Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Revoltă la Pâclișa, după atacul ursului. Oamenii au ieșit în stradă și le cer autorităților să ia măsuri urgente

Publicat

YouTube video

Comunitatea din cartierul albaiulian Pâclișa continuă să se afle sub teroare, după ce un urs a atacat din nou o gospodărie, în noaptea de marți spre miercuri. După ce a omorât un câine și a rănit un porc, animalul sălbatic ar fi încercat să intre și în locuința oamenilor.

Localnicii din Pâclișa s-au adunat miercuri dimineața în fața gospodăriei în care a intrat ursul pe timpul nopții și așteaptau autoritățile la discuții pentru a lua o decizie.

Miercuri, în jurul orei 15:00 va avea loc o goană, cu vânători și câini cu zgardă cu GPS. Se încearcă localizarea ursului, tranchilizarea acestuia și mai apoi relocarea în zona Oașa, spre limita cu județul Vâlcea, într-o zonă aflată la 30 km de cea mai apropiată așezare umană.

Ursul a intrat în curtea unui localnic din Pâclișa, prin spatele casei, în noaptea de marți spre miercuri, jurul orei 00:30. Acesta a omorât un cățel și a atacat un porc aflat în coteț. Înspăimântați, oamenii au chemat jandarmii. Animalul sălbatic a încercat să intre și în locuința acestora.

Urme de sânge se puteau observa miercuri dimineața pe geamurile și ușa locuinței, după ce ursul a încercat să intre.

În curtea localnicului, ursul a atacat și un cățel de ornament, pe care l-a răsturnat.

După aproximativ patru ore, timp în care s-au tras și 4 focuri de armă în aer, ursul a ieșit din curte (după ce au fost deschise porțile).

Vezi și VIDEO: URSUL din Pâclișa a ATACAT DIN NOU, într-o gospodărie. Jandarmii au tras FOCURI de armă pentru a-l îndepărta

Proprietarul locuinței spune că le-a solicitat celor veniți pentru a îndepărta ursul să aducă cușca la poartă sau să îl tranchilizeze în curte, deoarece animalul nu putea să iasă decât pe poartă. Cu toate acestea, nu și-a asumat nimeni riscul de a tranchiliza ursul în curte.

”Aseară le-am spus, e aici (ursul- n.r.), aduceți cușca sau un tranchilizant, acum puteți, e în mâinile Dvs. A făcut atâtea victime în sat, nu sunt primul. Au venit domnii care se ocupă și au zis că e numai unul singur (urs – n.r.). Sunt dovezi, filmări, care specifică că sunt mai mulți (urși – n.r.). Ei spun că este numai unul (urs – n.r.), probabil ca să nu se panicheze oamenii. De unde au ajuns (urșii-n.r.) și cine i-a adus, trebuie să se afle. Să știm și noi. Am întrebat oameni bătrâni, de 70-80 de ani, au spus că aici nu au fost urși de când se știu ei. Și vin acuma? Cineva i-a adus. Trebuie să se ia măsuri”, a spus localnicul păgubit de urs.

O cușcă pentru capturarea ursului  a fost pregătită și armată, luni seara, pentru a atrage animalul. Au fost folosite bucăți de carne, cu care au fost unse grilajele.

Însă acțiunea de capturare a ursului a fost îngreunată de câinii din zonă. Mai exact, momeala din cușca specială pentru prinderea animalului atrage câinii, care intră în capcană, iar aceasta se declanșează. Numai ieri după-amiază, capcana a fost activată de două ori, iar în cușcă au fost prinși doi câini, la interval de 4 ore. 

Vezi și FOTO: Operațiunea de prindere a ursului de la Pâclișa, ÎNGREUNATĂ. Doi câini au căzut în capcană. ATENȚIONĂRI pentru localnici

E prea de tot. Ursul are o valoare de 35.000 de euro și noi nu avem valoare. Nu știu câți trebuie să ne omoare ca să poată ei să-l tranchilizeze sau să-l împuște. Au zis că nu pot lua cușca de acolo, că pe domeniul acela au autorizație. În puteau prinde aici, puteau pune cușca.

Ursul a ieșit singur, pe porțile deschise, ne-am dus toți în spatele lui. Jandarmii l-au condus până sus, la biserica ortodoxă. Au tras aici (în dreptul gospodăriei – n.r.) patru focuri de armă, dar nici nu s-a sinchisit. Au spus și ei, comportamentul nu e cel obișnuit pentru un urs. Ceva e cu el.

Sigur va mai ataca, cine știe unde merge la noapte. Dacă nu (se rezolvă situația – n.r.), să ne adunăm tot satul să mergem la prefectură, nu se mai poate așa ceva. Nu mai putem trăi, noaptea nu mai poți dormi liniștit. Poate veni și când încep copiii școala, ce facem? Mergem cu puștile după noi?”, a mai spus gospodarul de la Pâclișa.

Legea nu permite împușcarea ursului, acest fapt ar atrage după sine deschiderea unui dosar penal pe numele celui care a tras cu armă de foc în animal.

Localnicii au amintit și de cazul unui copil din sat care, din spusele acestora, s-a speriat într-atât, după ce văzut ursul, încât nu mai putea vorbi. Incidentul s-a petrecut în urmă cu o săptămână.

A plecat de sus, de la bunici, acolo stă, este un drum ce coboară în vale din sat, lucra la cineva. Când a ieșit, a crezut că e câine. Ursul s-a ridicat în două picioare și copilul s-a speriat”, a povestit o localnică.

Reamintim că ordinul de tranchilizare, capturare și relocare a fost publicat la sfârșitul săptămânii trecute, în Monitorul Oficial, detaliu birocratic ce era așteptat de zile bune de locuitorii care se tem să iasă din case, în cartierul Pâclișa al orașului Alba Iulia. Chiar dacă la Pâclișa este vizat un singur urs care a atacat într-o gospodărie, ordinul a fost dat pentru trei urși, având în vedere că în apropiere au fost observate exemplare care aveau aspect diferit.

Joia trecută, seara, unul dintre urși a fost alungat de jandarmi, după ce se apropiase de o zonă cu case. Alt urs se afla atunci într-o vale adâncă și devora un porc pe care îl luase cu o seară înainte din gospodăria unui localnic.

Dacă, la început, animalele păreau pașnice, după ce „s-au obișnuit” cu împrejurimile, au atacat animale din gospodăriile oamenilor.

Vezi și: UPDATE VIDEO: TEROARE la Pâclișa. URSUL A ATACAT într-o gospodărie. Jandarmii au izolat zona și au încercat să-l gonească

În jurul municipiului Alba Iulia, la o distanță mai mică de 15 kilometri, ar fi fost reperați în total 8 urși: doi la Pâclișa, unul la Schit, unul la Ampoița și unul în zona Berghin până la Dumitra. O ursoaică cu doi pui a fost văzută vineri la Șard, iar autoritățile au avertizat populația.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax