Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Un nou telescaun la Șureanu, cumpărat second hand din Austria. Ce lungime va avea și cum va arăta

Publicat

Un nou telescaun la Șureanu. O instalație de transport pe cablu care a funcționat până acum doi ani în zona Tirol din Austria va ajunge în Munții Șureanu. Telescaunul „Pătru III” va avea o lungime de peste 2.300 de metri și va deveni astfel cel mai lung din zonă.

Acesta va avea vehiculele de transport sub formă de scaune cu patru locuri, dotate cu copertine rabatabile și preîncălzire în scaune și va putea transporta 1.500 de persoane pe oră. Pentru amplasarea noului telescaun a fost solicitată la APM Alba emiterea acordului de mediu.

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a anunțat marți, 25 iunie, depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Construire telescaun Pătru III”, propus a fi amplasat în comuna Sugag, sat Tău Bistra, titular Ski Șurianu SRL.

În prezent, la Șureanu sunt trei instalații de transport cu cablu

În prezent, în zona Domeniului Schiabil Șureanu există mai multe pârtii de schi deservite de trei instalații de transport cu cablu. Este vorba despre două de tip teleschi de tip mono-post și una de tip telescaun fix cu trei locuri.

Potrivit documentației consultată de Alba24, infrastructura de schi a Domeniului Șureanu permite în prezent îmbarcări de 1.100 de persoane pe oră pe telescaunul Aușel, care este cea mai căutată zonă a turiștilor ca urmare a pârtiilor lungi și a diferitelor grade de dificultate. Teleschiul Curmătură îmbarcă 700 de persoane pe oră iar teleschiul Şureanu 350 de persoane pe oră.

În vederea dezvoltării / modernizării și extinderii domeniului schiabil, precum și pentru creșterea atractivității întregii regiuni, se propune montarea unui nou telescaun.

Acesta va deservi mai multe variante noi de pârtii de schi de pe versantul de sub Vârful lui Pătru.

Un nou telescaun la Șureanu. Unde va fi amplasat

Stația inferioară a viitorului telescaun va fi amplasată la circa 40 de metri est de stația inferioară a telescaunului existent Aușel, la altitudinea de 1.686 metri. Stația superioară urmează să fie amplasată la circa 400 de metri pe direcție nord-vest de Vârful lui Pătru, la altitudinea de 2.010 metri.

Societatea Ski Șurianu SA a cumpărat din Austria o instalație de telescaun produsă în anul 1991 de firma Felix Wopfner, modelul Sesselbahn 4 CLD/B. Instalația a funcționat până în anul 2022 în stațiunea Axamer Lizum din Tirol, Austria.

Instalația a fost demontată cu o firmă specializată din Austria, din partea proprietarului și transportată mai apoi în România. Proiectul tehnic necesar reamplasării liniei de telescaun s-a realizat cu o societate specializată pe astfel de lucrări. În luna iunie 2024, în ce privesc autorizațiile și avizele, proiectul se află la partea finală de avizare a DTAC.

Vehiculele de transport sunt sub formă de scaune cu patru locuri, scaune ce sunt dotate cu copertine rabatabile și preîncălzire în scaun. Cuplarea vehiculelor de transport / scaunelor pe cablul purtător-tractor se realizează la o echidistanță de 48 m, respectiv o cadență de 9,6 secunde, instalația funcționând la viteza nominală de transport de 5 m/s.

Rezultă astfel capacitatea de transport de 1.500 de persoane pe oră. După decuplarea de pe cablul purtător-tractor, vehiculele sunt transportate prin stații la o viteză redusă cu ajutorul unui lanț transportor montat în circuit închis. Îmbarcarea și debarcarea pasagerilor se realizează astfel la viteză redusă.

Cablul purtător-tractor este antrenat de un motor electric. Acesta este amplasat subteran în stația inferioară și este întins / tensionat cu ajutorul unu sistem hidraulic în stația superioară. De-a lungul traseului este susținut și ghidat de 15 piloni de linie metalici.

Un nou telescaun la Șureanu. Principalele caracteristici tehnice

Principalele caracteristici tehnice ale noului telescaun sunt următoarele:

  • Lungimea orizontală – 2.272,52 m
  • Lungimea pe înclinare – 2.310,22 m
  • Diferența de nivel – 324,68 m
  • Numărul de vehicule pe linie – 104 buc.
  • Distanța între vehicule – 48 m
  • Viteza nominală de transport – 5 m/s
  • Capacitatea de transport – 1.500 pers./h
  • Piloni de linie – 15 buc.
  • Cablu purtător-tractor – 41 mm
  • Valoare tensiune de întindere – 51 t

Stația inferioară va avea suprafața construită desfășurată de 714,92 mp. Stația superioară va avea suprafața construită desfășurată de 207,89 mp.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Eu pot, dar voi ?

    marți, 25.06.2024 at 22:24

    Dupa 31 ani de functionare, noi cumparam jartiile altora.
    Halal romani….

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax