Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO În vâltoarea vieții: Istoria ultimei piue funcționale de pe Valea Sebeșului. Expoziție fotografică, la Alba Iulia


Publicat

 

„În vâltoarea vieții” este denumirea unui studiu realizat asupra instalațiilor hidraulice tradiționale de pe Valea Sebeșului, precum și a expoziției de artă fotografică amplasată în spațiul expozițional urban al Centrului de Cultură „Augustin Bena”, în perioada 12 – 31 mai 2019. Studiul realizat de Centrul de Cultură „Augustin Bena” prezintă istoria ultimei piue funcţionale de pe Valea Sebeşului, situată în satul Dobra din comuna Şugag.

Avram Victor, împreună cu mai mulţi proprietari de terenuri din apropierea Râului Dobra, au format un iaz pentru aducerea apei spre instalaţiile hidraulice care urmau sǎ se construiască. În următoarea perioadă s-au construit 6 piue cu vâltori şi 2 mori pe acelaşi iaz. Avram Victor a construit între anii 1916 – 1918 vâltoarea, împreunǎ cu familia şi cu muncitori zilieri plǎtiţi de el. Apoi, în anul 1931 mai construieşte o piuă şi o presă de ulei unde se storcea (presa) jir, nuci, floarea soarelui, sâmburi de bostan (dovleac) etc.

În anul 1953 se construieşte şi un gater acţionat de forţa apei, dotat cu roţi cu cupe şi paleţi, folosit pentru debitarea materialului lemnos necesar la diverse construcţii. Aceste instalaţii, în perioada comunistă au funcţionat sub o atentă observaţie a autorităţilor, presa de ulei fiind închisă în anul 1960.

Gaterul a mai funcţionat până în anul 1980, fiind atent monitorizat, punându-se sigiliul pe instalaţie şi desfăcut doar la cererea proprietarului şi cu acordul autorităților.

Industrie populară

Una din marile realizări, care au contribuit la dezvoltarea umanității, a fost folosirea resurselor naturale şi conceperea unor instalaţii tehnologice, bazate şi puse în mişcare de forţa naturii, apa, vântul etc., în vederea realizǎrii unor lucrǎri în gospodărie sau la scară industrialǎ, necesare traiului de zi cu zi.

Studiul descrie modul de funcţionare al instalaţiilor hidraulice tradiţionale „vâltoarea” şi „piua” (chiua)

Cuvântul piva vine din latină, pilla, şi este denumirea unei instalaţii sau maşini folosite la pâslirea ţesǎturilor de lână prin frecarea şi presarea lor între doi cilindri rotitori şi prin lovirea lor cu ciocane de lemn, într-un mediu cald şi umed.

Descrierea vâltorii

Vâltoarea este o instalaţie simplă de spǎlat rufe sau ţesături mari, folosindu-se viteza naturalǎ a apei, captate şi dirijate printr-un jgheab de lemn, într-o cuvă de formă tronconică cu baza mică în jos. Cuva este făcută din scânduri (lǎturoi), între care este lăsată o micǎ distanţă, pentru ca apa să poată ieşi. Viteza apei care intră tangenţial în cuvă formeazǎ un vârtej puternic care are puterea necesară pentru a învârti ţesăturile mari, astfel realizându-se spǎlarea prin frecarea de pereţii cuvei şi a ţesăturilor între ele, fără a se adǎuga detergenţi sau săpun. Apa scursă din cuvǎ revine în albia râului în aval de vâltoare.

De obicei, aceste două instalaţii tehnice populare, piua şi vâltoarea, funcţionează împreunǎ, de aceea pot fi alimentate de la aceeaşi sursă de apă, Sunt situaţii când pe lângă acestea mai funcţionează şi alte tipuri de maşinării bazate pe forţa apei, mori de măcinat, prese de ulei, joagăre pentru debitarea materialului lemnos. Toate acestea depind de debitul apei existent şi de capacitatea proprietarului de organizare.

Descrierea tehnică a instalației „piua”

Instalaţia este compusă dintr-o clădire de formǎ patratǎ sau dreptunghiulară, construită din bârne de lemn sau piatră, după caz. Clădirea este compusă din una sau mai multe încăperi aşezate pe o fundaţie din piatră, acoperită cu şisă (şindrilă) din lemn de brad de formǎ piramidală (4 ape) sau în două planuri (două ape cu fundurile drepte), specific arhitecturii gospodăriilor de la munte.

În încăperea principală din interiorul construcţiei se află montată instalaţia de bǎtut ţesǎturile din lână, unde se desfăşoară unul din procedeele tehnologice la care sunt supuse ţesăturile. Pe lângă această încǎpere mai sunt şi alte încăperi, precum camera în care stau cei care lucrează permanent sau chiar proprietarul piuei, dar pot fi şi alte magazii pentru unelte de întreţinere etc. Apa râului văii este direcţionată printr-un canal (iaz) făcut manual de către oameni, în funcţie de nevoia debitului de care instalaţiile au nevoie. Intrarea apei în instalaţia propriu-zisă este stăvilită şi direcţionată cu ajutorul unor porţi (stăvilare) care se deschid manual, astfel apa poate cădea unde doreşte muncitorul de la piuă, spre una sau mai multe instalaţii în acelaşi timp, existând posibilitatea ca apa să fie lăsată să curgă fără să acţioneze nimic atunci când nu este curată din cauza ploilor sau a topirii zăpezilor.

Instalaţia cu ciocane pentru bătut ţesǎturile este acţionată din afara construcţiei de o roată mare din lemn cu paleţi, care este montată la capǎtul unui ax din lemn care face legătura între roată şi instalaţia cu ciocane aflată în celǎlalt capăt al axului, în interiorul clădirii. Roata cu paleţi este construitǎ din lemn şi are un diametru de 2-3 m, calculat în funcţie de forţa de care este nevoie, ţinând cont de câte instalaţii trebuie sǎ se punǎ în mişcare. Poziţia roţii este amplasată la 3-4 m sub nivelul iazului, în aşa fel încât apa să cadă pe roatǎ prin jgheaburi înclinate la aprox. 45 de grade. Jgheaburile prin care coboară apa sunt făcute din scânduri (aşezate) înclinate şi în unele situaţii, conice, în partea de sus mai late, iar în partea de jos mai înguste, astfel apa cǎzând prin acest jgheab dezvoltǎ o forţǎ foarte mare.

Apa din iaz poate cǎdea prin jgheaburi, lovind roata în partea de jos (sub roatǎ) și provocându-i o rotire de la stânga spre dreapta (ȋnainte), sau varianta când apa poate fi direcţionatǎ prin jgheaburi orizontale, puţin înclinate, lovind roata în partea de sus (deasupra), astfel roata îşi capătă o rotire de la dreapta la stânga (înapoi). Instalaţia cu ciocane este aşezată la celǎlalt capǎt al axului principal (poziţionate deasupra axului).

Ciocanele sunt triunghiuri din lemn cioplite perfect în 4 laturi, de formă patrată, lungi de 1,5 – 2 m, cu laturile de 0,20 – 0,30 cm cu aproximație, aşezate în poziţia înclinată 500 aproximativ, pe un suport din lemn. În axul principal sunt încastrate nişte bucăţi din lemn numite came, puse în aşa fel, ca prin rotirea axului, acele came sǎ ridice unul câte unul, ciocanele. La o înălţime de 50 – 60 cm cu aproximație, ciocanele cad, lovind cu greutatea lor ţesăturile puse într-un locaş tot din lemn, aşezat sub ciocane.

Datoritǎ lovirii ciocanelor, unul câte unul, în mişcarea de du-te-vino, în sus şi în jos, în cuva pivei se formează o mişcare de rotaţie constantǎ a hainelor sau a pânzelor, astfel prin această rotire şi lovire a ţesǎturii o perioadǎ de timp, se produce procesul de împâslire şi transformare a lui într-o stofǎ de lucru. În timp ce ţesăturile se rotesc şi sunt lovite, muncitorul toarnǎ apǎ rece şi caldǎ în cuvǎ, acest procedeu dureazǎ aproximativ o oră şi jumătate, dupǎ care, ciocanele se blocheazǎ ridicate şi ţesǎturile se scot, se aşeazǎ pe un sul din lemn şi sunt transportate de douǎ persoane în vâltoare, unde are loc procesul de spǎlare şi limpezire a pânzelor, straielor etc.

Dupǎ ce materialul trece prin piuǎ, acesta este introdus în vâltoare, acest procedeu este necesar în vederea limpezirii şi spălării pânzei o perioadǎ de aproximativ o oră, apoi cu un cârlig din lemn materialele sunt trase din apǎ, puse pe acelaşi sul şi duse la uscat pe culmile amenajate special pentru uscarea lor. Culmile de uscare sunt fǎcute din lemn, pari înfipţi în pǎmânt la o distanţǎ de câţiva metri unul de altul, iar în capul lor sunt bǎtute prǎjini orizontal poziţionate, pe care se aşeazǎ ţesǎturile pânǎ când proprietarii lor vor veni sǎ le ia. Plata pentru aceastǎ lucrare se făcea în bani.

De obicei vâltorile erau folosite mai mult primǎvara, înaintea sǎrbǎtorilor de Paşte, când localnicii fǎceau curǎţenia generalǎ şi aveau un numǎr mare de ţoluri, straie de pat, pǎretare, lepedee etc., care erau aduse de la depǎrtare, puse pe mǎgar, pe cai de povarǎ sau cu cǎruţele.

În cazul în care erau mai aproape, oamenii foloseau cǎrucioare trase cu mâna. Ȋn jurul acestor instalaţii tehnice populare, unde se perindau permanent oameni din diferite zone, mai apropiate sau mai îndepǎrtate, era o adevǎratǎ viaţǎ socialǎ, bazatǎ pe poveşti de tot felul, bârfe, certuri, se formau legǎturi de dragoste între tineri şi nu numai. Pentru a pǎstra aceste îndeletniciri şi pentru a putea deţine o astfel de istalaţie nu era un lucru uşor, deoarece era o sursǎ de venit, aceste mici industrii populare erau atent monitorizate de autoritǎţile vremurilor pentru a pune taxe şi impozite administrative. Pe lungimea iazului amenajat manual puteau funcţiona mai multe piue, vâltori, mori etc., în cazul în care apa era suficientǎ şi proprietarii se înţelegeau între ei.

 

Foto: Vasile Sârb

Informatori cercetare etnografică: Mircea Avram, Marcela Avram, Vasile Duvlea

Corectură: prof. Monica Grosu

Personaje în ședința foto: Lomănar Maria, Vasile Duvlea, Marcela AvramDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO ȘTIREA TA: Garduri distruse la ieșirea din Alba Iulia. Vinovatul a părăsit locul incidentului

Publicat

Gardurile aflate lângă pista de bicicliști de la ieșirea din Alba Iulia, înspre Pâclișa au fost distruse.

Incidentul s-ar fi întâmplat, în dimineața de miercuri, 12 mai, în jurul orei 10.30, pe strada Brândușei, la intersecția cu Agenția Pentru Protecția Mediului Alba (APM).

Nu se știe dacă au fost lovite de o mașină sau a fost un act de vandalism.

Vinovatul a lăsat gardurile de izbeliște și a părăsit locul incidentului.

În zonă se află camere de supraveghere.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Vaccinare cu premii și tombolă pentru participanți, la Alba Iulia. Primul centru „Drive Thru” se deschide vineri

Publicat

În data de 14 mai, în parcarea Stadionului Cetate (în spatele Benzinăriei OMV) se va deschide primul centru de vaccinare de tip „Drive Thru” din Alba Iulia.

În perioada 14 mai-16 mai (vineri, sâmbătă și duminică), între orele 8.00-20.00 toți cei care doresc să se vaccineze o pot face în spațiul special amenajat.

Vaccinul folosit va fi cel de la Pfizer și nu va fi nevoie de programare prealabilă.

Vaccinarea se va face din mașină, în baza actului de identitate.

”În colaborare cu directorul DSP Alba, Alexandru Sinea și deputatul Beniamin Todosiu, cărora le mulțumesc și pe această cale, în cadrul Centrului Drive-Thru din Alba Iulia am reușit să mobilizăm câteva zeci de voluntari pentru a putea vaccina aproximativ 1500 de persoane.

Dacă vrei și tu să te numeri printre voluntari, te poți înscrie la numărul de telefon 0755 125 437 sau dacă dorești să fii partener al Maratonului de Vaccinare, prin susținerea cu premii și recompense pentru cei care se vaccinează, poți apela cu încredere numărul de telefon 0764 631 666.

Pentru cei care se vor vaccina, am pregătit o mulțime de surprize, premii și tombole” a scris pe contul său de Facebook, primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit unor surse, un om de afaceri din Alba Iulia, care dorește să își păstreze anonimatul, plătește din buzunarul propriu 300 de spălări ale autoturismelor celor care se prezintă la vaccinare, la una dintre spătătoriile auto din oraș.

Este nevoie doar de completarea unui formular ce poate fi descărcat de aici sau poate fi completat la punctul de triaj.

Au fost mobilizați zeci de voluntari care să vaccineze aproximativ 1500 de persoane.

Vor fi impuse restricții de circulație în zona respectivă, astfel încât totul să se desfășoare în maximă siguranță pentru toată lumea.

Proprietarii autoturismelor parcate în zona din fața stadionului sunt rugați să elibereze locurile de parcare.

Va fi acolo, în permanență, un echipaj al Poliției Locale care îi va direcționa pe proprietarii de parcări rezidențiale către locurile provizorii.

Sursă foto: Facebook – Gabriel Pleșa

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

930 cazuri COVID în România în ultimele 24 de ore. 98 decese, 874 pacienți la ATI. ALBA, primul loc în top incidență național

Publicat

Au fost raportate 930 noi cazuri de COVID-19, în ultimele 24 de ore, la nivel național, potrivit datelor transmise miercuri, 12 mai, de Grupul de Comunicare Strategică.

Citește și ALBA: 23 de cazuri COVID înregistrate în ultimele 24 de ore. Incidența actualizată în localitățile din județ

Județul Alba este pe primul loc ca incidență a cazurilor COVID, cu 1,46, urmat de Cluj (1,43) și București (1,43).

Grupul de Comunicare Strategică:

”Până astăzi, 12 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.068.817 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

1.018.642 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 930 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Până astăzi, 29.233 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 11.05.2021 (10:00) – 12.05.2021 (10:00) au fost raportate 98 de decese (55 bărbați și 43 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Botoșani, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Dolj, Galați, Giurgiu, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 2 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 30-39 ani, 5 decese la categoria de vârstă 40-49 ani, 4 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 23 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 30 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 34 decese la categoria de vârstă peste 80 ani.

97 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar pentru un pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 5.733. Dintre acestea, 874 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 7.565.452 de  teste RT-PCR și 993.475 de teste rapide antigenice.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 24.307 teste RT-PCR (14.910 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.397 la cerere) și 10.236 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 16.544 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 6.274 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 41.676 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 161 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.193 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.245 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 11 mai, 3.453 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 756.775 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost întocmite, ieri, 2 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal”.

Situația cazurilor noi pe județe / top incidență COVID:

Județ/populație/cazuri noi/incidența COVID:

Alba – 20891 – 20 – 1,46 (23 cazuri, potrivit situației DSP Alba)

Cluj – 56891 – 59 – 1,43

Mun. București – 182090 – 127 – 1,42

Ilfov – 44737 – 35 – 1,37

Prahova – 34625 – 46 – 1,22

Caraș – Severin – 11218 – 36 – 1,19

Sibiu – 26122 – 28 – 1,17

Bihor – 28849 – 24 – 1,12

Mureș – 23679 – 30 – 1,08

Brașov – 43264 – 32 – 1,03

Timiș – 53903 – 46 – 1,01

Argeș – 26974 – 42 – 1

Covasna – 8393 – 46 – 0,94

Hunedoara – 22695 – 20 – 0,91

Sălaj – 10836 – 3 – 0,87

Teleorman – 13555 – 15 – 0,84

Harghita – 8159 – 19 – 0,83

Arad – 23461 – 26 – 0,82

Galați – 27321 – 36 – 0,8

Mehedinți – 8220 – 19 – 0,78

Bistrița – Năsăud – 11752 – 23 – 0,77

Constanța – 42574 – 12 – 0,77

Brăila – 13133 – 19 – 0,75

Vâlcea – 16221 – 23 – 0,73

Neamț – 18624 – 31 – 0,71

Tulcea – 8294 – 10 – 0,65

Dolj – 26374 – 24 – 0,63

Vrancea – 10554 – 15 – 0,63

Călărași – 9947 – 9 – 0,62

Ialomița – 10680 – 9 – 0,59

Giurgiu – 10914 – 7 – 0,58

Buzău – 12397 – 10 – 0,57

Olt – 14416 – 18 – 0,57

Dâmbovița – 22310 – 8 – 0,56

Iași – 42026 – 35 – 0,52

Bacău – 25871 – 12 – 0,51

Botoșani – 14011 – 7 – 0,46

Satu Mare – 12895 – 7 – 0,38

Vaslui – 15832 – 10 – 0,37

Maramureș – 20233 – 9 – 0,34

Suceava – 24003 – 27 – 0,3

Gorj – 9159 – 5 – 0,23

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 288 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Județ / cazuri reconfirmate pozitiv

Dolj – 36

Municipiul Bucureşti – 27

Argeş – 16

Constanţa – 15

Prahova – 15

Caraş – Severin – 14

Galaţi – 14

Cluj – 12

Neamţ – 12

Braşov – 9

Iaşi – 9

Hunedoara – 8

Mureş – 8

Teleorman – 8

Vaslui – 8

Alba – 7

Timiş – 7

Arad – 6

Bacău – 5

Harghita – 5

Olt – 5

Bistriţa – Năsăud – 4

Buzău – 4

Ilfov – 4

Maramureş – 4

Suceava – 3

Vâlcea – 3

Vrancea – 3

Botoşani – 2

Dâmboviţa – 2

Giurgiu – 2

Sălaj – 2

Satu Mare – 2

Bihor – 1

Călăraşi – 1

Covasna – 1

Gorj – 1

Ialomiţa – 1

Mehedinţi – 1

Sibiu – 1

Brăila – 0

Tulcea – 0

sursă: Grupul de Comunicare Strategică

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: 23 de cazuri COVID înregistrate în ultimele 24 de ore. Incidența actualizată în localitățile din județ

Publicat

Au fost înregistrate 23 de cazuri noi COVID-19 în județul Alba, în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise de DSP Alba miercuri, 12 mai.

De la începutul pandemiei, în județul Alba, 20.995 de persoane au fost confirmate pozitiv. Dintre aceștia, 19863 de persoane au fost declarate vindecate și s-au înregistrat 648 decese. Marți, in Alba au fost prelucrate 709 probe (330 la DSP si 379 la SJU).

Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 208555.

Lista localităților din care provin persoanele confirmate în ultimele 24 de ore:

Urban (17 cazuri noi)

Alba Iulia – 8

Blaj – 4

Sebeș – 3

Aiud – 1

Cugir – 1

Rural (6 cazuri noi)

Avram Iancu – 2

Roșia de Secaș – 2

Cergău – 1

Ighiu – 1

Incidența cazurilor COVID la 14 zile în județul Alba este de 1,46 (anterior 1,47):

TOP localități – Rata incidenței cazurilor noi COVID-19 la 14 zile (județul Alba):

Mediul urban:

Localitate – cazuri la 14 zile – incidența cazurilor COVID-19:

Blaj – 80 cazuri – 3,85 (anterior 4,09)

Alba Iulia – 178 cazuri – 2,32 (anterior 2,27)

Ocna Mureș – 17 cazuri – 1,22 (anterior 1,29)

Baia de Arieș – 4 cazuri – 1,05 (anterior 1,05)

Cugir – 27 cazuri – 1,05 (anterior 1,13)

Câmpeni – 7 cazuri – 0,96 (anterior 1,36)

Aiud – 23 cazuri – 0,91 (anterior 1,14)

Sebeș – 27 cazuri – 0,82 (anterior 0,73)

Teiuș – 4 cazuri – 0,55 (anterior 0,83)

Zlatna – 4 cazuri – 0,50 (anterior 0,38)

Abrud – 2 cazuri – 0,38 (anterior 0,57)

Mediul rural:

Localitate – cazuri la 14 zile – incidența cazurilor COVID-19

Râmeț – 4 cazuri – 7,42 (anterior 7,42)

Cergău – 11 cazuri – 6,73 (anterior 6,73)

Arieșeni – 5 cazuri – 3,08 (anterior 3,08)

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate