Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO Termele castrului roman de la Alba Iulia, descoperite în Cetatea Alba Carolina. Sistem complex de încălzire prin pardoseală

Publicat

cercetări arheologice poarta a 3 a

Vestigiile băilor romane care au aparținut castrului Legiunii a XIII-a Gemina au fost descoperite de către arheologii Muzeului Național al Unirii, lângă Poarta a III-a a Cetății Alba Carolina.

Deși la începutul săpăturilor, în anul 2011, s-a crezut că este vorba despre o parte a barăcilor soldaților romani, cercetările au evidențiat faptul că vestigiile aparțin unei clădiri mult mai importante a castrului roman. 

Potrivit arheologilor, au fost descoperite câteva încăperi de mari dimensiuni și mai multe camere care erau încălzite printr-un sistem complex, prin pardoseală și urmele a două cuptoare care furnizau aerul cald pentru încălzirea spațiilor și a apei.

cercetare terme romane

Clădirea descoperită în anul 2011, în fața Porții a III-a (foto Anca Timofan)

Cercetarea arheologică preventivă efectuată anul acesta de către o echipă de arheologi ai Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia (dr. Anca Timofan și Cristian Titus Florescu), determinată de amenajarea unei terase lângă Poarta a III-a a Cetății Vauban, s-a încheiat cu un rezultat spectaculos: zidurile fundațiilor romane descoperite în această zonă a castrului Legiunii a XIII-a Gemina aparțin probabil termelor (băilor) legiunii romane.

“Ne aflăm în praetentura dextra a castrului de la Apulum, în spațiul aflat între drumul principal (via principalis) și zidul de incintă estic al fortificației, unde, în anul 2011, cu ocazia lucrărilor de reabilitare urbană în interiorul Cetății, a fost descoperită o clădire de mari dimensiuni. Încăperea cercetată atunci, despre care s-a crezut că reprezintă o parte a unor barăci (pe care acum am denumit-o convențional Sala I) avea fundațiile din piatră de râu legată cu mortar, extinzându-se pe o lungime de 26,6 m și o lăţime de 14,1m.

cercetare terme

Fundațiile încăperilor de pe latura de est a termelor (foto Anca Timofan)

Lăţimea zidurilor era impresionantă, variind între 1,2 m – 1,9 m. Cu ocazia descoperirilor din acest an, teoria inițială a fost revizuită, cercetarea furnizându-ne noi elemente planimetrice și arheologice care ne-au determinat să presupunem că este vorba despre o clădire importantă într-un castru de legiune, mai ales în cazul unuia de dimensiunile celui de la Apulum – băile (thermae) legiunii.” a declarat pentru Alba24, dr. Anca Timofan, arheologă în cadrul Muzeului Național al Unirii și responsabilă a cercetării.

“Astfel, am identificat fundațiile altor încăperi, la fel de vaste, dar și ale unor camere încălzite, prevăzute cu hipocaust (sitemul roman de încălzire sub pardoseală). Am constatat cu regret că o parte a complexelor romane au fost afectate nu numai de amenajări datând din sec. XIX, dar mai ales de intervenții contemporane recente, precum introducerea prin ziduri a unor cabluri de telecomunicații.”

“Am descoperit urmele a două cuptoare (praefurnia) care furnizau aerul cald pentru încălzirea spațiilor și a apei. Într-o încăpere am identificat partea inferioară a instalației de hipocaust unde fusese turnată o placă rezistentă, realizată dintr-un amestec special de mortar, cărămidă pisată și pietriș mărunt, în tehnica denumită opus signinum (cocciopesto la italieni).

cuptor roman terme

Cuptor roman (praefurnium) – foto Anca Timofan

În această placă erau fixate pilae-le hipocaustului, mici colonete de cărămizi care susțineau partea superioară cu pavimentul. Urmele acestor cărămizi au rămas, în cazul nostru, imprimate pe suprafața plăcii, alături de urmele încălțămintei soldaților care au lucrat la amenajarea instalației respective.”

„Descoperirea acestui complex de săli de mari dimensiuni și încăperi încălzite a dus la concluzia că este vorba, cel mai probabil, de termele castrului Legiunii XIII Gemina. Dimensiunile, planimetria dar și amplasarea clădirii în praetentura dextra a castrului ne îndreptățesc și mai mult să presupunem acest lucru.

O analogie importantă o putem face, de exemplu, cu situația din castrul legiunii V Macedonica de la Potaissa (Turda) unde termele, cercetate integral, au fost publicate de curând – Termele din castrul legionar de la Potaissa, coord. Mihai Bărbulescu, Cluj-Napoca, 2019 -, oferindu-ne informații valoroase legate de localizarea, planimetria, etapele și organizarea internă a băilor dintr-un castru de legiune.

cuptor roman terme

Placa de cocciopesto cu amprentele caramizilor hipocaustului- foto Anca Timofan

În acest stadiu al cercetării suntem în fața mai multor întrebări privind alimentarea cu apă în castru, planimetria întregului complex, funcționalitatea încăperilor descoperite și modul în care termele din castrul de la Apulum prezintă o organizare internă clasică a spațiului, cu încăperi având diverse utilizări, dar amenajate astfel încât să fie respectat un anumit circuit: de la vestibulum și apodyterium (vestiarul, care posibil să fi fost amenajat în încăperea cercetată în fața Porții a III-a), spre frigidarium (piscina cu apă rece), tepidarium (spațiu de trecere), caldarium (sala cu apă încălzită și prevăzut cu bazine), laconicum (sauna), ș.a.m.d.”, a mai susținut Anca Timofan. 

Este evident faptul că termele romane reprezentau în Antichitate nu numai un spațiu utilizat pentru menținerea igienei, dar și unul de socializare, relaxare și fortificare a organismului, asemănător SPA-ului din zilele noastre. În cazul armatei, prezența băilor era cu atât mai mult o necesitate.

planuri bai

Termele castrului legionar de la Potaissa (după M. Bărbulescu, 2019)

La Apulum sunt atestate arheologic până în prezent trei complexe termale romane: unul în praetorium consularis (sediul guvernatorilor Daciei) – “termele mari” – descoperit în urma cercetărilor lui A. Cserni de la sfârșitul sec. XIX – începutul sec. XX, “termele mici” din așezarea civilă a castrului, și termele descoperite în cursul cercetării arheologice preventive din anul 2009 pe str. Miron Costin, deci în arealul municipium-ului Septimium Apulense.

„Întregul complex termal al legiunii de la Apulum este orientat NNV-SSE, aliniindu-se planimetric orientării castrului de la Apulum, dar și altor clădiri importante descoperite pînă în prezent în interiorul fortificației, precum principia sau barăcile soldaților identificate în urma cercetării arheologice din anul 2016 în curtea Comisariatului de Război, cercetare efectuată de către colegii mei, dr. Radu Ota și Cristian Florescu.

complex bai romane

Complexele romane descoperite în urma cercetărilor din anii 2011 (principia, via principalis, terme), 2016 (barăci), 2019 (terme) în praetentura dextra și în zona apropiată acestui sector (planimetrie pe ortofotoplan realizată de Cristian Florescu)

Perioada de funcționare poate fi presupusă prin corelare cu perioada de maximă activitate constructivă în acest castru începând cu Hadrian (117 – 138 p. Chr.) şi continuând cu Antoninus Pius (138 – 161), până la sfârșitul activității legiunii XIII Gemina în provincie, odată cu retragerea aureliană”, mai susțin arheologii.

Complexele romane descoperite în urma cercetărilor din anii 2011 (principia, via principalis, terme), 2016 (barăci), 2019 (terme) în praetentura dextra și în zona apropiată acestui sector (planimetrie pe ortofotoplan realizată de Cristian Florescu).

Din afirmațiile arheologilor rezultă că cercetările preventive din anii 2011 și 2019 au identificat extremitatea estică a complexului termal, din imediata apropiere a zidului de incintă estic al castrului, restul monumentului extinzându-se spre nord și spre vest, în curtea cazărmii militare din vecinătate.

bai romane alba iulia

Documentarea fotogrammetrică a săpăturii arheologice, detalii din timpul procesării (foto Anca Timofan)

Terasa care urmează să se construiască pe această suprafață nu va afecta complexele arheologice identificate. Mai mult, cu ocazia acestui proiect, se vor populariza descoperirile arheologice făcute în acest punct al castrului de la Apulum.

macheta 3 d

Modelul 3D al suprafeței cercetate, realizat în urma documentării fotogrammetrice (C. Șuteu)

Documentarea fotogrammetrică realizată de dr. Călin Șuteu (Gigapixel Art SRL) a fost esențială pentru obținerea modelului 3D al întregii suprafețe cercetate archeologic.

Aceasta a fost efectuată prin alinierea camerelor (375 fotografii de înaltă rezoluție), respectiv generarea norului de puncte rar, norul de puncte dens (88 milioane puncte, medium) și procesarea modelului digital al elevației (DEM). Georeferențierea s-a realizat cu ajutorul a 10 ținte, măsurătorile fiind realizate cu o unitate GPS RTK Leica GG04.

 

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

ATENȚIE: Tentativă de fraudă pe internet, în numele Poștei Române. Cum acționează hackerii

Publicat

Poșta Română îi atenționează pe cetățeni că hackerii trimit în numele instituției, de pe mai multe adrese de email, mesaje prin care utilizatorii de internet sunt atenționați că au de ridicat un colet, iar pentru a-l ridica trebuie să plătească o sumă de bani. 

Este vorba despre o tentativă de fraudă în numele instituției.

”În ultimele zile, mai mulți clienți au primit e-mailuri frauduloase, în care sunt notificați că pachetul lor nu a putut fi livrat din cauza neachitării unei taxe în valoare de 45,60 lei.

Este vorba despre o nouă campanie de mesaje înșelătoare care pretind a veni din partea Poștei Române, trimise însă de către hackeri cu scopul de a convinge destinatarii să plătească o taxă suplimentară pentru a primi un colet.

Dacă primiţi mesaje cu astfel de solicitări, nu le deschideţi şi marcaţi-le ca spam! Nu accesaţi niciunul dintre link-urile prezente în mesaj!

PoştaRomână comunică doar prin intermediul adreselor oficiale de e-mail (suportclienti@posta-romana.ro, noreply@posta-romana.ro, declaranti.vamali@posta-romana.ro).

Poșta Română nu le solicită clienţilor să furnizeze date cu caracter personal, informaţii bancare confidenţiale referitoare la conturile personale, numere de card sau coduri PIN şi nici efectuarea de plăţi online ale unor taxe de livrare”, au scris reprezentanții Poștei Române, într-o postare pe Facebook.

sursă foto: Facebook, Poșta Română.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Senatorul PSD de Alba, Călin Matieș, strânge semnături pentru amplasarea unei statui a lui Avram Iancu, în Cetatea Alba Carolina

Publicat

Senatorul PSD de Alba, Calin Matieș, a inițiat o petiție on-line, prin care încearcă să strângă semnături pentru a primi avizele legale în vederea amplasării unei statui a lui Avram Iancu în Cetatea Alba Carolina. 

Inițiativa acestuia vine în urma dezvelirii statuii principelui Transilvaniei, Bethlen Gabor, în urmă cu câteva zile, dezvelire la care a participat și președintele Ungariei, Katalin Novak.

Imediat după momentul dezvelirii, Călin Matieș a amplasat lângă statuie un tablou cu Avram Iancu.

Momentan petiția a fost semnată de aproximativ 200 de persoane. În Cetatea Alba Carolina există în proximitatea Casei de Cultură a Studenților un bust a lui Avram Iancu.

Matieș propune ca statuia să fie amplasată în zona Catedralei Reântregirii Neamului din Alba Iulia. În textul petiției, Matieș, susține că la nivelul primăriei ar fi existat solicitări în trecut pentru amplasarea unei staturi pe care primarul le-ar fi ignorat, spune senatorul PSD.

Contactat de reporterii alba24.ro, primarul Gabriel Pleșa a declarat că nu este adevărat, că nici în perioada în care a fost viceprimar, dar nici de când este primar nu au existat solicitări scrise sau măcar verbale pentru amplasarea unei statui a lui Avram Iancu.

Redăm mai jos textul petiției, care poate fi citit și AICI.

CITEȘTE ȘI: Cine a fost Bethlen Gábor și cum a ajuns portretul lui Avram Iancu la picioarele statuii sale de la Alba Iulia

”La 150 de ani de la moartea lui Avram Iancu, se cuvine să-i oferim acestei personalități marcantă a vieții politice, juridice și culturale din Ardeal, pașoptist de seamă și iubitor de românism, un loc de cinste în orașul națiunii române Alba Iulia, dedicându-i o statuie care să marcheze adevărata sa operă națională.

Crăișorul munților, inima Apusenilor și speranța pentru libertate a românilor merită locul cel de seamă în inimile și gândurile noastre, în Capitala Marii Uniri, unde visul milenar al neamului românesc s-a împlinit.

Din păcate, primarul orașului Alba Iulia  a uitat de erorii neamului românesc, preferând să ignore solicitările repetate ale cetățenilor.

Ne dorim ca tulnicul lui Avram Iancu să stea de-a dreapta Catedralei Reîntregirii Neamului iar privirea sa ageră să vegheze mințile tineretului studios de la Universitatea ”1 Decembrie 1918”.

VEZI ȘI: VIDEO: Moment tensionat la dezvelirea statuii lui Bethlen Gabor. Senatorul Matieș a alăturat portretul lui Avram Iancu

De aceea am inițiat acest demers public prin care invităm toți românii, din țară și străinătate, începând cu albaiulienii, să transmită un mesaj de unitate arătând autorităților locale că românii își doresc amplasarea acestei statui.

În acest sens, împreună cu toți cei care iubesc istoria noastră și respectă Capitala Marii Uniri, am început strângerea resurselor necesare și vom dona municipalității ignorante o statuie a lui Avram Iancu realizată cu precizie și conform normelor legale în vigoare.

Vă invităm să ne susțineți și să semnați petiția noastră adresată Primăriei din Alba Iulia pentru a primi avizele legale necesare pentru amplasarea statuii într-un loc de seamă din Cetate”, se arată în petiția lansată de senatorul Călin Matieș.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Când se redeschide circulația pe A1 Sebeș-Sibiu, între Cunța și Săliște. Lucrările la carosabil în zona Aciliu, pe final

Publicat

Reprezentanții CNAIR au făcut precizări despre circulația pe autostrada A1, sensul Sebeș-Sibiu, în prezent oprită între Cunța și Săliște, din cauza lucrărilor la carosabil.

”Înlocuirea sistemelor de acoperire la rosturile de dilatație de pe Viaductul Aciliu pe Autostrada A1 se apropie de final.

Lucrările se vor încheia până la finalul acestei săptămâni și toate restricțiile de circulație din zonă vor fi ridicate.

Pentru a permite executarea acestor lucrări, traficul rutier a fost închis complet pe sensul Sebeș – Sibiu, între nodurile Cunța și Săliște, iar circulația se desfășoară deviat pe DN1”, au transmis reprezentanții Direcției Regionale Drumuri și Poduri Brașov, pe Facebook.


Circulația a fost oprită inițial pe sensul Sibiu-Sebeș (2-14 mai) și apoi Sebeș-Sibiu (din 14 mai), în zona Cunța-Săliște.

În prezent, traficul este deviat astfel:

  • nod rutier Cunța – DJ 1061 intersecție cu DN 1, km 351+250 – DN 1 (Miercurea Sibiului – Apoldu de Sus – Săliște) – DN 1 km 330+490 intersecție cu DC 67 – Nod rutier Săliște – A1.

sursă imagini: DRDP Brașov – Facebook

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Se fac înscrieri pentru o nouă clasă a V-a la Liceul de Arte ”Regina Maria” din Alba Iulia. Câte locuri sunt disponibile

Publicat

În planul de școlarizare la Liceul de Arte ”Regina Maria” din Alba Iulia, pentru anul școlar 2022-2023, a fost aprobată o nouă clasă a V-a. Se pot înscrie copii la specializările Arte Plastice sau Muzică.

Potrivit reprezentanților unității de învățământ, înscrierile se pot face la secretariatul liceului. Sunt 24 de locuri în această clasă, cu posibilitate de suplimentare cu alte trei locuri.

Elevii care vor să-și continue studiile din clasa a V-a la Liceul de arte și provin din alte unități de învățământ vor trebui să susțină probe de aptitudini.

Potrivit planului de școlarizare, pentru anul școlar 2022-2023, sunt alocate liceului, pentru înscrieri noi și admitere:

  • o clasă de învățământ primar (clasa pregătitoare-IV), specializarea Muzică
  • 2 clase învățământ gimnazial (V-VIII) – Muzică și Arte Vizuale
  • 2 clase de învățământ liceal (IX-XII) – Muzică, Arte plastice și arhitectură.

Vezi și ADMITERE LICEU 2022 în ALBA: GHID înscrieri, LOCURILE pe specializări la licee, ultimele MEDII de intrare

Relații suplimentare despre înscrieri se pot obline la telefon 0258.812.473 sau la sediul liceului, în Alba Iulia, strada Călărași nr. 2.

La Liceul de Arte din Alba Iulia învață în prezent 611 elevi.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax