Connect with us
Advertisement

EVENIMENT

FOTO Termele castrului roman de la Alba Iulia, descoperite în Cetatea Alba Carolina. Sistem complex de încălzire prin pardoseală


Publicat

cercetări arheologice poarta a 3 a

Vestigiile băilor romane care au aparținut castrului Legiunii a XIII-a Gemina au fost descoperite de către arheologii Muzeului Național al Unirii, lângă Poarta a III-a a Cetății Alba Carolina.

Deși la începutul săpăturilor, în anul 2011, s-a crezut că este vorba despre o parte a barăcilor soldaților romani, cercetările au evidențiat faptul că vestigiile aparțin unei clădiri mult mai importante a castrului roman. 

Potrivit arheologilor, au fost descoperite câteva încăperi de mari dimensiuni și mai multe camere care erau încălzite printr-un sistem complex, prin pardoseală și urmele a două cuptoare care furnizau aerul cald pentru încălzirea spațiilor și a apei.

cercetare terme romane

Clădirea descoperită în anul 2011, în fața Porții a III-a (foto Anca Timofan)

Cercetarea arheologică preventivă efectuată anul acesta de către o echipă de arheologi ai Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia (dr. Anca Timofan și Cristian Titus Florescu), determinată de amenajarea unei terase lângă Poarta a III-a a Cetății Vauban, s-a încheiat cu un rezultat spectaculos: zidurile fundațiilor romane descoperite în această zonă a castrului Legiunii a XIII-a Gemina aparțin probabil termelor (băilor) legiunii romane.

“Ne aflăm în praetentura dextra a castrului de la Apulum, în spațiul aflat între drumul principal (via principalis) și zidul de incintă estic al fortificației, unde, în anul 2011, cu ocazia lucrărilor de reabilitare urbană în interiorul Cetății, a fost descoperită o clădire de mari dimensiuni. Încăperea cercetată atunci, despre care s-a crezut că reprezintă o parte a unor barăci (pe care acum am denumit-o convențional Sala I) avea fundațiile din piatră de râu legată cu mortar, extinzându-se pe o lungime de 26,6 m și o lăţime de 14,1m.

cercetare terme

Fundațiile încăperilor de pe latura de est a termelor (foto Anca Timofan)

Lăţimea zidurilor era impresionantă, variind între 1,2 m – 1,9 m. Cu ocazia descoperirilor din acest an, teoria inițială a fost revizuită, cercetarea furnizându-ne noi elemente planimetrice și arheologice care ne-au determinat să presupunem că este vorba despre o clădire importantă într-un castru de legiune, mai ales în cazul unuia de dimensiunile celui de la Apulum – băile (thermae) legiunii.” a declarat pentru Alba24, dr. Anca Timofan, arheologă în cadrul Muzeului Național al Unirii și responsabilă a cercetării.

“Astfel, am identificat fundațiile altor încăperi, la fel de vaste, dar și ale unor camere încălzite, prevăzute cu hipocaust (sitemul roman de încălzire sub pardoseală). Am constatat cu regret că o parte a complexelor romane au fost afectate nu numai de amenajări datând din sec. XIX, dar mai ales de intervenții contemporane recente, precum introducerea prin ziduri a unor cabluri de telecomunicații.”

“Am descoperit urmele a două cuptoare (praefurnia) care furnizau aerul cald pentru încălzirea spațiilor și a apei. Într-o încăpere am identificat partea inferioară a instalației de hipocaust unde fusese turnată o placă rezistentă, realizată dintr-un amestec special de mortar, cărămidă pisată și pietriș mărunt, în tehnica denumită opus signinum (cocciopesto la italieni).

cuptor roman terme

Cuptor roman (praefurnium) – foto Anca Timofan

În această placă erau fixate pilae-le hipocaustului, mici colonete de cărămizi care susțineau partea superioară cu pavimentul. Urmele acestor cărămizi au rămas, în cazul nostru, imprimate pe suprafața plăcii, alături de urmele încălțămintei soldaților care au lucrat la amenajarea instalației respective.”

„Descoperirea acestui complex de săli de mari dimensiuni și încăperi încălzite a dus la concluzia că este vorba, cel mai probabil, de termele castrului Legiunii XIII Gemina. Dimensiunile, planimetria dar și amplasarea clădirii în praetentura dextra a castrului ne îndreptățesc și mai mult să presupunem acest lucru.

O analogie importantă o putem face, de exemplu, cu situația din castrul legiunii V Macedonica de la Potaissa (Turda) unde termele, cercetate integral, au fost publicate de curând – Termele din castrul legionar de la Potaissa, coord. Mihai Bărbulescu, Cluj-Napoca, 2019 -, oferindu-ne informații valoroase legate de localizarea, planimetria, etapele și organizarea internă a băilor dintr-un castru de legiune.

cuptor roman terme

Placa de cocciopesto cu amprentele caramizilor hipocaustului- foto Anca Timofan

În acest stadiu al cercetării suntem în fața mai multor întrebări privind alimentarea cu apă în castru, planimetria întregului complex, funcționalitatea încăperilor descoperite și modul în care termele din castrul de la Apulum prezintă o organizare internă clasică a spațiului, cu încăperi având diverse utilizări, dar amenajate astfel încât să fie respectat un anumit circuit: de la vestibulum și apodyterium (vestiarul, care posibil să fi fost amenajat în încăperea cercetată în fața Porții a III-a), spre frigidarium (piscina cu apă rece), tepidarium (spațiu de trecere), caldarium (sala cu apă încălzită și prevăzut cu bazine), laconicum (sauna), ș.a.m.d.”, a mai susținut Anca Timofan. 

Este evident faptul că termele romane reprezentau în Antichitate nu numai un spațiu utilizat pentru menținerea igienei, dar și unul de socializare, relaxare și fortificare a organismului, asemănător SPA-ului din zilele noastre. În cazul armatei, prezența băilor era cu atât mai mult o necesitate.

planuri bai

Termele castrului legionar de la Potaissa (după M. Bărbulescu, 2019)

La Apulum sunt atestate arheologic până în prezent trei complexe termale romane: unul în praetorium consularis (sediul guvernatorilor Daciei) – “termele mari” – descoperit în urma cercetărilor lui A. Cserni de la sfârșitul sec. XIX – începutul sec. XX, “termele mici” din așezarea civilă a castrului, și termele descoperite în cursul cercetării arheologice preventive din anul 2009 pe str. Miron Costin, deci în arealul municipium-ului Septimium Apulense.

„Întregul complex termal al legiunii de la Apulum este orientat NNV-SSE, aliniindu-se planimetric orientării castrului de la Apulum, dar și altor clădiri importante descoperite pînă în prezent în interiorul fortificației, precum principia sau barăcile soldaților identificate în urma cercetării arheologice din anul 2016 în curtea Comisariatului de Război, cercetare efectuată de către colegii mei, dr. Radu Ota și Cristian Florescu.

complex bai romane

Complexele romane descoperite în urma cercetărilor din anii 2011 (principia, via principalis, terme), 2016 (barăci), 2019 (terme) în praetentura dextra și în zona apropiată acestui sector (planimetrie pe ortofotoplan realizată de Cristian Florescu)

Perioada de funcționare poate fi presupusă prin corelare cu perioada de maximă activitate constructivă în acest castru începând cu Hadrian (117 – 138 p. Chr.) şi continuând cu Antoninus Pius (138 – 161), până la sfârșitul activității legiunii XIII Gemina în provincie, odată cu retragerea aureliană”, mai susțin arheologii.

Complexele romane descoperite în urma cercetărilor din anii 2011 (principia, via principalis, terme), 2016 (barăci), 2019 (terme) în praetentura dextra și în zona apropiată acestui sector (planimetrie pe ortofotoplan realizată de Cristian Florescu).

Din afirmațiile arheologilor rezultă că cercetările preventive din anii 2011 și 2019 au identificat extremitatea estică a complexului termal, din imediata apropiere a zidului de incintă estic al castrului, restul monumentului extinzându-se spre nord și spre vest, în curtea cazărmii militare din vecinătate.

bai romane alba iulia

Documentarea fotogrammetrică a săpăturii arheologice, detalii din timpul procesării (foto Anca Timofan)

Terasa care urmează să se construiască pe această suprafață nu va afecta complexele arheologice identificate. Mai mult, cu ocazia acestui proiect, se vor populariza descoperirile arheologice făcute în acest punct al castrului de la Apulum.

macheta 3 d

Modelul 3D al suprafeței cercetate, realizat în urma documentării fotogrammetrice (C. Șuteu)

Documentarea fotogrammetrică realizată de dr. Călin Șuteu (Gigapixel Art SRL) a fost esențială pentru obținerea modelului 3D al întregii suprafețe cercetate archeologic.

Aceasta a fost efectuată prin alinierea camerelor (375 fotografii de înaltă rezoluție), respectiv generarea norului de puncte rar, norul de puncte dens (88 milioane puncte, medium) și procesarea modelului digital al elevației (DEM). Georeferențierea s-a realizat cu ajutorul a 10 ținte, măsurătorile fiind realizate cu o unitate GPS RTK Leica GG04.

 

 

 


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


TOP articole in ultimele zile

Advertisement

EVENIMENT

72 de cadre medicale de la Spitalul ”Sfântul Ioan” din București, trimise în IZOLARE din cauza unei bolnave fără simptome

Publicat

În cursul zilei de 31 martie 2020, reprezentanții Spitalului Clinic de Urgență ”Sfântul Ioan” din București au primit confirmarea testului pozitiv la COVID 19 pentru o pacientă cu vârsta de 62 de ani care realiza procedurile de dializă în secția de nefrologie  și dializă a unității sanitare, a informat Grupul de Comunicare Strategică.

Pacienta este asimptomatică și a fost transferată la Spitalul „Carol Davila”, conform procedurilor. În secția respectiva mai realiza proceduri de dializă un alt pacient care a fost, de asemenea transferat. Acest pacient nu este infectat cu COVID 19.

În  acest  caz a fost declanșată o anchetă epidemiologică. Până la finalizarea acesteia, conducerea unității sanitare a luat decizia de a trimite în izolare toate cele 72 de cadre medicale care desfășurau activitatea în acesta secție, în ture. De asemenea, celor 9 rezidenți de pe secție li s- a solicitat să rămână acasă.

Menționăm că toate cadrele medicale sunt asimptomatice și vor fi testate.

Foto: Arhivă, rol ilustrativ

Continue Reading
Advertisement

ACTUALITATE

Comunicat: Demararea proiectului „Modernizarea iluminatului public în Orașul Teiuș”

Publicat

Unitatea Administrativ Teritorială Orașul Teiuș, în calitate de beneficiar, anunță lansarea proiectului „Modernizarea iluminatului public în Orașul Teiuș”, cod SMIS 123596.

Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 3, Prioritatea de investiții 3.1, Operațiunea C – Iluminat public și are o valoare totală de 4.259.651,65 lei, din care 4.173.117,44 lei reprezintă finanțare nerambursabilă din FEDR. Programul Operațional Regional 2014-2020 este implementat la nivel național de către Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Centru, Organism intermediar al programului ce monitorizează implementarea acestui proiect în Regiunea Centru.

Proiectul este prevăzut a se derula în perioada 09.12.2019 – 30.09.2021.

Obiectivul general al proiectului „Modernizarea iluminatului public în Orașul Teiuș” îl reprezintă creșterea eficienței energetice în cadrul sistemului de iluminat public de la nivelul orașului Teiuș, prin măsuri de economisire a resurselor de energie și reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, ca urmare a implementării unor acțiuni de înlocuire a lămpilor cu un consum ridicat de energie electric cu lămpi cu eficiență energetică ridicată și achiziționarea și instalarea unui sistem de telegestiune a iluminatului public local.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

1. Scăderea consumului anual de energie primară în iluminat public de la 373.512,71 kwh/an valoarea indicatorului la începutul implementării proiectului la 108.352,86 kwh/an valoarea indicatorului la finalul implementării proiectului, în termen de 17 luni de la semnarea contractului de finanțare.

2. Scăderea anuală estimată a gazelor cu efect de seră de la 87,80 echivalent tone CO2 valoarea indicatorului la începutul implementării proiectului, la 25,47 echivalent tone CO2 valoarea indicatorului la finalul implementării proiectului, în termen de 17 luni de la semnarea contractului de finanțare.

Vezi comunicatul (pdf)

Continue Reading
Advertisement

EVENIMENT

GRAFIC ROMÂNIA: Situația cazurilor de infectare, a vindecărilor și a deceselor, la începutul lunii aprilie

Publicat

România intră în prima zi a lunii aprilie cu 2.245 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Marți au fost înregistrate alte 293 noi cazuri de îmbolnăvire. Grupul de Comunicare Strategică va face, în câteva ore, un nou anunț.

Dintre persoanele confirmate pozitiv, 220 au fost declarate vindecate și externate (81 la București, 55 la Timiș, 20 la Iași, 16 la Caraș-Severin, 11 la Constanța, 10 la Prahova, 7 la Dolj, 5 la Brașov, 4 la Cluj, 4 la Galați, 2 la Bihor, 1 la Brăila, 1 la Mureș, 1 la Neamț, 1 la Alba, 1 Argeș).

Totodată, până acum, 82 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Craiova, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timișoara, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu și Ialomița, au decedat.

La ATI, în acest moment, sunt internați 62 de pacienți, dintre care 36 în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalți pacienți este deocamdată staționară.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 11.576 de persoane. Alte 123.577 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până marți, la nivel național, au fost prelucrate 24.654 de teste.

Continue Reading
Advertisement

EVENIMENT

DSP Alba ajunge de astăzi la peste 400 de teste pentru coronavirus. Anunțul directorului instituției

Publicat

Județul Alba depășește miercuri 400 de teste pentru coronavirus, realizate în laboratorul DSP Alba. Anunțul a fost făcut pe contul său de Facebook de către directorul instituției, Alexandru Sinea. 

Postarea șefului DSP Alba:

”Astăzi vom depăși cifra de 400 de teste COVID 19 efectuate în Laboratorul DSP Alba de la punerea în funcțiune a liniei Real Time PCR pe care instituția noastră a primit-o în comodat de la USAMV CJ (pana la acel moment fusesera efectuate aprox 120 teste la CJ). Ne mărim constant capacitatea de testare, de la o zi la alta, prioritatea noastră fiind protejarea cadrelor medicale din județ.

Ultima luna a presupus eforturi de ECHIPA a spitalelor din Alba sub coordonarea DSP, a instituțiilor militarizate/deconcentrate (ISU, IPJ, IJJ, SAJ, SMURD, etc), a administrațiilor locale sub coordonarea Consiliului Județean Alba, toate acestea sub îndrumarea Instituției Prefectului Alba.

Nu în ultimul rand, entități private și-au oferit sprijin financiar, iar parlamentarii de Alba au dovedit implicare maxima.

Multumesc tuturor pentru susținere, doar împreună, în ECHIPA putem sa depășim aceste momente dificile și sa protejam pe cei care au grija de noi, CADRELE MEDICALE din județul Alba.”

DSP Alba este prima instituție de acest fel din țară care face propria testare. La acest lucru a contribuit și compania Transavia, care a achiziționat o linie de testare, pe lângă cea pe care o deținea DSP.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement