoriat, lider, comunicare și management financiar. YouthBank apreciaza in mod deosebit acele initiative care îşi propun un impact pe termen lung şi care sunt concepute având în vedere sustenabilitatea acestor proiecte.

Pentru a aplica la această rundă de finanțare a programului:

– liceenii trebuie să facă parte dintr-o echipă (minim 3 persoane);

– proiectele propuse trebuie să se desfasoare in aria geografică a judeţului Alba;

– proiectele propuse trebuie să răspundă într-un mod inovator unor nevoi identificate la nivelul comunităţii şi pot acoperi orice domeniu, de la orientare școlară și profesională, la sănătate, medicină, sport, educație, schimbarea mentalității, cultură, artă, mediu, social, voluntariat etc.;

– sunt încurajate proiectele care pot creşte impactul pe termen lung prin identificarea si mobilizarea de resurse din mai multe surse, proiecte care includ activitati care genereaza venit financiar (vânzare de diverse produse sau servicii) si care contribuie în acest fel la continuarea sau reeditarea proiectului;

– suma solicitată poate fi de minimum 1.000 lei si maximum 2.000 lei pentru un proiect;

– proiectele trebuie să fie implementate în perioada 12 aprilie – 2 iunie 2014.

Echipele de tineri pot trimite aplicațiile până la data de 25 martie 2014. Înscrierea unui proiect în concurs se face pe baza formularului ce va putea fi descărcat începând cu 28 februarie, împreună cu ghidul de finanțare al concursului, de pe www.fundatiacomunitaraalba.ro sau alba.youthbank.ro. Informații se pot obține și pe pagina de Facebook YouthBank Alba.

Până la data de 25 martie, concursul de finanţare va fi promovat în liceele din municipiul Alba Iulia şi în rândul tinerilor care studiază în aceste unităţi de învăţământ. Aplicaţiile primite vor urma un proces de preselecţie, urmat de o perioadă de consultanţă pentru proiecte. Vor urma apoi interviurile cu echipele proiectelor declarate eligibile, selecţia finală și anunțarea câştigătorilor.

Pentru al doilea an la rând, Fundația Comunitară Alba și voluntarii YouthBank au realizat o cercetare locală înainte de acordarea de finanțări. Au fost aplicate 698 de chestionare în cele 12 licee din Alba Iulia, la ele răspunzând liceeni din clasele a 9-a, a 10-a și a 11-a și din profile diferite. Principalul scop al etapei de cercetare locală a fost identificarea domeniilor unde liceenii din Alba Iulia consideră că este nevoie de schimbare. Încă o dată, studiul a arătat conectarea liceenilor la societatea în care trăiesc și realismul lor. Din păcate, studiul a arătat o scădere a interesului liceenilor de a face voluntariat. Dacă în 2013, 57% din liceeni se implicau în activități de voluntariat, în 2014 ponderea acestora a scăzut la 47%.

Ordinea domeniilor în care este nevoie de schimbare, în opinia liceenilor din Alba Iulia, este următoarea:

– Locuri de munca si orientare profesionala: 20%

– Sănătate: 17%

– Educatie: 17%

– Sport: 14%

– Cultură/artistic: 12%

– Mentalitatea oamenilor: 10%

– Mediu/ecologie: 7%

– Social: 3%

În cadrul Galei Județene a Voluntarilor 2013, YouthBank Alba a fost desemnat, pentru al doilea an la rând, “cel mai bun program de voluntariat în educație din județ”, o confirmare în plus că acest program este o excelentă şcoală de dezvoltare personală.

Programul YouthBank susține tinerii liceeni din Alba Iulia și inițiativele lor în comunitate. Asociația pentru Relații Comunitare a inițiat în 2006 programul YouthBank și coordonează o rețea națională de parteneri dedicați dezvoltării locale a programului, pornind de la un set comun de principii și standarde. Programul YB pornește de la premisa că tinerii sunt o resursă pentru comunitățile locale și încurajează inițiativa civică, responsabilitatea și asumarea de către tineri a rolului de lideri. Aceștia se implică în mod practic în acțiuni și decizii locale, prin crearea și utilizarea unui fond care susține inițiativele tinerilor. În prezent, programul se derulează în Alba Iulia, Bacău, Baraolt, București, Cluj-Napoca, Făgăraș, Iași, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Ploiești, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Târgu-Mureș și Timișoara, pe baza unui set comun de principii și standarde agreate de către partenerii locali și naționali ai programului.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax