Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO – VIDEO: PROTEST la Alba Iulia, după alegeri. În jur de 60 de oameni au cerut DEMISIA ministrului de externe şi acces la vot pentru Diaspora

Publicat


IMG_0010Aproximativ 60 de persoane s-au adunat duminică seara la Alba Iulia, într-un protest similar celui desfăşurat la Cluj Napoca și la Bucureşti la Ministerul Afacerilor Externe, legat de organizarea alegerilor în străinătate. Albaiulienii, “înarmaţi” cu pancarte au cerut autorităţilor să-i lase pe românii din Diaspora să voteze şi, de asemenea, cer demisia ministrului de Externe, Titus Corlăţean.

Pe pancartele purtate de protestatari la Alba Iulia a stat scris „Lăsaţi Diaspora să voteze” sau ”Mama mea este în Spania și vrea să voteze”. Aceştia au cerut demisia ministrului de Externe. Unul dintre protestatari a spus că mama sa se află în Spania şi vroia să voteze.

Precizăm că la mai multe secţii de vot organizate în străinătate au fost, duminică, situaţii tensionate, după ce alegători nu au ajuns să voteze.

Sute de români au avut de aşteptat la cozi timp de câteva ore pentru a vota în străinătate. Astfel de cazuri au fost semnalate în Bruxelles, Roma, Paris, Tel Aviv, Munchen, Torino, Londra şi Chişinău, dar şi la Consulatul României la New York. Alte incidente au fost reclamate la Madrid şi Strasbourg.

Peste 1000 de români care nu au putut vota la cele trei secţii de vot de la Londra au protestat, după închiderea urnelor, în faţa ambasadei şi a sediului ICR, sub supravegherea forţelor de poliţie, potrivit Mediafax. La Paris, câteva zeci de alegători au intrat cu forţa, duminică seară, cu foarte puţin timp înainte de închiderea urnelor, în ambasadă pentru a putea vota, în condiţiile în care, potrivit legii, după ora 21.00 (ora Franţei), votul este permis persoanelor aflate în incinta secţiei de votare.

O româncă de la Londra, care a votat la Ambasadă, chiar înainte de închiderea secţiei, povesteşte că au rămas aproximativ 1.000 de oameni care nu au putut vota. Aceştia au rămas să protesteze în stradă, strigând: „Deschideţi uşile, vrem să votăm”, „Vot plagiat”, „Vot furat”, „Jos Ponta”, „Suntem uniţi”, „România, România”. Protestatarii cer demisia ministrului de Externe, Titus Corlăţean.

Un alt român a precizat că în zonă au venit şi elicoptere ale poliţiei pentru a supraveghea situaţia. El a povestit că românii au cerut preşedintelui secţiei de vot de la Ambasadă prelungirea programului de vot, dar nu li s-a dat un răspuns. În plus, porţile ambasadei s-au închis cu 10 minute înainte de ora locală 21:00 (23:00, ora României).

„Nu ajunge că am fost exilaţi, acum ni se mai arunci şi o flegmă în faţă”, a precizat acesta.

La Paris, zeci de alegători au intrat cu forţa în Ambasada din Paris pentru a putea vota

Duminică seară, cu câteva minute înaintea închiderii urnelor, la intrarea pe Rue de l’Exposition, unde se află sediul Ambasadei României la Paris şi cel al Institutului Cultural Român se află câteva sute de persoane care au stat la coadă ore în şir pentru a vota. O parte dintre acestea au intrat cu forţa, duminică seară, în ambasadă, în speranţa că, dacă se vor afla în incinta acesteia, vor putea vota.

La faţa locului, au ajuns reprezentanţi ai Jandarmeriei Franceze.

Protestatarii rămaşi în faţa ICR au refuzat să plece şi scandeau: „Vrem să votăm” şi „Hoţii”, ei cerând ca la faţa locului să vină ambasadorul României la Paris, în condiţiile în care niciun reprezentant al instituţiei nu a mers să vadă care este situaţia.

Protest în faţa sediului MAE

Duminică seara, 200 de persoane, majoritatea tineri, protestează la Ministerul Afacerilor Externe (MAE) faţă de organizarea alegerilor în străinătate.

Protestatarii scandează lozinci precum „Demisia”, „Ponta nu uita: vine revoluţia”, „Secţii de votare, nu catedrale”, „Vrem copy-paste la tipizate, nu la doctorate”, „Vor şi viii să voteze, nu doar morţii să ponteze”, „Ăsta este un complot, ne luaţi dreptul la vot”, „Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie”, „Ponta nu poţi lua dreptul de a vota”, „Dragnea nu uita: te aşteaptă DNA”, „În turul doi, vrem secţii noi”, „Ponta nu uita: nu aşa vei câştiga” şi „Noi de-aicea nu plecăm, nu plecăm acasă, până nu-şi exercită dreptul şi votează”.

Unul dintre protestatari a precizat că are un văr în Spania care nu a putut vota.

Un altul a spus că are un prieten observator la Toronto, de la care a aflat că la secţia respectivă au fost foarte puţine ştampile, dar şi buletine şi declaraţii, raportat la numărul de români veniţi să voteze.

Protestatarii spun că românii din diaspora au fost batjocoriţi prin felul în care au fost mobilizate alegerile şi cer ca secţiile de votare din străinătate să rămână deschise pentru ca şi aceştia să-şi poată exercita dreptul la vot.

Unul dintre ei a arborat o pancartă pe care scrie: „2012: USL versus Băsescu. 2014: ACL versus Ponta. Nu am învăţat nimic?! Toate partidele, aceeaşi mizerie. Schimbaţi legile electorale. Vrem o altă clasă politică. Nu mai suntem păcăliţi”

În faţa sediului MAE au fost moblizate echipaje ale Jandarmeriei şi Poliţiei Rutiere.

IMG_0001 IMG_0002 IMG_0003 IMG_0004 IMG_0005 IMG_0009 IMG_0010 IMG_0012 IMG_0013 IMG_0014 IMG_0015

 


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Copiii și profesorii din Alba, plecați în excursie în Italia, au ajuns în țară. Medic, la Vama Borș: Nu prezintă simptome

Publicat

Autocarul ce îi transportă pe elevii și profesorii din Alba care s-au întors de urgență în țară dintr-o excursie în Italia a ajuns în Vama Borș duminică, în jurul orei 19.30. Toți cei din autocar au trecut printr-un filtru medical, fiind consultați de către medici îmbrăcați în costume speciale.  Potrivit medicilor, cei aflați în autocar […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Iubește românește de Dragobete 2020. MESAJE pentru persoana iubită de Ziua Îndrăgostiților la români

Publicat

dragobete

MESAJE de DRAGOBETE 2020: SMS-uri, idei de felicitări și declarații de dragoste. Românii celebrează în fiecare an, pe 24 februarie, ziua iubirii, de Dragobete. Este momentul în care cei îndrăgostiţi au ocazia să-şi exprime şi să-şi dovedească sentimentele, prin cele mai interesante și neașteptate gesturi și declaraţii  de dragoste. Dragobete era numit şi Năvalnicul sau […]

Citește mai departe
Publicitate

AIUD

FOTO: Trei cămine culturale din comuna Unirea vor fi modernizate și dotate, printr-o investiție de 1,6 milioane de lei

Publicat

Trei cămine culturale aflate în satele Ciugudu de Jos, Inoc și Măhăceni din comuna Unirea vor fi modernizate și dotate printr-o investiție de 1,6 milioane de lei. Primăria comunei Unirea a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) trei licitații pentru execuția lucrărilor de modernizare și dotare a căminelor culturale din localitățile Măhăceni, […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Prefectul de Alba: Carantină la domiciliu pentru elevii care se întorc din Italia. DSP decide dacă se aplică și părinților

Publicat

Prefectul de Alba, Nicolae Albu a declarat duminică seara, pentru Alba24, că elevii și profesorii de la Liceul „Regina Maria” din Alba Iulia, care vor sosi din Italia, vor fi în carantină la domiciliu. Acesta nu a putut preciza dacă și părinții copiilor vor fi ținuți în carantină, însă a explicat că o astfel de […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate